ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Μάη 2005
Σελ. /32
Κάθε λεπτό μετράει!

Με όλες του τις δυνάμεις, το ΠΑΜΕ μπαίνει αποφασιστικά στην τελική ευθεία για τον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς

Μια μόλις βδομάδα πριν από τις 11 του Μάη, οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ μπαίνουν αποφασιστικά στην τελική ευθεία για την επιτυχία του ταξικού γιορτασμού της Πρωτομαγιάς. Τις μέρες που απομένουν, κάθε λεπτό είναι πολύτιμο. Ηδη, σε 55 πόλεις της χώρας, οι τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ, μέσα από πλατιές συσκέψεις συνδικάτων, συνδικαλιστών και εργαζομένων έχουν ορίσει το χρόνο και τον τόπο των απεργιακών συγκεντρώσεων. Την επόμενη Τετάρτη, οι απεργοί της Αθήνας συγκεντρώνονται στις 10 το πρωί στην πλατεία Συντάγματος, της Θεσσαλονίκης την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου και του Πειραιά στις 10 π.μ. στην πλατεία Κοραή.

Μέχρι και σήμερα, το απεργιακό κάλεσμα του ΠΑΜΕ, το μήνυμα του ταξικού γιορτασμού της Πρωτομαγιάς έχει περάσει τις πύλες εκατοντάδων χώρων δουλιάς, από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη και από την Κέρκυρα μέχρι τα νησιά του Αιγαίου. Η δουλιά εργάτη τον εργάτη συνεχίζεται και εντείνεται τη βδομάδα που απομένει, με καθημερινές εξορμήσεις, περιοδείες, συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις.

Στην Αθήνα, τις επόμενες μέρες, προγραμματίζονται οι εξής, ανάμεσα στις άλλες, εξορμήσεις των ταξικών συνδικάτων: Σήμερα Τετάρτη 4 Μάη, στη «Φολί - Φολί», στη «Φυρογένης», στην «Κάζης», στα καταστήματα του Αιγάλεω, στο ξενοδοχείο «Ιντερκοντινένταλ», στα ΕΛΤΑ Αμαρουσίου και Ηλιούπολης, στον ΟΤΕ Δάφνης, Φαλήρου και στο Νύμα. Την Πέμπτη 5 Μάη, στα καταστήματα στο Ιλιον, στα καταστήματα «Ινφοτέ» του Ρέντη και του Πειραιά, στα εργοστάσια μετάλλου στην Ελευσίνα και στους εργάτες του Δήμου Ελευσίνας. Την Παρασκευή 6 Μάη, στα καταστήματα των Αγ. Αναργύρων, στους εργάτες δήμου της Μάντρας Αττικής, στο παράρτημα του ΥΠΕΧΩΔΕ στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και στα ξενοδοχεία «Κάραβελ» και «Χίλτον».

Στα χνάρια των αγώνων της τάξης μας

Το εναρκτήριο λάκτισμα των εκδηλώσεων που διοργανώνει το ΠΑΜΕ προς τιμήν της κορυφαίας γιορτής της εργατικής τάξης, δίνεται την ερχόμενη Κυριακή 8 του Μάη, με τον 1ο Εργατικό Αγώνα Δρόμου, από το Σκοπευτήριο της Καισαριανής μέχρι τους Στύλους του Ολυμπίου Διός. Η πρωτοβουλία της εκδηλώσεις ανήκει στη Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ και στόχο έχει να αναδείξει την πορεία των εργατικών - λαϊκών αγώνων, να συνδέσει το κίνημα του χτες με την αναγκαιότητα της ταξικής αντεπίθεσης στο σήμερα. Σημείο εκκίνησης του Αγώνα Δρόμου (11 π.μ.) αποτελεί ο τόπος μαρτυρίου των 200 κομμουνιστών, που εκτελέστηκαν την Πρωτομαγιά του '44 από τους Γερμανούς, ενώ οι δρομείς θα κόψουν το νήμα στο χώρο όπου για πρώτη φορά γιορτάστηκε η Εργατική Πρωτομαγιά στην Ελλάδα.

Την Τρίτη 10 Μάη, μια μέρα πριν από τη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων συνεχίζεται με την ημερίδα που διοργανώνει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, με θέμα «Η Υγιεινή και Ασφάλεια. Η οπτική των ταξικών συνδικάτων». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο «Εσπέρια - Παλλάς» (Σταδίου 22), στις 6.30 το απόγευμα.

Την ίδια μέρα (10 Μάη), η Γραμματεία Γυναικών του ΠΑΜΕ και ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ανατολικής Αττικής συνδιοργανώνουν εκδήλωση, με θέμα: «Η γυναίκα στο Εργατικό Κίνημα και τους Λαϊκούς Αγώνες», στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Αχαρνών (Φιλαδέλφειας και Μπόσδη) στις 7.30 το απόγευμα. Στις 25 Μάη, το πρόγραμμα του ταξικού γιορτασμού της Πρωτομαγιάς κλείνει στη Μεγαλόπολη, με την εκδήλωση του ΠΑΜΕ για την Υγιεινή και Ασφάλεια στους χώρους δουλιάς.

Φάρος στους αγώνες του σήμερα

Με κατάθεση στεφανιών στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής και στο Πολυτεχνείο τίμησε το ΠΑΜΕ την 1η Μάη

Η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ καταθέτει στεφάνι στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής
Η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ καταθέτει στεφάνι στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής
Φόρο τιμής στους νεκρούς της εργατικής τάξης και στους αγώνες του λαού για την απελευθέρωση από κάθε ντόπιο και ξένο δυνάστη και την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, απέτισε την Κυριακή 1η Μάη το ΠΑΜΕ. Σε μια λιτή εκδήλωση, συνδικαλιστές του Πανεργατικού Μετώπου κατέθεσαν στεφάνια στο σκοπευτήριο της Καισαριανής, όπου την Πρωτομαγιά του 1944, 200 κομμουνιστές έπεσαν νεκροί από τις ριπές των γερμανικών πολυβόλων. Λίγο πριν, η συνδικαλιστική αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ είχε καταθέσει στεφάνι στην πύλη του Πολυτεχνείου, στο σύμβολο της παλλαϊκής εξέγερσης ενάντια στην αμερικανοκίνητη χούντα των συνταγματαρχών.

Οι αγώνες και οι νεκροί του χτες φωτίζουν το δρόμο για την εργατική τάξη στο σήμερα, το δρόμο της αντεπίθεσης και του ανυποχώρητου αγώνα, ενάντια στο σύνολο της κυρίαρχης αντιλαϊκής πολιτικής, σημείωσαν τα στελέχη του ΠΑΜΕ. Και κάλεσαν τους εργαζόμενους να τιμήσουν πραγματικά τους νεκρούς της τάξης τους, βαδίζοντας στα χνάρια των εργατών του Σικάγο και των 200 της Καισαριανής. Να δώσουν με αποφασιστικότητα και ταξική ορμή τη μάχη για τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία των πρωτομαγιάτικών απεργιακών συγκεντρώσεων που καλεί το ΠΑΜΕ στις 11 Μάη.

Τόσο στο Πολυτεχνείο όσο και στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, ένστολοι αστυνομικοί και άνδρες της ασφάλειας φρόντισαν ανήμερα της Εργατικής Πρωτομαγιάς να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, σε μια προσπάθεια να καλλιεργήσουν κλίμα τρομοκρατίας ενόψει των απεργιακών συγκεντρώσεων της ερχόμενης Τετάρτης. Σε διατεταγμένη υπηρεσία, οι δυνάμεις της αστυνομίας παρακολουθούσαν στενά - «για προληπτικούς λόγους» (!), όπως οι ίδιοι δήλωσαν - την αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ και απομακρύνθηκαν μόνο μετά την έντονη αντίδραση των συνδικαλιστών.

ΚΚΕ
Περιοδείες για τις 11 Μάη

Στη μάχη για την επιτυχία των απεργιακών Πρωτομαγιάτικων συγκεντρώσεων στις 11 του Μάη έχουν ριχτεί οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ σε όλη τη χώρα. Τις επόμενες μέρες, μεταξύ άλλων, προγραμματίζονται και οι παρακάτω περιοδείες:

Σήμερα Τετάρτη

- Στις αντιπροσωπείες αυτοκινήτων στην Αργυρούπολη το πρωί με τους Κ. Μπότση και Κ. Μυτιληνού.

- Στις φαρμακαποθήκες του κέντρου της Αθήνας το πρωί με τον Γ. Τόλη.

- Στην τεχνική διεύθυνση της Ολυμπιακής Αεροπορίας στα Σπάτα.

- Στο σταθμό απορριμμάτων Μεταμόρφωσης (Θεσσαλονίκη), στις 7π.μ., με τον Αγγ. Τζέκη βουλευτή του ΚΚΕ.

- Στην επιχείρηση «ΔΟΥΔΟΣ» (Θεσσαλονίκη), στις 13.30, με τον Αγγ. Τζέκη.

- Στις τεχνικές υπηρεσίες της ΔΕΗ Καλαμάτας, στις 6.30π.μ., με την Μαρία Διαμαντάκη.

- Στις πιάτσες των οικοδόμων της Καλαμάτας, στις 6.30π.μ., με τον Φ. Ρηγανάκο.

- Στη ΔΕΠΑΚ Καλαμάτας, στις 8π.μ., με τον Ν. Διασάκο.

- Στην κεντρική αγορά Καλαμάτας, στις 9π.μ., με την Β. Ζερβάκου.

- Στα συνεργεία - μηχανουργεία της οδού Αθηνών στην Καλαμάτα, στις 10π.μ., με τον Δ. Τζαβάρα.

- Στα ξενοδοχεία και τα καταστήματα του Δήμου Λεύκτρου Μεσσηνίας, στις 9π.μ., με τον Κ. Λαμπρινέα.

- Στο διοικητήριο Καλαμάτας, στις 10π.μ., με την Β. Ντούρου.

- Στο πολυκατάστημα LIDL Καλαμάτας, στις 10.30π.μ., με την Δ. Ρηγανάκου.

- Στη ΒΙΟΠΑ Καλαμάτας, στις 2μ.μ., με τον Ν. Χρηστέα.

- Στα καταστήματα της οδού Λακωνικής στην Καλαμάτα, στις 6μ.μ., με τον Δ. Σταυρόπουλο.

- Στα χωριά του Δήμου Αιπείας, στις 6μ.μ., με τον Γ. Διονυσόπουλο.

- Στα χωριά του Δήμου Αβιάς, στις 6μ.μ., με τον Π. Φαϊππέα.

- Στο Πυργάκι Μεσσηνίας, στις 6μ.μ., με τον Γ. Χρυσομπόλη.

Αύριο Πέμπτη

- Στο εργοστάσιο Μετάλλου «ΣΚΛΑΒΟΣ», στις 12μ., με τον Κ. Μυτιληνού.

- Στα πρακτορεία Αθηναϊκού Τύπου, στις 5π.μ.

- Στα ΕΛΤΑ (κτίριο Ηρούς) στον Κολωνό.

- Στα διυλιστήρια Ασπροπύργου, στις 10π.μ., με τον Γ. Μαυρίκο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Στην ΕΥΔΑΠ στα Ιλίσια, στις 7π.μ., με τους Δ. Γεωργίου και Χρ. Αποστόλου.

- Στη ΔΕΗ στα Καμίνια, στις 7π.μ., με τον Γ. Πέρρο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Στον ΟΤΕ Σταυρούπολης (Θεσσαλονίκη), στις 7π.μ.

- Στη ΔΕΗ Παπανικολάου (Θεσσαλονίκη), στις 13.30, με τον Αγγ. Τζέκη, βουλευτή του ΚΚΕ.

- Στις τεχνικές υπηρεσίες του ΟΤΕ Καλαμάτας, στις 6.30π.μ., με την Μ. Διαμαντάκη.

- Στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Καλαμάτας, στις 8π.μ., με τον Νίκο Διασάκο.

- Στα μεγάλα καταστήματα καλλυντικών της Καλαμάτας, στις 8π.μ., με τον Β. Λαμπρόπουλο.

- Στο δυτικό εμπορικό κέντρο Καλαμάτας, στις 9π.μ., με την Β. Ζερβάκου.

- Στο Μηχανοστάσιο του ΟΣΕ στην Καλαμάτα, στις 10π.μ., με την Γ. Τσιπιανίτη.

- Σε ΔΟΥ, ΥΠΕΣΔΑ, Τελωνείο, ΣΔΟΕ Καλαμάτας και Λιμεναρχείο, στις 10π.μ., με την Β. Ντούρου.

- Στο πολυκατάστημα «Βερόπουλος» Καλαμάτας, στις 10.30π.μ., με την Δ. Ρηγανάκου.

- Στα καταστήματα Μεσσήνης, στις 10.30π.μ., με τον Αγγ. Καλογερόπουλο.

- Στον ΟΑΕΔ Καλαμάτας, στις 6μ.μ., με τον Λ. Πουρνάρα.

- Στα χωριά του Δήμου Κορώνης, στις 6μ.μ., με τον Γ. Διονυσόπουλο.

Υποζύγια

«

Το πλαίσιο των υπερωριών έγινε μη ελκυστικό, σχεδόν απαγορευτικό, λόγω της γραφειοκρατίας, αλλά και λόγω του υψηλού κόστους». Αυτά δηλώνει στην εφημερίδα «Επενδυτής» ο Δ. Κοντός, γενικός γραμματέας του υπουργείου Απασχόλησης. Και για να μην υπάρχει αμφιβολία για το τι επιδιώκει η κυβέρνηση στο εργασιακό καθεστώς, προσθέτει: «Πρέπει συνεπώς να πάμε σε ένα πλαίσιο υπερωριών που θα είναι ευρύτερο, θα δίνει περιθώριο περισσότερων νόμιμων υπερωριών, που δε θα είναι τόσο ακριβές».

Ακριβές, λοιπόν, οι υπερωρίες για τους εργοδότες. Και πρέπει να γίνουν φτηνότερες. Λίγες οι 120 ώρες που επιτρέπονται να γίνονται με νόμιμο τρόπο και γι' αυτό πρέπει να αυξηθούν. Μονά - ζυγά, δικά τους τα θέλουν οι βιομήχανοι και η κυβέρνηση σπεύδει να ικανοποιήσει τις ορέξεις τους. Και γι' αυτό το σκοπό στήνει και εδώ ένα ...«διάλογο»!

Και η επίθεση δε σταματά εδώ. Στην ίδια λογική η κυβέρνηση επιδιώκει να διευρύνει τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και να κάνει ακόμα πιο ελκυστικό το πλαίσιο. Ετσι σχεδιάζει να αυξήσει τις ώρες που σε ετήσια βάση διευθετούνται πάνω από τις 138 που ορίζει σήμερα ο νόμος Γιαννίτση, αλλά και να επιτρέψει αυτό να γίνεται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των συνδικάτων (διευθυντικό δικαίωμα). Πλήρης ασυδοσία, δηλαδή. Αυτό είναι το εργασιακό μοντέλο που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση Καραμανλή. Αν τα παραπάνω συνδυαστούν με τις ευρύτερες ανατροπές που κυοφορούνται στην ΕΕ, μέσα από τη νέα οδηγία για το χρόνο εργασίας, τότε γίνεται φανερό ότι οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μια τεράστια πρόκληση.

Μια πρόκληση που θα καθορίσει το πρότυπο των εργασιακών σχέσεων για τις επόμενες δεκαετίες. Και που θα επιδράσει καταλυτικά στο σύνολο της ζωής τους. Γιατί η εφαρμογή αυτών των σχεδίων δεν καταργεί μόνο το σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, το οχτάωρο κλπ. Δεν περιορίζει μόνο το εργατικό εισόδημα. Χειροτερεύει δραματικά τον τρόπο δουλιάς και ζωής των εργαζομένων. Τινάζει στον αέρα κάθε προσωπικό και οικογενειακό προγραμματισμό. Διαγράφει επί της ουσίας τον ελεύθερο χρόνο του εργάτη και τον μετατρέπει σε ένα «υποζύγιο» του 21ου αιώνα.

Κυβέρνηση και εργοδότες δε βολεύονται πλέον να διαθέτουν απλώς εργάτες. Απαιτούν να έχουν στη δούλεψή τους υποζύγια. Και αυτοί κάνουν τη «δουλιά τους». Οι εργάτες τι θα κάνουν;


Γ. Ζαχ.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
Τιμούν την Πρωτομαγιά

Εκδήλωση για την Εργατική Πρωτομαγιά διοργανώνουν την Τρίτη 10 Μάη τα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων και των μαζικών φορέων της Καλλιθέας. Το κάλεσμα στην εκδήλωση, που θα γίνει στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Δαβάκη, συνυπογράφουν το Παράρτημα Καλλιθέας του Συνδικάτου Οικοδόμων, το Σωματείο Εργατών Δήμου Καλλιθέας, το Παράρτημα του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού και Δέρματος, το σωματείο συνταξιούχων ΙΚΑ Καλλιθέας, ο Σύλλογος Γυναικών, η Ομάδα Γυναικών Πολιτικών Προσφύγων, τα Παραρτήματα Καλλιθέας της ΠΕΑΕΑ και του Συλλόγου Απογόνων και Φίλων Εθνικής Αντίστασης και ΔΣΕ, η τοπική Επιτροπή Ειρήνης και η Επιτροπή Αγώνα Εμποροϋπαλλήλων Καλλιθέας. Τα συνδικάτα και οι φορείς της Καλλιθέας καλούν τους εργαζόμενους και το λαό της πόλης να συμμετέχουν μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στις 11 Μάη, στις 10 π.μ. στην πλατεία Συντάγματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ