ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Ιούλη 2005
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ
Παρά την προπαγάνδα 43,5% είπε ΟΧΙ στο «ευρωσύνταγμα»

Το «Οχι» έκανε ισχυρή την παρουσία του και σε αυτό το δημοψήφισμα

Associated Press

Το «Οχι» έκανε ισχυρή την παρουσία του και σε αυτό το δημοψήφισμα
Τελικά και το Δουκάτο του Λουξεμβούργου και κυρίως οι μεγάλες πόλεις με ισχυρό εργατικό στοιχείο έστειλαν το μήνυμά τους στο αντιδραστικό λεγόμενο ευρωσύνταγμα και την ΕΕ, δηλώνοντας ότι διαφωνούν με την αντιλαϊκή πολιτική. Ετσι παρά τις στημένες δημοσκοπήσεις που ήθελαν στο δημοψήφισμα της Κυριακής, το «Ναι» να φτάνει ακόμα και το 75%, τελικά έφτασε το 56,5% και το «Οχι» στο 43,5%. Πράγμα που οδήγησε τους κυβερνώντες υποστηριχτές της ΕΕ να πανηγυρίζουν το αποτέλεσμα ως μεγάλη επιτυχία της ΕΕ, που δείχνει ότι το «Σύνταγμα δεν πέθανε ακόμα». Στην ίδια γραμμή είναι και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μάλιστα ο Λουξεμβούργιος πρωθυπουργός, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, που ηγήθηκε της εκστρατείας του ΝΑΙ είχε δηλώσει ότι θα παραιτούνταν σε περίπτωση επικράτησης του ΟΧΙ.

«Αν το Λουξεμβούργο ψήφιζε ΟΧΙ, η ΕΕ θα βυθιζόταν ακόμα περισσότερο σε μία ιδιαίτερα σοβαρή κρίση. Τώρα η ΕΕ είναι σε κρίση, αλλά τουλάχιστον, υπάρχουν κάποια σημεία ελπίδας στον ορίζοντα», δήλωσε ο Λουξεμβούργιος πρωθυπουργός, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, σημειώνοντας ότι το δημοψήφισμα της χώρας του ήταν εξίσου σημαντικό με αυτά της Γαλλίας και της Ολλανδίας.

«Το Λουξεμβούργο είναι το 13ο κράτος - μέλος που επικυρώνει τη Συνθήκη. Είναι μία σοβαρή ένδειξη ότι η πλειοψηφία των κρατών - μελών θεωρεί ότι η Συνθήκη ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους, ανοίγοντας το δρόμο για μία Ευρώπη πιο δημοκρατική, με περισσότερη διαφάνεια, πιο δυνατή και πιο αποτελεσματική στην παγκόσμια σκηνή», υποστήριξε ο πρόεδρος της ΕΕ, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόσο, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του λουξεμβούργιου δημοψηφίσματος, ενώ στη χτεσινή ενημέρωση Τύπου της Κομισιόν, χαρακτηρίστηκε σαν αισιόδοξο γεγονός.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, όσο επιθυμούν να τα παρουσιάζουν οι επικεφαλής της ΕΕ. Το Λουξεμβούργο ξεκίνησε με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν ακόμα και 75% στο «Ναι», το οποίο κατρακύλησε στο 56,5%, πτώση ιδιαίτερα σημαντική. Ακόμα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπήρξαν διαστήματα που έδιναν ως δυνατή και την επικράτηση του «Οχι». Ιδιαίτερα δε τις τελευταίες μέρες, η προπαγάνδα ότι ενδεχόμενο «Οχι», θα σήμαινε καταστροφή της ΕΕ και ακολούθως καταστροφή της οικονομίας της χώρας, κορυφώθηκε και δημιούργησε τον απαιτούμενο πανικό.

Το 43,48%, που ψήφισε «Οχι», αποδεικνύει ότι ακόμα και στο Λουξεμβούργο, που είναι μία χώρα υπέρμαχος της ΕΕ, οι πολίτες αμφιβάλλουν για το πόσο τους ωφελεί τελικά η αυτή η πολιτική και δεν εγκρίνουν εν λευκώ τις αποφάσεις που προσπαθούν να τους επιβάλλουν.

ΡΩΣΙΑ
Απαγόρευση πολιτικού κόμματος

Στις 29 Ιούνη δικαστήριο της περιοχής της Μόσχας αποφάσισε την «εξάλειψη» του Εθνικο-μπολσεβίκικου κόμματος (ΕΜΚ), μετά από αίτημα της Εισαγγελίας. Το δικαστήριο θεώρησε πως το ΕΜΚ καταπάτησε τον ομοσπονδιακό νόμο «Για τις κοινωνικές ενώσεις» και με τη δράση και τις θέσεις του «επιδίωκε τη βίαιη αλλαγή των συνταγματικών αρχών του συστήματος, τη διατάραξη της εδαφικής ακεραιότητας της Ρωσίας, τη συγκρότηση ένοπλων τμημάτων».

Να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο κόμμα ηγείται ο συγγραφέας, πρώην «αντιφρονούντας» στα χρόνια της ΕΣΣΔ, Εντουάρντ Λιμόνοφ. Σήμερα ο ίδιος και το κόμμα του υπερασπίζεται την ΕΣΣΔ, αλλά από βλαβερές για το λαϊκό κίνημα, μεγάλο-ιδεατικές κι εθνικιστικές-ρατσιστικές θέσεις, χρησιμοποιώντας ως σύνθημα το «η Ρωσία στους Ρώσους» και με σύμβολο το μαύρο σφυροδρέπανο. Μέλη του συγκεκριμένου κόμματος είχαν τα τελευταία χρόνια προχωρήσει σε «δυναμικές» μορφές κινητοποιήσεων (καταλήψεις υπουργείων και γραφείων, επιθέσεις σε επίσημα πρόσωπα, όπως π.χ. το χαστούκι στον πρίγκιπα Κάρολο της Αγγλίας στη Ρίγα της Λετονίας κ.ά.) Ηδη αρκετά μέλη του συγκεκριμένου κόμματος εκτίουν ποινές φυλάκισης στις ρωσικές φυλακές για τις μορφές δράσης που χρησιμοποίησαν.

Ο Ιβάν Μέλνικοφ, Α` αντιπρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), σχολιάζοντας την απαγόρευση του ΕΜΚ σημείωσε: «Το ρωσικό δικαστικό σύστημα έχει πολλαπλώς αποδείξει πως δεν είναι ανεξάρτητο. Κι ερχόμαστε το τελευταίο διάστημα συνεχώς αντιμέτωποι μ' αυτό. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιεί η σημερινή εξουσία για να παλέψει με την αντιπολίτευση είναι καθαρά διοικητικές, αδύνατες και κάνουν την αντιπολίτευση ακόμη ισχυρότερη. Η σχετική απόφαση για το ΕΜΚ θα οδηγήσει στην αύξηση του ενδιαφέροντος και των υποστηρικτών του ΕΜΚ. Το να απαγορεύσεις μια οργάνωση, η οποία στηρίζεται από τα κάτω, που αντανακλά συγκεκριμένες κοινωνικές διαθέσεις, δεν είναι καθόλου απλό. Η σχετική "εξάλειψη" του ΕΜΚ το μόνο που θα κάνει είναι να ενισχύσει τη συγκεκριμένη οργάνωση».


Ι.Π.

ΚΙΡΓΙΖΙΑ
«Αναμενόμενη» νίκη - νομιμοποίηση

ΜΠΙΣΚΕΚ.--

Οπως αναμενόταν, ο Κουρμάνμπεκ Μπακίεφ εξελέγη στις εκλογές της Κυριακής -- που χαιρετίστηκαν χτες από τους διεθνείς παρατηρητές ως «ένδειξη προόδου» στην Κιργιζία -- Πρόεδρος της χώρας, με μεγάλη πλειοψηφία, που σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν γίνει γνωστά χτες βράδυ έφθανε το 89%. Ωστόσο, ο Μπακίεφ μάλλον «δυσαρέστησε» στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε μετά τη νίκη του στις εκλογές «νομιμοποίησης» της λεγόμενης λεμονί επανάστασης, την κύρια υποστηρίκτρια δύναμή της, τις ΗΠΑ, θέτοντας εκ νέου θέμα «επανεξέτασης» της παραμονής των αμερικανικών δυνάμεων στη βάση στο Μπισκέκ που τους έχει παραχωρηθεί από το 2001.

«Στο Αφγανιστάν έγιναν προεδρικές και (πρόκειται να γίνουν) βουλευτικές εκλογές. Η κατάσταση εκεί σταθεροποιήθηκε. Ετσι, τώρα μπορούμε να αρχίσουμε να συζητούμε την αναγκαιότητα της απόσυρσης των δυνάμεων των ΗΠΑ», είπε, απηχώντας αρκετούς ακόμη κεντρασιάτες ηγέτες. Η Ουάσιγκτον πάντως διαφωνεί -- αν θα κάνει κάτι γι' αυτό, μένει να φανεί...

Κατά τα λοιπά ο 55χρονος Μπακίεφ -- ο οποίος θα αναθέσει την πρωθυπουργία της κυβέρνησής του στον Φέλιξ Κούλοφ -- έθεσε ως «πρώτη του προτεραιότητα» την καταπολέμηση της «διαφθοράς», που ο ίδιος και η υπόλοιπη αντιπολίτευση αποδίδει στο «καθεστώς» του ανατραπέντος πρώην Προέδρου Ακάεφ, ο οποίος παραμένει στη Ρωσία.

ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Θάνατο σκορπά ο «Ντένις»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΒΑΝΑ.--

Καταστροφή και θάνατο σκόρπισε ο τυφώνας «Ντένις» που έπληξε με σφοδρότητα την Καραϊβική, κοστίζοντας τη ζωή 10 ανθρώπων στην Κούβα και 22 στην Αϊτή, πριν πάρει πορεία προς τον Κόλπο του Μεξικού, όπου βρίσκονται εξέδρες άντλησης πετρελαίου και ευάλωτες παράκτιες περιοχές. Στην πορεία του «Ντένις» και η Φλόριντα.

Ο πρόεδρος της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, δήλωσε με τηλεοπτικό του διάγγελμα ότι παρά την κινητοποίηση και την εκκένωση πολλών περιοχών, υπήρξαν 10 νεκροί, οι περισσότεροι από την κατάρρευση σπιτιών σε δύο παράκτιες πόλεις στην επαρχία Γκρανμά. Ενα μωρό 18 ημερών ήταν ανάμεσα στα θύματα. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Granma», 15.400 από τα 20.000 σπίτια των πόλεων που επλήγησαν, υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν.

Η κουβανική τηλεόραση έδειξε σειρές σπιτιών που ισοπεδώθηκαν από τον τυφώνα, ο οποίος είχε ανέμους ταχύτητας 240 χλμ. την ώρα. Μεγάλες ζημιές προκλήθηκαν στην πόλη Σιενφουέγκος, αλλά δεν αναφέρθηκαν απώλειες εκεί.

Στη Νότια Αϊτή, αναφέρθηκαν 17 θάνατοι στο κέντρο και τα προάστια της πόλης Γκραντ-Κοάβ. Στην πόλη Ζακμέλ υπήρξαν τέσσερις νεκροί. Νωρίτερα, αξιωματούχοι είχαν κάνει λόγο και για ένα νεαρό άνδρα που έχασε τη ζωή του από πτώση δέντρου σε ένα σπίτι κοντά στην πόλη Λε Κέι.

Στο μεταξύ από το βράδυ της Κυριακής ο «Ντένις» σαρώνει τις παράκτιες περιοχές του αμερικανικού νότου. Τρεις πολιτείες, της Φλόριντα, της Αλαμπάμα και του Μισισιπή, κηρύχτηκαν ως θύματα «μεγίστης καταστροφής» με διάταγμα του προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, γεγονός που τις καθιστά αυτομάτως δικαιούχους για ομοσπονδιακή βοήθεια, τόσο σε πολιτειακό, όσο και σε τοπικό επίπεδο.

Ο «Ντένις» είναι ο ισχυρότερος τυφώνας στον Ατλαντικό που σχηματίζεται τόσο νωρίς, από την έναρξη των σχετικών καταγραφών το 1851.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ