ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Απρίλη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο εμπορικός στόλος στην υπηρεσία των ιμπεριαλιστικών πολέμων

Ιδρύεται στην Αθήνα Πολυεθνικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλάσσιων Μεταφορών για να καλύψει τις θαλάσσιες μετακινήσεις στρατευμάτων και εφοδίων του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και του ΟΗΕ

Την ίδρυση στην Αθήνα Πολυεθνικού Κέντρου Στρατηγικών Θαλάσσιων Μεταφορών προωθεί η κυβέρνηση για την εξυπηρέτηση, όπως αναφέρεται σε χτεσινή ανακοίνωση, των «στρατηγικών θαλάσσιων μεταφορών στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών». Το θέμα αυτό συζητήθηκε χτες στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας ανάμεσα στον Ελληνα υπουργό Αμυνας και στον Ιταλό ομόλογό του Α. Μαρτίνο, οι οποίοι υπέγραψαν και σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα των στρατηγικών θαλάσσιων μεταφορών.

Το Μνημόνιο αυτό, αναφέρεται στην ανακοίνωση, καθορίζει τις διαδικασίες για την υλοποίηση της εν λόγω συνεργασίας των δύο χωρών μέσω του Πολυεθνικού Συντονιστικού Κέντρου Στρατηγικών Θαλάσσιων Μεταφορών της Αθήνας. Το κέντρο αυτό «έχει ως σκοπό την επίλυση προβλημάτων που παρουσιάζονται στην ταχεία ανάπτυξη δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων των αποστολών που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, από την έλλειψη μέσων στρατηγικών μεταφορών».

Η κυβέρνηση θέτει στη διάθεση των ιμπεριαλιστικών επιτελείων τον εμπορικό στόλο, που είναι υπό ελληνική σημαία, μετατρέποντας σε στρατιωτικό προσωπικό τους ναυτεργάτες και εξασφαλίζοντας για τους εφοπλιστές ακόμα πιο υψηλά κέρδη από τη συμμετοχή τους σε πολεμικές αποστολές.

Ειδικότερα όσον αφορά στην ελληνική συνεισφορά αναφέρεται:

«Η ελληνική συνεισφορά:

- Στηρίζεται στον υπάρχοντα και με επιτυχία λειτουργούντα κρατικό μηχανισμό για τις θαλάσσιες μεταφορές, αντίστοιχος του οποίου δεν υφίσταται στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ.

- Αξιοποιεί το μέγεθος της Ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας.

- Προσφέρει δωρεάν τόσο τη λειτουργία του Κέντρου, όσο και τη διενέργεια διαγωνισμού ναυλώσεως των πλοίων.

- Είναι ανοιχτή στη συμμετοχή και άλλων κρατών.

- Είναι σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, όσον αφορά στη διαδικασία ναυλώσεως των πλοίων.

- Μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ανάπτυξης δυνάμεων ταχείας αντιδράσεως (Battle Groups) με άμεση ανάθεση έργου σε εταιρίες με χρόνο αντίδρασης κάτω των πέντε ημερών.

- Διαθέτει κατάλληλη επικοινωνιακή διασύνδεση με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ».

Αναφορικά με την αυξημένη τουρκική προκλητικότητα, ο υπουργός Αμυνας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, παρέπεμψε το θέμα στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, που «σε πλήρη, ισότιμη και ενεργό συμμετοχή και συνεργασία με συμμάχους και εταίρους αποτελούν ισχυρό παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή».

«Οι ανυπότακτοι της Σύμης»

Παρουσίαση του βιβλίου του Ελ. Ι. Διακογιάννη

Η παρουσίαση του βιβλίου του Ελ. Ι. Διακογιάννη «Οι Ανυπότακτοι της Σύμης - Βρετανική κατοχή στα Δωδεκάνησα» έγινε χτες το απόγευμα στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής, παρουσία πολλών προσωπικοτήτων από τον πολιτικό, καλλιτεχνικό και δημοσιογραφικό χώρο. Το βιβλίο, που κυκλοφόρησε χτες από τις εκδόσεις «ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ», έρχεται να καλύψει ένα ιστορικό κενό, ένα κομμάτι της ιστορίας του τόπου μας, εσκεμμένα αποσιωποιημένο και συνεπώς άγνωστο για το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού λαού.

Η έναρξη της εκδήλωσης, η οποία έγινε με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατο του Ελ. Ι. Διακογιάννη, έγινε με προβολή ενός ιστορικού ντοκιμαντέρ για την κατάσταση που επικρατούσε στα Δωδεκάνησα λίγο πριν και μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Γερμανούς, εξηγούσε το ρόλο του Εθνικού Μετώπου Πανδωδεκανησιακής Απελευθέρωσης (ΕΜΠΑ), αλλά και για τους «Ανυπότακτους της Σύμης» Θ. Χατζηστράτη και Ελ. Διακογιάννη.

«Το βιβλίο δεν αποτελεί απλώς ημερολογιακά απομνημονεύματα, αλλά ζωντανό ντοκουμέντο του αγώνα του Δωδεκανησιακού λαού. Ηταν δίκαιη η καχυποψία του λαού των Δωδεκανήσων ότι όταν φύγουν οι Ιταλοί και οι Γερμανοί θα τους αντικαταστήσουν οι Βρετανοί. Ο ρόλος του ΕΜΠΑ ήταν καθοριστικός, για να υψωθεί στις 31 - 5 - 47 η γαλανόλευκη στη Ρόδο», τόνισε ο δημοσιογράφος και ιστορικός Β. Π. Μαθιόπουλος.

Στην πολιτική δολοπλοκία Αγγλων και Γερμανών και τη συναίνεση των ελληνικών αστικών κυβερνήσεων, οι οποίες αν δεν είχαν ανατραπεί από το μεγαλειώδη αγώνα του ΕΜΠΑ «Τα Δωδεκάνησα θα είχαν την ίδια τύχη με την Κύπρο», (όπως εύστοχα υπογραμμίζει ο Ελ. Ι. Διακογιάννης) αναφέρθηκε ο Μ. Γλέζος.

«Το ΕΜΠΑ οργανώθηκε με τις αρχές του ΕΑΜ, καθώς το ζήτημα της ένωσης των νησιών με την Ελλάδα εκκρεμούσε. Ετσι, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ ιδρύθηκε το ΕΜΠΑ, για να γίνει η αντίσταση κατά των Αγγλων πιο οργανωμένη», σημείωσε η Δ. Μανωλάκου ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στη συνέχεια για την επικαιρότητα του μηνύματος των «Ανυπότακτων της Σύμης» σήμερα: «Οι Ανυπότακτοι της Σύμης δείχνουν ότι όταν ο λαός αγωνίζεται έχει κατακτήσεις. Στις σημερινές συνθήκες, η φτώχεια, η ανεργία, η αφαίρεση δικαιωμάτων δείχνουν ότι ο αγώνας πρέπει να είναι σε αντιιμπεριαλιστική γραμμή. Τη σημερινή πραγματικότητα δεν την αλλάζεις όταν πειθαρχείς και υπακούς».

Στην εκδήλωση μίλησαν ακόμα οι: Ε. Παπαδημητρίου, βουλευτής της ΝΔ, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και Ευρωβουλευτής, Α. Φιλίνη, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ και ο Β.Λυσσαρίδης, ενώ αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασαν οι ηθοποιοί Κ. Καζάκος και Μ. Μποτέλλη.

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
ΟΧΙ στα σύγχρονα κάτεργα

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Δικαιώματα και Ελευθερίες στους τόπους δουλιάς» διοργανώνει η Επιτροπή 5ου - 6ου Δημοτικού Διαμερίσματος Αθήνας της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη». Γίνεται αύριο Τετάρτη, στις 7.00 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο των εργαζομένων του ΟΤΕ, στην πλατ. Βικτωρίας, δίπλα στον ΟΤΕ.

Εκδηλώσεις ειρήνης

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Ασπροπύργου διοργανώνει αύριο Τετάρτη 20 Απρίλη, στις 8 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου, συζήτηση - συγκέντρωση με θέμα: «Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και οι επιπτώσεις στη χώρα μας - "Ευρωσύνταγμα" - Ευρωστρατός». Θα μιλήσουν ο Στρ. Κουνιάς, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Αντ. Κακαράς, αρχιπλοίαρχος ε.α., μέλος της «Κίνησης για την Εθνική Αμυνα».

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Κατερίνης διοργανώνει αύριο Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στο Λιτόχωρο Πιερίας, εκδήλωση με θέμα: «Ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην Πιερία και αντιστασιακοί αγώνες».

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Νέας Σμύρνης, στα πλαίσια του γιορτασμού των 30 χρόνων δράσης και λειτουργίας της, καθώς και των 50 χρόνων από την ίδρυση της ΕΕΔΥΕ, διοργανώνει την Κυριακή 24 Απρίλη, στις 6.30 μ.μ., εκδήλωση στον κινηματογράφο «ΣΠΟΡΤΙΓΚ». Θα μιλήσει η αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Βέρα Νικολαΐδου. Θα ακολουθήσει συναυλία με την Σύλβια Καπερνάρου, με τη συμμετοχή της θεατρικής ομάδας της Επιτροπής Ειρήνης.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Τρικάλων, τιμώντας την 60ή επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης των λαών και τα 50 χρόνια από την ίδρυση της ΕΕΔΥΕ, διοργανώνει συναυλία κλασικής μουσικής με το «Ρέκβιεμ» του Μότσαρτ, τη Μ. Δευτέρα, 25 Απρίλη, στις 9 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων. Στη συναυλία συμμετέχουν η σαρανταμελής συμφωνική ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, οι μεικτές χορωδίες των Ωδείων Λάρισας και Καρδίτσας και θα διευθύνει ο Νίκος Στεφ. Ευθυμιάδης. Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη μνήμη των θυμάτων του πολέμου, καθώς και σ' όσους αγωνίστηκαν και έδωσαν ό,τι πολυτιμότερο, για τις πανανθρώπινες αξίες της ελευθερίας και της ειρήνης.

Επεισόδιο στη Σχολή Ευελπίδων

Διαστάσεις πήρε από την τουρκική πλευρά το επεισόδιο που σημειώθηκε την προηγούμενη Τετάρτη στη Σχολή Ευελπίδων, όταν στο θάλαμο που φιλοξενούνταν Τούρκοι ευέλπιδες και αξιωματικοί, στα πλαίσια επίσκεψης που πραγματοποιούσαν, βρέθηκε τουρκική σημαία με «αναγραμμένα συνθήματα πάνω σ' αυτήν», σύμφωνα με το ΓΕΣ. Τα συνθήματα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες αναφέρονταν στην κατοχή της Β. Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα. Το ΓΕΣ που επιβεβαίωσε χτες το γεγονός, αναφέρει: «Για το λυπηρό και καταδικαστέο αυτό συμβάν επιλήφθηκε η στρατιωτική δικαιοσύνη προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες και να επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις στους υπευθύνους».

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Εκδήλωση του ΚΚΕ για τα μεταλλαγμένα

Εκδήλωση με θέμα «Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί» διοργανώνει μεθαύριο Πέμπτη, 21 Απρίλη, η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ. Η εκδήλωση θα γίνει στις 8.30 μ.μ., στο Μέγαρο Δικηγόρων (γωνία Πατρόκλου και Δευκαλίωνος) και εισηγητές θα είναι ο Γ. Νταφούλης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ και ο Τ. Χατζής, γεωπόνος.

Μηνιγγίτιδα σε στρατιώτη στη Λέσβο

Σε μηνιγγιτιδόκοκκο οφείλεται η μηνιγγίτιδα που εκδηλώθηκε σε 19χρονο στρατιώτη που υπηρετεί σε μονάδα στην Καλλονή Λέσβου. Ο στρατιώτης εμφάνισε την Παρασκευή πονοκέφαλο και υψηλό πυρετό και το πρωί του Σαββάτου μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, οπότε και άρχισε να εμφανίζει εξάνθημα στο σώμα του και δυσκαμψία. Του χορηγήθηκε αντιβίωση και στη συνέχεια με στρατιωτικό αεροπλάνο διακομίστηκε στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Αθήνας, όπου και νοσηλεύεται. Στους στρατιώτες που είχαν έρθει σε επαφή με το 19χρονο χορηγήθηκε επίσης η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ