ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προκαλούν την κοινή γνώμη, έχοντας ως στόχο τη συνέχιση της «φάμπρικας» αυτής σε βάρος του ελληνικού λαού και σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου
Ισχυρό ράπισμα γενικότερα για όλες τις συμβάσεις έργων που εκτελούνται με το λεγόμενο σύστημα της «συγχρηματοδότησης», αποτελεί το πόρισμα της εισαγγελέα Πρωτοδικών Ε. Τουλουπάκη, σύμφωνα με το οποίο η σύμβαση για την Αττική Οδό είναι «λεόντειος» σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος, δηλαδή για το λαό. Μια ληστρική, δηλαδή σύμβαση, που όμως η δικογραφία της τέθηκε στο αρχείο, αφού η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε φροντίσει να νομιμοποιήσει κυρώνοντάς την το 1996 στη Βουλή!
Χτες, τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και το ΠΑΣΟΚ, προσπάθησαν με ανακοινώσεις τους να αποσείσουν τις ευθύνες τους, να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, αλλά και να καταλαγιάσουν τη γενικότερη αίσθηση που επικρατεί πλέον ότι όλες αυτές οι συμβάσεις «βρωμούν και ζέχνουν», αφού στόχος τους είναι όχι μόνο να υπογράψουν και άλλες παρόμοιες για διάφορα μεγάλα έργα, αλλά να τις επεκτείνουν και σε μικρότερα έργα, με νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομίας. Πιο συγκεκριμένα:
Από τη χτεσινή διαμαρτυρία των κατοίκων |
Η απόφαση της παύσης εργασιών εκδόθηκε μετά τα ασφαλιστικά μέτρα, που είχαν καταθέσει κάτοικοι της περιοχής κατά των δύο εταιριών, στο πλαίσιο του αγώνα που δίνουν μαζί με κατοίκους των Αγίων Αναργύρων, διεκδικώντας την υπογειοποίηση της γραμμής του προαστιακού σιδηροδρόμου που κατασκευάζεται με επιβλαβείς συνέπειες για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής. Σημειώνεται ότι στην αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων ανέφεραν μια σειρά προβλήματα από τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, προσθέτοντας ακόμα δύο γραμμές και υψώνοντας ένα τσιμεντένιο τείχος ύψους 8 μέτρων, όπως κυκλοφοριακό, κίνδυνος ατυχημάτων από έλλειψη μέτρων ασφάλειας κ.ά.
Η πρώτη άρνηση της αστυνομίας να εφαρμόσει την απόφαση, εκφράστηκε την ημέρα έκδοσής της, στις 19 Απρίλη, όταν οι αστυνομικοί που κλήθηκαν από κατοίκους στο σημείο που βρίσκονται σε εξέλιξη τα έργα (Κωστή Παλαμά και Κωνσταντινουπόλεως) δήλωσαν ότι δεν έχουν καμία αρμοδιότητα. Αποτέλεσμα ήταν τα έργα να συνεχιστούν και μάλιστα, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής, μέχρι προχτές αργά το βράδυ, έριχναν μπετό.
Χτες, όταν οι κάτοικοι πήγαν και πάλι στην περιοχή βρήκαν μηχανήματα σε λειτουργία να εκτελούν εργασίες. Η αστυνομία όμως αρνήθηκε και πάλι να εφαρμόσει την απόφαση. Αυτή τη φορά, επικαλέστηκε τους υπεύθυνους του έργου, οι οποίοι υποστήριξαν ότι τα μηχανήματα έκαναν εργασίες λήψης μέτρων ασφάλειας όπως διατάσσει η απόφαση του δικαστηρίου. Ετσι, η αστυνομία αρκέστηκε να πει στους κατοίκους ...να καταθέσουν μήνυση σε βάρος των υπευθύνων του έργου για μη εκτέλεση της απόφασης.
Σε αγωνιστική συγκέντρωση προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα «Η Σημαία» στην Καλαμάτα, με τη συμπαράσταση και μαζική συμμετοχή των υπολοίπων εργαζόμενων στα τοπικά ΜΜΕ, διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και τέσσερις μήνες, ενώ υπάρχουν και ορισμένοι που έχουν να πληρωθούν από τον περασμένο Αύγουστο.
Οι εργαζόμενοι εδώ και περίπου δύο μήνες βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας. Σύμφωνα με καταγγελίες τους, ο εκδότης, Πανάγος Δημόπουλος, ισχυρίζεται ότι δεν έχει χρήματα και τους απειλεί με μηνύσεις, σε περίπτωση που συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις. Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους δηλώνουν αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω και να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους και το δικαίωμα στην εργασία.
Με πρόσχημα την επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης η κυβέρνηση προωθεί στη Βουλή δέσμη μέτρων, που συρρικνώνουν τις όποιες εγγυήσεις μπορούν να υπάρξουν, στο καπιταλιστικό σύστημα, για ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, ενώ δε διαθέτει τα απαραίτητα κονδύλια, που θα συνέβαλαν στη βελτίωση της ποιότητας απονομής δικαιοσύνης.
Ο δικαστικός κόσμος αντιδρά σ' αυτές τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων με χτεσινή ανακοίνωσή της προειδοποιεί την πολιτεία, πως «αν συνεχιστεί η ίδια τελματώδης κατάσταση», θα προχωρήσει μετά τις γιορτές του Πάσχα «στην κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων», οι οποίες θα αποφασιστούν στην προσεχή συνεδρίαση του ΔΣ της Ενωσης, στις 9 Μάη. Η προειδοποίηση αυτή, εμμέσως πλην σαφώς, αποτελεί απάντηση και στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δ. Λινό, ο οποίος με τη γνωστή εγκύκλιο αναφέρει ότι απαγορεύεται η απεργία - με οποιαδήποτε μορφή - για τους δικαστικούς λειτουργούς.
Η Ενωση καλεί τον υπουργό Δικαιοσύνης να ασχοληθεί με τα προβλήματα απονομής της δικαιοσύνης, προωθώντας την υλοποίηση μέτρων για τη στελέχωσή της (πλήρωση και αύξηση οργανικών θέσεων), την εξασφάλιση των αναγκαίων υποδομών (μηχανοργάνωση, πλήρωση οργανικών θέσεων Γραμματείας, αίθουσες συνεδριάσεων κλπ).
Ειδικότερα, οι δικαστικοί λειτουργοί ζητούν να αποσυρθεί η διάταξη του νομοσχεδίου για τη συγκρότηση ειδικών ποινικών τμημάτων με προεπιλογή προεδρευόντων, με συνέπεια να νοθεύεται το σύστημα των κληρώσεων και η αρχή του φυσικού δικαστή. Επίσης, ζητούν να αποσυρθεί και η διάταξη που προβλέπει τον υποχρεωτικό προσδιορισμό αστικών υποθέσεων μέσα σε 6 ή 12 μήνες, γιατί, όπως αναφέρουν, δεν υπάρχουν οι υφιστάμενες υποδομές σε δικαστές και γραμματείς, με συνέπεια την υποβάθμιση του δικαστικού έργου και τον κίνδυνο για αστοχία δικαστικών κρίσεων.
«Πρόκειται για συμβάσεις» - όπως επισήμανε ο Μάκης Παπαδόπουλος, υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ σε προχτεσινή παρέμβασή του σε συνέδριο του ΤΕΕ - «που επιδρούν αρνητικά στον προγραμματισμό και ιεράρχηση των έργων με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες και οδηγεί στη διπλή αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Ο εργαζόμενος θα πληρώσει διπλά, σαν χρήστης και σαν φορολογούμενος, διασφαλίζοντας εκ των προτέρων την πλήρη χρηματοδότηση και την κερδοφορία των δήθεν συγχρηματοδοτούμενων έργων της λεγόμενης ιδιωτικής πρωτοβουλίας».