ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Ιούλη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΓΣΕΕ
Κήρυξαν θερινό σιωπητήριο...

Σε κοινή γραμμή ΠΑΣΚΕ και ΑΠ, από κοντά και η «χολωμένη» ΔΑΚΕ, απέρριψαν την πρόταση του ΠΑΜΕ για απεργιακή κινητοποίηση

Η εργατική τάξη έχει ανάγκη από ταξικά συνδικάτα και όχι από συνεταίρους του κεφαλαίου και της κυβέρνησης στα τραπέζια του «κοινωνικού διαλόγου»
Η εργατική τάξη έχει ανάγκη από ταξικά συνδικάτα και όχι από συνεταίρους του κεφαλαίου και της κυβέρνησης στα τραπέζια του «κοινωνικού διαλόγου»
Στις ανάγκες της δήθεν αντιπολιτευτικής γραμμής του ΠΑΣΟΚ, σέρνουν τη ΓΣΕΕ ΠΑΣΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση», ενώ ταυτόχρονα με τη συνδρομή της άλλης παράταξης του προεδρείου, της ΔΑΚΕ, στρώνουν ουσιαστικά το έδαφος για να περάσει η αντιλαϊκή επίθεση της ΝΔ, κηρύσσοντας «αγωνιστικό» σιωπητήριο! Ετσι χτες στην Ολομέλεια της Διοίκησης της ΓΣΕΕ, παρά τις αγωνιστικές κορόνες των δύο πρώτων και τις γκρίνιες της ΔΑΚΕ, η πλειοψηφία της Συνομοσπονδίας απέρριψε την πρόταση των ταξικών δυνάμεων για αγωνιστική απάντηση στην αντεργατική επίθεση και την προκήρυξη απεργιακής κινητοποίησης μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιούλη.

Αντ' αυτού, και παρά τους υψηλούς τόνους, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ αρκέστηκε να αποφασίσει ότι σε περίπτωση που η κυβέρνηση φέρει νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, τότε η Συνομοσπονδία θα πάει σε κινητοποιήσεις... Αλλά με το διεκδικητικό πλαίσιο της Πρωτομαγιάς, όπως π.χ. με αίτημα την εφαρμογή του 3029 (νόμος Ρέππα) στο ασφαλιστικό ή με τις γνωστές ερμαφρόδιτες τοποθετήσεις τους, όπως να παραμείνουν οι ιδιωτικοποιημένες πλέον ΔΕΚΟ «υπό κρατικό έλεγχο»!

Καταθέτοντας την πρόταση του ΠΑΜΕ για προκήρυξη πανεργατικής απεργίας το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιούλη, ο Γιώργος Μαυρίκος υπογράμμισε ότι η ΝΔ σήμερα, εξαπολύοντας την αντεργατική επίθεση, αξιοποιεί την πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Η πολιτική τους υπακούει στο νόμο των συγκοινωνούντων δοχείων. Είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Η διέξοδος για τους εργαζόμενους, σημείωσε το στέλεχος του ΠΑΜΕ, βρίσκεται στην εγκατάλειψη και την καταδίκη των δύο κομμάτων. Οι πραγματικές λύσεις στα προβλήματά τους δε χωράνε μέσα σ' αυτό το σύστημα της εκμετάλλευσης. Η διέξοδος είναι έξω από τα όρια του καπιταλισμού.

Η πολιτική της ΝΔ, τόνισε σε άλλο σημείο της παρέμβασής του, είναι γνωστή. Την έχει εξαγγείλει. Απομένει μόνο να καταθέσει τα νομοσχέδια. Επί πτωμάτων θα πατήσει η κυβέρνηση για να περάσει η Στρατηγική της Λισαβόνας. Ομως ακριβώς αυτή τη Στρατηγική, που εκφράζεται με τα γνωστά συνθήματα της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας, και οι τρεις παρατάξεις την αποδέχεστε και τη στηρίζετε. Οπως στηρίξατε και στηρίζετε τον «κοινωνικό διάλογο». Για χρόνια ακολουθήσατε αυτόν τον «διάλογο». Αλλά ό,τι καλό προέκυψε για τους εργάτες, αυτό ήρθε μόνο μέσα από συγκρούσεις, μόνο με τους αγώνες τους. Σχολιάζοντας τέλος την τακτική των άλλων παρατάξεων, σημείωσε ότι σήμερα το ζητούμενο δεν είναι αν θα χρεωθεί η κυβέρνηση το πολιτικό κόστος των αντεργατικών μέτρων - όπως υπαινίχτηκε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ - ώστε αύριο αυτό να γίνει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης, αλλά το κύριο είναι να μην περάσουν τα μέτρα.

Σε αυτή την κατεύθυνση, όπως τόνισαν στην Ολομέλεια τα στελέχη του ΠΑΜΕ, όλες οι ταξικές δυνάμεις στρατεύονται, στηρίζουν τις κινητοποιήσεις των εμποροϋπαλλήλων και των ξενοδοχοϋπαλλήλων στις 6 και 7 Ιούλη και δουλεύουν μέσα στους χώρους δουλιάς, για την κλιμάκωση της πάλης, πάντα πάνω στο πλαίσιο που εκφράζει τις ανάγκες των εργαζομένων.

Η ταύτιση ΠΑΣΚΕ και «Αυτόνομης Παρέμβασης» δεν εκφράστηκε μόνο στην απόρριψη της αγωνιστικής προοπτικής που πρότεινε το ΠΑΜΕ. Χ. Πολυζωγόπουλος και Α. Καλύβης έδειξαν να συμπορεύονται και στο «πλαίσιο αιτημάτων», αλλά και με τα ίδια επιχειρήματα «περί διαχωρισμών» επιτέθηκαν στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Στο πλευρό τους, έστω και παραπονεμένος, τάχτηκε ο επικεφαλής της ΔΑΚΕ Κ. Πουπάκης. Ετσι για να μην «κόψει η σούπα» της πλειοψηφίας, της συναίνεσης και της υποταγής!

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Πάρτε μέτρα για τον καύσωνα

Τη διενέργεια ελέγχων, ώστε να διασφαλιστεί η ζωή και η ασφάλεια των εργαζομένων στην οικοδομή, απαιτεί το Συνδικάτο, με έγγραφό του στις αρμόδιες υπηρεσίες

Τη λήψη δραστικών μέτρων και τη διενέργεια ελέγχων, προκειμένου να προστατευτούν οι εργαζόμενοι στην οικοδομή και να μη θρηνήσει ο κλάδος από τον επερχόμενο καύσωνα, απαιτεί το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, με έγγραφο που απέστειλε προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΣΕΠΕ και του ΚΕΠΕΚ. Στο έγγραφό του, το Συνδικάτο επισημαίνει ότι μια σειρά ΜΜΕ, καθώς και η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία «ενημερώνουν για επικείμενη άνοδο της θερμοκρασίας από σήμερα Παρασκευή, που θα ξεπεράσει τους 38 βαθμούς Κελσίου» και συνεχίζει:

«Επειδή σε τέτοιες καταστάσεις έχουμε να κάνουμε με την ίδια τη ζωή των εργαζομένων, που βάζει σε άμεσο κίνδυνο η εργοδοσία, η οποία τσαλαπατά κάθε έννοια της οικείας κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που προβλέπει: "τη διακοπή των εργασιών όταν η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 38 βαθμούς υπό σκιά στον τόπο εργασίας και το ημερομίσθιο να καταβάλλεται χωρίς καμιά περικοπή" (Σύμβαση 2000, άρθρο 3), προκειμένου να θησαυρίσει. Επειδή θα βγουν ειδικοί και μη, καθώς και διάφοροι "υπεύθυνοι" να σπεκουλάρουν μέσα από διάφορα πάνελ για κάθε τι προς τον καύσωνα, ενώ την ίδια ώρα ο οικοδόμος κυριολεκτικά θα ψήνεται από αυτόν. Επειδή κάθε φορά οι οδηγίες του υπουργείου σας μένουν "οδηγίες προς ναυτιλλομένους", όταν δε συμβαδίζουν με αντίστοιχα μέτρα.

Γι' αυτό ακριβώς, αλλά κι επειδή γνωρίζουμε από "πρώτο χέρι" την κυβερνητική πολιτική, η οποία έχει πρώτη και κύρια ευθύνη και στο ζήτημα αυτό απαιτούμε να βγουν οι Κοινωνικές Επιθεωρήσεις από τον παροπλισμό που τους έχουν επιβάλει χρόνια τώρα οι εκάστοτε κυβερνήσεις. Να ενταθούν οι έλεγχοι από τα ΚΕΠΕΚ και να επιβληθούν υποδειγματικές ποινές στους παραβάτες».

Το Συνδικάτο καλεί τους οικοδόμους να πάρουν την υπόθεση της προστασίας της ζωής τους από τον καύσωνα στα χέρια τους. Να καταγγέλλουν κάθε παράβαση στο Συνδικάτο τους. Και προειδοποιεί τους αρμόδιους και την εργοδοσία ότι «συνεργεία από μέλη της Διοίκησης θα περιοδεύουν με το θερμόμετρο στο χέρι, σε εργασιακούς χώρους του Λεκανοπεδίου για το ζήτημα αυτό και με τους συναδέλφους θα επιβάλουν κι αυτό το δικαίωμά τους εκεί όπου κάποιοι θέλουν να το τσαλαπατήσουν. Ηρθε καιρός κάποιοι να το καταλάβουν».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ
Αδιαπραγμάτευτες οι συμπράξεις

Κινητοποιήσεις μετά τα ...καλοκαιρινά μπάνια (!) λέει η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εντείνει την επίθεσή της στα δικαιώματα των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία και να βαθύνει την ιδιωτικοποίηση της Υγείας - Πρόνοιας μέσω των συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα, διαμήνυσε χτες ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κωνσταντόπουλος, αποθρασυμένος από τη συμβιβασμένη στάση της πλειοψηφίας της ηγεσίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας είχε εξουσιοδοτήσει την ηγεσία να προκηρύξει 24ωρη απεργία τον Ιούνη, αλλά η πλειοψηφία προκήρυξε για χτες συγκέντρωση Διοικητικών Συμβουλίων (ΔΣ) των σωματείων στο υπουργείο Υγείας. Τα ΔΣ είχαν συνάντηση με τον υφυπουργό Γ. Κωνσταντόπουλο, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι οι συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα είναι για την κυβέρνηση αδιαπραγμάτευτες. Μάλιστα, η κυβέρνηση σκοπεύει να επεκτείνει τις συμπράξεις και στην Πρόνοια, αφού, όπως είπε ο υφυπουργός, και τα Κέντρα Αποθεραπείας, Φυσικής και Κοινωνικής Αποκατάστασης (ΚΑΦΚΑ) θα λειτουργήσουν με συμπράξεις με τους ιδιώτες.

Τη συγκεκριμένη επιλογή, μάλιστα, ο υφυπουργός επιχείρησε να την παρουσιάσει σαν ευθύνη των εργαζομένων, που δεν εκδηλώνουν ενδιαφέρον να δουλέψουν στην Πρόνοια. Κατά τα άλλα, είπε ότι η κατάσταση των εργαζομένων στην Πρόνοια είναι χειρότερη από αυτήν των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, επιχειρώντας και τη διάσπαση των εργαζομένων του χώρου σε κατηγορίες. Σε ό,τι αφορά τα αιτήματα για επιδόματα και για την ένταξη στα ΒΑΕ, ο Γ. Κωνσταντόπουλος παρέπεμψε στο νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Αλλά μετά από αυτά ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Στ. Κουτσιουμπέλης είπε ότι οι υγειονομικοί θα κάνουν κινητοποιήσεις το Σεπτέμβρη, μετά τα καλοκαιρινά μπάνια!

Μπροστά στην ένταση της επιθετικότητας του κεφαλαίου και στο χώρο της Υγείας, οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στην ΠΟΕΔΗΝ καλούν τους εργαζόμενους να αγωνιστούν για την απόκρουση των αντιλαϊκών σχεδίων της κυβέρνησης και να ενισχύσουν τον ταξικό πόλο στο συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ