ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Απρίλη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ - ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
«Κολλημένοι» με την ... ετικέτα!

Οδηγίες για το τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές στις αγορές - κρέατα, τυριά, σοκολατένια αυγά, παιχνίδια κλπ. - ενόψει Πάσχα

Στο πλαίσιο της πολιτικής που η αυστηρότητα των νόμων όσον αφορά στην καταλληλότητα των τροφίμων εξαντλείται στην... ετικέτα, στην αναγραφή της προέλευσης των προϊόντων και ορισμένων άλλων στοιχείων επάνω στη συσκευασία, κάτι το οποίο σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζει την ποιότητα του περιεχομένου, εξακολουθεί να κινείται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Ετσι, μετά τους σχετικές ελέγχους στα συσκευασμένα όσπρια που επιβεβαίωσαν αυτό που ο καθένας λίγο πολύ υποψιαζόταν, ότι δηλαδή βαφτίζονται ελληνικά εισαγόμενα όσπρια τα οποία τυποποιούνται από τις βιομηχανίες, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή το επόμενο διάστημα πρόκειται να ολοκληρώσει ανάλογους ελέγχους στη ζάχαρη και στο γάλα.

Στο μεταξύ, αύριο θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) προκειμένου να αποφασίσει για το πρόστιμο που θα επιβάλει στη ΦΑΓΕ για την υπόθεση με τα μουχλιασμένα γιαούρτια. Την Πέμπτη θα αποφασιστούν τα αντίστοιχα πρόστιμα για τις επιχειρήσεις τυποποίησης οσπρίων που δεν ανέγραφαν στις συσκευασίες ότι επρόκειτο για εισαγόμενο προϊόν.

Στην πεπατημένη της παραδοσιακής εντατικοποίησης των ελέγχων - ενόψει του Πάσχα - η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή έστειλε τις προηγούμενες μέρες σχετική εγκύκλιο στις υπηρεσίες Εμπορίου των νομαρχιών. Ταυτόχρονα συνιστά στους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τις ημέρες αυτές κυρίως σε μια σειρά από είδη που «απαιτεί» η παράδοση.

Συγκεκριμένα, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή επισημαίνει ότι θα πρέπει:

  • Στα κρέατα να αναζητιούνται οι σφραγίδες των υγειονομικών ελέγχων των αρμόδιων κτηνιατρικών υπηρεσιών, καθώς και η σφραγίδα προέλευσης. Τα εγχώρια κρέατα έχουν σφραγίδα χρώματος τιρκουάζ και τα εισαγωγής χρώματος καστανού. Να δίνεται ιδιαίτερη σημασία στις συνθήκες υγιεινής που επικρατούν στο κατάστημα, όσο αυτό είναι δυνατό να το κάνει ο ίδιος ο καταναλωτής, στις συνθήκες συντήρησης των κρεάτων και να προτιμούν αυτά που βγάζει ο καταστηματάρχης εκείνη την ώρα από το ψυγείο ή διατίθενται από τις ειδικές βιτρίνες.
  • Τα τυριά να είναι τοποθετημένα σε καθαρά δοχεία, να αναγράφεται η ημερομηνία παρασκευής και η επωνυμία του παρασκευαστή. Να μην αγοράζονται και καταναλώνονται τυριά που η οσμή και η γεύση τους δεν είναι χαρακτηριστική του είδους τους.
  • Στις συσκευασίες των σοκολατένιων αυγών να αναζητιούνται ενδείξεις που αφορούν στη σύνθεση της σοκολάτας, εάν είναι υγείας, γάλακτος, απομίμηση κλπ., ημερομηνία ανάλωσης, ενώ μεγάλη προσοχή χρειάζεται στο περιεχόμενο, εάν δηλαδή υπάρχει κάποιο παιχνίδι που προορίζεται για παιδιά δεδομένου ότι μπορεί να αποτελείται από μικρά εξαρτήματα που μπορεί να προκαλέσουν πνιγμό ή τραυματισμό.
  • Τα παιχνίδια να φέρουν το σήμα CE που «κατά δήλωση του κατασκευαστή» σημαίνει ότι είναι κατασκευασμένο σύμφωνα με τους όρους ασφαλείας. Πρέπει να φέρουν την εταιρική επωνυμία και το σήμα της εταιρίας, καθώς και τη διεύθυνση του κατασκευαστή ή του εισαγωγέα στην αγορά. Αυτά που λόγω λειτουργίας ή χαρακτηριστικών προορίζονται για ορισμένες ηλικίες πρέπει να αναγράφουν την ηλικία για την οποία προορίζονται. Συνιστάται να δίνεται προσοχή στις λαμπάδες που στολίζονται με παιχνίδια ή αντικείμενα που έχουν πρότυπα βίας ή τρόμου, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχική υγεία των παιδιών.

Τέλος, για τις χρησιμοποιούμενες βαφές αυγών, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή επισημαίνει ότι είναι επιτρεπόμενες με βάση τον κώδικα τροφίμων και ποτών και δεν υπάρχει κίνδυνος εάν μια μικρή ποσότητα εισρεύσει στο εσωτερικό των αυγών. Ωστόσο, καλό είναι να αποφεύγεται η βαφή ραγισμένων αυγών.

Στην Αθήνα ο αρχιελεγκτής του ΟΟΣΑ

Στις επαφές που θα έχει με κυβερνητικούς και άλλους παράγοντες (ΠΑΣΟΚ, ΣΕΒ κλπ.) ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, αναμένεται να κάνει και τις σχετικές συστάσεις για τα «διαρθρωτικά» κλπ.

«Διαβουλεύσεις» με κυβερνητικούς παράγοντες, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου και τη διοίκηση των μεγαλοβιομηχάνων θα έχει ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ Ντ. Τζόνστον, ο οποίος από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή επισκέπτεται τη χώρα μετά από επίσημη πρόσκληση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη. Ο γενικός γραμματέας του ιμπεριαλιστικού Οργανισμού έρχεται να εποπτεύσει την πολιτική της κυβέρνησης και την πιστή εφαρμογή των νέων «διαρθρωτικών» μέτρων που έρχονται στην κατεύθυνση της περαιτέρω στήριξης και ενίσχυσης των ισχυρών, ντόπιων και ξένων, επιχειρηματικών ομίλων.

Η επίσκεψη του επικεφαλής του ΟΟΣΑ έρχεται σε μια στιγμή που οι κυβερνώντες, με τη στήριξη και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανοίγουν και πάλι ζήτημα κατεδάφισης των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση της ΝΔ με το ρυθμιστικό πλαίσιο για τις συμπράξεις ανάμεσα στο κράτος και τους ιδιώτες, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις διεθνών κέντρων και οργανισμών, έρχεται να εκχωρήσει και νέο ζωτικό χώρο στο μεγάλο κεφάλαιο. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι έτοιμο προς κατάθεση, ενδεχομένως και μέχρι το τέλος της βδομάδας, δηλαδή κατά τη διάρκεια της παραμονής του εκπροσώπου του ΟΟΣΑ στη χώρα.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και με άλλους υπουργούς, καθώς επίσης και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η ...χάρη του θα φτάσει και στη Βουλή, όπου θα μιλήσει σε κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων. Στην ατζέντα των συναντήσεών του με εκπροσώπους κρατικών φορέων και του μεγάλου κεφαλαίου βρίσκονται ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, η Δήμαρχος Αθηναίων και ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

Για σήμερα Τρίτη, προγραμματίζεται στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών σύσκεψη της διυπουργικής Επιτροπής αποκρατικοποιήσεων. Προς παράδοση στο μεγάλο κεφάλαιο είναι, ανάμεσα σε άλλα, νέα μετοχικά πακέτα εταιριών όπως ο ΟΠΑΠ, η Εμπορική Τράπεζα (οι «λύσεις για την οποία είναι σχεδόν έτοιμες), το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η Ολυμπιακή Αεροπορία κ.ά.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Καταστροφές στις καλλιέργειες

Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή

Οι καταστροφές που προκάλεσε η χαλαζόπτωση στις αγροτικές καλλιέργειες του Νομού Καρδίτσας είναι το θέμα της Ερώτησης που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκας, Ν. Γκατζής και Αντ. Σκυλλάκος, προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στο κείμενο της Ερώτησης αναφέρεται: «Σοβαρές ζημιές προξένησε η πρόσφατη σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε περιοχές του Νομού Καρδίτσας. Μεγάλες καταστροφές προξένησε στο Δήμο Αρνης, ιδιαίτερα στην περιοχή Ματαράγκα, καταστρέφοντας χιλιάδες στρέμματα με καλλιέργειες σιτηρών, καλαμποκιού, τεύτλων και τριφυλλιού, καθώς και σε κηπευτικά. Ακόμη, μεγάλες ζημιές σημειώθηκαν και στο Δήμο Καλλιφωνίου στις καλλιέργειες των Δημοτικών Διαμερισμάτων (ΔΔ) Ζαϊμίου, Καλλιφωνίου, Δαφνοσπηλιάς και Παλιουρίου, όπου εκτός των άλλων καταστροφών τεράστιες είναι οι ζημιές στα αμπέλια. Επιπλέον, η ισχυρή βροχόπτωση είχε σαν αποτέλεσμα να καταστραφεί το ορεινό δίκτυο. Καταστροφές έγιναν και σε καλλιέργειες του Δήμου Κάμπου και συγκεκριμένα στο ΔΔ Πτελοπούλας. Οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν από το χαλάζι είναι σε απόγνωση και ζητούν να γίνουν άμεσα οι εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ και να αποζημιωθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

Καταλήγοντας οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό, «τι μέτρα προτίθεται να πάρει για να καταγραφούν άμεσα οι καταστροφές και να αποζημιωθούν πλήρως, χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες, όλοι οι πληγέντες;».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ