ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /28
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΗ ΔΕΘ
Ούτε λεπτό για χάσιμο!

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι εξορμήσεις των ταξικών δυνάμεων στη Θεσσαλονίκη και στις άλλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης

Η εργατική τάξη της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας και της Θράκης έχει πάρει στα χέρια της την υπόθεση της επιτυχίας του συλλαλητηρίου στη ΔΕΘ, που διοργανώνουν το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ και η ΣΕΑ ΕΒΕ
Η εργατική τάξη της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας και της Θράκης έχει πάρει στα χέρια της την υπόθεση της επιτυχίας του συλλαλητηρίου στη ΔΕΘ, που διοργανώνουν το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ και η ΣΕΑ ΕΒΕ
Καμία ώρα δεν πρέπει να πάει χαμένη. Καμία επανάπαυση. Η επίθεση κεφαλαίου και εργοδοσίας συνεχίζεται καθημερινά στους χώρους δουλιάς, στη ζωή όλων. Καθημερινή πρέπει να είναι και η απάντηση του εργαζόμενου λαού, μέσα από τα μικρά και μεγάλα μέτωπα αγώνα. Αυτός είναι ο οδηγός όσων συσπειρώνονται στα ταξικά συνδικάτα. Και αυτός καθορίζει την καθημερινή δουλιά τους, για την αντιμετώπιση της αντεργατικής επίθεσης, σε κάθε χώρο που εκδηλώνεται αλλά και για την επιτυχία του συλλαλητηρίου αντίστασης που οργανώνουν οι ταξικές δυνάμεις στα εγκαίνια της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 10 του Σεπτέμβρη στις 6.30 το απόγευμα στην κεντρική πύλη του λιμανιού.

Ολοένα και περισσότεροι είναι αυτοί που πείθονται πως δεν πρέπει να ξεστρατίσουν και να γίνουν χειροκροτητές της αντιλαϊκής πολιτικής και όσων την υπερασπίζονται, σαλπίζοντας υποταγή στις απαιτήσεις του κεφαλαίου και προσαρμογή των διεκδικήσεών τους στις ορέξεις του για περισσότερα κέρδη.

Ολοένα και περισσότεροι είναι οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι επαγγελματίες και έμποροι, οι συνταξιούχοι που δηλώνουν «παρών» στο προσκλητήριο αγώνα των ταξικών δυνάμεων.

Και το κάλεσμα καθημερινά μεταφέρεται σε ακόμη περισσότερους. Το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης «αλωνίζει» τους χώρους δουλιάς, με καθημερινές περιοδείες στα γιαπιά, σε μικρά και μεγάλα εργοτάξια. Αντίστοιχα κλιμακώνεται και η δουλιά στο εμπόριο. Χτες στελέχη του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων περιόδευσαν στο «Πράκτικερ», προετοιμάζοντας τη συμμετοχή των εργαζομένων στη σημερινή δίωρη στάση εργασίας από τις 6 έως τις 8 το απόγευμα, κόντρα στην εφαρμογή του διευρυμένου ωραρίου, αλλά και τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο αντίστασης. Επίσης, περιόδευσαν στα καταστήματα «Φωκάς» και στα καταστήματα επί των οδών Βενιζέλου, Ερμού και Τσιμισκή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Εξορμήσεις έγιναν εξάλλου σε επιχειρήσεις μετάλλου στη Θέρμη, στις υπηρεσίες του ΟΤΑ Πολίχνης και σε μια σειρά χώρων των ΔΕΚΟ στη Θεσσαλονίκη.

Μακεδονία - Θράκη

Με ανάλογους ρυθμούς συνεχίζονται οι εξορμήσεις που πραγματοποιούν τα στελέχη του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ στους νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης. Σε κάθε χωριό και γειτονιά, σε κάθε χώρο δουλιάς φτάνει το κάλεσμα παλλαϊκής κινητοποίησης. Τις επόμενες μέρες ολοκληρώνονται οι συσκέψεις που οργανώνονται για την τελική προετοιμασία της συμμετοχής του εργαζόμενου λαού στο συλλαλητήριο. Οι περιοδείες, σε πολλές περιπτώσεις, μετατρέπονται σε συγκεντρώσεις μέσα από τις οποίες αναδεικνύεται η απόφαση των αγροτών και των εργαζομένων, των εμπόρων, να μετατρέψουν την αγανάκτησή τους σε δράση.

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ - ΓΣΕΕ
Στην ίδια αντεργατική ρότα

Ιδια αντεργατική ρότα. Αυτό είναι το συμπέρασμα για την πολιτική της κυβέρνησης τη νέα χρονιά, από μια ακόμα εθιμοτυπική συνάντηση που είχε χτες ο πρωθυπουργός με αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ ενόψει της ΔΕΘ. Και το αντιλαϊκό αυτό έργο της κυβέρνησης γίνεται ακόμα πιο εύκολο, με δεδομένη τη στάση και τη στρατηγική της ΓΣΕΕ, όπως αποτυπώθηκε και στο υπόμνημα με τα «αιτήματα» που παρουσίασε η πλειοψηφία της, αλλά και τον γενικότερο προσανατολισμό της στη γραμμή της συναίνεσης. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα απ' αυτή την κυβέρνηση υπογράμμισε - δίνοντας το στίγμα της συνάντησης - ο Γιώργος Μαυρίκος και τους κάλεσε να δώσουν αγωνιστική απάντηση συμμετέχοντας μαζικά στα συλλαλητήρια που διοργανώνει το ΠΑΜΕ.

Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι συναρμόδιοι υπουργοί υπερασπίστηκαν την αντιλαϊκή πολιτική τους, πρόβαλαν τα αντεργατικά μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση της ΝΔ ως το «φάρμακο» που θα δώσει λύση στα λαϊκά προβλήματα και υποσχέθηκαν... νέα αναπτυξιακή ώθηση, όμως όπως πάντα σε όφελος των ολίγων. Την ίδια στιγμή οχυρώθηκαν πίσω από τα γνωστά επιχειρήματα (π.χ. αύξηση τιμών πετρελαίου, προβλήματα που κληρονόμησαν) για να νομιμοποιήσουν τη νέα αντεργατική επίθεση που εξυφαίνουν.

Κυριολεκτικά παραδομένη μπροστά στην ασκούμενη πολιτική, αλλά και αυτή που σχεδιάζει η κυβέρνηση, εμφανίστηκε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Πέραν των ψευτο-αιτημάτων που παρουσίασε στον πρωθυπουργό - αυτά που ήδη έχει δημοσιοποιήσει στη συνέντευξη στη Θεσσαλονίκη - είναι χαρακτηριστικό το πνεύμα με το οποίο προσπαθεί δήθεν να αντικρούσει την πολιτική της κυβέρνησης. Ετσι η πλειοψηφία διαπιστώνει ότι «ο επιβαλλόμενος διάλογος γίνεται ως επί το πλείστον προσχηματικά και με επικοινωνιακά τεχνάσματα». Και πως «οι εφαρμοζόμενες πολιτικές δεν είναι αποτέλεσμα σύνθεσης... ώστε να έχουν την απαραίτητη κοινωνική συναίνεση». Το πρόβλημα, λοιπόν, για τους εργαζόμενους εντοπίζεται στην έλλειψη γνήσιου διαλόγου και ότι δεν εξασφαλίζει η κυβέρνηση την απαραίτητη κοινωνική συναίνεση.

Αυτή άλλωστε η ιδεολογική και πολιτική σύμπλευση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ με την κυβέρνηση, της επιτρέπει την ώρα που προκλητικά σηκώνει το αντεργατικό μαστίγιο να εμφανίζεται και με το καρότο των «παροχών», όπως την αύξηση του επιδόματος ανεργίας κατά 10%, που είναι πιθανό να εξαγγείλει, όπως άφηνε να εννοηθεί ο υπουργός Απασχόλησης.

Καμία αυταπάτη

Σχολιάζοντας το περιεχόμενο της συνάντησης ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, σημείωσε:

«Συναντήσαμε τον κ. Καραμανλή να προσκυνά τα ίδια εικονίσματα που προσκυνούσε χρόνια ο κ. Σημίτης. Παραγωγικότητα, ανταγωνιστικότητα, κέρδη βιομηχάνων. Αρα καμία προσδοκία ούτε αυταπάτη πρέπει να πιάσει τους εργαζόμενους για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, για έλεγχο της ακρίβειας και της ανεργίας. Τίποτα.

Ολοι λοιπόν να στείλουμε το εργατικό μήνυμα από το μεγάλο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ το άλλο Σάββατο από το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης στις 6.30 μ.μ. Κι ακόμα με πούλμαν, με ΙΧ, με πλοία, με τρένα και αεροπλάνα όλοι στις 12 Νοέμβρη στην Αθήνα. Στη λαοσύναξη του ΠΑΜΕ».

«Πάρτε θέση στην πορεία »

Ο ΟΤΕ «κλέβει» τις φοιτητικές άδειες. Αυτό αποκαλύφθηκε στη διάρκεια περιοδείας που πραγματοποίησαν χτες συνδικαλιστές του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης στους συμβασιούχους εργαζόμενους στα τηλεφωνικά κέντρα του ΟΤΕ, με αφορμή το επικείμενο ταξικό συλλαλητήριο. Αμέσως οι συνδικαλιστές - στελέχη του ΠΑΜΕ έκαναν παρέμβαση στον περιφερειάρχη του ΟΤΕ Α. Σταυρίδη, προκειμένου να μπορέσουν οι εργαζόμενοι, που στην πλειοψηφία τους είναι φοιτητές, να συμμετάσχουν στην εξεταστική περίοδο του Σεπτέμβρη. Οι εργαζόμενοι - φοιτητές, περισσότεροι από 500, απασχολούνται με 8μηνες συμβάσεις 4ωρης απασχόλησης. Η Διοίκηση του ΟΤΕ αρνείται να τους δώσει και την κανονική άδεια που δικαιούνται, αλλά και την εκπαιδευτική άδεια για να μπορέσουν να συμμετέχουν στην εξεταστική τους. Και όπως φαίνεται θα επιμείνει στην τακτική της.

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, η διοίκηση του Σωματείου καλεί τους εργαζόμενους φοιτητές άμεσα να προχωρήσουν στη συγκρότηση επιτροπής αγώνα και σε συμπόρευση με το ΔΣ του Σωματείου να οργανώνουν τον αγώνα τους. Να πάρουν τη θέση τους στο συλλαλητήριο των ταξικών δυνάμεων στη ΔΕΘ, δίνοντας προοπτική στην πάλη τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ