ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Κόλαση...

Εγκληματική η πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης, ενώ για τον Πρόεδρο Μπους φταίνε ...τα σωστικά συνεργεία!

Με την απόγνωση στο πρόσωπο και δυο μωρά στα χέρια...

Associated Press

Με την απόγνωση στο πρόσωπο και δυο μωρά στα χέρια...
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΕΑ ΟΡΛΕΑΝΗ - ΜΠΙΛΟΞΙ - ΜΟΜΠΑΪΛ.-

Με κακόγουστη θεατρική φάρσα έμοιαζε η χτεσινή έναρξη της περιοδείας του Τζ. Ου. Μπους στις πληγείσες περιοχές απ' το Μομπάιλ της Αλαμπάμα. «Θα προσπαθήσουμε τώρα να ανακουφίσουμε τους ανθρώπους σε αυτήν την περιοχή» είπε, προσθέτοντας πως το «ιππικό (δηλαδή εθνοφρουροί, στρατιώτες που επέστρεψαν απ' τους πολέμους σε Αφγανιστάν και Ιράκ) έρχεται»... Και αποδεικνύοντας πως ζει «σε άλλο κόσμο», συνέχισε:«Σήμερα ζούμε τις πιο σκοτεινές ημέρες. Τα καλά νέα είναι ότι από αυτό το χάος θα αναδυθεί ένας φανταστικός Κόλπος. Η Νέα Ορλεάνη θα ξαναγίνει μεγάλη πόλη»...

Νωρίτερα, δε, είχε αποποιηθεί εμμέσως την ευθύνη για την εγκληματική απραξία της κυβέρνησής του, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτα τα αποτελέσματα της δράσης των σωστικών συνεργείων»!

Εκρήξεις και χάος...

Ομως, την ίδια ώρα και μέχρις ότου ο Μπους και οι κατασκευαστικές εταιρίες των «ημετέρων»... ξανακτίσουν τη Ν. Ορλεάνη ή τις άλλες πόλεις του Μισισιπή και της Αλαμπάμα, η ανείπωτη φρίκη και το εκτεταμένο κλίμα ανομίας έπαιρνε ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις. Παντού... Σ' όλες τις πληγείσες περιοχές, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση της Ν. Ορλεάνης, που χτες ξύπνησε με δύο δυνατές εκρήξεις: Τη μια, σε εργοστάσιο χημικών, που κανείς απ' τους αρμόδιους δεν ήθελε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες για τοξικά νέφη, και τη δεύτερη σε ένα πολυώροφο κτίριο ειδών λιανικής πώλησης... Στη συνέχεια, ακολούθησαν και άλλες εκρήξεις σε διάφορα σημεία του κέντρου της πόλης...

Περιμένοντας τα «σχολικά» για το Χιούστον...

Associated Press

Περιμένοντας τα «σχολικά» για το Χιούστον...
Οσο για τη ζωή των επιζησάντων; Μοιάζει περισσότερο με κόλαση. Χιλιάδες ζωντανοί κάθονται δίπλα στους χιλιάδες νεκρούς (που χτες η κυβερνήτης της Λουιζιάνα, Καθλίν Μπλάνκο, ανέβασε σε τουλάχιστον 10.000!)...

Πλήθη ηλικιωμένων, μωρών, παιδιών (που υπολογίζονται σε 400.000 άστεγα σύμφωνα με τη Γιούνισεφ) γονείς, ασθενείς, τουρίστες, παραμένουν για τέταρτη μέρα χωρίς νερό, χωρίς τρόφιμα, χωρίς φάρμακα, χωρίς στέγη, κραυγάζοντας προς τα τηλεοπτικά συνεργεία και τους δημοσιογράφους δύο λέξεις: «Θέλουμε βοήθεια»!

Η πείνα και η δίψα τους έχει εξουθενώσει... Οπως και η κούραση απ' τη συνεχή αναμονή για τη μεταφορά τους σε ασφαλέστερα μέρη... Χιλιάδες απ' αυτούς περιμένουν σε ανοιχτούς χώρους, όπου περιμένουν τα πολυπόθητα πούλμαν και σχολικά λεωφορεία που θα μεταφέρουν: 25.000 «τυχερούς» είτε στο στάδιο Αστροντόμ του Τέξας (που τα ξημερώματα έκλεισε για λόγους ασφαλείας επειδή ήδη βρίσκονταν εντός 11.000 άστεγοι), και κάπου 25.000 άλλους σε μία... αποθήκη τροφίμων της εταιρίας «Kelly USA», που κάποτε στέγαζε την αεροπορική βάση στο Σαν Αντόνιο.

Οι υπόλοιποι; Περιφέρονται σαν ζόμπι στους δρόμους. Οσοι είχαν καταφύγει στο Συνεδριακό Κέντρο της πόλης φεύγουν έντρομοι, μην αντέχοντας άλλο τις κραυγές όσων θρηνούν για τους νέους θανάτους συνανθρώπων τους, τους βιασμούς εφήβων και γυναικών, τους ξυλοδαρμούς, τα πτώματα. Πτώματα που στην καλύτερη περίπτωση είναι καλυμμένα με σεντόνια. Σε μία «μεσαία» περίπτωση με περιττώματα σκύλων και γατιών και στη χειρότερη; Βορά στα δόντια των τρωκτικών που έχουν και αυτά ξεχυθεί όπου υπάρχει στεγνό έδαφος...

Εθνοφρουροί και λοιπές δυνάμεις...

Φωτιές στο κέντρο της Ν. Ορλεάνης

Associated Press

Φωτιές στο κέντρο της Ν. Ορλεάνης
Μέσα στο απέραντο κολαστήριο της Ν. Ορλεάνης, άρχισαν από αργά χτες το απόγευμα να καταφθάνουν στην πολιτεία της Λουιζιάνα οι πρώτοι απ' τους 7.000 εθνοφρουρούς που αναμένεται να αναπτυχθούν στις πληγείσες περιοχές. Στις πληγείσες περιοχές αναμένεται να φθάσουν και Αμερικανοί στρατιώτες που μόλις επαναπατρίστηκαν από τους πολέμους σε Ιράκ και Αφγανιστάν... Ωστόσο, αξιωματούχος του Πενταγώνου εξέφραζε ανησυχία για το εάν οι θεωρούμενες ως έμπειρες και αξιόμαχες δυνάμεις του στρατού θα μπορέσουν «να επιβάλουν την τάξη» στο χάος... Η κατάσταση, κατά την εκτίμησή του, είναι ήδη ανεξέλεγκτη και δύσκολα μπορεί να σύντομα να ομαλοποιηθεί...

«Ανθεκτική» η οικονομία;

Το ίδιο 24ωρο, ο υπουργός Οικονομικών Τζον Σνόου ισχυριζόταν πως «έχει εμπιστοσύνη» στην «ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητα» της ομοσπονδιακής οικονομίας...

«Η σφριγηλότητα της οικονομίας μας είναι κρίσιμης σημασίας σ' αυτήν την περίοδο της εθνικής καταστροφής, είμαστε τυχεροί επειδή διαθέτουμε στέρεη οικονομική βάση αυτήν τη χρονική στιγμή» είπε ο Σνόου. Πρόσθεσε, παράλληλα, πως το κόστος της καταστροφής που προκάλεσε η απραξία της κυβέρνησης Τζ. Ου. Μπους αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 δισ. δολάρια!

Τα πράγματα δε φαίνονται τόσο αισιόδοξα όσο επιχείρησε να τα παρουσιάσει ο Σνόου. Μετά τα πρόσφατα στοιχεία για σημαντική αύξηση της φτώχειας, αναμένεται η δραματική αύξηση στα ποσοστά των ανέργων, αφού οικονομικοί κύκλοι προβλέπουν πως απ' το περίπου 4,8% θα ανέλθει ίσως και στο 25%, αφού μόνο οι νέοι άνεργοι απ' τις πολιτείες του Μισισιπή, της Λουιζιάνα και της Αλαμπάμα αναμένεται να είναι πάνω από 1.200.000!

Οσον αφορά το πακέτο έκτακτης οικονομικής βοήθειας ύψους 10,5 δισ. δολαρίων που ενέκρινε χτες το Κογκρέσο, μοιάζει με σταγονίδιο στον ωκεανό της δυστυχίας που προκάλεσε η εγκληματική αδιαφορία των ομοσπονδιακών αρχών. Και για την «επιπλέον» οικονομική βοήθεια που έταζε ο Τζ. Ου. Μπους αργότερα χτες βράδυ; ΄Η τα «χιλιάδες γαλόνια πόσιμου νερού και τους τόνους τροφίμων» που υποσχόταν χτες ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Μάικλ Τσέρτοφ, για τους επιζήσαντες του τυφώνα «Κατρίνα»; Τίποτε απ' αυτά δε θα μπορέσει να αποκαταστήσει, ούτε γρήγορα, ούτε εύκολα, το μεγαλύτερο κακό που ήδη έγινε...

  • Η Ευρωπαϊκή Ενωση, ο ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ, η Ρωσία, η Γερμανία, η Ταϊβάν, η Σρι Λάνκα, η Νικαράγουα ήταν χτες μεταξύ άλλων που δήλωσαν έτοιμες να προσφέρουν βοήθεια στις ...ΗΠΑ.

Να απελευθερωθούν οι πέντε Κουβανοί αγωνιστές

Σχετικό κείμενο υπογράφουν πάνω από 1.500 προσωπικότητες

Την άμεση απελευθέρωση των πέντε Κουβανών αγωνιστών που κρατούνται στις φυλακές των ΗΠΑ απαιτούν με τις υπογραφές τους χιλιάδες προσωπικότητες, δημοσιογράφοι, διανοούμενοι, επιστήμονες απ' όλο τον κόσμο, αλλά και άνθρωποι βραβευμένοι με το Νόμπελ Ειρήνης.

Το κείμενο υπογραφών δόθηκε στη δημοσιότητα στις 30 Αυγούστου σε Κουβανούς και διαπιστευμένους ξένους δημοσιογράφους που βρίσκονταν στην «Κάσα ντε λας Αμέρικας», από τον πρόεδρο αυτού του ινστιτούτου, ποιητή και δοκιμιογράφο Ρομπέρτο Φερνάντες Ρεταμάρ. Μαζί του βρίσκονταν και ο Κάρλος Μαρτί, πρόεδρος της Ενωσης Συγγραφέων και Καλλιτεχνών της Κούβας και ο Τουβάλ Πάες, πρόεδρος της Ενωσης Κουβανών Δημοσιογράφων.

Το κείμενο απευθύνεται στον γενικό εισαγγελέα των ΗΠΑ, Αλμπέρτο Γκονζάλες και αναφέρεται στην πρόσφατη - στις 9 Αυγούστου - απόφαση του Περιφερειακού Εφετείου της Ατλάντα που κρίνει τη δίκη των πέντε Κουβανών άδικη και ζητά την επανάληψή της. Παράλληλα, αναφέρεται και στην απόφαση της ειδικής επιτροπής για τις Αυθαίρετες Κρατήσεις του ΟΗΕ, που μετά την εξέταση της υπόθεσης των πέντε Κουβανών αγωνιστών έκρινε ότι τόσο η δίκη όσο και η κράτησή τους ήταν παράνομη.

«Για επτά χρόνια, αυτοί οι πέντε νεαροί άνδρες έχουν παραμείνει σε φυλακές ύψιστης ασφαλείας, παρέμειναν στην απομόνωση για μεγάλες περιόδους και δύο απ' αυτούς έχουν στερηθεί το δικαίωμα να τους επισκέπτονται οι οικογένειές τους», αναφέρεται στο κείμενο.

«Τώρα, μετά την πρόσφατη απόφαση, δεν υπάρχει κανένας λόγος που να δικαιολογεί την παραμονή τους στη φυλακή. Αυτή η αυθαίρετη κατάσταση, τόσο οδυνηρή γι' αυτούς και τις οικογένειές τους δεν μπορεί να συνεχιστεί. Εμείς, που υπογράφουμε παρακάτω, απαιτούμε την άμεση απελευθέρωσή τους», καταλήγει.

Μέχρι τώρα έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 1.500 υπογραφές μεταξύ των οποίων είναι και οι υπογραφές 6 νικητών του Νόμπελ Ειρήνης (Χοσέ Σαραμάγκο, Ουόλ Σοϊνκα, Αδόλφο Πέρες Εσκιβέλ, Ναντίν Γκόρντιμερ, Ντέσμοντ Τούτου και Ρομπέρτα Μεντσού), γνωστών ονομάτων όπως οι Νόαμ Τσόμσκι, Ντάνι Γκλόβερ, Ρουσέλ Μπανκς, Αλις Ουόκερ και Ράμσεϊ Κλαρκ. Επίσης, υπογράφουν γνωστοί τραγουδιστές και καλλιτέχνες όπως ο Χάρι Μπελαφόντε, ο Μάριο Μπενεντέτι, ο Μανού Τσιάο, η Ισαμπέλ Πάρα, ο Ουόλτερ Σάγιες, κ.ά., καλλιτέχνες και διανοούμενοι, πολιτικές προσωπικότητες, αλλά και προσωπικότητες από την Κούβα όπως ο Σίλβιο Ροντρίγκες, η Αλίσια Αλόνσο, ο Πάμπλο Μιλάνες, ο Χούλιο Γκαρσία Εσπινόσα κ.ά.

Καταλήγοντας, ο Φερνάντες Ρεταμάρ εξήγησε στους δημοσιογράφους ότι συνεχίζεται η συλλογή υπογραφών προσωπικοτήτων απ' όλο τον κόσμο στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις:

liberenlos5@cubarte.cult.cu

freethe5@cubarte.cult.cu" target="_blank">target="_blank">διευθύνσεις:

liberenlos5@cubarte.cult.cu

freethe5@cubarte.cult.cu

www.liberenlos5.cult.cu

Υπενθυμίζεται ότι χρειάστηκαν σχεδόν 17 μήνες μετά την ακρόαση της έφεσης, που κατέθεσαν στις 10 Μάρτη του 2004 οι δικηγόροι υπεράσπισης των πέντε Κουβανών αγωνιστών, των Ρενέ Γκονσάλες, Χεράρδο Ερνάντες Νορντέλο, Ραμόν Λαμπανίνιο, Αντόνιο Γκερέρο, Φερνάντο Γκονσάλες Γιορτ, που βρίσκονται άδικα φυλακισμένοι και καταδικασμένοι με βαριές ποινές, για να αποφασίσει τελικά το 11ο Περιφερειακό Εφετείο της Ατλάντας ότι οι πέντε δεν είχαν δίκαιη δίκη στο Μαϊάμι και για το λόγο αυτό η δίκη θα πρέπει να επαναληφθεί.

Οι τρεις δικαστές του περιφερειακού δικαστηρίου έκαναν αποδεκτά τρία από τα βασικά επιχειρήματα, για τα οποία οι νομικοί υπεράσπισης είχαν ασκήσει έφεση στην πρωτόδικη απόφαση. Κατ' αρχάς ότι ο εγκλεισμός τους επί 17 μήνες σε κελιά απομόνωσης ήταν παράνομος, κατά δεύτερον ότι οι δικηγόροι υπεράσπισης δεν είχαν τη δυνατότητα εξέτασης κρίσιμων στοιχείων και αποδείξεων της νομικής διαδικασίας και ότι η επιλογή του τόπου εκδίκασης ήταν λαθεμένη μια και το Μαϊάμι θεωρείται «το βασικό κέντρο των Κουβανών αντιφρονούντων» και επομένως δεν έχει τις απαιτούμενες συνθήκες για μια δίκαιη ετυμηγορία.

Πάντως, τόσο οι οικογένειες και οι συγγενείς των πέντε Κουβανών, όσο και ο κουβανικός λαός, αλλά και οι 260 Επιτροπές Αλληλεγγύης σε 87 χώρες σε όλο τον κόσμο, δέχτηκαν την απόφαση του περιφερειακού δικαστηρίου με αισιοδοξία και πιστεύουν πως σύντομα θα έρθει η μέρα που οι πέντε αγωνιστές θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους.


ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Οξυμένα τα πνεύματα μεταξύ σιιτών - σουνιτών

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Ο θρήνος για τους χιλιάδες νεκρούς σιίτες προσκυνητές δεν έχει τελειωμό. Και χτες, εκατοντάδες κηδείες πραγματοποιούνταν στις διάφορες σιιτικές συνοικίες της Βαγδάτης, ενώ δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί αρκετοί αγνοούμενοι. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται και οι διαβουλεύσεις μεταξύ εκπροσώπων των εθνοτικών και θρησκευτικών κοινοτήτων για την επίτευξη ορισμένων αλλαγών στο κείμενο του «σχεδίου Συντάγματος», που θα επιτρέψουν στους σουνίτες να συναινέσουν στην έγκρισή του.

Χτες, χιλιάδες σιίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ακραίας σιιτικής οργάνωσης «Ανώτατο Συμβούλιο για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ» και διαδήλωσαν υπέρ του «Συντάγματος» στη Βασόρα. Στόχος, προφανώς, ήταν να καταστεί σαφές ότι η σιιτική πλευρά που εκπροσωπεί η οργάνωση θα είναι πολύ σκληρός διαπραγματευτής.

Στους δρόμους βρέθηκαν, χτες, και χιλιάδες σουνίτες στο Ραμάντι και στο Τικρίτ, οι οποίοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο «Σύνταγμα», αλλά και την αλληλεγγύη τους στους σιίτες για το χαμό 1.000 προσκυνητών την Πέμπτη από κύμα πανικού. Ενα από τα κυρίαρχα συνθήματα ήταν ότι «σιίτες και σουνίτες είναι αδέλφια».

Παρ' όλα αυτά, η ένταση μεταξύ των κοινοτήτων αυξάνεται μέρα με την ημέρα. Χτες, στο σιιτικό νότο, στην πόλη Ζουμπάιρ, άγνωστοι άνοιξαν πυρ κατά 2 τεμενών της σουνιτικής μειονότητας, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί 1 άνθρωπος και να τραυματιστούν 4. Στη Βαγδάτη, ανώτερος σουνίτης αξιωματούχος επαναλάμβανε τις κατηγορίες ότι «σιίτες ένοπλοι, είτε παραστρατιωτικών οργανώσεων είτε μέλη των επισήμων σωμάτων ασφαλείας, δολοφονούν ανεξέλεγκτα απλούς σουνίτες».

Απαισιόδοξος εμφανίστηκε, χτες, και ο σιίτης ηγέτης Μουκτάντα Σαντρ, που διατηρεί σχέσεις αλληλεγγύης με τους σουνίτες και συμφωνεί με τις ενστάσεις τους απέναντι στο ...«Σύνταγμα». Ο Σαντρ εξέφρασε φόβους ότι «ο εθνοτικός εμφύλιος ίσως έχει, ήδη, αρχίσει».

Τέλος, ανακοινώθηκε ότι 3 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε ανταρτικές επιθέσεις εντός και νοτίως της Βαγδάτης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ