ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Φάμπρικα τρομοκρατικών διώξεων

Μετά τα τρία στελέχη του ΕΚΛ, άλλοι τρεις συνδικαλιστές του ταξικού κινήματος καλούνται σε ανάκριση, επειδή συμμετείχαν σε περιφρούρηση απεργίας!

Στο στόχαστρο των αστυνομικών και δικαστικών αρχών βρίσκονται στελέχη του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος στη Λάρισα, σε μια προσπάθεια ν' αντιμετωπιστεί η αγωνιστική δράση του ΠΑΜΕ και του Εργατικού Κέντρου Λάρισας που αναπτύσσεται, με επιμονή και αυταπάρνηση, δημιουργώντας μεγάλο πρόβλημα στην εργοδοσία, αλλά και στην κυβέρνηση και στη συμβιβασμένη συνδικαλιστική ηγεσία.

Μετά την, προ ημερών, κλήση σε απολογία τριών στελεχών του Εργατικού Κέντρου - του προέδρου Τ. Τσιόγκα, του Γενικού Γραμματέα Θ. Βάϊου και του αντιπροέδρου Κ. Ριζούλη - επειδή συμμετείχαν στην περιφρούρηση της πανελλαδικής απεργίας στις 26 Ιούλη, άλλα τρία στελέχη του ταξικού εργατικού κινήματος της περιοχής καλούνται σε ανάκριση. Πρόκειται για τους Β. Παπαθανασίου, μέλος του ΔΣ του ΕΚΛ, Θ. Πλιάτσικα, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Οικοδόμων και Παρ. Τοσιούδη, στέλεχος του ΠΑΜΕ, οι οποίοι θ' απολογηθούν, για τη συμμετοχή στην περιφρούρηση της απεργίας, στις 24 Ιούνη, στη Βιομηχανική Περιοχή Λάρισας.

«Το μπαράζ δικαστικών διώξεων σε βάρος στελεχών του ταξικού εργατικού κινήματος στη Λάρισα δεν είναι τυχαίο, ούτε συγκυριακό» τονίζει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας. «Σχετίζεται, κατ' αρχήν, με την πρωτοπόρα αγωνιστική δράση τους, που "χαλάει" το κλίμα τρομοκρατίας και της "σιγής νεκροταφείου", που επιχειρούν να επιβάλουν στα εργοστάσια και στους άλλους τόπους δουλιάς οι εργοδότες. Μια δράση που ανυψώνει το αγωνιστικό φρόνημα των εργαζομένων σε μια περίοδο που οργιάζει η εργοδοτική αυθαιρεσία».

Επιχειρήσεις - «γκέτο»

«Στη Λάρισα οι απολύσεις είναι καθημερινό φαινόμενο και, μόνο στον τελευταίο χρόνο, οι άνεργοι έφτασαν τις 15.000. Τα εργοστάσια μετατρέπονται σε "γκέτο", στα οποία οι εργαζόμενοι ζουν με το φόβο της τιμωρίας και της απόλυσης» συνεχίζει η ανακοίνωση του ΕΚΛ.

«Ταυτόχρονα, οι εργοδότες, "κόβουν" συνεχώς εργατικά δικαιώματα, αρνούμενοι να πληρώσουν κανονικά μεροκάματα, υπερωρίες, ένσημα, επιδόματα, αποζημιώσεις, να τηρήσουν το ωράριο και τις άλλες υποχρεώσεις που ορίζει η εργοδοτική νομοθεσία.

Ως απόρροια, δε, των κακών συνθηκών δουλιάς και της μη λήψης των απαιτούμενων προστατευτικών μέτρων, αυξάνονται, συνεχώς, τα "εργατικά ατυχήματα" και δεκάδες εργαζόμενοι πληρώνουν φόρο αίματος στο βωμό των εργοδοτικών κερδών».

Τους «πονάει»

«Αυτό, όμως, που "πονάει" περισσότερο τους εργοδότες - τονίζει το ΕΚΛ - αλλά και την κυβέρνηση, είναι το γεγονός ότι η δράση του ταξικού εργατικού κινήματος στην περιοχή θέτει ως στόχο τη γενικότερη αντεργατική πολιτική που εφαρμόζεται και η οποία ενθαρρύνει την εργοδοτική ασυδοσία.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και του Εργατικού Κέντρου Λάρισας δε μένουν μόνο στις καθημερινές διεκδικήσεις υπέρ των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των εργαζομένων της περιοχής, αλλά αναδεικνύουν την αιτία των προβλημάτων, καταδεικνύουν τους πραγματικούς ενόχους και προβάλλουν την πρόταση διεξόδου για την εργατική τάξη.

Αυτή η προσπάθεια αποσκοπεί στην αφύπνιση της ταξικής συνείδησης των εργαζομένων και στην ανάπτυξη αγώνων με ουσιαστικό περιεχόμενο και πολιτική προοπτική. Το γεγονός, δε, ότι σ' αυτή την αγωνιστική κατεύθυνση συσπειρώνονται όλο και πιο πολλοί εργαζόμενοι και άνεργοι κι ενεργοποιούνται όλο και περισσότερα εργατικά σωματεία, θορυβεί πολύ και τους εργοδότες και τους κάθε λογής διαχειριστές και στυλοβάτες της αντεργατικής πολιτικής.

Θορυβημένοι με την ανάπτυξη του ταξικού εργατικού κινήματος είναι και οι υπηρέτες του συνδικαλισμού, της ταξικής υποταγής και της πολιτικής συναίνεσης, καθώς βλέπουν ν' αποκαλύπτεται ο πραγματικός ρόλος τους και να δυσκολεύεται η συμβιβασμένη και υπονομευτική δράση τους».

Ματαιοπονούν...

«Ετσι, λοιπόν, "λυτοί και δεμένοι" έχουν πέσει πάνω στους ταξικούς συνδικαλιστές, με στόχο να εμποδίσουν τη δράση τους και να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους, ώστε να μη συσπειρώνονται στα ταξικά σωματεία, στο ΠΑΜΕ και στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, που νιώθουν ως σταθερά κι ανυποχώρητα στηρίγματά τους. Και, βεβαίως, δεν εκπλήσσει η χρησιμοποίηση των αστυνομικών και δικαστικών μηχανισμών του κράτους εναντίον των στελεχών του ταξικού εργατικού κινήματος, καθώς αυτός είναι ο ρόλος αυτών των "θεσμών" στο καπιταλιστικό σύστημα.

Ομως, "δεινόν προς κέντρα λακτίζειν". Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα στη Λάρισα - όπως και σε όλη τη χώρα - δεν τρομοκρατείται εύκολα και δεν υποχωρεί μπροστά στις δυσκολίες και στα εμπόδια. Στοχοπροσηλωμένο στην αποστολή του θα συνεχίσει να δρα με τον ίδιο τρόπο, υπερασπιζόμενο τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης και ανοίγοντας δρόμους για την κατάκτηση όσων της ανήκουν» καταλήγει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Διαρκής ο αγώνας ενάντια στο ωράριο

Σε πλατιά σύσκεψη, τα ταξικά σωματεία καθόρισαν τα επόμενα βήματα του αγώνα τους

Θετική ήταν η ανταπόκριση των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις, με τις οποίες δόθηκε μια πρώτη απάντηση στο ωράριο των πολυεθνικών
Θετική ήταν η ανταπόκριση των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις, με τις οποίες δόθηκε μια πρώτη απάντηση στο ωράριο των πολυεθνικών
Στο αποφασιστικό δυνάμωμα της κοινής δράσης, των παρεμβάσεων σε όλους τους χώρους δουλιάς, με στόχο τη μαζικοποίηση των σωματείων, τη συσπείρωση γύρω από το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ και την κατάργηση στην πράξη των αντεργατικών νόμων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, κατέληξε η προχτεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και τη συμμετοχή σωματείων και επιτροπών αγώνα εργαζομένων στο εμπόριο και τις υπηρεσίες. Συγκεκριμένα συμμετείχαν τα σωματεία: Εργαζομένων στην «Καρφούρ - Μαρινόπουλος - Ντία», «Κωνσταντακάτος», Λογιστών, Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά, Ιδιωτικών Υπαλλήλων ΑΕ και Γραφείων, «Πράκτικερ Ελλάς» και η Επιτροπή Αγώνα στα «Αλιμέντα Νόβα».

Θέμα της σύσκεψης ήταν η απάντηση στο νέο νόμο που διευρύνει το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, που πρόσφατα ψήφισε η ΝΔ και αποτελεί συνέχεια της υπουργικής απόφασης του ΠΑΣΟΚ του 1997. Ενας νόμος, που στοχεύει να αυξήσει τα ήδη τεράστια κέρδη του κεφαλαίου, αυξάνοντας την εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Πρώτη εκτίμηση των συνδικαλιστών ήταν ότι οι εργαζόμενοι, παρά τις απειλές που εκτόξευσε η κυβέρνηση της ΝΔ, παρά την τρομοκρατία των εργοδοτών, έδωσαν μια πρώτη δυναμική απάντηση με παρεμβάσεις στους χώρους δουλιάς.

Με κοινή τους ανακοίνωση, τα σωματεία καταγγέλλουν τις προκλητικές και ψευδείς, όπως χαρακτηρίζουν, δηλώσεις της ΝΔ ότι με τη μεγαλύτερη διεύρυνση του ωραρίου θα μειωθεί η ανεργία και θα εξυπηρετηθεί ο καταναλωτής. «Από την εποχή - υπογραμμίζουν - που απελευθερώθηκε το ωράριο εργασίας επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ μέχρι και σήμερα, έχουμε έκρηξη της ανεργίας και επέκταση του ωρομίσθιου και της μερικής απασχόλησης». Η διεύρυνση του ωραρίου, επισημαίνεται, αφορά το σύνολο της εργατικής τάξης και καταργεί τον ελεύθερο χρόνο, την προσωπική, κοινωνική, οικογενειακή ζωή.

Τα σωματεία καλούν τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Να μη δείξουν καμία εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του κυβερνητικού εργοδοτικού συνδικαλισμού (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - «Αυτ. Παρέμβαση») στη ΓΣΕΕ και την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, που συμφωνούν με αυτήν την πολιτική.

Καλούν τους εργαζόμενους σε πάλη για να κατακτήσουν στην πράξη: Ενιαίο και συνεχές ωράριο υποχρεωτικό για όλα τα καταστήματα, με τρία απογεύματα κλειστά, να μην υπερβαίνει τις 48 ώρες. Πλήρη και σταθερή εργασία, 35ωρο, 7ωρο, 5ήμερο, κατάργηση ωρομισθίου - μερικής απασχόλησης. Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας. 1.200 ευρώ πρώτο μισθό, 960 ευρώ κατώτερη σύνταξη.

ΠΑΜΕ
Πικετοφορία στο Ηράκλειο

Πικετοφορία ενάντια στην εντεινόμενη επιθετικότητα κυβέρνησης, ΕΕ και κεφαλαίου οργανώνει η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ, την Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη στην πλατεία των Λιονταριών στις 7 το απόγευμα. Με ανακοίνωσή της καλεί όλους τους εργαζόμενους να στείλουν το δικό τους μήνυμα αντίστασης στη ΝΔ, αλλά και στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, που σε συμπαιγνία, χρόνια τώρα με τις πολιτικές τους, από τη μια αυξάνουν τα βάσανα για το λαό και από την άλλη τα πλούτη για τα μονοπώλια.

Μπροστά στο κύμα ακρίβειας, την ανεργία και τις νέες αντιλαϊκές εξαγγελίες της κυβέρνησης που θα ανακοινώσει στη φιέστα της ΔΕΘ, η Γραμματεία καλεί τους εργαζόμενους να δυναμώσουν τον ταξικό αγώνα τους συσπειρωμένοι γύρω από το ΠΑΜΕ. Τονίζει την ανάγκη και στο Ηράκλειο να αλλάξουν οι συσχετισμοί στο συνδικαλιστικό κίνημα, για να μπορούν οι εργαζόμενοι να προχωρήσουν στην αναχαίτιση της αντεργατικής επίθεσης, στο κέρδισμα νέων κατακτήσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ