ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Μάη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μεταπασχαλινή αντιλαϊκή έφοδος

Η υλοποίηση των νεοφιλελεύθερων «διαρθρωτικών αλλαγών», με έμφαση τις ανατροπές στο Εργασιακό και το Ασφαλιστικό, βασικό αντικείμενο συζήτησης και ελέγχου στις επισκέψεις του Κ. Καραμανλή στα υπουργεία το επόμενο διάστημα

Στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από τις πασχαλιάτικες υποκριτικές πρωθυπουργικές κορόνες περί «δίκαιης κοινωνίας» και «περισσότερης ανθρωπιάς», κινείται η κυβέρνηση αποφασισμένη να δώσει μέσα στο Μάη σαφές δείγμα γραφής των νεοφιλελεύθερων «διαρθρωτικών αλλαγών».

Ο Κ. Καραμανλής, που παίρνει πάνω του την όλη επιχείρηση, εκμεταλλεύτηκε την αργία του Πάσχα, προκειμένου να σχεδιάσει πιο συγκεκριμένα τα επόμενα βήματα και τις κινήσεις της κυβέρνησης στον «πόλεμο» ενάντια στα εργασιακά δικαιώματα. Η προώθηση των «διαρθρωτικών αλλαγών» θα είναι το βασικό αντικείμενο συζήτησης και ελέγχου κατά τη διάρκεια των επισκέψεων «εργασίας» στα υπουργεία, που θα πραγματοποιήσει το επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός. Το «μήνυμα» που θα επιχειρήσει να περάσει στους υπουργούς είναι να προχωρήσουν στις (αντιλαϊκές) «τομές», με «αποφασιστικότητα, τόλμη και ταχύτητα».

Ο πρωθυπουργός επείγεται να παρουσιάσει στα αφεντικά τις «λύσεις» που επιδιώκει για τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και το Ασφαλιστικό και γι' αυτό δε θα περιμένει μόνο τα αποτελέσματα του «κοινωνικού διαλόγου», αλλά θα ρίξει «προς ζύμωση» τις δικές της «ιδέες». Θα αποφύγει όμως για ευνόητους λόγους να το κάνει πριν από το γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, αλλά «θα πατήσει γκάζι» αμέσως μετά, καθώς ο τρέχων μήνας θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμος από κυβερνητικά στελέχη για τις επιλογές της στην «οικονομία».

Παράλληλα, με το «διάλογο» για το Ασφαλιστικό, η κυβέρνηση προωθεί τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, ενώ σε πρώτο πλάνο βρίσκεται το φιλομονοπωλιακό μέτρο της απελευθέρωσης του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων. Εντονες προσπάθειες καταβάλλονται για να προχωρήσει μέσα στο μήνα η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, μέσω του «διευθυντικού δικαιώματος», δηλαδή η επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα. Παράλληλα, σχεδιάζεται η «μεταρρύθμιση» των ΔΕΚΟ, η οποία θα επιχειρηθεί τόσο μέσω της αποκρατικοποίησής τους όσο και μέσω των «αλλαγών» στη λειτουργία τους, ώστε να καταστούν έτοιμες προς ξεπούλημα σε στρατηγικούς επενδυτές. Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η τύχη της «Ολυμπιακής», ενώ προωθείται και το νέο μοντέλο των αλλαγών στον ΟΤΕ, με την εθελούσια έξοδο και την άρση της μονιμότητας.

Συμμαχίες και «πιέσεις»

Στο επόμενο διάστημα θα διαφανούν και οι συμμαχίες που έχει συμπήξει η κυβέρνηση με ισχυρά εκδοτικά συγκροτήματα, εννοείται με το αζημίωτο. Βασικό όπλο της κυβέρνησης είναι η μοιρασιά της πίτας, η οποία βρίσκεται σε παράλληλη εξέλιξη. Πρόκειται για πίτα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, που περιλαμβάνουν την εκχώρηση μεγάλων οδικών αξόνων στους ιδιώτες, την εισβολή των κεφαλαιοκρατών στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου σε ιδιώτες, έργα πληροφορικής, τηλεπικοινωνιών, κονδύλια από το Γ΄ ΚΠΣ κ.ο.κ.

Ενδεικτικά του κλίματος που επικρατούν στο εσωτερικό της κυβέρνησης είναι δημοσιεύματα του φιλικού της Τύπου. Ο «Ελεύθερος Τύπος», για παράδειγμα, αναφέρει ότι «στα μεταπασχαλινά μέτωπα της κυβέρνησης, πέραν του ασφαλιστικού που ήδη έχει ανοίξει και βρίσκεται σε εξέλιξη, εντάσσεται και το εργασιακό, με επίκεντρο κυρίως το θέμα του ωραρίου». Παράλληλα, σύμφωνα με την εφημερίδα, θα πρέπει να οριστικοποιηθεί ο σχεδιασμός για αποκρατικοποιήσεις. Το μέλλον της «Ολυμπιακής», καθώς και το μεταρρυθμιστικό πλαίσιο για τον ΟΤΕ - με άρση της μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους - είναι ψηλά στη σχετική ατζέντα.

«Ο κρισιμότερος ίσως μήνας για την ελληνική οικονομία από την ημέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, είναι ο αρξάμενος Μάιος», διαπιστώνει η «Εστία», επισημαίνοντας ότι «είναι ο μήνας κατά τον οποίο πρέπει να πραγματοποιηθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός. Από τις μεταρρυθμίσεις αυτές θα κριθή η περαιτέρω πορεία της ελληνικής οικονομίας».

Το Ασφαλιστικό επιλέγει να κάνει πρώτο θέμα της η χτεσινή «Ελευθεροτυπία», σημειώνοντας ότι «η συζήτηση θα επικεντρωθεί στους πόρους ή τους φόρους που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος». Η εφημερίδα αναφέρει ότι «οι πρώτες τοποθετήσεις άρχισαν ήδη να "κατατίθενται" από τους Χρ. Πολυζωγόπουλο, Σπ. Παπασπύρο, Γ. Ρωμανιά, Σ. Ρομπόλη, Ι. Δραγασάκη. Αλογοσκούφης και Παναγιωτόπουλος επαναλαμβάνουν ότι τίποτα δε θα γίνει στην τετραετία. Εχουν όμως κατά νου νόμο για την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και τη μείωση του κόστους των υπερωριών». Επίσης, «η Ντόρα ζήτησε διάλογο για τα "καυτά" θέματα του εφάπαξ, των ορίων ηλικίας και υπολογισμού της σύνταξης».

Ενδεικτικό των προσδοκιών και της αδημονίας που υπάρχει σε ισχυρούς επιχειρηματικούς κύκλους είναι το άρθρο το Αντ. Καρακούση στα «Νέα». Κάτω από τον εύληπτο τίτλο «Ολα για την οικονομία...», διαπιστώνει: «Γνωρίζει ο κ. Καραμανλής πως αν χάσει το παιχνίδι της οικονομίας, θα χάσει τα πάντα. Για τούτο εκτιμάται πως όλα θα παιχτούν σε τούτη τη νέα περίοδο. Αν δεν καταφέρει να αντιστρέψει το κλίμα και οι οικονομικές προοπτικές παραμείνουν προβληματικές, μοιραία θα αναδειχτεί και το πολιτικό βάρος, το οποίο θα καταστήσει όντως σύντομη παρένθεση την επάνοδο της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία»...


«ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΕΤΟΧΟΣ»
Οι Βρυξέλλες υπαγορεύουν το νέο νόμο!

Σε συνθηκολόγηση, με ταπεινωτικούς όρους που υπαγορεύουν οι Βρυξέλλες, υποχρεώνεται η κυβέρνηση, καταβάλλοντας έτσι το τίμημα της «συμβιβαστικής» στάσης της που κράτησε ευθύς εξαρχής στο θέμα του βασικού μετόχου.

Στην πραγματικότητα, η Κομισιόν, μετά την άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης, υπαγορεύει τις «τροποποιήσεις» που πρέπει να γίνουν στο νόμο για το βασικό μέτοχο, ώστε να γίνει συμβατός με το κοινοτικό Δίκαιο. Παράλληλα, η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει αναλάβει δέσμευση έναντι των Βρυξελλών, να αλλάξει και το σχετικό άρθρο του Συντάγματος (14, παρ.) στην επόμενη αναθεώρηση, αποδεικνύοντας ότι ήταν «αέρας κοπανιστός» οι διακηρύξεις της περί υπεράσπισης του Συντάγματος και του «εθνικού συμφέροντος».

Η Κομισιόν, με την «αιτιολογημένη γνώμη» που έστειλε την περασμένη Παρασκευή στην κυβέρνηση, αξιώνει την αλλαγή του νόμου για το «βασικό μέτοχο» μέχρι τις 19 Μάη, απειλώντας ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης το επόμενο βήμα θα είναι η παραπομπή στο ευρωδικαστήριο και η διακοπή των κοινοτικών κονδυλίων.

Η Κομισιόν ισχυρίζεται ότι το ευρωπαϊκό Δίκαιο υπερισχύει όχι μόνο του νόμου, αλλά και του Συντάγματος, ενώ επαναλαμβάνει ότι τόσο ο νόμος περί βασικού μετόχου όσο και το ελληνικό Σύνταγμα «παραβιάζουν το κοινοτικό Δίκαιο», επειδή, τάχα, θεσπίζουν μέτρα που εμποδίζουν ή καθιστούν λιγότερο ελκυστική την άσκηση του συνόλου σχεδόν των θεμελιωδών ελευθεριών που αναγνωρίζει η συνθήκη ΕΚ. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η Κομισιόν δε δέχεται ότι οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ «χρησιμοποιούν την εξουσία τους για να ασκήσουν επιρροή στην κατάρτιση των δημοσίων συμβάσεων»...

Επειδή ο επίμαχος νόμος «παράγει ήδη αποτελέσματα», η Επιτροπή όρισε προθεσμία απάντησης τριών βδομάδων στην κυβέρνηση και επιφυλάχτηκε να προσφύγει στο ευρωδικαστήριο.

Πρόθυμη και πανέτοιμη για συμβιβασμό εμφανίστηκε η κυβέρνηση, η οποία, διά του εκπροσώπου της Θ. Ρουσόπουλου, δήλωσε πως «η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με τις αρμόδιες κοινοτικές αρχές για την εξεύρεση κοινού τόπου, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις στο ισχύον νομικό πλαίσιο, με ταυτόχρονη πλήρη διασφάλιση των κανόνων διαφάνειας στις σχέσεις εταιριών ανάληψης δημοσίων συμβάσεων με επιχειρήσεις ΜΜΕ». Εννοείται ότι η έμφαση είναι στις «απαραίτητες τροποποιήσεις»...

ΠΑΣΟΚ: Ελλειψη σοβαρότητας...

Για «έλλειψη σοβαρότητας» και «επιπολαιότητα» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Ν. Αθανασάκης, μετά την αποστολή αιτιολογημένης γνώμης της Κομισιόν για το νόμο περί «βασικού μετόχου».

Ο Ν. Αθανασάκης επιτέθηκε στην κυβέρνηση, αναφέροντας ότι «οι αρμόδιοι υπουργοί έβαλαν και βάζουν τη χώρα σε μια πρωτοφανή περιπέτεια, με άμεσο κίνδυνο την απώλεια σημαντικών κοινοτικών κονδυλίων για την Ελλάδα και τους Ελληνες, στο βωμό της μικροκομματικής εμπάθειας, της υποκρισίας και της ανικανότητάς τους».

Η κυβέρνηση της ΝΔ, είπε ο ίδιος, «που δηλώνει σήμερα την "ετοιμότητά της να συνεργαστεί με τις αρμόδιες κοινοτικές αρχές για την εξεύρεση κοινού τόπου", είναι η κυβέρνηση που δημιούργησε το πρόβλημα και με την άρνησή της, ακριβώς, να συνεργαστεί με τις κοινοτικές αρχές για τη διαμόρφωση ενός νόμου συμβατού και με το Σύνταγμα και με το κοινοτικό Δίκαιο, ξεπερνώντας και τα όποια προβλήματα του προηγούμενου νόμου». Ο Ν. Αθανασάκης έκανε λόγο για «υποκριτική εκστρατεία, δήθεν για την υπεράσπιση του Συντάγματος» από την κυβέρνηση, και κάλεσε τον πρωθυπουργό «να αναλάβει τις ευθύνες του». Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ επανέφερε τη θέση του κόμματός του, δηλώνοντας ότι απαιτείται συνολική παρέμβαση, για την οποία, όπως είπε, «ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, και διακομματική συνεννόηση, στην οποία το ΠΑΣΟΚ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι είναι έτοιμο να συμβάλει».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ