ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Απρίλη 2005
Σελ. /40
Ραντεβού την Κυριακή...

...στην εξόρμηση με το «Ριζοσπάστη»

Του Πάνου Μαραγκού από το «Εθνος»
Του Πάνου Μαραγκού από το «Εθνος»
Είναι να τους χαίρεσαι. Και να τους εμπιστεύεσαι στα δύσκολα.

Ολους αυτούς τους ενοχλημένους για το ...ύφος του «νταβατζή», όχι για το βιασμό.

Εχουνε, βέβαια, το δίκιο τους. Για να υπάρχει βιασμός, πρέπει ο ένας τουλάχιστον από τους δύο να μη θέλει.

Και κάτι τέτοιο δεν υφίσταται στη σχέση Βρυξελλών - ελληνικής κυβέρνησης. Ομοτράπεζοι, ομογάλακτοι, κοινώς: Μαζί τρώνε και πίνουν, ε, χαλάει κάπου η διάθεση όταν ορισμένοι αλλού πάνε και το δίνουν.

Προς τι, τότε, τα 11 εξάστηλα;

Είναι που γυρίζει ακόμα η ρουλέτα της αναδιανομής. Θα τα βρούνε. Είκοσι χρόνια πηγαίνανε αγκαζέ, στα ρέστα θα τα χαλάσουνε;

Αλλού πρέπει να κοιτάς εσύ. Σε κάτι παραμέσα θέματα. Εκεί όπου σε ρόλο Ρέππα ο Παναγιωτόπουλος δεν πασχίζει καν να σε πείσει. Σου λέει ωμά «ναι, άνθρωπέ μου, στις 365 μέρες του χρόνου 8ωρο θα βγάζεις κατά μέσο όρο, απλά τη μια μέρα θα δουλεύεις 13 ώρες, την άλλη καθόλου, μετά ένα δίωρο, ξανά 13 ώρες για κάνα τρίμηνο και πάει λέγοντας. Μην ανησυχείς, κατά μέσο όρο 8ωρο θα βγάζεις». Κι επειδή μπορεί να μην καταλαβαίνεις το χιούμορ του πάρε και μια απειλή: «Τι θες και φωνάζεις, αφού χρωστάς».

Αμα ψάχνεις ακόμα να βρεις πώς γίνεται να δουλεύεις σαν το σκυλί, να κερδίζει ο Βαρδινογιάννης και συ να χρωστάς, ε, θυμήσου λίγο: «Και δαρμένος και κερατάς»...

Βολεύεσαι μ' αυτό; Ετοιμάσου για τα καλύτερα: Αφού στο Μεξικό δουλεύουν μέχρι να πεθάνουν κι αφού στις ΗΠΑ σ' όποιον «παραβατικό» κόβουν το εκλογικό δικαίωμα, κάθε ανοχή στους κυνικούς ισοδυναμεί με το επίσης γνωστό «ουδέν λάθος αναγνωρίζεται μετά την απομάκρυνση από το ταμείο».

Οταν καταπίνεις το θράσος του Σουφλιά, θα 'ρθει η ώρα να δεχτείς και για σωτήρα κάποιον Σρέντερ. Οτι είναι ξεφωνημένοι αμφότεροι, μάλλον το προσπερνάς.

Καιρός να δεις ότι ο αντίπαλος σε μετράει ως απειλή ακόμα κι όταν σ' έχει γονατίσει.

Εκτός κι αν νομίζεις πως η λυσσώδης εμμονή τους να ταυτίσουν τον Χίτλερ με τον Στάλιν, παρέα με ένα διαρκές ροκάνισμα-απαξίωση της σοβιετικής υπεροχής είναι άσχετη με αυτό που ως ανέκδοτο λέγεται για τη ...μάνα του.

Που σημαίνει στο αντίστροφο, πως πάντα εσύ έχεις τη δύναμη, αρκεί να αρχίσεις να σκέφτεσαι πως μπορείς να ζεις και χωρίς αφεντικά...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ ΛΟΓΟΠΑΙΓΝΙΑ

ΟΚΤΑΩΡΟ ΧΩΡΙΣ ΟΚΤΑΩΡΟ! «Τέλος στις φήμες που κάνουν λόγο για κατάργηση του 8ωρου έβαλε χθες ο υπουργός Απασχόλησης Π. Παναγιωτόπουλος (...) ανέφερε ότι η επικείμενη προσπάθεια διευθέτησης του χρόνου εργασίας και ο διάλογος εξπρές για τα εργασιακά δεν αφορούν στην κατάργηση του 8ωρου, παρά στην προσπάθεια κατανομής του με τέτοιο τρόπο που οι επιχειρήσεις να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και οι εργαζόμενοι να ωφεληθούν περισσότερο κατά τις χρονικές περιόδους χαμηλότερης έντασης σε επίπεδο παραγωγής» (το ρεπορτάζ στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

ΤΡΕΜΕ... ΡΕΠΠΑ: «Κάθε παιδί που γεννιέται χρωστά 18.500 ευρώ και κάθε τετραμελής οικογένεια 72.000 ευρώ - αυτός είναι ο πράσινος λογαριασμός του ΠΑΣΟΚ» (δήλωση του υπουργού Εργασίας / «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

ΑΠΛΑ ΚΥΝΙΚΟΣ: «Ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Ντόναλντ Τζόνστον τάχθηκε υπέρ της αύξησης των εργατοωρών καθώς ισχυρίστηκε ότι στις σύγχρονες κοινωνίες οι άνθρωποι δε χρειάζονται να κάνουν κουραστική σωματική εργασία. Και προς επίρρωσιν των λεγομένων του έφερε ως παράδειγμα το Μεξικό όπου όπως είπε οι άνθρωποι εργάζονται μέχρι να πεθάνουν (...) αστειευόμενος ανέφερε και πρόταση να αφαιρείται το δικαίωμα ψήφου από τους συνταξιούχους για να αποφευχθεί το πολιτικό κόστος και να δίνεται στους 15χρονους» (από το ρεπορτάζ στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΟ ΑΛΛΟΘΙ: «"Ο κ. Σουφλιάς πρέπει να κατανοήσει ότι είναι κρινόμενος και όχι κριτής, ότι είναι ελεγχόμενος και όχι ελεγκτής" δήλωσε ο κ. Δεκλερής και τόνισε ότι αρμοδιότητα του ΣτΕ είναι να ελέγχει την κυβέρνηση και όχι το αντίθετο. Ιδιαίτερα έντονη υπήρξε η αντίδραση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ: "Εντολές και μαθήματα δε δέχομαι από τον κ. Δεκλερή" δήλωσε. Ο κ. Σουφλιάς κατηγόρησε τον κ. Δεκλερή για αλαζονεία και υποστήριξε ότι οι αποφάσεις του "με τις υπερβολές τους αποτέλεσαν τροχοπέδη στην ανάπτυξη του τόπου"» (το ρεπορτάζ στο «ΕΘΝΟΣ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: «Νταβατζήδες... Βρυξελλών»

ΕΘΝΟΣ: ΨΥΧΡΟΛΟΥΣΙΑ για «βασικό μέτοχο»

ΤΟ ΒΗΜΑ: Πληρωμές τέλος!

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Προς παράταση της έναρξης ισχύος του νόμου για «βασικό»

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΔΙΠΛΟ ΣΟΚ για την κυβέρνηση

Η ΑΥΓΗ: Τα ανοιχτά γραμμάτια με την Κομισιόν

ΤΑ ΝΕΑ: Ευρω-φιάσκο με τον βασικό μέτοχο

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ από την Κομισιόν

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Τελεσίγραφο Κομισιόν

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΕΛΙΓΜΟΣ στο πεδίο της μάχης

Η ΝΙΚΗ: Υποστολή της σημαίας

Η ΧΩΡΑ: Πουλάει την κυβέρνηση για να σωθεί

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΩΝ

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ ΜΕ 500 ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΑΪΜΟΥΔΕΣ

Ο ΛΟΓΟΣ: ΚΥΜΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ αναμένει η κυβέρνηση

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): 11.000 ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ εργασίας από ΟΑΕΔ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΕΡΓΑΣΙΑ για 11.000 ανέργους

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Δουλιά ΟΤΑΝ και ΟΣΟ ΘΕΛΟΥΝ οι εργοδότες!

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Προς τι ο βιασμός, αφού συμφωνούμε;

«Αν η Ευρωπαϊκή Ενωση επιθυμεί να πάρει η κυβέρνηση πίσω το νόμο για το βασικό μέτοχο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μπορεί να την πιέσει αποτελεσματικά να το πράξει. Εκείνη κρατάει το μαχαίρι, εκείνη και το πεπόνι. Αυτό που μου είναι εντελώς αδιανόητο είναι το ύφος με το οποίο απευθύνεται ένας γενικός διευθυντής της κοινοτικής γραφειοκρατίας προς μια κυβέρνηση χώρας-μέλους» (ο Μ. Κοττάκης στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

Είναι μη σε πάρουνε χαμπάρι

«Η κυβέρνηση του Γκέρχαρντ Σρέντερ έχει αναβιώσει την "αριστερίστικη" ορολογία και μιλώντας για "ταξική πάλη" καταφέρεται εναντίον του "αχαλίνωτου καπιταλισμού" και των εταιρειών που μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους ανά τον κόσμο κλείνοντας τα εργοστάσιά τους στη Γερμανία όποτε μπορούν να εξασφαλίσουν χαμηλότερο εργατικό κόστος σε κάποια άλλη χώρα (...) Ο επικεφαλής της Γερμανικής Ενωσης Εργοδοτών Ντίτερ Χουντ τόνισε ότι η έκκληση για μποϊκοτάζ των προϊόντων συγκεκριμένων εταιρειών είναι ανεύθυνη (...) Ο Γερμανικός Εμπορικός Σύλλογος δε φάνηκε να δίνει ιδιαίτερη βάση στις επιθέσεις αυτές. Αποκαλώντας τες "χάσιμο χρόνου" ανακοίνωσε πως πρόκειται για καθυστερημένη απόπειρα των σοσιαλδημοκρατών να κερδίσουν πόντους εν όψει των εκλογών» (το ρεπορτάζ στα «ΝΕΑ»).

Πού να ξέρανε και για την ...έγκυο

«Ο Στάλιν βλέποντας τα όριά του καθώς προχωρούσε ο πόλεμος, διάλεξε να στηριχτεί περισσότερο στην κρίση των έμπιστων αξιωματικών του. Αντίθετα ο Χίτλερ, πεπεισμένος για τη στρατιωτική του ευφυία όλο και περισσότερο αναμειγνύονταν στη λήψη στρατηγικών αποφάσεων» («επιστημονική ανάλυση» 849 σελίδων με τίτλο «Οι δικτάτορες» από τον Ρίτσαρντ Οβερι / «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ