ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Ιούλη 2005
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΑΛΟΓΟΣ- ΑΠΑΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ
Τρέμουν την οργή των εργατών

Η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ επιβεβαίωσε και χτες την ταύτισή της με τις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου

Στα «μουλωχτά» και κρυφά από τους εργαζόμενους επιχείρησαν χτες να πραγματοποιήσουν το «διάλογο» για το πέρασμα των αντεργατικών μέτρων οι εκπρόσωποι της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης, μεταθέτοντας την ώρα συνάντησης αιφνιδίως, μερικές ώρες νωρίτερα, για το «φόβο των Ιουδαίων». Είναι προφανές ότι τόσο οι πολιτικοί εκφραστές του κεφαλαίου όσο και οι κυβερνητικοί - εργοδοτικοί συνδικαλιστές φοβούνται τη συσσωρευμένη αγανάκτηση των εργαζομένων, αλλά και τη δυναμική που έχουν αναπτύξει οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, το ΠΑΜΕ.

Η συμμετοχή της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ στο «διάλογο» νομιμοποιεί το πέρασμα των αντεργατικών πολιτικών. Οι δηλώσεις των εκπροσώπων της και του υπουργού έδειξαν ότι η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ δε διαφωνεί με την ουσία της αντεργατικής πολιτικής και ότι το χτύπημα του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας και η μείωση της αμοιβής των υπερωριών - μέτρα που συντελούν στην ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων - έχει μπει στην τελική του ευθεία. Σύμφωνα, άλλωστε, με πληροφορίες το νομοσχέδιο είναι πιθανό να κατατεθεί μέχρι και την Παρασκευή.

Και οι χτεσινές εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση με τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων και αναδεικνύουν την αναγκαιότητα να πάρουν οι εργαζόμενοι την υπόθεση οργάνωσης του αγώνα στα χέρια τους.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ισχυριζόμενος ότι δεν πρόκειται για «διάλογο» αλλά για συνάντηση «η οποία μπορεί να μετεξελιχθεί σε διάλογο» (!) ζητώντας από την κυβέρνηση να γίνει μια συζήτηση εφ' όλης της ύλης για το εργασιακό. Οι διαφωνίες που εξέφρασε επικεντρώθηκαν κυρίως στο ότι η κυβέρνηση βιάζεται να περάσει τα μέτρα. Η ουσία είναι όμως ότι η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ στήριξε και στηρίζει τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, αποδέχεται την ανάγκη του κεφαλαίου για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, δηλαδή για περισσότερα κέρδη σε βάρος των εργαζομένων. Χαρακτηριστικά, ο Χρ. Πολυζωγόπουλος δεν απέρριψε τη διαδικασία της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, που αποτελεί εργαλείο στα χέρια του κεφαλαίου για την απόσπαση περισσότερης απλήρωτης εργασίας από τους εργαζόμενους. Αντιθέτως, σημείωσε ότι «υπάρχει ικανοποιητικό θεσμικό πλαίσιο». Υπενθυμίζουμε ότι το πλαίσιο αυτό διαμορφώθηκε με νόμους από την κυβέρνηση της ΝΔ το 1990 και μετέπειτα από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ το 1998 και το 2000.

Για τις υπερωρίες ανέφερε ότι ήδη με την τελευταία Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας υπάρχει συμφωνία με τους εργοδότες, η οποία δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα. Η συμφωνία αυτή προβλέπει επέκταση του διευθυντικού δικαιώματος, ώστε ο εργοδότης να μπορεί να εξαναγκάζει τον εργαζόμενο να κάνει περισσότερες υπερωρίες τη βδομάδα, χωρίς καν να το αναγγείλει στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Από τη μεριά του ο υπουργός Απασχόλησης, Π. Παναγιωτόπουλος, έκανε καθαρό ότι πρέπει να μειωθεί η αμοιβή των υπερωριών, να αναμορφωθεί το υπάρχον καθεστώς για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε ό,τι αφορά την περίοδο αναφοράς. Ενώ άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται και εδώ στην ενίσχυση του διευθυντικού δικαιώματος ώστε, αν οι εργαζόμενοι μέσω των συνδικαλιστικών τους οργάνων αρνηθούν την εφαρμογή της διευθέτησης, να μπορεί ο εργοδότης να την εφαρμόσει μόνος του.

Για να τα δικαιολογήσει όλα αυτά ισχυρίστηκε ότι το σημερινό καθεστώς «δε μας δίνει τη δυνατότητα να αποτρέψουμε τη διαρροή θέσεων εργασίας από την Ελλάδα... πάνω από τα βόρεια σύνορά μας». Ξέχασε φαίνεται ο υπουργός ότι η ΝΔ μαζί με το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ ψήφισαν το Μάαστριχτ - που επιτρέπει στο κεφάλαιο να πάει όπου βρίσκονται πιο φθηνά εργατικά χέρια - και σήμερα χρησιμοποιεί αυτή ακριβώς την πραγματικότητα για να εξαναγκάσει και τους εργαζόμενους στην Ελλάδα να αποδεχτούν την ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση των δικαιωμάτων τους. Τέλος, σημείωσε ότι από σήμερα κιόλας θα καλέσει τους «κοινωνικούς εταίρους» σε νέο «διάλογο».

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Ταξική απάντηση σε κυβέρνηση και εργατοπατέρες

Οι εργάτες της Αθήνας βροντοφώναξαν την αντίθεσή τους στο διάλογο της υποταγής και διαδήλωσαν την αποφασιστικότητά τους να μην αφήσουν σε χλωρό κλαρί την κυβέρνηση και τα συνδικαλιστικά της δεκανίκια

Αμεση, ηχηρή και ξάστερη ήταν η απάντηση των ταξικών δυνάμεων στο χτεσινό, «μουλωχτό» νέο επεισόδιο του αντεργατικού διαλόγου - απάτη, ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Την ώρα που οι συνδικαλιστές της συναίνεσης είχαν ήδη καταθέσει διαπιστευτήρια υποταγής στην κυβέρνηση και το κεφάλαιο, με τη συμμετοχή τους στο «διάλογο», και μάλιστα άλλη ώρα από αυτή που είχε αρχικά προγραμματιστεί, οι εργαζόμενοι της Αθήνας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα αγώνα της Γραμματείας Αθήνας του ΠΑΜΕ. Διαδήλωσαν την αποφασιστικότητά τους να εντείνουν την πάλη ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και ενάντια στον εργοδοτικό κυβερνητικό συνδικαλισμό, που βάζει ανοιχτά πλάτες ώστε η εργοδοσία να μπορεί να ληστεύει ακόμα περισσότερο τον εργάτη, να τον ξεζουμίζει ακόμα αγριότερα.

Διαδήλωσαν ότι δε θα επιτρέψουν στους εργατοπατέρες που καθημερινά ξεπουλάνε την εργατική τάξη, να διαφεντεύουν τις τύχες τους. Διαδήλωσαν την οργή τους, αλλά και την απόφασή τους για αγώνα, ανυποχώρητο, οργανωμένο, ταξικό.

Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ομονοίας, όπου συγκροτήθηκαν σε μπλοκ. Πίσω από τα πανό της Γραμματείας Αθήνας του ΠΑΜΕ που σημείωναν: «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΜΕ ΜΙΣΘΩΤΗ ΣΚΛΑΒΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ» και «ΜΕ ΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΡΟΠΑΛΟ ΤΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΣΕ ΚΑΝΟΥΝ ΣΚΛΑΒΟ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΟ ΤΟΥΣ». Στο ίδιο μήκος κύματος και τα συνθήματα που ακούγονταν, στο δρόμο προς το υπουργείο Εργασίας: «12ωρη δουλιά θέλουν για τ' αφεντικά, φτώχεια και αμορφωσιά θέλουν για την εργατιά», «Ημερήσιος χρόνος σταθερός, 7ωρο-5ήμερο ζητάει ο λαός», «Σταθερή δουλιά ζητά η εργατιά, η διευθέτησή τους είναι μια σκλαβιά».

Εξω από το υπουργείο Εργασίας χαιρετισμό απηύθυνε ο Γ. Πέρρος, μέλος της Γραμματείας Αθήνας του ΠΑΜΕ, ενώ στη συνέχεια, οι εργάτες πορεύτηκαν προς το κτίριο της ΓΣΕΕ. «Με της ΓΣΕΕ τις πλάτες, σφαγιάζουν τους εργάτες», βροντοφώναξαν έξω από τη Συνομοσπονδία.

«Η προδοσία τους δε θα περάσει... Το ΠΑΜΕ έχει ποδάρια μέσα στην εργατική τάξη, έχει την εμπιστοσύνη των εργαζομένων», τόνισε ο Χρ. Κατσιώτης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Κι είναι το ΠΑΜΕ που θα σηκώσει τη σημαία του ανυποχώρητου αγώνα ενάντια στο διάλογο - απάτη. Ωστε η ηγεσία του αγώνα να 'ναι στις ταξικές δυνάμεις, να είναι αποτελεσματική, σημείωσε. «Από αύριο όλοι να οργανώσουμε τον αγώνα στους χώρους δουλιάς»!

ΔΗΚΕΒΕ
Αμεση κλιμάκωση του κοινού αγώνα

Με ανακοίνωσή της η παράταξη καλεί σε ένταση των κινητοποιήσεων ΕΒΕ - εργαζομένων για την ανατροπή των κυβερνητικών σχεδίων για το ωράριο

Να κλιμακώσουν τον αγώνα με πολύμορφες, κοινές διαμαρτυρίες με τους εργατοϋπαλλήλους, για να ανατρέψουν τα σχέδια της κυβέρνησης για το ωράριο καλεί τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ η Δημοκρατική Κίνηση ΕΒΕ (ΔΗΚΕΒΕ), με ανακοίνωσή της για την κατάθεση του επίμαχου νομοσχεδίου.

«Η κατάθεση από την κυβέρνηση του σχεδίου νόμου για το ωράριο στη Βουλή, για συζήτηση και την ψήφισή του, είναι μια επιλογή που προωθεί την αντιλαϊκή πολιτική των αναδιαρθρώσεων», αναφέρει η παράταξη. «Το πλαίσιο που προβάλλουν οι πλειοψηφίες της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ (ώρα έναρξης 5 - 6 π.μ. και λήξης 9 μ.μ.), η δυνατότητα του νομάρχη δήθεν να καθορίζει τοπικό ωράριο είναι "στάχτη στα μάτια" για να γίνει αποδεκτό το ωράριο των 85-87 ωρών την εβδομάδα, να καταργηθεί η αργία της Κυριακής με όχημα τις λεγόμενες τουριστικές περιοχές».

Η παράταξη τονίζει ότι «καθοριστικό και ανατρεπτικό στα σχέδια της κυβέρνησης και των μονοπωλιακών ομίλων είναι:

1. Ο κοινός αγώνας που αναπτύσσεται αυτό το διάστημα από αυτοαπασχολούμενους, μικρέμπορους, μικροβιοτέχνες και εργατοϋπαλλήλους με αιχμή να μην παραβιάζεται το δικαίωμά τους για ανθρώπινο ωράριο και αντίστοιχες συνθήκες εργασίας. Αυτός ο αγώνας αποτελεί εγγύηση, βάζει τις βάσεις να οικοδομηθεί ένα ευρύτερο μέτωπο επαγγελματιών - βιοτεχνών - εμπόρων, εργαζόμενων και άλλων κοινωνικών δυνάμεων, σύμφωνα με τις δυνατότητες που δημιουργούνται τοπικά και περιφερειακά.

2. Το ενιαίο διεκδικητικό πλαίσιο για ωράριο:

  • Μέχρι 48 ώρες την εβδομάδα, με τρία απογεύματα κλειστά υποχρεωτικά για όλα τα καταστήματα, συνεχές ωράριο.
  • Να κατοχυρωθεί η Κυριακή αργία υποχρεωτικά για όλα τα καταστήματα.
  • Να καταργηθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση 1162/97.
  • Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους τους εργαζόμενους, κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο».

Η ΔΗΚΕΒΕ επισημαίνει ότι στηρίζει τις κινητοποιήσεις σε αυτή τη βάση «με σκοπό να μην περάσει το νομοσχέδιο και σε κάθε περίπτωση να απορριφθεί στην πράξη». Την ίδια ώρα η ΓΣΕΒΕΕ, στην πιο κρίσιμη φάση για το θέμα του ωραρίου, επιλέγει να μεταθέτει την πρωτοβουλία για κινητοποιήσεις και τις μορφές πάλης στις Ομοσπονδίες και να παροτρύνει ταυτόχρονα τους ΕΒΕ να συγκεντρωθούν στις 13 του Ιούλη σε οδικούς κόμβους στο Ρίο - Αντίρριο, στον Ισθμό της Κορίνθου, στα Τέμπη και αλλού με σκοπό την ...ενημέρωση. Στην εγκύκλιο που απέστειλε, σε αντιδιαστολή με όσα συζητήθηκαν στο ΔΣ την Κυριακή και με τις δηλώσεις που έχουν γίνει, δεν αναφέρεται καν σε συμβολικούς αποκλεισμούς. Το κύριο ζήτημα όμως είναι το περιεχόμενο που προτάσσει, με το οποίο στην καλύτερη περίπτωση καλούνται οι ΕΒΕ να υπερασπιστούν τη σημερινή κατάσταση. Πάντως, στην Κρήτη τα καταστήματα αύριο Τετάρτη θα κλείσουν.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Σύσκεψη για το συντονισμό της πάλης

Την ερχόμενη Τρίτη, στις 6.30 μ.μ. στο Συνδικάτο Οικοδόμων

Σύσκεψη, για την οργάνωση της πάλης και το συντονισμό όλων των κλάδων, ώστε να δοθεί αποφασιστική απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - κεφαλαίου - Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως εκφράζεται και με την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, διοργανώνει την Τρίτη 19 Ιούλη η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ. Στη σύσκεψη, που θα γίνει στις 6.30 το απόγευμα, στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, καλούνται να συμμετέχουν διοικητικά συμβούλια σωματείων, επιτροπές αγώνα, σωματειακές επιτροπές, παραρτήματα των σωματείων και εργαζόμενοι.

Στην ανακοίνωση - πρόσκληση η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ σημειώνει ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ, η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι εργοδότες προωθούν τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Επιδιώκουν να πετύχουν να αξιοποιούν τους εργαζόμενους όσο τους χρειάζονται, όταν τους χρειάζονται. Θέλουν να χτυπήσουν τον σταθερό και ημερήσιο χρόνο εργασίας και να μεγαλώσουν ακόμα περισσότερο τα κέρδη τους».

Υπενθυμίζει ότι τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας την ξεκίνησε η ΝΔ με το νόμο 1892/90, τη διεύρυνε το ΠΑΣΟΚ με τους νόμους 2639/98 και 2874/2000, και τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ θέλει να χειροτερέψει ακόμα περισσότερο η κατάσταση. «Θέλει - συνεχίζει - να οδηγήσει τους εργαζόμενους στη ζούγκλα του διευθυντικού δικαιώματος, όπου ο εργαζόμενος θα είναι έρμαιο στα χέρια του κάθε εργοδότη και θα παζαρεύει τη ρύθμιση του χρόνου εργασίας, το μεροκάματό του, σε ατομική βάση».

Η Γραμματεία υπογραμμίζει: «Πρέπει να υπάρξει αντίσταση, οργάνωση της πάλης μας και συντονισμός όλων των κλάδων. Τα ΔΣ των σωματείων να συνεδριάσουν, να οργανώσουν γενικές συνελεύσεις, να εκδώσουν υλικό και με περιοδείες, συγκεντρώσεις να ενημερώσουν τους εργαζόμενους. Να ενεργοποιήσουν τις σωματειακές επιτροπές, να δημιουργήσουν νέες όπου δεν υπάρχουν, καθώς και επιτροπές αγώνα.

Καλούμε όλα τα ΔΣ των σωματείων, τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από επιμέρους διαφορές, να πάρουν μέρος στη σύσκεψη για να συζητήσουμε την οργάνωση της πάλης, να συγκεντρώσουμε δυνάμεις, για να δοθεί μαζική αποφασιστικά απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ», καταλήγει.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΡΡΟΣ
Να γίνει ο αγώνας υπόθεση κάθε εργάτη και εργάτριας

Ο χαιρετισμός του στελέχους του ΠΑΜΕ στη χτεσινή συγκέντρωση

«Αλλο ένα θέατρο παίχτηκε σήμερα από την κυβέρνηση και τη ΓΣΕΕ, πίσω από τις πλάτες των εργαζομένων.

Κρυφά και άλλη ώρα από αυτή που ανακοίνωσαν έκαναν τον αμαρτωλό διάλογο. Οσα κι αν ψελλίζει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ ότι ήταν μια "συνάντηση", δεν πείθει. Ξέρουν πολύ καλά οι εργαζόμενοι ότι η ΓΣΕΕ κλωσάει τα αυγά της κυβέρνησης και των βιομηχάνων.

Η κυβέρνηση προχωρά στο παραπέρα χτύπημα του σταθερού ημερήσιου χρόνου με τη λεγόμενη διευθέτηση. Με αυτόν τον τρόπο μεγαλώνει τον απλήρωτο χρόνο εργασίας. Το εισόδημα των εργαζόμενων θα δεχτεί νέο χτύπημα με αυτά τα μέτρα που συνοδεύονται και με φτηνότερες υπερωρίες για τους εργοδότες.

Οι απολύσεις, η ανεργία, η φτώχεια συνοδεύουν αυτά τα μέτρα. Η ζωή της εργατικής οικογένειας σμπαραλιάζει, ο σημερινός κουτσουρεμένος ελεύθερος χρόνος εξαφανίζεται. Το δικαίωμα της ξεκούρασης, της μόρφωσης, της αναψυχής καταργείται.

Η κυβέρνηση και η εργοδοσία δε θα μπορούσαν να περάσουν αυτά τα μέτρα χωρίς τις πλάτες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Το κακό ξεκινάει από παλιά. Αντί να οργανώσουν την πάλη της εργατικής τάξης, επί μια δεκαετία συμμετέχουν στα παζάρια με τις κυβερνήσεις και την εργοδοσία. Το ίδιο και σήμερα. Είναι συνένοχοι. Δεν εξιλεώνονται όσους ελιγμούς και αν κάνουν.

Αποδεικνύεται και για άλλη μια φορά ότι ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ ούτε θέλουν ούτε έχουν κατά νου να οργανώσουν την πάλη των εργαζομένων. Αντίθετα, με τη συμμετοχή τους στους διαλόγους, τη στήριξη προηγούμενων αντιδραστικών νόμων και την εξαγγελία κινητοποιήσεων του ποδαριού για το "θεαθήναι", αποδιοργανώνουν, αποκαρδιώνουν, αφοπλίζουν το εργατικό κίνημα.

Η εργατική τάξη πρέπει να οργανωθεί. Να απαντήσει με ταξική ενότητα, με απεργιακές κινητοποιήσεις καλά οργανωμένες, με πολύμορφη συνεχή δράση ενάντια στα αντιδραστικά μέτρα της κυβέρνησης και όλους τους νόμους που καταργούν το σταθερό ημερήσιο χρόνο.

Η οργάνωση του αγώνα να γίνει υπόθεση της εργατικής βάσης, των ταξικών δυνάμεων και συνδικάτων, κάθε τίμιου εργάτη που σέβεται τα δικαιώματά του, ανησυχεί για τη ζωή και το μέλλον της οικογένειάς του. Η ηγεσία του αγώνα δεν μπορεί να αφεθεί πλέον στα χέρια των συμβιβασμένων ηγεσιών των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Δεν υπάρχουν περιθώρια άλλων ψευδαισθήσεων και αναμονών.

Το ΠΑΜΕ θα πρωτοστατήσει για την οργάνωση της μαζικής πάλης της εργατικής τάξης ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης. Ο αγώνας, οι απεργιακές κινητοποιήσεις να γίνουν υπόθεση των εργατών για να αναδιοργανωθεί και να ανασυγκροτηθεί σε ταξική βάση το συνδικαλιστικό κίνημα.

Η απάντηση στην αντεργατική επίθεση και τους φορείς της πρέπει να δοθεί στους χώρους της δουλιάς με οργάνωση, ταξική ενότητα και άμεση αλλαγή του συσχετισμού της δύναμης».

ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
«Να ανατρέψουμε τα σχέδιά τους»

«Απέναντι σ' αυτήν την επίθεση πρέπει να δράσουμε αποφασιστικά. Να μην επιτρέψουμε να περάσει το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση του ωραρίου», υπογραμμίζει με ανακοίνωσή του προς τους εργαζόμενους ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων ΑΕ και Γραφείων.

Καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας επάξια το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, εξαπολύει μια άγρια επίθεση σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων και κεκτημένων των εργαζομένων. Ταυτόχρονα, σημειώνει «θέλουν να αφανίσουν τους μικρέμπορους και τους αυτοαπασχολούμενους με τα νέα εξοντωτικά ωράρια».

«Κάθε υποχώρηση στοιχίζει ακριβά, πρέπει να μπούμε όλοι στη μάχη και να μη δώσουμε άλλα περιθώρια να μας δυσκολέψουν τη ζωή. Μέσα από το συνεπή ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, μέσα από το ΠΑΜΕ, να ανατρέψουμε τα σχέδιά τους», καταλήγει μεταξύ άλλων ο σύνδεσμος.

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας

Κάλεσμα κοινής και συντονισμένης δράσης των εργαζομένων, με τους αυτοαπασχολούμενους και μικρέμπορους, με όλους όσοι αντιμετωπίζουν την επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών, απευθύνει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για την απελευθέρωση του ωραρίου. «Στόχος της κυβέρνησης είναι να βοηθήσει την παραπέρα συγκέντρωση του λιανικού εμπορίου προς όφελος των μονοπωλίων και των μεγαλοκαταστημάτων - αλυσίδων» επισημαίνει και προσθέτει ότι «κάθε υποχώρηση από τον αγώνα στοιχίζει ακριβά».

Σαν βρεγμένες γάτες...

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν ειδοποίησε κανέναν για τη χτεσινή επίσπευση της συνάντησης με τη συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Κυκλοφόρησε μάλιστα και λίστα για το ποιοι δημοσιογράφοι επιτρέπεται να μπουν στο υπουργείο. Το Γραφείο Τύπου της ΓΣΕΕ, αν και γνώριζε δύο ώρες πριν για την αλλαγή της ώρας της συνάντησης, επίσης δεν ειδοποίησε κανέναν. Η επίσημη δικαιολογία είναι ότι... ετοίμαζε τα χαρτιά για την επικείμενη συνάντηση! Μάλιστα, στους πρώτους δημοσιογράφους που πήγαν για να καλύψουν τη συνάντηση επιχειρήθηκε να τους απαγορευτεί η είσοδος. Τέτοια ήταν η πρεμούρα των κοινωνικών εταίρων να πραγματοποιήσουν τη συνάντησή τους πίσω από τις πλάτες των εργαζομένων....



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ