ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Γενάρη 2000
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ» ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Η ρύθμιση είναι πολύ χειρότερη...

Η έλλειψη  παραδειγμάτων βεβαιώνει τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της «νέας» ρύθμισης

Εμπαιγμός που ξεπερνά τα όρια της απάτης, σε βάρος των χιλιάδων μικρο-δανειοληπτών, αποδεικνύεται η περιβόητη ρύθμιση για τα «πανωτόκια», που επιμένουν να προωθήσουν από κοινού κυβέρνηση και τραπεζίτες.

Δεν πρόκειται μόνο για το γεγονός ότι με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, νομιμοποιείται ένα πρωτοφανές καθεστώς τοκογλυφίας από την πλευρά των τραπεζών. Εμπαιγμός υπάρχει και σε αυτή καθ' εαυτή την ερμηνεία της ρύθμισης, την οποία διαφορετικά ερμηνεύει δημόσια η κυβέρνηση και με άλλο τρόπο οι τραπεζίτες. Μόνο που αυτοί θα έχουν και τον τελευταίο λόγο για το πόσα θα πρέπει να πληρώσουν όσοι τελικά ενταχτούν σ' αυτή.

Στο μεταξύ χτες πραγματοποιήθηκε νέα σύσκεψη μεταξύ του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, Γ.Παπαντωνίου, και εκπροσώπων της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών (συμμετείχαν οι κ.Γεωργουτσάκος από την Εμπορική, Μάνος από την ΕΕΤ, Πανταλάκης από την Εθνική κλπ.). Σύμφωνα με το περιβάλλον του υπουργού, η τροπολογία για την ένταξη των αγροτικών χρεών στη ρύθμιση, πρόκειται να γίνει την ερχόμενη Δευτέρα. Οσον αφορά τις περιπτώσεις των άλλων κατηγοριών δανειοληπτών, οι οποίοι, για διαφόρους λόγους, δεν έχουν δυνατότητα να ενταχτούν στη ρύθμιση, συμφωνήθηκε να εκδοθεί οδηγία από την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, με την οποία... θα συνιστά στα μέλη της να εξετάσουν τις περιπτώσεις αυτές στο πνεύμα και τη φιλοσοφία της ρύθμισης, σε καμία, όμως, περίπτωση δε θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση για τις περιπτώσεις αυτές...

Μια ρύθμιση, πολλές ερμηνείες...

Σύμφωνα, λοιπόν, με την ερμηνεία που δίνουν οι τραπεζίτες, η οφειλή από τόκους σε καθυστέρηση για τα ληξιπρόθεσμα δάνεια, δε θα είναι διπλάσια, τριπλάσια, ή τετραπλάσια, της απαίτησης όταν αυτή καταστεί ληξιπρόθεσμη, αλλά μπορεί να φτάσει μέχρι και το 10πλάσιο της απαίτησης.

Ενδεικτικό της κοροϊδίας, που μεθοδεύεται είναι ότι τόσες μέρες μετά την ανακοίνωση της προωθούμενης ρύθμισης ούτε το υπουργείο ούτε οι τράπεζες έχουν αποτολμήσει να δώσουν στη δημοσιότητα, έστω και ένα παράδειγμα, για τον τρόπο που θα γίνει η εφαρμογή της ρύθμισης.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ένα από τα παραδείγματα που είχαν προετοιμάσει οι τράπεζες, προκειμένου να προπαγανδίσει δημόσια η κυβέρνηση τις επιλογές της είναι και το ακόλουθό: Στεγαστικό δάνειο ύψους 1,2 εκατ. δραχμών, δεκαπενταετούς διάρκειας που χορήγησε η Εμπορική Τράπεζα, κατέστη ληξιπρόθεσμο το 1980. Σήμερα και μετά από τις συνεχείς κεφαλαιοποιήσεις και την επιβολή «πανωτοκίων» η συνολική οφειλή ανέρχεται στα 38 εκατ. δραχμές, ενώ με βάση τη ρύθμιση, η οφειλή προσδιορίζεται πλέον στα 12,9 δισ. δραχμές!!! Σύμφωνα, όμως, με την «ερμηνεία» της κυβέρνησης, η συνολική οφειλή από τόκους δε θα μπορούσε να υπερβεί τα 4 εκατ. δραχμές, συν το αρχικό 1 εκατομμύριο, το συνολικό ποσό να ανέλθει στα 5 εκατομ. δραχμές. Αυτό, τουλάχιστον, προκύπτει από παράδειγμα που έδωσε ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας σε τηλεοπτική συνέντευξη.

Σύμφωνα με τον Γ. Παπαντωνίου για δάνειο σε καθυστέρηση ύψους 10 εκατομμυρίων δραχμών, οι εν καθυστερήσει τόκοι μετά τη ρύθμιση, ανέρχονται σε 38 εκατ. δραχμές και συνολικά θα καταβληθούν (αρχική οφειλή συν τόκοι σε καθυστέρηση) 48 δισ. δραχμές.

Είναι εμφανής η διαφορά: οι μεν μιλάνε για 10πλασιασμό της αρχικής οφειλής, ενώ ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας για τετραπλασιασμό. Ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο; Πού συνίσταται η «διαφωνία»;

Απλώς οι τραπεζίτες υπολογίζουν προσθετικά τη συνολική οφειλή από τόκους σε καθυστέρηση. Στην περίπτωση του στεγαστικού δανείου ύψους 1,2 εκατ. δραχμών, που κατέστη ληξιπρόθεσμο το 1980, το ποσό αυτό πολλαπλασιάζεται επί 4 για την περίοδο μέχρι το 1985, επί 3 για το διάστημα μέχρι 31/12/90 και επί 2 για το διάστημα μέχρι 14/4/98. Πρόκειται, δηλαδή, για ερμηνεία που απέχει παρασάγγας τόσο από τις αρχικές δηλώσεις Σημίτη στις 8 Δεκέμβρη, (λάμβανε σαν βάση υπολογισμού το οφειλόμενο κεφάλαιο), όσο και από τη νεότερη και επαχθέστερη ερμηνεία, που διατυπώθηκε στο σχέδιο ρύθμισης (το οποίο κάνει λόγο για απαίτηση στη χρονική στιγμή της καταγγελίας της σύμβασης, απαίτηση, η οποία ενσωματώνει και πανωτόκια κλπ.).

  • Για ανάγκη εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος κάνουν λόγο οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), οι οποίοι, κατά τη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου υποστήριξαν ότι οι ξενοδόχοι -που σύμφωνα με τους ίδιους στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν μικρομεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις- για συνολικά δάνεια ενός τρισ. δρχ. έχουν καταβάλει ήδη τρία τρισ. και οφείλουν ακόμη 245 δισ. δρχ., τα οποία είναι αποκλειστικά τόκοι. Επίσης, οι ξενοδόχοι καταγγέλλουν την Τράπεζα της Ελλάδας και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της κυβέρνησης για αδιαφορία, απέναντι στις αυθαιρεσίες των τραπεζών προς τους δανειολήπτες. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι η έκρηξη στα πανωτόκια έγινε το 1990 - '92, συμπληρώνοντας ότι στο τέλος του 1987, όταν ξεκίνησε η απελευθέρωση των επιτοκίων δεν είχε αναδρομική ισχύ, πράγμα το οποίο δεν εφάρμοσαν οι τράπεζες. Σύμφωνα, με τους εκπροσώπους της ΠΟΞ περίπου 4.500 ξενοδόχοι είναι θύματα των πανωτοκίων.
Μέσα στο Φλεβάρη το νέο δελτίο φαρμάκων

Περισσότερα από 250 σκευάσματα θα περιλαμβάνει το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα μέχρι τις 10 του Φλεβάρη. Σύμφωνα με πληροφορίες στο δελτίο θα περιλαμβάνονται 80 - 90 αντίγραφα φαρμάκων που κυκλοφορούν και 150 - 160 πρωτότυπα. Μεταξύ αυτών θα είναι σκευάσματα καρδιολογικά, βιοτεχνολογικά, 4 - 5 εμβόλια και ένα φάρμακο για το Aids. Ας σημειωθεί ότι μέσα στα λεγόμενα πρωτότυπα φάρμακα δεν αποκλείεται να περιλαμβάνονται και κυκλοφορούντα ήδη φάρμακα για τα οποία οι φαρμακοβιομήχανοι ζητούν νέα τιμή γιατί άλλαξαν συσκευασία ή μορφή.

Στο μεταξύ, σε κακό προγραμματισμό των υγειονομικών κέντρων αποδίδεται η έλλειψη που παρατηρείται στην αγορά σε εμβόλια κατά της μηνιγγίτιδας. Τα εμβόλια αυτά διατίθενται αποκλειστικά από τα υγειονομικά κέντρα.

16η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ «ΑGROTICA 2000»
Ανοίγει τις πύλες της στις 26 του Γενάρη

Οχι απλώς ένα σημαντικό γεγονός, αλλά ως ...«το κορυφαίο γεγονός του χρόνου» παρουσιάζεται η «AGROTICA 2000» - η 16η Διεθνής Εκθεση Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού και Εφοδίων - από το υπουργείο Γεωργίας, σύμφωνα με δήλωση του γγ του υπουργείου, κ. Τσεκούρα, σε συνέντευξη που δόθηκε χτες στα γραφεία της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη.

Η φετινή «AGROTICA» θα πραγματοποιηθεί στον εκθεσιακό χώρο της ΔΕΘ από 26 μέχρι 30 Γενάρη και σύμφωνα με τη δήλωση του διευθύνοντα συμβούλου της «ΔΕΘ ΑΕ», Χ. Τσαρούχα, καλύπτει 37.000 τ.μ. καθαρού εκθεσιακού χώρου και «έχει ξεπεράσει τον ίδιο της τον εαυτό παρουσιάζοντας φαινόμενα συνεχούς γιγαντισμού».

Σύμφωνα με στοιχεία, το σύνολο των συμμετοχών φθάνει φέτος τις 1.216 από τις οποίες οι 566 ελληνικές και 660 ξένες που προέρχονται από 36 χώρες.

Στα πλαίσια της φετινής «AGROTICA» θα πραγματοποιηθεί το 2ο συνέδριο με θέμα «Αγροτική Ανάπτυξη» στις 28 και 29 Γενάρη στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», με συμμετοχή και των υπουργών Γεωργίας των βαλκανικών χωρών, μετά από πρόσκληση του ελληνικού υπουργείου Γεωργίας. Το θέμα του συνεδρίου αυτού θα είναι το μέλλον της αγροτικής ανάπτυξης σ' ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων.

Σε σχέση με το θέμα αυτό υπογραμμίστηκε από τον κ. Τσεκούρα ότι οι βαλκανικές χώρες έχουν κοινότητα συμφερόντων γιατί παράγουν τα ίδια προϊόντα, τα οποία όμως είναι ελλειμματικά στην ΕΕ και συνεπώς μπορούν να απορροφηθούν από την ευρωπαϊκή αγορά. Αυτό που δεν εξήγησε όμως ο κ. Τσεκούρας ήταν, αφού υπάρχει έλλειψη αυτών των προϊόντων που παράγει η Ελλάδα και οι άλλες βαλκανικές χώρες, τότε γιατί η ΕΕ βάζει ποσοστώσεις, πλαφόν, περιορισμούς, συνυπευθυνότητες και πρόστιμα στους Ελληνες παραγωγούς που παράγουν πάνω από την ποσότητα που καθορίζουν οι Βρυξέλλες;

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Και μέσω πιστωτικών καρτών η πληρωμή φόρων

Τη δυνατότητα πληρωμής των πάσης φύσεως φορολογικών υποχρεώσεων από τους φορολογούμενους μέσω πιστωτικών καρτών, εξετάζει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (πρώην ΚΕΠΥΟ), η διοίκηση της οποίας βρίσκεται ήδη σε συνεργασία με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών για το συγκεκριμένο ζήτημα. Αυτό ανέφερε χτες ο γενικός γραμματέας Π. Γεωργιάδης, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στην πορεία της νέας υπηρεσίας TAXISnet, η οποία από τις αρχές του χρόνου παρέχει τη δυνατότητα σε όσους ενδιαφέρονται να υποβάλουν δηλώσεις ΦΠΑ μέσω του Internet. Η συγκεκριμένη υπηρεσία αφορά όσους υπόκεινται σε υποχρεωτική δήλωση ΦΠΑ και καλύπτει περιπτώσεις εμπρόθεσμης υποβολής μηδενικής ή πιστωτικής δήλωσης ΦΠΑ για τις κατηγορίες Α, Β, Γ Βιβλίων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ). Σύμφωνα με όσα δήλωσε, μέχρι σήμερα έχουν εγγραφεί στο σύστημα TAXISnet περίπου 4.655 φορολογούμενοι για συμπλήρωση και υποβολή του ηλεκτρονικού εντύπου ΦΠΑ μέσω του διαδικτύου. Από τους εγγεγραμμένους οι 3.235 είναι φυσικά πρόσωπα και οι υπόλοιπες 1.409 περιπτώσεις είναι νομικά πρόσωπα.

Η συγκεκριμένη υπηρεσία TAXISnet αναμένεται να επεκταθεί στο μέλλον και σε άλλες κατηγορίες φορολογικών εντύπων, όπως είναι για παράδειγμα οι δηλώσεις φόρου μισθωτών υπηρεσιών.

Επίσης, ο γενικός γραμματέας του ΚΕΠΥΟ ανακοίνωσε ότι φέτος θα βρίσκεται καταχωρημένο στο Internet το βασικό έντυπο (Ε1) της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2000 μαζί με οδηγίες για τη συμπλήρωσή της και ενδείξεις για περιπτώσεις λαθών, προκειμένου να περιοριστεί ο μεγάλος αριθμός λαθών που εντοπίζονται κάθε χρόνο στις φορολογικές δηλώσεις. Οπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, το 10% περίπου των φορολογικών δηλώσεων που υποβάλλονται κάθε χρόνο περιέχουν λάθη στη συμπλήρωσή τους.

Τέλος, χτες διευκρινίστηκε ότι αποκαταστάθηκαν οι δυσλειτουργίες που είχαν προκληθεί τις προηγούμενες μέρες σε ορισμένες εργασίες των Εφοριών, λόγω του τεχνικού προβλήματος που είχε δημιουργηθεί σε έναν από τους δίσκους του κεντρικού εξοπλισμού του συστήματος TAXIS.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ