Κυβερνητική εντολή να δίνονται αποδεικτικά σπουδών μόνο σε όσους αποδεικνύουν ότι βρίσκονται νόμιμα στη χώρα
Συνεχίζει να υψώνει φραγμούς στη μόρφωση των αλλοδαπών η κυβέρνηση, η οποία πιστή στην εφαρμογή της αντιμεταναστευτικής της πολιτικής, στερεί από πολλούς οικονομικούς μετανάστες το δικαίωμα να πάρουν το απολυτήριό τους και ουσιαστικά να πάρουν μέρος στις εξετάσεις για εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση, αν δεν αποδείξουν ότι βρίσκονται νόμιμα στη χώρα.
Τα σχέδια αυτά αποτυπώνονται στο έγγραφο (αρ. πρωτ. 48946/Γ2) που απέστειλε το υπουργείο Παιδείας σε όλους τους Περιφερειακούς Διευθυντές Α΄ και Β΄ Εκπαίδευσης, τις Διευθύνσεις και τα Γραφεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στα Γραφεία των ΤΕΕ, στο οποίο αναφέρεται: «Με αφορμή ερωτήματα σχετικά με την εγγραφή και φοίτηση αλλοδαπών μαθητών με αποδεδειγμένα μη νόμιμα δικαιολογητικά, σας ενημερώνουμε ότι οι μαθητές αυτοί θα προσέλθουν στις προαγωγικές ή απολυτήριες εξετάσεις, αλλά δε θα εκδοθούν αποτελέσματα από το σύλλογο διδασκόντων και δε θα χορηγηθεί τίτλος, εάν δεν προσκομίσουν τα νόμιμα δικαιολογητικά. Με ευθύνη των Διευθυντών των σχολείων να ενημερωθούν εγγράφως, για τα ανωτέρω, οι κηδεμόνες των μαθητών αυτών».
Υπενθυμίζεται ότι πριν από ένα μήνα περίπου, με άλλο έγγραφο καλούνταν οι διευθυντές των ΤΕΕ να μην παραλαμβάνουν μηχανογραφικά μαθητών ΤΕΕ που επιθυμούν να εισαχθούν στα ΤΕΙ, αν δεν έχουν άδεια παραμονής. Το νέο έγγραφο του υπουργείου όμως έρχεται να γενικεύσει τους φραγμούς, λέγοντας ουσιαστικά ότι δεν πρόκειται να εκδοθούν αποτελέσματα προαγωγής, να πάρουν απολυτήριο ούτε θα μπορούν να συμμετάσχουν σε διαδικασία επιλογής για την ανώτατη εκπαίδευση.
Για «απαράδεκτη μεθόδευση που μας φέρνει σε σκοταδιστικά χρόνια», κάνει λόγο, μιλώντας στον «Ρ» ο Γιώργος Κατρίτσης, μέλος της Διοίκησης της ΕΛΜΕ Πειραιά. «Είναι ένα μέτρο που δεν εισάγει την ισοπολιτεία και δε δίνει ίσες ευκαιρίες στους αλλοδαπούς μαθητές στη χώρα μας και αναιρεί στην πράξη τις εξαγγελίες περί "ανοιχτής κοινωνίας" που ανέχεται και αντιμετωπίζει ισότιμα τους ανθρώπους όλων των εθνικοτήτων. Από τη μια, τους αλλοδαπούς μαθητές και τους γονείς τους τους εκμεταλλεύονται ως εργαζόμενους β' διαλογής και από την άλλη τους στερούν την πανανθρώπινη αξία της μόρφωσης και το δικαίωμά τους να σπουδάσουν και να ενταχτούν καλύτερα μέσα στην ελληνική κοινωνία», είπε, καταλήγοντας ότι η ρύθμιση πρέπει να αποσυρθεί.
Σημειώνεται πως η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είχε δεσμευτεί ότι οι αλλοδαποί μαθητές χωρίς άδεια παραμονής θα μπορούν να συνεχίσουν τη φοίτησή τους στα σχολεία, ενώ αναμενόταν να σταλεί και σχετική εγκύκλιος, ωστόσο είχε παραπέμψει σε συνεννόηση με το υπουργείο Εσωτερικών το αν θα επιτραπεί στους ενήλικους αλλοδαπούς μαθητές χωρίς άδεια παραμονής να συνεχίσουν τις σπουδές τους μετά τον Ιούνη.
Αδιέξοδα προκαλεί στα ΑΕΙ η κρατική υποχρηματοδότηση
Τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν προχτές ο πρύτανης και οι αντιπρυτάνεις του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Στη συνεδρίαση της Συγκλήτου που έγινε την Πέμπτη 19 του Μάη, οι αντιπρυτάνεις Κ. Σιμόπουλος και Αθ. Καραμπίνης επέρριψαν ευθύνες στον πρύτανη Γ. Σχινά για την κακή οικονομική κατάσταση του Πανεπιστημίου, για ζητήματα δημοκρατίας και για κακοδιαχείριση, ενώ οι περισσότεροι συγκλητικοί ζήτησαν την παραίτησή του. Ο Γ. Σχινάς υπέβαλε την παραίτησή του, ενώ στη συνέχεια παραιτήθηκαν τόσο οι δύο αντιπρυτάνεις, όσο και ο τρίτος αντιπρύτανης Γ. Χατζηκωνσταντίνου. Την παραίτηση του πρυτανικού σχήματος είχαν ζητήσει και οι παρατάξεις της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ, υποστηρίζοντας ότι «το τελευταίο διάστημα γίνεται κακοδιαχείριση».
Η Πανσπουδαστική ΚΣ με παρέμβασή της στη Σύγκλητο υπογράμμισε ότι η αιτία των αδιεξόδων του Πανεπιστημίου έγκειται στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της ΕΕ, που επί χρόνια εφάρμοζαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει να εφαρμόζει η κυβέρνησης της ΝΔ. Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της Κίνησης πρόβαλε το πλαίσιο αιτημάτων της Πανσπουδαστικής ΚΣ για Ενιαία και Δωρεάν Ανώτατη Εκπαίδευση Δημόσια, αύξηση του προϋπολογισμού για την Παιδεία στο 15%. Παράλληλα, σημείωσε ότι η συνεδρίαση της Συγκλήτου λειτουργεί αποπροσανατολιστικά με το να γίνεται την ίδια ημέρα που γίνεται η Σύνοδος του Μπέργκεν, και ενώ η ΠΟΣΔΕΠ κινητοποιείται με απεργία ενάντια στο νομοσχέδιο για την «αξιολόγηση» και τα Συντονιστικά των Φοιτητικών Συλλόγων έχουν βγει στους δρόμους για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στα αντιεκπαιδευτικά σχέδια της ΕΕ, που θέλει μία Παιδεία υποταγμένη στα συμφέροντα του κεφαλαίου. Διευκρινίζεται ότι η ΠΚΣ απείχε συνειδητά από τη Σύγκλητο και πως έκανε μόνο τη συγκεκριμένη παρέμβαση.
Σημειώνεται ότι μόλις το Φλεβάρη που μας πέρασε, πρύτανης και αντιπρυτάνεις μαζί, είχαν δώσει συνέντευξη Τύπου με ομόφωνη απόφαση για το περιεχόμενό της, στην οποία σημείωναν ότι τα οικονομικά αδιέξοδα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου οφείλονται στην «κρατική υποχρηματοδότηση» υπογραμμίζοντας την ευθύνη της πολιτείας, την οποία καλούσαν να τηρήσει τη συνταγματική της υποχρέωση αυξάνοντας τη χρηματοδότηση. Εύλογα ερωτηματικά δημιουργεί, επομένως, η σημερινή στάση των δύο αντιπρυτάνεων που ρίχνουν το βάρος των αδιεξόδων του Πανεπιστημίου στο Γ. Σχινά, ενώ μόλις το Φλεβάρη δήλωναν ότι θα αγωνίζονταν όλοι μαζί για να μην μπει λουκέτο στο Δημοκρίτειο. Τι μεσολάβησε από τότε μέχρι σήμερα; Γιατί δηλώνουν τώρα ότι φταίει η διαχείριση, για ένα πρόβλημα που γεννιέται εξαιτίας των κυβερνητικών επιλογών και της εφαρμοζόμενης αντιεκπαιδευτικής πολιτικής;
Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Συγκλήτου, πρυτανικές εκλογές ορίστηκαν για την 1η του Ιούνη.