Χτες, την ώρα που χιλιάδες λαού κατευόδωναν τον Καπετάνιο στον Αηλιά, ψηλά στο Παλιοζογλώπι και του υπόσχονταν τη σταθερή και αταλάντευτη συνέχιση του αγώνα, ο αμερικανικός στρατός κατοχής του Ιράκ ανακοίνωνε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν ένα παιδί «στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών», κοντά στη Μοσούλη, στα βόρεια της χώρας. Ποιος ξέρει πόσα ακόμη εγκλήματα έγιναν την ίδια ώρα και ποτέ δε θα μάθουμε γι' αυτά.
Είναι και στο δικό μας χέρι να κάνουμε την υπόσχεση χρέος. Να κάνουμε πραγματικά καλό, το αγνάντιο του συντρόφου μας...
Οι φρικιαστικές αυτές λεπτομέρειες περιέχονται σε μια έκθεση 2.000 σελίδων, που συντάχθηκε έπειτα από εσωτερική έρευνα του αμερικανικού στρατού. Αυτό, τουλάχιστον, ισχυρίζεται η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», η οποία δημοσιοποίησε ορισμένα στοιχεία της εμπιστευτικής αυτής έρευνας.
Κατά τ' άλλα, ο Τζ. Μπους καμαρώνει για την εκστρατεία «διάδοσης της δημοκρατίας» και η χώρα μας συμμετέχει με ένοπλα τμήματα στη στρατιωτική κατοχή του Αφγανιστάν. Με δυο λόγια, είμαστε συνυπεύθυνοι και συνένοχοι σε όλα όσα εγκλήματα γίνονται.
«...Ομως, αυτοί που έτυχε να τον γνωρίσουν έχουν ήδη αποφανθεί πως η παρουσία του και μόνο στην πολιτική ζωή, η συμπόρευσή του με τη σύγχρονη Ιστορία, όπως εύστοχα σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ήταν αρκετή για να οριστεί από μόνη της η διαφορά του Πολιτικού απ' τον πολιτικάντη, του αγωνιστή απ' τον σφετεριστή των αγώνων αλλωνών, του ανθρώπου που κουβαλούσε μέσα του παρελθόν, παρόν και μέλλον απ' το αντίστοιχο κατασκεύασμα των απανταχού κατασκευαστών προσωπικοτήτων. Ανέβασε τον πήχυ ψηλά ο Χαρίλαος, ανάλογα και με το φυσικό ύψος του λεβεντάνθρωπου που ο ίδιος ήταν. Μ' εκείνο το πλατύ χαμόγελο του ιστορικά αισιόδοξου, που ήξερε να ερμηνεύει τη ζωή, να προχωράει, αλλά και να συγχωρεί...
...Ο Χαρίλαος, όμως, είναι απ' τους ελάχιστους που δεν έχει ανάγκη την απόσταση για να γίνει η όποια αποτίμηση της ζωής και της δράσης του. Ερχεται από μακριά (οπότε υπάρχει έτσι κι αλλιώς απόσταση) και πάει πολύ μακριά, με την έννοια ότι οι αρχές και το όραμά του θα βρουν - δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά - δικαίωση στο μέλλον. Και, παράλληλα, έζησε το παρόν του με διαφάνεια, ευθύτητα και εντιμότητα. (Χρησιμοποιώ με ευλάβεια τούτες τις τελευταίες λέξεις, νιώθοντας πως πρέπει να τις προστατεύσουμε και να τις παραδώσουμε χωρίς την παραμικρή διαστρέβλωση στις επόμενες γενιές. Κλείνει η παρένθεση)».
Αυτά γράφει ο Διονύσης Τσακνής στη χτεσινή «Ελευθεροτυπία» και συνεχίζει...
«Ούτε καν έχει ανάγκη η μνήμη του από προστασία. Υπάρχουν, άλλωστε, εκατοντάδες χιλιάδες καρδιές που έχουν αφήσει ένα κομμάτι τους ελεύθερο για να αναπαυθεί, αλλά και να προστατευτεί από τυχόν τυμβωρύχους της ιστορίας, ή καλύτερα απ' τα αγρίμια, κατά πώς έλεγε και στη διαθήκη του.
Απ' τη μια μεριά, ήταν το συνώνυμο του κομμουνιστή, με ό,τι δυνατό κουβαλάει αυτός ο τίτλος, και απ' την άλλη...
"Περπάταγε στην οδό Στρατώνων κι έβγαιναν στα παράθυρα τα κοριτσόπουλα για να τον καμαρώσουν", σύμφωνα με την άλλοτε συμμαθήτριά του και μητέρα μου. Κι εκείνος για να με πειράξει, ποτέ δεν ξέχναγε να με ρωτήσει: "Σε ποιον έμοιασες τελικά εσύ; Η μάνα σου ήταν κούκλα".
Προχτές, στα ογδοντάχρονά του, ο Μίκης αρνήθηκε την τούρτα που του ετοίμασαν στην υπέροχη συναυλία του στο Ηρώδειο. "Πώς να γιορτάσω και τι τούρτα να κόψω, όταν χθες πέθανε ο Χαρίλαος, ο σύντροφος, ο αγωνιστής, ο φίλος".
Εγώ τι να πω; Νιώθω πως θέλω να τελειώσω, όπως άρχισα. Υπάρχουν κάποιες στιγμές που, ενώ θέλεις να πεις τόσα πολλά, ένας γλωσσοδέτης σου στραγγαλίζει τη μιλιά. Και όταν γράφεις, μπορεί να σε πλημμυρίσει το ίδιο συναίσθημα, με τη διαφορά πως, η γλώσσα του σώματος, δε φαίνεται στο χαρτί».
Στο όνομα του στόχου της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης, που είναι το άλφα και το ωμέγα της κυβερνητικής πολιτικής, αφαιρούνται κεκτημένα δημοκρατικά δικαιώματα, δικαιώματα που αποκτήθηκαν με τεράστιες θυσίες των εργαζομένων. Ξηλώνεται συστηματικά το λεγόμενο κράτος πρόνοιας, το 8ωρο, τα επιδόματα ασφάλισης, οι κρατικές επιχειρήσεις ξεπουλιούνται κλπ.
Η Ελλάδα διαθέτει τις μικρότερες κοινωνικές δαπάνες για τη δημόσια υγεία, την πρόνοια, την παιδεία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό κλπ. Αυτές μόλις φτάνουν το 50% του μέσου όρου των χωρών της Κοινότητας.
Για την παιδεία, π.χ., διαθέτει τα μικρότερα κονδύλια από όλες τις χώρες της ΕΕ. Η χώρα που ζείτε, η Σουηδία, διαθέτει το 7,8% του ΑΕΠ και η Ελλάδα το 2,9%.
Η ανεργία στη χώρα μας από καιρό τώρα έχει ξεπεράσει το 10%, με βάση τα επίσημα στοιχεία. Στην πραγματικότητα, είναι πολύ μεγαλύτερη. Στη Θεσσαλονίκη, π.χ., ξεπερνά το 17%.
Το 60,4% των φόρων του 1998 το πλήρωσαν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι. Ενώ οι έμποροι και βιομήχανοι πλήρωσαν το 22,1%.
Από το 1990-1997 το εισόδημα των εργαζομένων μειώθηκε κατά 22,5%.
Το 1990 η βασική σύνταξη αντιστοιχούσε σε 20 μεροκάματα ανειδίκευτου εργάτη. Σήμερα, η σύνταξη αναλογεί σε 16,5 μεροκάματα.
Με μια λέξη: Στους εργαζόμενους πέφτουν μόνο βάρη, ενώ στους μεγαλοεπιχειρηματίες πλούτη.
Το ΚΚΕ απαντάει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο πως υπάρχει. Το ΚΚΕ έχει διακηρύξει πως η λύση βρίσκεται στο να συσπειρωθούν όλες οι δημοκρατικές, λαϊκές, ριζοσπαστικές δυνάμεις σε ένα πατριωτικό κοινωνικό πολιτικό μέτωπο, που θα βάλει φρένο στην αντιλαϊκή πολιτική, φρένο στη σημερινή πορεία της χώρας. Θα την ανατρέψει και θα ανοίξει το δρόμο, για μια ριζικά άλλη πολιτική».
(Απόσπασμα από την ομιλία του σ. Χαρίλαου Φλωράκη σε εκδήλωση της ΚΟ Σουηδίας του ΚΚΕ, στη Στοκχόλμη, το Νοέμβρη του 1998)