ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Ιούλη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εντολή στοίχισης στις «διαρθρωτικές αλλαγές»
  • Πειθαρχία και στήριξη των αντιλαϊκών μέτρων που προωθεί ζητά αυστηρά το Μέγαρο Μαξίμου
  • Εφαρμόζει τακτική απομόνωσης και απαξίωσης του Μ. Εβερτ

Απόλυτη πειθαρχία και στήριξη των αντιδραστικών «διαρθρωτικών αλλαγών» που προωθεί, αξιώνει ο Κ. Καραμανλής από τους βουλευτές της ΝΔ.

Αυτό είναι το μήνυμα που επιχειρεί να περάσει το Μέγαρο Μαξίμου με αφορμή την «ανταρσία Εβερτ», επιχειρώντας ταυτόχρονα να περιορίσει την «πολιτική ζημιά» που προκλήθηκε.

Η τακτική της «πολιτικής απομόνωσης» που εφαρμόστηκε απέναντι στον πρώην πρόεδρο της ΝΔ είναι ένα μάθημα και ένα μήνυμα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος και ιδιαίτερα σε όποιους στο μέλλον επιχειρήσουν να αμφισβητήσουν επιλογές που έχουν χαρακτηριστεί «μείζονες» από την κυβέρνηση, δηλαδή το σύνολο των «διαρθρωτικών αλλαγών».

Η «επιχείρηση» απομόνωσης και απαξίωσης του Μ. Εβερτ εκφράστηκε από σύσσωμο σχεδόν τον φιλονεοδημοκρατικό Τύπο καθώς και από τις δημόσιες δηλώσεις «αγανακτισμένων» βουλευτών, με πρώτους και καλύτερους όσους ανήκουν στην «ομάδα των μητσοτακικών».

Ο Κ. Καραμανλής φέρεται αποφασισμένος να μην επιτρέψει ρήγματα στη συνοχή του κόμματος όσον αφορά στις αντιλαϊκές πολιτικές που υλοποιεί, ακριβώς επειδή πιστεύει ότι η ενότητα της ΝΔ είναι απαραίτητος όρος για την επιβολή τους. Παράλληλα, επιχειρεί να καλλιεργήσει την απατηλή εικόνα ότι οι επιλογές της έχουν ...την υποστήριξη της κοινής γνώμης, επιστρατεύοντας γι' αυτό το δοκιμασμένο εργαλείο κατασκευής συναίνεσης, τις δημοσκοπήσεις. Μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται να βγουν στον αέρα δύο φρέσκες δημοσκοπήσεις που θα «επιβεβαιώνουν» τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς.

Σημαντικό ρόλο στην εικόνα του «πολιτικά κυρίαρχου» που θέλει, για ευνόητους λόγους, να δημιουργήσει η κυβέρνηση, παίζουν και οι συμμαχίες που έχει συνάψει εδώ και καιρό η κυβέρνηση με ιδιοκτήτες ΜΜΕ που άλλοτε κατάγγελνε ως διαπλεκόμενους. Το «χαμήλωμα των τόνων» από τα ΜΜΕ που κατέχουν επιτρέπει στην κυβέρνηση να βγάζει προς τα έξω ότι τάχα οι επιλογές της «συναντούν ευρύτερη κοινωνική αποδοχή»!

«Αυτό που έχει σημασία είναι να στοιχηθούμε γύρω από τις μεταρρυθμίσεις», δήλωσε χτες (στο ραδιοσταθμό «Αλφα») ο Γ. Αλογοσκούφης, προσθέτοντας ότι «δεν είναι καλό σε κανένα κόμμα να υπάρχουν αμφισβητήσεις και μάλιστα δημόσιες». Στο ίδιο μήκος κύματος ο υπουργός Μεταφορών, Μιχ. Λιάπης, όταν ρωτήθηκε πώς η κυβέρνηση θα ξεπεράσει το «σκόπελο Εβερτ» απάντησε ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις και στις αναγκαίες αλλαγές», ζητώντας ωστόσο «όλοι μας να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να συμπεριφερόμεθα με μέτρο και σύνεση». Σκληρή επίθεση στον Μ. Εβερτ εξαπέλυσε ο μητσοτακικός βουλευτής Στ. Νικηφοράκης, δηλώνοντας: «Ο κ. Εβερτ δεν λειτουργεί στα πλαίσια της πολιτικής του αγωνίας, αλλά της προσωπικής του πολιτικής απομόνωσης. Είναι ένας άνθρωπος που ανήκει στο χθες και που στάθηκε αδύνατο να ξεπεράσει κάποια πράγματα»...

Η Ντ. Μπακογιάννη προτίμησε να επικεντρώσει στην «αντιπολιτευτική τακτική» του ΠΑΣΟΚ ζητώντας, εμμέσως πλην σαφώς, να βάλει πλάτες και να μη «διολισθήσει σε λαϊκισμούς». «Να στρωθούμε κάτω και να βρούμε λύσεις. Και οι λύσεις για μεγάλα θέματα, όπως είναι το Ασφαλιστικό, όπως είναι οι εργασιακές σχέσεις, προκύπτουν τελικώς από την ευρύτερη δυνατή συναίνεση», είπε στον ΣΚΑΪ.

Χρέη «σωματοφυλάκων» ανέλαβαν χτες οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες, βάζοντας τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ «στο στόχαστρο». «Προς ρήξη οι σχέσεις κυβέρνησης - Εβερτ» διαπιστώνει στον τίτλο της η «Καθημερινή», σημειώνοντας στο βασικό της θέμα ότι «η κυβέρνηση θεωρεί σκόπιμη πλέον την πολιτική απομόνωση του Μιλτιάδη Εβερτ, κρίνοντας ότι ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ υπερέβη τα εσκαμμένα με τη χθεσινή επίθεσή του κατά του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη, με την οποία κλιμάκωσε την εσωτερική αντιπολίτευση που ασκεί στο μείζον θέμα του ασφαλιστικού των τραπεζών». Περισσότερο επιθετική η «Απογευματινή» θεωρεί ότι ο Εβερτ προσφέρει «άλλοθι στο ΠΑΣΟΚ» επειδή «εμφανίζει τον υπουργό Οικονομικών να εξυπηρετεί συμφέροντα την ώρα που ο Γ. Παπανδρέου επιχειρεί να κολλήσει τη ρετσινιά της διαπλοκής στην κυβέρνηση». Ο «Αδέσμευτος Τύπος» (του Ρίζου) απευθύνεται στον πρώην πρόεδρο της ΝΔ με τον εύληπτο τίτλο «Ως εδώ κύριε Εβερτ». Η «Βραδυνή» κάτω από τον τίτλο «Πού το πάει ο κ. Εβερτ;» κάνει λόγο για «άδικη και αβάσιμη επίθεση κατά του Γιώργου Αλογοσκούφη». Ο «Αδέσμευτος» του Μήτση θεωρεί «ύποπτα τα παιχνίδια από τον «Μπουλντόζα» και ζητά από τον Καραμανλή «να τραβήξει αυτιά»... Εξαίρεση, για ευνόητους λόγους, ο «Ελεύθερος Τύπος», που περιορίζεται να μεταφέρει στις εσωτερικές σελίδες τη «δυσφορία» της κυβέρνησης για τις κινήσεις του πρώην προέδρου της ΝΔ.

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Πακτωλός κερδών με αύξηση 58,4%!

Συνεχίστηκε η ...«αποκλιμάκωση των δαπανών προσωπικού», ομολογεί η διοίκηση της ΕΤΕ

Αμύθητα ποσά από τον κοινωνικά παραγόμενο πλούτο και εκρηκτική άνοδο της κερδοφορίας αρπάζει και φέτος το τραπεζικό κεφάλαιο, σε μια περίοδο κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής, των διαρθρωτικών αλλαγών και ταυτόχρονα υποβάθμισης του ασφαλιστικού συστήματος των τραπεζοϋπαλλήλων. Απτό παράδειγμα είναι η περίπτωση του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, η οποία στο α΄ τρίμηνο του 2005 πέτυχε αύξηση κερδών σε ποσοστό 58,4%, δηλαδή 18 και πλέον φορές πάνω από τον επίσημο πληθωρισμό. Χαρακτηριστικό, επίσης, είναι το γεγονός ότι η μάζα των καθαρών κερδών (προ φόρων) εκτοξεύτηκε στα 218 εκατ. ευρώ (από 140,5 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο του 2004). Είναι φανερό το γεγονός ότι με την κυοφορούμενη συρρίκνωση των ασφαλιστικών εισφορών πάνω από το 27% σήμερα στο 13% σημαίνει πρόσθετο πακτωλό κερδών ή πρόσθετα διαθέσιμα κεφάλαια για την τράπεζα, σε βάρος των εργαζομένων και του ΙΚΑ. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, η εφαρμογή των «διεθνών λογιστικών προτύπων» είχε «περιορισμένη επίδραση στα ίδια κεφάλαια του ομίλου και απορροφήθηκε χωρίς ουσιαστικές επιπτώσεις».

Τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου 2005 του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας εμφανίζουν τα παρακάτω:

  • Τα καθαρά κέρδη (προ φόρων) εκτινάχτηκαν στα 218,0 εκατ. ευρώ (από 140,5 εκατ. ευρώ το 2004) με ποσοστό αύξησης 55,1%. Σε ημερήσια βάση, πετυχαίνουν κέρδη πάνω από 2,4 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη (μετά τους φόρους) διαμορφώνονται στα 146,9 εκατ. ευρώ (92,8 εκατ. ευρώ πέρσι) με αύξηση 58,4%.
  • Οι λειτουργικές δαπάνες καταγράφουν μείωση σε ποσοστό 4%, γεγονός που όπως ομολογείται αντανακλά «την αποκλιμάκωση των δαπανών προσωπικού», μετά την εφαρμογή των «εθελούσιων» απολύσεων εργαζομένων που υλοποιήθηκε μέσα στο 2004.
  • Εσοδα τόκων: Η μεγέθυνση της χρυσοφόρας πίτας των καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων έδωσε σημαντική ώθηση στα κέρδη τους. Οι καθαροί τόκοι που απέσπασαν (δηλαδή, μετά τις πληρωμές τόκων σε καταθέτες) εκτοξεύτηκε στα 397,9 εκατ. ευρώ (από 338,8 εκατ. πέρσι) με αύξηση 17,4%.
  • Διείσδυση στα Βαλκάνια: Η κερδοφορία τους από την επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιοχή εμφανίζει εκρηκτική άνοδο σε ποσοστό 129% και αποτελεί το 9,1% της συνολικής κερδοφορίας του Ομίλου.
ΟΤΟΕ
Σταμάτησαν την απεργία

Τον τερματισμό της απεργιακής κινητοποίησης των εργαζομένων στις τράπεζες αποφάσισε χτες η πλειοψηφία της διοίκησης της ΟΤΟΕ, κατά τη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας. Οι παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και του «Αυτόνομου Δικτύου» (ΣΥΝ) επιχείρησαν να κάνουν «ηρωική έξοδο» από την 17ήμερη απεργία του κλάδου, διανθίζοντας την απόφαση που ψήφισαν από κοινού με αγωνιστικές κορόνες στα όρια του συμβιβασμένου πλαισίου που προβάλλει η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ.

Στον αντίποδα, η ΕΣΑΚ Εργαζομένων στις τράπεζες πρότεινε οι εργαζόμενοι μέσα από Γενικές Συνελεύσεις σε κάθε χώρο δουλιάς να αποφασίσουν την κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Οι εκπρόσωποι των ταξικών δυνάμεων επισήμαναν την αναγκαιότητα να αποκτήσει ο αγώνας των τραπεζοϋπαλλήλων πολιτικά χαρακτηριστικά και αιτήματα, ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής που πλήττει κάθε πτυχή της ζωής της εργατικής τάξης. Σ' αυτή την κατεύθυνση, η ΕΣΑΚ Εργαζομένων στις τράπεζες κάλεσε σε συντονισμό της πάλης όλων των εργαζομένων και κλιμάκωση των κοινών αγώνων με πανελλαδικές, πανεργατικές απεργίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ