Τετάρτη 31 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μαύρο ... βαμβάκι

Γρηγοριάδης Κώστας

Ξανά με πρακτικές «σωστής διαχείρισης» του βαμβακιού θα βρεθούν αντιμέτωποι οι βαμβακοπαραγωγοί, ενώ πολλοί από αυτούς περιμένουν ακόμα τη δικαίωση από τις ενστάσεις για τις αυθαίρετες περικοπές στην περσινή παραγωγή.

Προς μεγάλη απογοήτευση κάποιων, η φετινή παραγωγή βαμβακιού πηγαίνει μέχρι τώρα πολύ καλά και φαίνεται να ξεπερνάει τους 1.200.000 τόνους. Αυτό με βάση τον ολέθριο κανονισμό που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και εφαρμόζει κατά γράμμα και με αξιοζήλευτη συνέπεια η κυβέρνηση της ΝΔ, θα έχει αρνητικότατες επιπτώσεις στο εισόδημα των βαμβακοπαραγωγών. Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αφού ξαναζήτησαν προτάσεις από τις Ενώσεις ...συσκέπτονται και ξανασυσκέπτονται για να δώσουν την πρώτη εκτίμηση παραγωγής στην ΕΕ προκειμένου να βγει η προσωρινή ελάχιστη τιμή, ή με άλλα λόγια το πώς θα κάνουν το φετινό «μαγείρεμα». Παράλληλα, κάποιοι γαλαζοπράσινοι αγροτοσυνδικαλιστές ξανάρχισαν να φωνασκούν υποκριτικά και αποπροσανατολιστικά, ενώ στην ουσία αποδέχονται και στηρίζουν την πολιτική που προκαλεί αυτά τα προβλήματα. Πάντως, όπως όλα δείχνουν, οι βαμβακοπαραγωγοί θα πληρώσουν για άλλη μια χρονιά τα σπασμένα της ακολουθούμενης αντιαγροτικής πολιτικής των πλαφόν, των προστίμων και των περιορισμών.

Οχι και να παραπονείται

«Ο κλάδος έχει πτώση 10% λόγω της δυσφήμισης που έγινε στον κλάδο και λόγω των συζητήσεων για την ποιότητα και τις τιμές». Τάδε έφη, παραπονούμενος, ο πρόεδρος της ΦΑΓΕ, μετά τη συνάντηση που είχε χτες με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, όπου συζήτησαν για τις τιμές, ενώ το κακό δεν είναι κυρίως ότι τα λέει, αλλά το γεγονός πως βρίσκει αυτιά να τον ακούνε, και, μάλιστα, με ιδιαίτερη προσοχή, μέσα στην κυβέρνηση...

Γιατί, αν φτιάξουμε την κοινωνία όπως ακριβώς τη θέλει και την αξιώνει ο Γ. Φιλίππου, τότε πρέπει να κάνουμε τα εξής: «Κλάδος» γάλακτος και γαλακτοκομικών θα είναι η ΦΑΓΕ. Τα μουχλιασμένα γιαούρτια που διοχετεύει στην αγορά θα πρέπει να τα τρώμε μονομιάς για να μην έχει πρόβλημα στην υλοποίηση των σχεδίων του, ενώ για τις ανατιμήσεις της επιχείρησής του (που συνεχίζονταν και μέχρι πριν από λίγες μέρες) δεν πρέπει να βγάζουμε τσιμουδιά, μπας και θιγούν τα πλάνα του για την επόμενη ανατίμηση...

Συνεχίζεται αμείωτος

Αν αναρωτιέστε, τι γίνεται με τον «πόλεμο» Κουρή - Κοντομηνά, ή, αλλιώς, συγκροτήματος «Αυριανής» και «ΑΛΦΑ», μαζί με ό,τι υπάρχει από πίσω τους, σας πληροφορούμε πως συνεχίζεται αμείωτος. Για παράδειγμα, ο χτεσινός πρωτοσέλιδος τίτλος της «Αυριανής» σημείωνε: «Μέχρι και η φίλη του η Ντόρα απηύδησε και έδωσε εντολή για την κατεδάφισή τους - ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ 1.000 τ.μ. στην καρδιά της Αθήνας στην "Αίγλη" του Ζαππείου κατασκεύασε ο απατεώνας Κοντομηνάς». Και δίπλα: «Ρε μασκαρά Κακαουνάκη, άξιος και ...μεγάλος ο μισθός σου, αλλά, κακομοίρη μου, αν ανοίξουμε το στόμα μας, δε θα γλιτώσεις ούτε στο ...Αγιο Ορος... Στοπ εδώ για σήμερα... Κατάλαβες, κορόιδο Νικολάκη;..».

Περιμένουμε τη συνέχεια...

«Πράσινη» αντιπολίτευση...

Πώς αλλάζουν οι καιροί του δικομματισμού... Με αφορμή το ξεκίνημα της συζήτησης για την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την προσαρμογή της ελληνικής γεωργίας στη νέα ΚΑΠ, βγήκε το ΠΑΣΟΚ και το κατήγγειλε ως «υπέρμετρα κρατικοκεντρικό»! Και όχι μόνο. Σε σχετική επιστολή, που έστειλε το ΠΑΣΟΚ στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπάρχουν ακόμη χαρακτηρισμοί, όπως «φοβικό», «αναχρονιστικό», «συντηρητικό» κ.ά.

Και σε ό,τι αφορά στο νομοσχέδιο, βέβαια, είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των αντιαγροτικών αποφάσεων της ΕΕ, τις οποίες ψήφισε το 2003 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ. Τώρα, όμως, έχουμε 2005, το ΠΑΣΟΚ δε βρίσκεται πλέον στην κυβέρνηση κι έτσι κάνει ό,τι έκανε τόσα χρόνια η ΝΔ: «Πουλάει» αντιπολίτευση, «σπρώχνοντας» τη ΝΔ σε ακόμη περισσότερο αντιλαϊκή πολιτική...

Η ανταγωνιστικότητα

Από τις αρχές της δεκαετίας, με τη Στρατηγική της Λισαβόνας, η Ευρωπαϊκή Ενωση αναδεικνύει την ανταγωνιστικότητα σε υπέρτατη κατευθυντήρια αρχή, σε ύψιστο στόχο. Δεν υπάρχει Σύνοδος Κορυφής, δεν υπάρχει επίσημο ντοκουμέντο της ΕΕ, που να μην υπηρετεί και να μη «σπρώχνει», πάση θυσία, σ' αυτόν το στόχο. Και η θυσία αυτή μετριέται πλέον σε αριθμούς. Πάνω από 20 εκατομμύρια οι άνεργοι στην Ευρώπη των «25», πάνω από 500 χιλιάδες στην Ελλάδα. Δεκάδες εκατομμύρια οι «εκτός αγοράς εργασίας», εκατομμύρια οι «απασχολήσιμοι»!

Και όμως, τα επιτελεία των Βρυξελλών και των πολυεθνικών επιμένουν: «Ανταγωνιστικότητα και ξερό ψωμί...». Γι' αυτήν θα μιλήσει ο Καραμανλής στη Θεσσαλονίκη, αυτήν φτιασιδώνει κάθε μέρα η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, στο όνομά της πίνουν νερό ο Πολυζωγόπουλος και ο Πουπάκης, με αυτήν στο στόμα ξυπνάει και κοιμάται η ηγεσία του ΣΕΒ. Ολοι τους απ' άκρη σ' άκρη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στην Ελλάδα, παντού, συνασπίστηκαν γύρω από τον κοινό τους στόχο. Μια νέα Ιερά Συμμαχία λες και κυνηγά το άγιον και θαυματουργό δισκοπότηρο της ανταγωνιστικότητας. Ως και το 2005 ανακήρυξαν σε «Ετος Ανταγωνιστικότητας» σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Για ποιον, άραγε, πασχίζουν όλοι αυτοί; Ποιον θέλουν να εξυπηρετήσουν; Για ποιους νοιάζονται και επιμένουν τόσο σταθερά σ' αυτόν το στόχο; Μήπως για τους εργάτες; Η πραγματικότητα άλλο μαρτυρά. Το περασμένο Σάββατο, η γενική συνέλευση των μετόχων της επιχείρησης των «Σωληνουργείων Κορίνθου» αποφάσισε το κλείσιμο του εργοστασίου. Στην ανακοίνωσή της, χωρίς προσχήματα, ομολογεί ότι κλείνει «λόγω της επί μακρόν παρατεινόμενης έλλειψης παραγγελιών που προκλήθηκαν από τη συνεχώς αυξανόμενη ένταση του ανταγωνισμού...». Ετσι απλά. Ο ανταγωνισμός κλείνει τα εργοστάσια. Ο πόλεμος μεταξύ των καπιταλιστών για μεγαλύτερα κέρδη, αναπόφευκτα, φέρνει και κλείσιμο των επιχειρήσεων, την ίδια στιγμή, βέβαια, που κάποιες άλλες επιχειρήσεις ενισχύουν ακόμα πιο πολύ τη θέση τους.

Η ανταγωνιστικότητα δεν είναι το φάρμακο, αλλά το φαρμάκι που ποτίζει το μεγάλο κεφάλαιο τους εργάτες, για να επιτύχει τους στόχους του. Δεν είναι η λύση της ανεργίας, όπως προπαγανδίζουν τα παπαγαλάκια του, αλλά η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος. Της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που πληρώνει ο Ευρωπαίος εργάτης. Ανταγωνιστικότητα και ανεργία είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Γιατί, όσο αυτή ενισχύεται, τόσο θα χειροτερεύει η θέση των εργαζομένων. Σε συνθήκες άγριου καπιταλιστικού ανταγωνισμού, η ανταγωνιστικότητα είναι βούτυρο στη φέτα των πολυεθνικών και των μονοπωλίων. Και όσοι τη στηρίζουν, στηρίζουν ακριβώς τις επιδιώξεις τους.

Η ατμομηχανή της ανταγωνιστικότητας δεν οδηγεί στον παράδεισο της ανάπτυξης, όπως θέλουν να μας πείσουν. Αντίθετα, η πραγματικότητα μαρτυρά ότι, όσο αυτή εντείνεται, τόσο πιο γρήγορα η εργατική τάξη θα κατρακυλά στο περιθώριο και στη μιζέρια. Μεγαλύτερες μάζες εργαζομένων θα χάνουν τη δουλιά τους, θα χειροτερεύει η θέση τους, θα περιορίζονται τα δικαιώματά τους. Γιατί, ποτέ και πουθενά, οι επιδιώξεις και οι στόχοι του κεφαλαίου δεν εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα των εργατών.


Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

Τα ... δίκαια

Γρηγοριάδης Κώστας

MIA AKOMH απεργία, αυτή των ιπτάμενων συνοδών και φροντιστών, κηρύχτηκε από τα δικαστήρια «παράνομη και καταχρηστική». Κατά τ' άλλα, συνεχίζεται η «κάθαρση» και η «τακτοποίηση» των υποθέσεων της Δικαιοσύνης.

* * *

Το πραγματικό της πρόβλημα, όμως, ποτέ δεν ήταν τα όποια μικρά ή μεγαλύτερα σκανδαλάκια κάποιων «λειτουργών» της. Το μεγάλο της πρόβλημα ήταν και είναι, ότι δίνει όρκο προσήλωσης και εφαρμογής στο αντιλαϊκό σύστημα και στους αντεργατικούς του νόμους.

* * *

Κι ας μη μιλά η κυβέρνηση για ...ανεξαρτησία του θεσμού και άλλα τέτοια. Ιδιαίτερα μετά την τελευταία τροπολογία, όπου κανόνισε τη διοίκηση των δικαστηρίων καταπώς τη βόλευε, δεν πείθει πλέον κανέναν.

* * *

ΑΠΑΙΤΗΤΙΚΟΙ μας προκύπτουν οι ακτοπλόοι εφοπλιστές και δηλώνουν ότι τα πλοία τους δεν πρόκειται να προσεγγίζουν 7 νησιά εάν δε φτιαχτούν τα λιμάνια τους. Τι θα έλεγαν να τους επιβληθεί μια φορολογική επιβάρυνση προκειμένου να γίνουν αυτά τα έργα; Αρκετά έχουν κερδοσκοπήσει...

* * *

Φυσικά, τέτοια πράγματα για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας ανήκουν στη σφαίρα του φανταστικού και του αδύνατου. Τα κέρδη των εφοπλιστών είναι ...«τοτέμ» που κανείς δεν πειράζει. Μόνο η αύξησή τους επιτρέπεται...

* * *

Μην απορήσετε αν φορολογηθεί και πάλι ο καταναλωτής μέσω νέας αύξησης των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. Βλέπετε, οι εφοπλιστές ζήτησαν κάτι και σε τέτοια αιτήματα το ΥΕΝ έχει εξαιρετικά αντανακλαστικά.

* * *

ΦΑΡΜΑΚΟ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ασθένεια ...το ξεπούλημα. Κάπως έτσι φαίνεται να αντιλαμβάνεται και ο υπουργός Τουρισμού το αντικείμενο του υπουργείου του. Πέρα από τις γνωστές του μεγαλοστομίες περί «σχεδίου τουριστικής ανάπτυξης» ανακοίνωσε χτες τις μισθώσεις κτιρίων και τουριστικών υπηρεσιών του δημοσίου. Το μόνο πραγματικό μέτρο που λαμβάνεται δηλαδή.


Γρηγοριάδης Κώστας

* * *

Κι όταν μιλάμε για «μισθώσεις» έχουμε μπόλικη εμπειρία (και από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ) για το τι εννοούμε. Οι ιδιώτες παίρνουν τα κτίρια για ...μισό αιώνα, οι εργασιακές σχέσεις πάνε περίπατο και φυσικά τους πληρώνουμε κι από πάνω.

«Μας προειδοποιούσαν... »

Γρηγοριάδης Κώστας

Κάποιοι τις μέρες αυτές γιορτάζουν τα 25χρονα από την έναρξη των απεργιών της «Αλληλεγγύης» του Λεχ Βαλέσα στα ναυπηγεία του Γκτανσκ της Πολωνίας. Την εποχή εκείνη στα ναυπηγεία του Γκτανσκ εργάζονταν 16.000 εργάτες. Σήμερα, στα τεμαχισμένα σε μικρά κομμάτια και ιδιωτικοποιημένα ναυπηγεία δουλεύουν μόνο 3.000 εργάτες, ενώ, η άλλοτε γοργά αναπτυσσόμενη πόλη του Γκτανσκ βασανίζεται από την εξάπλωση της φτώχειας και μιας αυξανόμενης ανεργίας, που ξεπερνά ήδη το 15%.

Αφιερώνουμε, λοιπόν, σε όσους τις μέρες αυτές γιορτάζουν τα τωρινά λόγια ενός παλιού στελέχους της «Αλληλεγγύης», όπως δημοσιεύτηκαν στο «The Times». Ο Ζμπίγκνιου Στεφάνσκι, 46 χρονών σήμερα, είναι από τους τυχερούς, αφού κράτησε τη δουλιά του και εργάζεται ακόμη, ως βαφέας, στα ναυπηγεία. Είκοσι πέντε χρόνια μετά, λοιπόν και παρ' ότι διατηρεί αμείωτη - όπως φαίνεται - την εχθρότητά του προς τους κομμουνιστές, λέει τα εξής: «Οι Κόκκινοι μας προειδοποιούσαν πως θα νοσταλγήσουμε τον καιρό των κομμουνιστών. Δεν μπορώ να υποφέρω αυτούς τους ανθρώπους, αλλά πρέπει να παραδεχτώ ότι οι μέρες των ακριβών και αξιόπιστων πληρωμών και της εξασφαλισμένης εργασίας έχουν χαθεί».

Ο μόνος

«Υπάρχουν τα επώνυμα σχολικά και όποιος θέλει να πληρώσει τη μόδα, δεν μπορεί κανείς να του το απαγορεύσει. Στα σχολικά είδη σήμερα οι τιμές δεν έχουν ανέβει». Αυτά έλεγε ο υφυπουργός Εμπορίου, Γ. Παπαθανασίου, στο ρ/σ «Αλφα» προχτές και χτες στο «Σκάι». Απ' ό,τι φαίνεται, όμως, είναι ο μόνος, που ...δε βλέπει τις ανατιμήσεις. Ακόμη και τα ρεπορτάζ των φιλοκυβερνητικών εφημερίδων αδυνατούν να κρύψουν την ακρίβεια. «Βαρύ φορτίο για την τσέπη η τσάντα - Ακριβότερα έως και 18% σε σχέση με πέρυσι τα σχολικά είδη και η γραφική ύλη», έλεγε ο τίτλος και ο υπέρτιτλος του σχετικού ρεπορτάζ στη χτεσινή «Χώρα».

Βρήκε ... λύση

«Για να δοθεί το πράσινο φως στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, θα πρέπει να θεωρηθεί νομικά άκυρη η τουρκική δήλωση» δήλωσε προχτές ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών Π. Μολυβιάτη. Και το σημειώνουμε, γιατί δεν καλοκαταλαβαίνουμε τι ακριβώς προτείνει. Μάλλον, θεωρεί ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν εφόσον η ΕΕ χαρακτηρίσει με κάποιο τρόπο νομικά άκυρη τη δήλωση της Τουρκίας, περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας κι ας επιμένει η Αγκυρα στη δήλωσή της. Με άλλα λόγια, τα ...κατάφερε και πάλι η ηγεσία του ΣΥΝ. Βρήκε ...λύση, ώστε και ο σκύλος να 'ναι χορτάτος και η πίτα στο ταψί. Και, πάνω απ' όλα, να προωθείται το ευρωστρούγκιασμα των λαών...

Διακοπές ... εκπλήξεων

«Μαύρες» διακοπές πέρασαν αρκετές οικογένειες που κατέφυγαν στα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού της Εργατικής Εστίας. Ορισμένοι ξενοδόχοι και ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές της χώρας, έχουν αποθρασυνθεί τελείως. Αρκετές είναι οι καταγγελίες από δικαιούχους του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού της Εργατικής Εστίας σχετικά με τις ...εκπλήξεις που τους περιμένουν όταν φτάνουν στον καλοκαιρινό προορισμό τους.

Συγκεκριμένα, οικογένεια με ένα παιδί είχε «κλείσει» δίκλινο δωμάτιο στη Σκόπελο το μήνα Αύγουστο. Ο ξενοδόχος θα εισέπραττε από την οικογένεια περίπου 15 ευρώ και τα υπόλοιπα - στο σύνολο 50 ευρώ - από την Εργατική Εστία. Οταν η οικογένεια έφτασε στο δωμάτιο, διαπίστωσε ότι με το ζόρι μπορούσε να διαμείνει εκεί ένας άνθρωπος! Ο ξενοδόχος από την πλευρά του όταν δέχτηκε τα εύλογα παράπονα από την οικογένεια, απάντησε πως αν θέλουν μπορούν να φύγουν και να πάνε να βρουν αλλού δωμάτιο. Ούτως ή άλλως εκείνος είχε εισπράξει από την Εργατική Εστία το ποσοστό του...

Ιδιες ή παρόμοιες καταγγελίες έχουν φτάσει στο «Ρ» και για άλλα νησιά (Ζάκυνθος, Σκιάθος, Κρήτη, Κεφαλλονιά κ.ά.). Και αποδείχνουν, ότι η μόνη έγνοια της κυβέρνησης είναι η αυτοδιαφήμισή της, μέσω των προγραμμάτων αυτών και τίποτε άλλο. Γεγονός που αποτελεί περισσότερο κι από πρόκληση αφού τα λεγόμενα «κοινωνικά προγράμματα» πληρώνονται τελικά από την τσέπη των εργαζομένων.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μακριά από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία πλέον για τον καθένα ξεχωριστά, αλλά και όλους μαζί τους απλούς εργαζόμενους, να τρέφουν αυταπάτες για την πολιτική που υπηρετούν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Οι 17 μήνες διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ απέδειξαν περίτρανα ότι αποτελούν συνέχεια της αντιλαϊκής επέλασης των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Πίσω από την υποκριτική και «επικοινωνιακή» αντιπαράθεση μεταξύ των «μονομάχων» του δικομματισμού, κρύβεται η πλήρης ταύτισή τους στην εφαρμογή της στρατηγικής επιλογής τους, που δεν είναι άλλη από την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της πλουτοκρατίας.

Η κυβέρνηση προσφέρει φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο, ψηφίζει νόμους, οι οποίοι, στο όνομα της «ανάπτυξης» και της «ανταγωνιστικότητας», ενισχύουν ακόμα περισσότερο την ασυδοσία των πολυεθνικών και το ΠΑΣΟΚ ...αντιπολιτεύεται, κατηγορώντας για καθυστέρηση στην κατάρτιση των νομοσχεδίων. Την ίδια στιγμή, στους εργαζόμενους, οι εταίροι του δικομματισμού προσφέρουν απλόχερα όρους και έννοιες, όπως η «ανταγωνιστικότητα» και η «ανάπτυξη», που, στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος, μεταφράζονται σε ισοπέδωση των εργατικών κεκτημένων. Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι τα λαϊκά δικαιώματα και οι αγώνες έχουν αντικατασταθεί στο λεξιλόγιο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ από την «ισότητα ευκαιριών» και την «ισότητα δυνατοτήτων»...

Την ετυμολογία αυτών των «όρων», εισέπραξαν χτες οι 135 εργάτες των «Σωληνουργείων Κορίνθου» που πετάχτηκαν στο δρόμο. Αυτά θα βρουν μπροστά τους αύριο οι 300 εργαζόμενες στη «ΣΕΞ ΦΟΡΜ», που ζουν κάτω από την απειλή της απόλυσης. Αυτά θα ακούσουν την άλλη βδομάδα από τα χείλη του Κ. Καραμανλή στη ΔΕΘ και του Γ. Παπανδρέου, 15 μέρες αργότερα, στον ίδιο χώρο. Οι εργαζόμενοι θα κληθούν από τους δυο «αρχηγούς», να αξιοποιήσουν τις «δυνατότητες», που τους προσφέρονται μέσα στο «νέο οικονομικό περιβάλλον». Στο «περιβάλλον», όπως διαμορφώνεται με την προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και την απελευθέρωση των αγορών, καταργεί το οκτάωρο, δημιουργεί νέες στρατιές ανέργων και μεγαλώνει την εξαθλίωση.

Αμεσα, στο επόμενο χρονικό διάστημα, οι συνθήκες για τα λαϊκά νοικοκυριά θα χειροτερέψουν. Μεγάλο τμήμα της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών θα βρεθούν σε δεινή θέση. Κι ενώ η κατάσταση θα γίνεται όλο και πιο δραματική, συγχρόνως όλοι μας θα γινόμαστε μάρτυρες ενός συνεχιζόμενου εμπαιγμού. Ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του θα αποδίδουν την ανεργία, την ακρίβεια και την εξαθλίωση μόνο στην πολιτική των προκατόχων τους και τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στους «λάθος» κυβερνητικούς χειρισμούς...

Η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα πρέπει να δώσουν τη δική τους απάντηση σ' αυτήν την πολιτική. Να αντιδράσουν. Να εντείνουν την καθημερινή τους πάλη στους χώρους δουλιάς. Να θεωρήσουν υποχρέωσή τους τη δυναμική συμμετοχή τους στις λαϊκές κινητοποιήσεις. Με πρώτο σταθμό αυτής της νέας λαϊκής αντεπίθεσης τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Οι εργαζόμενοι πρέπει να στείλουν το δικό τους αγωνιστικό μήνυμα στη Θεσσαλονίκη, μαζί και δίπλα με εκείνες τις ταξικές δυνάμεις, τα συνδικάτα και τα σωματεία, που παλεύουν για τη συγκρότηση μιας ισχυρής κοινωνικοπολιτικής λαϊκής συμμαχίας, που θα έχει βασικούς στόχους την προάσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων, την ανατροπή της σημερινής αντιδραστικής πολιτικής, αλλά και να θέσει τις βάσεις για την πορεία προς τη Λαϊκή Εξουσία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ