Με μια φωνή κυβερνώντες και εκπρόσωποι των μονοπωλίων αρνούνται ότι υπάρχει θέμα ακρίβειας και ανατιμήσεων
Motion Team |
Ο υπουργός και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας και Γ. Παπαθανασίου, σε μια προσπάθεια να πείσουν τους εργαζόμενους ότι η κυβέρνηση έχει την πρόθεση να ελέγξει τις ανατιμήσεις που επιβάλλουν οι βιομήχανοι - κι αυτή τη φορά με επιπλέον πρόσχημα τις ανατιμήσεις στις λεγόμενες διεθνείς τιμές των καυσίμων - συναντήθηκαν με εκπροσώπους της γαλακτοβιομηχανίας, του κλάδου των απορρυπαντικών και των πλαστικών, καθώς και με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας. Στις δηλώσεις τους όλοι, με το ίδιο ακριβώς μοτίβο σα να είχαν συνεννοηθεί με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, ισχυρίστηκαν ότι οι συναντήσεις κινήθηκαν γύρω από κλαδικά θέματα και όχι γύρω από τις τιμές. Ο πρόεδρος της ΦΑΓΕ Γ. Φιλίππου ισχυρίστηκε ότι οι εταιρίες του κλάδου δεν έχουν γνωστοποιήσει νέους τιμοκαταλόγους μέχρι τώρα για το αμέσως επόμενο διάστημα και δεν έχασε την ευκαιρία να διαφημίσει την επιχείρησή του, λέγοντας ότι μέχρι το τέλος του χρόνου δεν προτίθεται να κάνει ανατιμήσεις. «Παρέλειψε», όμως, να διευκρινίσει ότι προφανώς η ΦΑΓΕ - πιθανόν και άλλα μονοπώλια της γαλακτοβιομηχανίας - απλώς ολοκλήρωσε τον κύκλο των ανατιμήσεων για φέτος, αφού μέχρι και τις προηγούμενες μέρες στα σούπερ μάρκετ επιβάλλονταν ανατιμήσεις σε όλα τα προϊόντα της εταιρίας κανονικότατα, εκτός από το γάλα, που ούτως ή άλλως έχει φτάσει να πωλείται 1,5 ευρώ το λίτρο. Ο ίδιος κατά τα άλλα ισχυρίστηκε ότι από τον υπουργό δεν τέθηκε θέμα συγκράτησης των τιμών, αλλά η συνάντηση κινήθηκε γύρω από ζητήματα κλαδικού ενδιαφέροντος.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ότι δηλαδή στη συνάντησή τους με τους υπουργούς συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τον κλάδο, την αρτοποιητική νομοθεσία κλπ., κινήθηκε στις δηλώσεις του και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας Μ. Μούσιος. Οσο για την τιμή του ψωμιού και των άλλων αρτοποιητικών σκευασμάτων ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η διαμόρφωση των τιμών είναι «ελεύθερη» και συμπλήρωσε με νόημα ότι «είναι άγνωστο» μέχρι πότε οι αρτοποιοί θα απορροφούν την αύξηση του κόστους, πράγμα το οποίο, είπε, κάνουν τους τελευταίους δεκαοκτώ μήνες, απ' όταν έγινε η τελευταία γενικευμένη ανατίμηση στο ψωμί.
Ο Δ. Σιούφας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, σε αντίθεση με τις προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ, δεν κάνει «συμφωνίες κυρίων» για τη συγκράτηση των τιμών, αλλά επιδιώκει να διαμορφώσει μακροπρόθεσμα τη λειτουργία της αγοράς με τρόπο που να οδηγεί στη συγκράτηση των τιμών. Σ' αυτό το πλαίσιο, κατά τον υπουργό, τόσο οι χτεσινές συναντήσεις όσο και εκείνες που θα ακολουθήσουν έχουν ως αντικείμενο να βολιδοσκοπήσει η κυβέρνηση την αξιοποίηση τριών από τους τελευταίους νόμους, που στην πραγματικότητα, με πρόσχημα την ανάπτυξη, στοχεύουν στην παραπέρα ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων: του αναπτυξιακού, του φορολογικού και του νόμου για την αδειοδότηση και εγκατάσταση επιχειρήσεων. «Από καμία πλευρά δεν τέθηκε θέμα αυξήσεων τιμών», είπε ο υπουργός και ισχυρίστηκε ότι «οι τιμές κινούνται κάτω από τον πληθωρισμό» και όλοι οι εκπρόσωποι των επιχειρηματιών, κατά τον ίδιο, ανέφεραν ότι θα απορροφήσουν το μεγαλύτερο μέρος των επιβαρύνσεων από τις τιμές του πετρελαίου.
Στο μεταξύ, για συγκράτηση των τιμών των σχολικών ειδών στα περσινά επίπεδα και σε ορισμένα από αυτά σε χαμηλότερα επίπεδα - με εξαίρεση ορισμένα «επώνυμα» που, όμως συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των μαθητών - από τα περσινά έκανε λόγο ο Γ. Παπαθανασίου, μετά τη συνάντησή του με εμπόρους του κλάδου. Αξιοσημείωτο είναι ότι στη συνάντηση συμμετείχαν μεταξύ των άλλων ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΣΕΣΜΕ) Δ. Βερούκας, καθώς και ο αντιπρόεδρος του «Jumbo», ο οποίος σημείωσε ότι το 90% των προϊόντων που πουλάνε τα συγκεκριμένα καταστήματα προέρχονται από την Κίνα, δεν είπε όμως κουβέντα ότι οι τιμές στα προϊόντα αυτά είναι από τις υψηλότερες που υπάρχουν σ' ολόκληρη την Ευρώπη. Σύμφωνα με τον ίδιο, στη συγκράτηση των τιμών των σχολικών ειδών συνέβαλε η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου πέρσι τέτοια εποχή όταν έγιναν οι συγκεκριμένες παραγγελίες σε δολάρια.
Πάντως, σύμφωνα με ενδεικτικές τιμοληψίες που δημοσιοποίησε το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) και τις οποίες διαψεύδει το υπουργείο Ανάπτυξης, οι ανατιμήσεις στα είδη αυτά φτάνουν μέχρι 18%. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι φανερό ότι ακόμα κι αν τα πράγματα είναι έτσι όπως τα παρουσιάζει το υπουργείο, το κόστος για την απόκτηση των απαραίτητων για τη νέα σχολική χρονιά παραμένει δυσβάσταχτο για τα μισθοσυντήρητα νοικοκυριά.
Πρωτοφανής πρόκληση Ρουσόπουλου, που δηλώνει ικανοποιημένος, αφού οι ανατιμήσεις είναι μικρότερες του ...100%!
Βασικός πρωταγωνιστής στη λεηλασία των λαϊκών εισοδημάτων αναδεικνύεται η κυβέρνηση Καραμανλή, καθώς διαδραματίζει ενεργό ρόλο, τόσο με την επαχθή έμμεση φορολογία των καυσίμων, όσο και με την ενίσχυση, ουσιαστικά, των μονοπωλίων για συνεχείς ανατιμήσεις κυρίως σε προϊόντα ευρείας λαϊκής κατανάλωσης.
Στην πράξη, η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει έναν «προστατευτικό κλοιό» γύρω από τους κερδοσκόπους, αρνούμενη συνειδητά και πεισματικά να λάβει το παραμικρό μέτρο προστασίας των λαϊκών οικογενειών. Παράλληλα, επιχειρεί να «μετακυλίσει» τις βαριές πολιτικές ευθύνες της στις ...«διεθνείς ανατιμήσεις του μαύρου χρυσού», δίνοντας το παράδειγμα για μοιρολατρική αντιμετώπιση της άγριας ληστείας από τις πολυεθνικές πετρελαίου.
Χαρακτηριστικά της στάσης της κυβέρνησης είναι τα όσα είπε χθες ο εκπρόσωπός της. Ο Θ. Ρουσόπουλος επαναλάμβανε μονότονα ότι «γίνονται προσπάθειες για την καταπολέμηση της κερδοσκοπίας», αποφεύγοντας, ωστόσο, να απαριθμήσει αυτές τις «προσπάθειες» και την αποτελεσματικότητά τους. Μάλιστα, προκειμένου να πείσει για τα (ανύπαρκτα) θετικά αποτελέσματα των κυβερνητικών παρεμβάσεων, επικαλέστηκε το επιχείρημα ότι ενώ «η αύξηση στην τιμή του πετρελαίου διεθνώς υπερβαίνει το 100%, οι αυξήσεις των προϊόντων στην Ελλάδα με υπερπροσπάθεια έχουν φτάσει σε ποσοστά πολύ χαμηλότερα»(!), λες και τα προϊόντα θα μπορούσαν να ενσωματώσουν το 100% της αύξησης του πετρελαίου. Παράλληλα, «σφύριξε αδιάφορα», όταν του επισημάνθηκε από το «Ρ» ότι οι βιομήχανοι ξεκαθάρισαν ήδη ότι θα μετακυλίσουν τα βάρη της «πετρελαϊκής κρίσης» στους καταναλωτές, δηλαδή στα λαϊκά στρώματα. Προκαλώντας σύγχυση, παρέπεμψε στη «σκληρή» στάση της κυβέρνησης, όταν οι ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ είχαν απειλήσει - και μάλλον το πραγματοποιούν - ότι θα μετακυλίσουν στους καταναλωτές το κόστος ...των προστίμων που τους είχαν επιβληθεί για «εναρμονισμένες πρακτικές».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιτραπεί η πετρελαιοκίνηση στο Νομό Αττικής, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει ακόμα και το θέμα μελετάται από τους αρμόδιους υπουργούς. Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, το θέμα συζητήθηκε σε συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής τον προηγούμενο μήνα, αλλά αποφασίστηκε να μη δοθεί ακόμα το «πράσινο φως», καθώς οι μελέτες που υπάρχουν δείχνουν ότι είναι πολύ επικίνδυνο για την υγεία των κατοίκων του Λεκανοπεδίου, λόγω της υψηλής ρύπανσης.
Σκόπιμα ασαφής ήταν ο εκπρόσωπος για το ενδεχόμενο αυξήσεων στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών, καθώς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει κάτι τέτοιο».
Στο όνομα των κερδών του Λάτση, η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση στα ΕΛΠΕ, πρωταγωνιστεί στις ανατιμήσεις, αλλά και στην κερδοφορία του ομίλου... |
Την ίδια περίοδο οι τιμές των πετρελαιοειδών με τις οποίες πωλούν τα διυλιστήρια αυξήθηκαν κατά 26,9%, αντανακλώντας έτσι και τα αυξημένα κέρδη των τελευταίων. Ολα τα στοιχεία δείχνουν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο κύμα ακρίβειας, με πρωταγωνιστές τον ιδιωτικό, αλλά και τον ελεγχόμενο με τον ένα ή τον άλλο τρόπο από την κυβέρνηση τομέα (Ολυμπιακές Αερογραμμές, ΔΕΗ, ΕΡΤ). Και πρέπει να λάβουμε υπόψη, ότι παραδοσιακά ο Ιούλης, δεν είναι μήνας ανατιμήσεων, καθώς, είθισται, οι επιχειρήσεις να προχωρούν σε αλλαγές των τιμολογίων τους φθινοπωρινούς μήνες. Με άλλα λόγια από εδώ και μπρος να περιμένουν οι εργαζόμενοι τα χειρότερα. Το κύμα αυξήσεων βέβαια, ποτέ δεν είχε σταματήσει, και έγινε ιδιαίτερα έντονο μετά την εισαγωγή του ευρώ το 2002. Από τα ίδια τα πράγματα, τίθεται θέμα προστασίας των λαϊκών εισοδημάτων και κλιμάκωση της αντίστασης στην πολυμέτωπη επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι από το μέτωπο κυβέρνησης - επιχειρηματιών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία (τιμές στις οποίες πωλούν οι επιχειρήσεις στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο) για την εσωτερική και την εξωτερική αγορά, το μήνα Ιούλη, είχαν την ακόλουθη εξέλιξη:
Στην πρώτη γραμμή των αυξήσεων βρίσκονται τα υγρά καύσιμα με ετήσια άνοδο 26,9%, η παραγωγή βασικών μετάλλων (αύξηση 7,4%), η κατασκευή προϊόντων από καουτσούκ (8,2%), η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος (2,7%), η παραγωγή τροφίμων και ποτών (1,6%), η παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών (1,7%).
Κάτω από τον πήχη παρέμειναν στο 7μηνο τα δημόσια έσοδα, εμφανίζοντας ρυθμό αύξησης 3,7%. Πολιτική αυστηρής λιτότητας και στους προϋπολογισμούς της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για το 2006
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο 7μηνο Γενάρης - Ιούλης του 2005 εμφανίζει τα παρακάτω:
«Πράσινο φως» για την αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των δημοτών δίνουν οι κυβερνητικές οδηγίες για την κατάρτιση των προϋπολογισμών του 2006 από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, το ύψος της κρατικής επιχορήγησης θα υπολογιστεί «στο ύψος των απολύτως αναγκαίων πιστώσεων». Μειωμένες προβλέπονται και οι δαπάνες για τη συντήρηση του οδικού δικτύου.