ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Μάη 2005
Σελ. /48
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΟ ΜΠΕΡΓΚΕΝ
Αποφασίζουν επιτάχυνση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων

Ο έλεγχος της πορείας προώθησης της λεγόμενης διαδικασίας της Μπολόνια βρίσκεται από χτες στο επίκεντρο της συζήτησης που διεξάγεται στο Μπέργκεν ανάμεσα στους υπουργούς Παιδείας 40 κρατών που συμμετέχουν στη διαδικασία. Στόχος, να ληφθούν αποφάσεις για ένταση των ρυθμών προώθησης των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων που θα οδηγήσουν την εκπαίδευση ακόμα πιο αποφασιστικά στο να υπηρετήσει τα συμφέροντα της «ανταγωνιστικότητας», της αύξησης δηλαδή του καπιταλιστικού κέρδους.

Η σύνοδος, που αποτελεί την τρίτη συνάντηση υπουργών Παιδείας μετά την έναρξη της διαδικασίας της Μπολόνια, ολοκληρώνονται σήμερα με την υιοθέτηση κοινού ανακοινωθέντος από τους υπουργούς Παιδείας. Στο επίκεντρο της συνόδου βρίσκεται η «αξιολόγηση» των ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης που αποτελεί και το βασικό μοχλό για τον άμεσο έλεγχο της παρεχόμενης εκπαίδευσης από το μεγάλο κεφάλαιο. Οι υπουργοί Παιδείας αναμένεται να καταλήξουν στην υιοθέτηση κοινών ευρωπαϊκών στάνταρ για τη «διασφάλιση της ποιότητας», κάτι που σηματοδοτεί ένταση των ρυθμών εφαρμογής της «αξιολόγησης». Στην ατζέντα περιλαμβάνεται επίσης η συζήτηση για δημιουργία ενός «ευρωπαϊκού πλαισίου δεξιοτήτων» που θα διευκολύνει την καταγραφή των προσόντων των αποφοίτων και αυριανών εργαζομένων προκειμένου να εξασφαλιστεί η «κινητικότητά» τους, η «κατανάλωση» δηλαδή αποφοίτων και των γνώσεών τους από τις επιχειρήσεις ανάλογα με τις τρέχουσες ανάγκες τους.

Η υπουργός Παιδείας Μ. Γιαννάκου προσήλθε στη σύνοδο ανακοινώνοντας «τη θεσμοθέτηση ενός συστήματος διασφάλισης της ποιότητας το οποίο θα αποτελείται από έναν ανεξάρτητο φορέα ανοιχτό σε ειδικούς από όλο τον κόσμο», όπως δήλωσε αναφερόμενη στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο για την αξιολόγηση. Στην ομιλία της χτες στη σύνοδο του Μπέργκεν δήλωσε ότι μέσα από περιοδικές αξιολογήσεις, στα ιδρύματα «θα αναπτυχθεί μια "κουλτούρα ποιότητας" η οποία όπως είπε θα ωφελήσει τους σπουδαστές και τα ανώτατα ιδρύματα. Παρά τις δηλώσεις της υπουργού Παιδείας η ίδια η διαδικασία της Μπολόνια παραπέμπει σε μια κουλτούρα υποταγής στο μεγάλο κεφάλαιο και τις ανάγκες των επιχειρήσεων, οι εκπρόσωποι των οποίων βρίσκονται ανάμεσα στους αξιολογητές.

Η υπουργός Παιδείας ανέφερε πως η διαδικασία της αξιολόγησης θα πρέπει να είναι «μια δυναμική πορεία δράσης και ανανέωσης των εκπαιδευτικών συστημάτων η οποία με τη σειρά της θα προσδώσει προστιθέμενη αξία στον Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης», ομολογώντας δηλαδή ότι η αξιολόγηση έρχεται να αλλάξει συνολικά το τοπίο της ανώτατης εκπαίδευσης σε μία κατεύθυνση εξυπηρέτησης συνολικά των στόχων της Μπολόνια.

«Η αξιολόγηση θα μείνει στα χαρτιά»

Μαχητική ήταν η συμμετοχή φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων, επιτροπών αγώνα σχολών και μελών ΔΕΠ στη χτεσινή κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας

Ενα δυναμικό «όχι» έστειλαν χτες οι φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι, οι επιτροπές αγώνα φοιτητών και σπουδαστών, που συσπειρώνονται στα Πανελλαδικά Συντονιστικά ΑΕΙ-ΤΕΙ, καθώς και οι πανεπιστημιακοί, στην επιχειρούμενη επιτάχυνση της κατηγοριοποίησης και ιδιωτικοποίησης των ανώτατων σχολών. Εστειλαν ένα βροντερό «όχι» στο νομοσχέδιο για την «αξιολόγηση» και στη Σύνοδο των υπουργών Παιδείας στο Μπέργκεν, που ολοκληρώνεται σήμερα.

Με κεντρικό αίτημα την «απόσυρση του νομοσχεδίου για την αξιολόγηση - όχι στην ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Παιδείας -διεκδικούμε δημόσια δωρεάν Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση» πορεύτηκαν από τα Προπύλαια στο υπουργείο Παιδείας και τη Βουλή.

Στο υπουργείο Παιδείας οι φοιτητές - σπουδαστές απέδειξαν την εφευρετικότητά τους, πραγματοποιώντας ένα σκετς με θέμα τον πλειστηριασμό της ανώτατης εκπαίδευσης και προϊδεάζοντας για το τι επιφυλάσσει στην Παιδεία η ΕΕ και οι ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Στο σκετσάκι «πήραν μέρος» το ΝΑΤΟ και διάφορες επιχειρήσεις, ενώ το ρόλο του συντονιστή έπαιξαν οι ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, που σε όλη την κινητοποίηση «έσερναν» αλυσοδεμένη την Παιδεία προκειμένου να τη βγάλουν στο σφυρί. Φοιτητές ντυμένοι επιχειρηματίες, με ταμπέλες που ανέγραφαν την επωνυμία της εταιρίας τους, αγόραζαν «κοψοχρονιά» τις φοιτητικές Εστίες, το Τμήμα Ιστορίας, τη φαρμακευτική έρευνα, το Πολυτεχνείο. Στο σκετσάκι των φοιτητών την κατάσταση σώζει ο «από μηχανής θεός», ωστόσο τόνισαν ότι στην πραγματικότητα ο αγώνας θα μπλοκάρει τη διαδικασία ξεπουλήματος της Παιδείας και «το δίκιο θα κριθεί στους δρόμους».

Αργότερα στα γραφεία του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων, κρέμασαν στην είσοδο τα πλακάτ με τις ονομασίες των εταιριών και τις σημαίες της ΕΕ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που ως εκφραστές του μεγάλου κεφαλαίου βρίσκονται σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις επιδιώξεις του. Βροντοφωνάζοντας στους βιομηχάνους και τους πολιτικούς τους υποτακτικούς «ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές, έξω οι εταιρίες απ' τις σχολές» τους διαβεβαίωσαν ότι ο συντονισμένος αγώνας των φοιτητών και σπουδαστών θα είναι εμπόδιο στα σχέδια ξεπουλήματος της ανώτατης εκπαίδευσης.

Στη Θεσσαλονίκη

«Οχι στο νομοσχέδιο για την "αξιολόγηση". Θέλουμε πτυχία με αξία» ήταν το κεντρικό σύνθημα του Συντονιστικού των Φοιτητικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης, που πραγματοποίησε χτες το πρωί μαχητική πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στην κατάθεση του νομοσχεδίου και στην αντιεκπαιδευτική Σύνοδο του Μπέργκεν. Στο αγωνιστικό κάλεσμα του Συντονιστικού ανταποκρίθηκαν με αποφάσεις, που υιοθετούν το πλαίσιο της Πανσπουδαστικής ΚΣ, οι σύλλογοι του Φυσικού και του Ψυχολογικού. Οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Χημείου του Πανεπιστημίου και στη συνέχεια με μία δυναμική πορεία διά μέσου της Εγνατίας κατέληξαν στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Επίσης, σύσκεψη με εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου και ο Σύλλογος ΔΕΠ του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας, στα πλαίσια των απεργιακών κινητοποιήσεων και δραστηριοτήτων της ΠΟΣΔΕΠ. Εκ μέρους του ΚΚΕ μίλησε ο Π. Γεωργιάδης, στέλεχος του Κόμματος και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΟΣΔΕΠ.

Στην Πελοπόννησο

Με μια δυναμική κινητοποίηση απάντησαν χτες το βράδυ φοιτητές και σπουδαστές στην Πάτρα στις προσπάθειες της κυβέρνησης να προσαρμοστεί η ανώτατη εκπαίδευση ακόμη περισσότερο στις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου.

Ανταποκρινόμενοι στο αγωνιστικό κάλεσμα του Συντονιστικού Αγώνα ΑΕΙ - ΤΕΙ πολλοί φοιτητές και σπουδαστές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Τριών Συμμάχων και στη συνέχεια ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με προμετωπίδα το πανό που έδινε και το στίγμα της κινητοποίησης: «Οχι στο νομοσχέδιο της Μπολόνια. Μέτωπο σε ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ».

Νωρίτερα, στην Καλαμάτα, οι σπουδαστές του ΤΕΙ πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου προχώρησαν σε συμβολικό ενταφιασμό της ανώτατης εκπαίδευσης, θέλοντας να καταδείξουν με αυτή τη διακωμώδηση τον ταξικό χαρακτήρα των αλλαγών που επιχειρούνται σε βάρος της πλειοψηφίας της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Στην Κρήτη

Ενάντια στο νομοσχέδιο για την «αξιολόγηση» και στη σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Παιδείας στο Μπέργκεν, διαδήλωσαν χτες το πρωί φοιτητές και σπουδαστές και στο Ηράκλειο Κρήτης. Η συγκέντρωση έγινε στις 11 το πρωί στην πλατεία των Λιονταριών. Σπουδαστές και φοιτητές φωνάζοντας συνεχώς συνθήματα και με πανό όπου αναγραφόταν το αίτημα για «Ενιαία Ανώτατη Δημόσια και Δωρεάν Εκπαίδευση» πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης. Η πορεία κατέληξε στα γραφεία της Νομαρχίας όπου και πραγματοποιήθηκε συμβολική κατάληψη για λίγη ώρα.

Στην Ηπειρο

Στην Αρτα επίσης με πρωτοβουλία του Συντονιστικού ΤΕΙ πραγματοποιήθηκε χτες στις 8 το βράδυ συγκέντρωση και συναυλία στην πλατεία Κιλκίς και ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με κατάληξη στην Νομαρχία. Αντίστοιχα στα Γιάννενα οι φοιτητές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συντονιστικού και ξεκίνησαν την κινητοποίησή τους στις 7 το απόγευμα από τη Δόμπολη, καταλήγοντας στην Ακαδημία.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Διεθνής κινητικότητα για την προετοιμασία του

Η αφίσα του Εθνικού Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών που ξεκινά σήμερα στο Τεπίκ του Μεξικού
Η αφίσα του Εθνικού Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών που ξεκινά σήμερα στο Τεπίκ του Μεξικού
Σε πορεία κορύφωσης βρίσκονται διεθνώς οι προετοιμασίες για το 16ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών (ΠΦΝΦ), που θα γίνει στο Καράκας της Βενεζουέλας, από 7 έως 15 του Αυγούστου.

Σήμερα, ξεκινά στο Τεπίκ της πολιτείας Ναγιαρίτ του Μεξικού, το πρώτο Εθνικό Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, με ευθύνη της Εθνικής Προπαρασκευαστικής Επιτροπής (ΕΠΕ) της χώρας. Οι εκδηλώσεις, επικεντρωμένες στην καλύτερη προετοιμασία του 16ου ΠΦΝΦ, θα ολοκληρωθούν στις 22 του Μάη. Σε άλλες χώρες, παράλληλα με τις προετοιμασίες για το 16ο ΠΦΝΦ, οργανώνονται εκδηλώσεις αλληλεγγύης για το λαό της Βενεζουέλας και τον αγώνα που διεξάγει για εθνική κυριαρχία και κοινωνική ανάπτυξη. Ετσι, από 20 έως 22/5, πραγματοποιείται στην Αστούριας της Ισπανίας η Τρίτη Εθνική Συνάντηση Αλληλεγγύης στη Βενεζουέλα. Την ευθύνη της οργάνωσης έχει η τοπική επιτροπή της ισπανικής ΕΠΕ. Ηδη, την Παρασκευή 13/5, η τοπική Επιτροπή της ισπανικής πόλης Μούρσια πραγματοποίησε με επιτυχία γιορτή αλληλεγγύης στη Βενεζουέλα, τα έσοδα της οποίας ενίσχυσαν την ισπανική ΕΠΕ.

Την ίδια ώρα, στην Κούβα, οι νεολαιίστικοι φορείς και οργανώσεις βρίσκονται ήδη σε διαδικασία εκλογών όσων θα αντιπροσωπεύσουν τη νεολαία της χώρας στο Καράκας. Ενας από τους αντιπροσώπους, ο Οσλέι Σίβο Γκαρσία, νεαρός ανθυπολοχαγός στις Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κούβας (Fuerzas Armarias Revolucionarias-FAR), σχετικά με την πρόσφατη εκλογή του συναδέλφου του από σύνταγμα Μηχανικού, δήλωσε στην τοπική εφημερίδα της επαρχίας του Ματάνσας «Χιρόν» (16/5): «...Θα είναι μια μεγάλη εμπειρία, ταυτόχρονα μια υπέροχη ευκαιρία για να γνωρίσει κανείς και να ανταλλάξει απόψεις με αδέλφια από άλλα έθνη, να συμφιλιωθεί, να καθορίσει στρατηγικές στον κοινό αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό».

Ενα τρίμηνο πριν την έναρξη των εκδηλώσεων, συνεχίζονται οι προσπάθειες της προοδευτικής νεολαίας για τη συγκρότηση ΕΠΕ σε όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες. Μόλις στα τέλη Απρίλη συγκροτήθηκε ΕΠΕ στο Εκουαδόρ. Σύμφωνα με την ηλεκτρονική σελίδα της ΕΠΕ Βενεζουέλας www.caracas2005.info, στην ΕΠΕ του Εκουαδόρ συμμετέχουν μεταξύ άλλων η Κομμουνιστική Νεολαία Εκουαδόρ, η Σοσιαλιστική Επαναστατική Νεολαία Εκουαδόρ, το Τμήμα Νέων της Συνομοσπονδίας Εργατών της χώρας, κτλ.

Στην Ελλάδα, την περασμένη Τρίτη, ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών ΕΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθήνας πήρε απόφαση για συμμετοχή στην ελληνική ΕΠΕ.

Παζάρι ανέργων με «ατζέντη» το ΤΕΙ Κρήτης!

Σε παζάρι ανέργων και «ατζέντη» ιδιωτικών εταιριών έχει μετατραπεί το ΤΕΙ Κρήτης με τελειόφοιτους και πτυχιούχους όλων των τμημάτων του Ιδρύματος να «συνδιαλέγονται» με εκπροσώπους εταιριών και επιχειρήσεων. Το διήμερο αυτό «αλισβερίσι», το οποίο ονόμασαν «ημέρες ευκαιρίας» και ξεκίνησε, χτες, Πέμπτη 19 του Μάη και ολοκληρώνεται σήμερα στο κλειστό Γυμναστήριο του ΤΕΙ Ηρακλείου, έχει οργανώσει το Γραφείο Διασύνδεσης του ΤΕΙ Κρήτης, ώστε οι τελειόφοιτοι να καταθέσουν τα βιογραφικά τους στους εκπροσώπους εταιριών και επιχειρήσεων προς αναζήτηση εργασίας ή την πραγματοποίηση της πρακτικής τους άσκησης. Μεταξύ των εταιριών που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις είναι οι: «Ι. Μπουτάρης & υιός Οινοποιητική ΑΕ», «Aldemar Hotels», «Ηλιος ΑΕ», «Maris Hotels», «Sissi Bay», «Alico», ING, «Skywalker», «Εργατέξ», «Ηλεκτροενεργειακή», «Κατασκευαστική», «Πλαστικά Κρήτης», κ.ά. Δεν είναι η πρώτη φορά που το ΤΕΙ Κρήτης προβάλλει ως «πρωτοπόρο» όσον αφορά στην υλοποίηση των αποφάσεων της ΕΕ. Στο πλαίσιο, λοιπόν, της πολιτικής ιδιωτικοποίησης της Παιδείας, από τα πρώτα εκπαιδευτικά ιδρύματα, έσπευσε να δημιουργήσει τμήμα πιστοποίησης πτυχίων έναντι αμοιβής, ανοίγοντας το δρόμο στο ιδιωτικό κεφάλαιο να εισχωρήσει μέσα στο ίδρυμα, αξιοποιώντας, μάλιστα, το εκπαιδευτικό προσωπικό του ΤΕΙ για να διδάσκει.

Αλλά δεν έμεινε εδώ. Προχώρησε σε επαφές με μεγάλες επιχειρήσεις και βιομηχανίες της χώρας για να μεταφέρει σ' αυτές - σύμφωνα με τα όσα είχε υποστηρίξει η ίδια η πρόεδρος του ΤΕΙ Κρήτης, Χαρά Αθανασάκη - την τεχνογνωσία που διαθέτει το διδακτικό προσωπικό. Αντιστάθμισμα των παραπάνω, όπως προβάλλεται, θα είναι η εξασφάλιση χρημάτων για να συνεχίσει το ΤΕΙ Κρήτης την επιστημονική του έρευνα. Αφού για την αναβάθμιση του εξοπλισμού όσο και για τις ανάγκες της έρευνας που θα διεξάγεται απαιτούνται χρήματα. Με τη δικαιολογία, λοιπόν, ότι τα χρήματα που δίνονται από τον προϋπολογισμό του υπουργείου δεν αρκούν και αντί να διεκδικήσουν από την πολιτεία τα αναγκαία, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν, χρειάζεται να αναζητηθούν και από αλλού πόροι. Ετσι αποφάσισαν να απευθυνθούν σε εταιρίες και επιχειρήσεις με συμβάσεις παροχής υπηρεσιών ή χρήσης εργαστηρίων για συγκεκριμένο διάστημα, κ.ά. Μπροστάρηδες σε αυτή τη διαδικασία είναι ορισμένοι καθηγητές του ιδρύματος...

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕ ΑΙΓΑΛΕΩ
Εκδήλωση για τον Γιάννη Ρίτσο

Εκδήλωση - αφιέρωμα στο έργο του Γιάννη Ρίτσου διοργανώνει την ερχόμενη Δευτέρα 23 Μάη ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγάλεω. Η εκδήλωση θα γίνει στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αιγάλεω στις 8 το βράδυ. Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν μελοποιημένα ποιήματα του Γ. Ρίτσου σε μουσική του Μ. Θεοδωράκη από τους μουσικούς του συλλόγου εκπαιδευτικών και τη φιλική συμμετοχή του Λάκη Χαλκιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ