ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Ιούνη 2005
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Αγωνιώδεις προσπάθειες για το ξεπέρασμα της κρίσης

Κρίση νεύρων έχει προκαλέσει στα θεσμικά όργανα της ΕΕ το ΟΧΙ των Γάλλων και το ακόμα πιο βροντερό ΟΧΙ των Ολλανδών (απ' όπου και η φωτό), και τώρα ψάχνουν απεγνωσμένα τρόπους να βγουν από το αδιέξοδό τους...

Associated Press

Κρίση νεύρων έχει προκαλέσει στα θεσμικά όργανα της ΕΕ το ΟΧΙ των Γάλλων και το ακόμα πιο βροντερό ΟΧΙ των Ολλανδών (απ' όπου και η φωτό), και τώρα ψάχνουν απεγνωσμένα τρόπους να βγουν από το αδιέξοδό τους...
ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ (της ανταποκρίτριάς μας ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΦΩΤΑΚΗ).--

Υπό τη σκιά των βροντερών ΟΧΙ των δημοψηφισμάτων σε Γαλλία και Ολλανδία και της κρίσης που προκάλεσαν στους κόλπους της ΕΕ, πραγματοποιήθηκε η χτεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Η απόρριψη του «ευρωσυντάγματος» από τους δύο ευρωπαϊκούς λαούς, οι οποίοι ερωτήθηκαν άμεσα, έδειξε ότι δεν καταδίκασαν απλά την παρούσα συνθήκη, αλλά την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο σύνολό της, γεγονός που έχει προκαλέσει κρίση νεύρων στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, που ψάχνουν απεγνωσμένα τρόπους να βγουν από το αδιέξοδό τους...

Διαφαίνεται αυταρχικότερη αναδίπλωση

Στη συζήτηση κατά τις εργασίες της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν αποφεύχτηκε να ακουστούν απόψεις όπως η ακύρωση των υπόλοιπων δημοψηφισμάτων, μήπως και σωθεί το πτώμα της «Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης», ενώ η πεποίθηση ότι θα περάσουν χρόνια για να επαναλάβει η ΕΕ ανάλογες διαδικασίες, άμεσης δημοκρατίας, ενισχύεται, αποδεικνύοντας την αυταρχικότητα του καθεστώτος. Δεν έλειψαν βέβαια και οι προσπάθειες να υποβαθμιστούν τα αποτελέσματα, καθώς προβάλλονταν συνεχώς τα παραδείγματα των χωρών που έχουν επικυρώσει τη συνθήκη, χωρίς ωστόσο να γίνεται αναφορά στον τρόπο και στην ειδοποιό διαφορά που τις χωρίζει. Η Γαλλία και η Ολλανδία είπαν ΟΧΙ γιατί ερωτήθηκαν οι πολίτες, οι υπόλοιπες 10 χώρες-μέλη είπαν ΝΑΙ γιατί έτσι αποφάσισαν τα Κοινοβούλιά τους, με εξαίρεση την Ισπανία, στο δημοψήφισμα της οποίας νίκησε η αποχή...

Επομένως, δεν είναι δυνατόν να συγκρίνει κανείς τη βαρύτητα των αποτελεσμάτων, καθώς, όπως όλα δείχνουν, το ΟΧΙ θα ήταν βέβαιο σε πολλές ακόμα χώρες, αν προχωρούσαν σε δημοψήφισμα...

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, στο Στρασβούργο, ο Νίκολας Σμιτ, εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δήλωσε ότι τα δύο ζητήματα της επικείμενης Συνόδου Κορυφής θα είναι το μέλλον της διαδικασίας επικύρωσης του «ευρωσυντάγματος» και η πολιτική συμφωνία όσον αφορά στις δημοσιονομικές προοπτικές.

Υπέρ της ολοκλήρωσης της διαδικασίας επικύρωσης

Στην τοποθέτησή του για το «ευρωσύνταγμα ο Ν. Σμιτ υποστήριξε ότι ναι μεν είναι σεβαστές οι επιλογές των Γάλλων και των Ολλανδών, αλλά και αυτές όσων έχουν τη διάθεση να επικυρώσουν τη Συνθήκη, ενώ ισχυρίστηκε ότι οι «πολίτες δεν είναι ικανοποιημένοι με την ΕΕ όπως λειτουργεί αυτή τη στιγμή, αλλά θεωρούν αναγκαία την ύπαρξή της», συμπληρώνοντας ότι στόχος πρέπει να παραμείνει η δημιουργία μιας πραγματικής ευρωπαϊκής δημοκρατίας! Δε διευκρίνισε ωστόσο για τι είδους δημοκρατία μιλάει και για ποιων το όφελος...

Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο πρόεδρος, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, επιχείρησε να υποβαθμίσει το μήνυμα των ψηφοφόρων στα δημοψηφίσματα προς την ΕΕ, ισχυριζόμενος ότι «παρεισέφρησαν εθνικά ζητήματα», ενώ επισήμανε ότι αυτά τα αποτελέσματα αποτελούν πηγή ανησυχιών, καθώς η ΕΕ κινδυνεύει να αποδυναμωθεί... Ο Χ. Μ. Μπαρόζο επανέλαβε τη θέση του για συνέχιση της διαδικασίας επικύρωσης, επέρριψε παράλληλα ευθύνες για το αρνητικό κλίμα στις εθνικές κυβερνήσεις, ζητώντας «να καταβληθεί προσπάθεια ώστε να αποτραπεί η ανάδυση εθνικών εγωισμών, που έχουν ήδη βλάψει την ΕΕ»...

Βαθαίνει η κρίση, σύμφωνα και με τις πολιτικές ομάδες

Εκ μέρους της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος το λόγο πήρε ο πρόεδρος, Χανς Γκερτ Πέτερινγκ, μιλώντας για μεγάλη και βαριά απογοήτευση από τα αποτελέσματα, ενώ δε δίστασε να προτείνει και πάγωμα της διαδικασίας επικύρωσης, ελπίζοντας σε αναστροφή του αρνητικού κλίματος.

Ο Μάρτιν Σουλτς, από τους Σοσιαλιστές, δήλωσε ότι «δεν πρέπει να εφαρμοστεί ο κανόνας του χρυσού γκολ, όπου ένας βάζει γκολ και τελειώνει η διαδικασία». Ο Γκράχαμ Γουάτσον, από τους Φιλελεύθερους, μίλησε για δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι στην πολιτική της ΕΕ, ενώ ο Ντάνιελ Μαρκ Κοχν Μπεντίτ υποστήριξε ότι δημοψηφίσματα έπρεπε να γίνουν ταυτόχρονα σε όλα τα κράτη-μέλη.

Τέλος, ο Φράνσις Βιρτς, από την GUE, επισήμανε την «υπαρξιακή κρίση της Ευρώπης», σημειώνοντας ότι το Σύνταγμα αυτό έχει εκπέσει, ενώ οι Ευρωπαίοι αμφισβητούν την καρδιά όλου του συστήματος.

Δημοσιονομικές προοπτικές 2007-2013

Σε δεύτερη μοίρα πέρασε το θέμα των δημοσιονομικών προοπτικών της ΕΕ, όπου, σύμφωνα και με τον εκπρόσωπο του Συμβουλίου στη χτεσινή Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, Νίκολας Σμιτ, πρέπει να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία. Μία συμφωνία, που κάθε άλλο παρά εύκολη και σίγουρη μπορεί να θεωρηθεί, μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στη Γερμανία, την πάγια άρνηση των έξι εύρωστων κρατών-μελών να υπογράψουν πιστώσεις πληρωμών άνω του 1% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, αλλά και την κρίση που δημιούργησε η απόρριψη του «ευρωσυντάγματος» στα δημοψηφίσματα.

Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε χτες στο Στρασβούργο την έκθεση Boge, με 426 ψήφους υπέρ, 140 κατά και 122 αποχές, εγκρίνοντας πιστώσεις πληρωμών 883 δισ. ευρώ, δηλαδή 1,07% του κοινοτικού ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος. Πρόταση που βρίσκεται κάτω από τις προσδοκίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ανέρχονται στο 1,14%.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Αγρια παζάρια για τον προϋπολογισμό
  • Αμετακίνητος ο Τ. Μπλερ όσον αφορά τις επιστροφές της χώρας από τον προϋπολογισμό της ΕΕ
  • Συμβιβασμό επιδιώκουν Σρέντερ και Σιράκ

Κορυφώνονται τα παζάρια για το «δούναι και λαβείν» του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2007-2013, με τα αντιμαχόμενα μέρη να προβάλλουν τις θέσεις και απαιτήσεις τους ενόψει της Συνόδου Κορυφής.

Ο Γερμανός Καγκελάριος Γκ. Σρέντερ, όπως και ο Γάλλος Πρόεδρος Ζ. Σιράκ δείχνουν «συμβιβαστική διάθεση», η οποία όμως σκοντάφτει στην αδιαλλαξία του Τ. Μπλερ, ο οποίος μάλιστα επανήλθε δριμύτερος στη θέση του για την επ' αόριστον αναστολή επικύρωσης του «ευρωσυντάγματος». Γενικότερα, πάντως, ο γαλλογερμανικός άξονας, η Κομισιόν και πολλές κυβερνήσεις επιθυμούν να υπάρξει συμφωνία για τον προϋπολογισμό της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής στις 16-17 του μήνα, προκειμένου, εκτός των άλλων, να φανεί ότι η ΕΕ δε βρίσκεται σε κρίση και «δεν έχει παραλύσει». Ισως αυτό να εκμεταλλεύεται ο Τ. Μπλερ προκειμένου να αποσπάσει περισσότερα και να ενισχύσει γενικότερα το ρόλο του στο ευρωοικοδόμημα και τις συμμαχίες που διαρκώς αλλάζουν...

Ο Γερμανός Καγκελάριος Γκ. Σρέντερ χαρακτήρισε «δυσάρεστο» το γεγονός ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε χτες στη Βουλή των Κοινοτήτων πως δεν είναι διατεθειμένος να διαπραγματευτεί στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής την έκπτωση που απολαμβάνει από το 1984 η χώρα του επί των εισφορών που καταβάλλει στον κοινοτικό προϋπολογισμό.

«Υπό την προϋπόθεση ότι ισχύει η πληροφορία πρόκειται για δυσάρεστο γεγονός», είπε ο Σρέντερ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Βλ. Μπούτσκοφσκι. «Ολες οι χώρες, χωρίς καμία εξαίρεση, πρέπει σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή να επιδείξουν ευελιξία, όπως είναι διατεθειμένη να επιδείξει και η Γερμανία ευελιξία, εξαντλώντας όλα τα υλικά περιθώρια που διαθέτει», πρόσθεσε.

«Θα λυπόμουν εξαιρετικά αν ορισμένες χώρες επιμείνουν σε μία αδιάλλακτη στάση», είπε επίσης ο Γερμανός καγκελάριος, ο οποίος δήλωσε αισιόδοξος για την επίτευξη ενός συμβιβασμού «αποδεκτού από όλα τα κράτη - μέλη» στη Σύνοδο Κορυφής. Αύριο εξάλλου πραγματοποιείται στο Παρίσι η γνωστή γαλλογερμανική συνάντηση, η οποία θα διαμορφώσει και τις οριστικές θέσεις των δύο κυβερνήσεων.

«Δε διαπραγματεύεται» ο Μπλερ

Από την πλευρά του ο Τόνι Μπλερ επανέλαβε χτες ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων πως η Βρετανία «δε θα διαπραγματευτεί» μια παραίτησή της από την έκπτωση που έχει στον προϋπολογισμό της ΕΕ. «Η έκπτωση θα παραμείνει και δε θα διαπραγματευτούμε την εγκατάλειψή της, τελεία και παύλα», δήλωσε ωμά ο Μπλερ. Σημειώνεται ότι η βρετανική έκπτωση, που έχει ηλικία 20 ετών, βρίσκεται στο επίκεντρο των δύσκολων συνομιλιών που διεξάγονται για τον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2007-2013. Παραχωρήθηκε στη Μάργκαρετ Θάτσερ το 1984 για να αντισταθμιστεί το γεγονός ότι οι Βρετανοί επωφελούνταν λίγο μόνο από τις αγροτικές δαπάνες της ΕΕ και το 2004 η έκπτωση αυτή αντιστοιχούσε σε περίπου 5,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Ολες οι χώρες της ΕΕ, με εξαίρεση τη Βρετανία, θέλουν την επαναδιαπραγμάτευση αυτού του βρετανικού προνομίου, ενώ η λουξεμβουργιανή προεδρία της ΕΕ προτείνει η έκπτωση αυτή να παγώσει το 2007 και να μειώνεται σταδιακά τα επόμενα χρόνια.

Παράλληλα όμως ο Τ. Μπλερ αναφέρθηκε και στο «ευρωσύνταγμα», λέγοντας ότι «όσο η κατάσταση στη Γαλλία και την Ολλανδία δεν αποσαφηνίζεται, δεν υπάρχει λόγος να συνεχιστεί η διαδικασία του δημοψηφίσματος στη Βρετανία». Εξηγώντας τη στάση του, είπε ότι «το σύνταγμα πρέπει να επικυρωθεί από όλα τα κράτη - μέλη, αλλά δύο κράτη - μέλη δεν είναι αυτή τη στιγμή σε θέση να το επικυρώσουν και όσο αυτό δεν αλλάζει, το σύνταγμα δεν μπορεί να συνεχίσει». Πρόσθεσε ακόμα «δεν έγκειται μόνο στη Βρετανία να κηρύξει τελειωμένο το σύνταγμα, αυτό πρέπει να είναι απόφαση ολόκληρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Ντόμινο «όχι»

Να σταματήσουν τα δημοψηφίσματα για το ευρωπαϊκό σύνταγμα για να αποφευχθεί ένα «φαινόμενο ντόμινο» στην απόρριψη της ευρωπαϊκής συνθήκης μετά το γαλλικό και το ολλανδικό «όχι», ζήτησε χτες ο Χανς-Γκερτ Πέτερινγκ, πρόεδρος της μεγαλύτερης ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αυτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

«Είναι συνετό να διακοπεί προς το παρόν η διαδικασία των δημοψηφισμάτων μέχρι νεωτέρας εντολής την κατάλληλη στιγμή», δήλωσε στο Στρασβούργο ο ευρωβουλευτής προς τη δημόσια γερμανική τηλεόραση.

Στην αντίθετη περίπτωση, προειδοποίησε, υπάρχει ο κίνδυνος να παρατηρηθεί το «φαινόμενο του ντόμινο», μετά το γαλλικό και το ολλανδικό δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, η υποστήριξη των Πολωνών στη συνταγματική συνθήκη μειώθηκε στο 40% μετά το γαλλικό και το ολλανδικό «όχι», από 54% που ήταν πριν από τα δημοψηφίσματα στις δύο χώρες. Φαίνεται ότι «ακόμη και οι Λουξεμβούργιοι, οι οποίοι μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τις σφυγμομετρήσεις, τάσσονταν πάντα υπέρ του συντάγματος, λένε πλέον όχι στο κείμενο», πρόσθεσε ο Πέτερινγκ, ο οποίος υποστηρίζει την επικύρωση της συνταγματικής συνθήκης.

«Βλέπουμε λοιπόν πόσο μπορεί να επηρεαστεί η κοινή γνώμη», σημείωσε, καταλήγοντας: «Χρειαζόμαστε μια περίοδο για να παρουσιάσουμε με μεγάλη σαφήνεια το σύνταγμα» στους Ευρωπαίους.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΣΗΕΑ
Για «μαχόμενο» προσανατολισμό

Ολοκληρώνεται σήμερα το βράδυ η εκλογική διαδικασία

Ξεκίνησαν χτες και ολοκληρώνονται σήμερα Πέμπτη, στις 8:45 το βράδυ, οι εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στην ΕΣΗΕΑ. Η εκλογική μάχη μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί από τους εργαζόμενους του κλάδου σαν όπλο για την ανατροπή των αρνητικών συσχετισμών στην Ενωση και τη διαμόρφωση μια άλλης προοπτικής για τους δημοσιογράφους, σε αγωνιστική - διεκδικητική κατεύθυνση.

Απαραίτητη προϋπόθεση, η ενίσχυση του ψηφοδελτίου της «ΜΑΧΟΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ». Της πλατιάς συνεργασίας των παρατάξεων «Δημοσιογραφική Συνεργασία», «Αριστερή Οχθη» και ανεξάρτητων δημοσιογράφων, στην οποία συμμετέχουν γνωστοί και νέοι δημοσιογράφοι, που αγωνίζονται όλα αυτά τα χρόνια για την αλλαγή ρότας στη λειτουργία της Ενωσης, τη στροφή σε αγωνιστικό προσανατολισμό.

Το ψηφοδέλτιο

Στο ψηφοδέλτιο της «ΜΑΧΟΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ» για το ΔΣ και την Εξελεγκτική Επιτροπή συμμετέχουν οι:

- Αδαμίδου Σοφία (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ),

- Αντωνόπουλος Αντώνης (STAR),

- Βογιατζάκη Δώρα (ANT),

- Βρανάς Σταύρος (ESPRESSO),

- Γεωργιάδης Γιώργος (ΝΕΤ),

- Γκολέμα Ντέπη (ΕΛ. ΤΥΠΟΣ),

- Δαράκης Γιώργος (NET),

- Δασκαλόπουλος Γιώργος (ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ),

- Δεληπέτρος Βαγγέλης (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ),

- Ζαγγανάς Γιάννης (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ),

- Ζέρβας Βασίλης (ALTER),

- Ζήκου Ζέζα (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ),

- Ζητουνιάτη Γιούλη (ΑΠΕ),

- Ηλιάδη Γιάννα (ΕΘΝΟΣ),

- Θωμαΐδης Ιορδάνης (STAR),

- Κάγιος Παύλος (ΝΕΑ),

- Καλαμούκης Θύμιος (SKY),

- Καλυβιώτη Βάσω (SKY),

- Καραγιάννης Δημήτρης (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ),

- Καρτάλης Κώστας (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ),

- Κατούφα Ευγενία (ΕΡΑ),

- Κογκαλίδης Γιώργος (ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ Ρίζος),

- Κολώνας Χρήστος (ΕΘΝΟΣ - FLASH),

- Κομίνη Ελένη (ΕΡΤ),

- Κορκόβελος Γιώργος (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ),

- Κυρίτση Αγλαΐα (ΕΡΤ),

- Κυρατζή Εύη (ΕΞΠΡΕΣ),

- Κωσταρέλου Ελένη (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ),

- Λαζαρόπουλος Χάρης (ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ),

- Λιβιτσάνος Γεράσιμος (PLANET),

- Μαθέας Δημήτρης (ALTER),

- Μαυροπούλου Τίνυ (ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ),

- Μηλιώνης Γιώργος (ΑΠΕ),

- Μουσγάς Γιώργος (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ),

- Μπογιόπουλος Γιάννης (FREELANCE),

- Νέτας Βίκτορας (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ),

- Νταουντάκη Νανά (ΝΕΑ),

- Ντελιδάκη Εύα (ΕΡΤ),

- Παπαδοπούλου Αννα (ΝΕΑ),

- Παπανίδης Μιχάλης (ΕΞΠΡΕΣ),

- Πατέλος Νίκος (ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ),

- Πενταράκης Γιώργος (ΕΡΤ),

- Προβόπουλος Ηλίας (ΑΝΕΡΓΟΣ),

- Ράμμος Παναγιώτης (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ),

- Ρουμελιώτη Χρύσα (ΕΡΤ),

- Ρουσσάκης Γιώργος (ΝΕΑ),

- Ρουσσάκη Μαργαρίτα (ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ),

- Σελαμαζίδης Χρυσόστομος (Μάκης) (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ),

- Σπυριδάκου Σταυρούλα (ΑΝΕΡΓΗ),

- Στάμου Ράνια (SKY),

- Σχινάς Ορέστης (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ),

- Τσιβόλα Παρασκευή (902),

- Τσίγκας Τάκης (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ),

- Χαλικιάς Σπύρος (ΝΕΤ),

- Χατζηγεωργίου Γιάννης (902),

- Χοϊδά Στέλλα (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ),

- Ψαρομηλίγκος Αρτέμης (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Για την Εξελεγκτική Επιτροπή

Πέρπερας Νίκος (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ)

Ψηφοφορία, ταυτόχρονα, γίνεται για την εκλογή Πειθαρχικών Συμβουλίων και εκπροσώπων στο Μεικτό Συμβούλιο. Υποψήφιοι εκπρόσωποι για το Μεικτό Συμβούλιο από το «Ριζοσπάστη» είναι η Διαμαντάκη Παναγιώτα, από τον «902 ΤV» η Ασημακοπούλου Γεωργία και από τον «902 Αριστερά στα FM» ο Θέρμος Ανδρέας. Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι παραπάνω υποψήφιοι χρειάζονται σταυρό γιατί εκλέγονται με το πλειοψηφικό και χρειάζεται το 50% συν ένα για να εκλεγούν.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ξεκινά έρευνα για επιδοτήσεις

Απόφαση να ξεκινήσει έρευνα, σχετικά με ενισχύσεις που χορηγήθηκαν από το κράτος, το 1993, σε επιχειρήσεις της Φλώρινας και του Κιλκίς, στα πλαίσια της επαναδιαπραγμάτευσης επαχθών οφειλών, πήρε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι επιδοτήσεις που δόθηκαν υπό μορφή επιδοτήσεων επιτοκίου και εγγυήσεων για δάνεια ανέρχονται στα ποσά των 32 εκατ. ευρώ και 22 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, ενώ οι πληροφορίες θέλουν προβληματικές τις εταιρίες που τις έλαβαν, καθώς και ότι η χορήγησή τους δεν είχε κριθεί με βάση κάποιο σχέδιο αναδιάρθρωσης, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της περιθώριο ενός μηνός από την κοινοποίηση της παρούσας απόφασης, για να προσκομίσει στοιχεία και διευκρινίσεις. Στη συνέχεια η Επιτροπή θα «αποφανθεί κατά πόσο οι ενισχύσεις συμβιβάζονται με την κοινή αγορά» ή πραγματοποιήθηκαν παρακάμπτοντας να ισχύοντα κριτήρια...

Γ. ΒΑΛΗΝΑΚΗΣ
Να προχωρήσει η ΕΕ

Το στάση της ελληνικής κυβέρνησης περιέγραψε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Βαληνάκης σε δηλώσεις του στο περιθώριο της διάσκεψης του ΟΑΣΕ. «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα πρυτανεύσει η λογική και να υπάρξει μια συμφωνία για τον προϋπολογισμό στη συνάντηση Κορυφής της επόμενης εβδομάδας», δήλωσε στους δημοσιογράφους. «Είναι σημαντικό η ΕΕ να στείλει μηνύματα συνοχής, μηνύματα αλληλεγγύης και πάνω από όλα το μήνυμα ότι η ευρωπαϊκή πορεία συνεχίζεται. Δεν έχουμε "σχέδιο Β" ή πλαϊνές εξόδους, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να προχωρήσει η ΕΕ. Ταυτόχρονα, αφουγκραζόμαστε με ιδιαίτερη προσοχή στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, όπως πρέπει να κάνουμε, ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στη Γαλλία και την Ολλανδία» σημείωσε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ