ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ερχονται σκληρά μέτρα λιτότητας

Αμεσες πρωτοβουλίες στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και γενικότερες διαρθρωτικές αλλαγές, ανακοίνωσε χτες ο Γ. Αλογοσκούφης

Σκληρό πρόγραμμα καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, αναμένεται να ανακοινώσει το αμέσως προσεχές διάστημα, η κυβέρνηση της ΝΔ, με έμφαση στην προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, την εξαγγελία μέτρων για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, αλλά και διαρθρωτικής φύσης μέτρα... Αυτό προκύπτει από χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη, σχετικά με τα αποτελέσματα του πρόσφατου ΕΚΟΦΙΝ και την επίσκεψή του στο Λονδίνο, όπου και ενημέρωσε «θεσμικούς επενδυτές» για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Και βεβαίως και με την υποβολή του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης και τη συζήτησή του - θα γίνει η υποβολή μέχρι τις 21 Μάρτη - θα έχουμε την ευκαιρία να ξεκαθαρίσουμε πλήρως το τοπίο για όλους τους επενδυτές και για όλο τον κόσμο - για τους Ελληνες και τους ξένους - ώστε να προχωρήσουμε απρόσκοπτα στην υλοποίηση της καινούριας οικονομικής πολιτικής, προκειμένου να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για μια διαφορετική ανάπτυξη στη χώρα, μια ανάπτυξη που θα βασίζεται στην εξωστρέφεια και στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα που κληρονομήσαμε από τους προκατόχους μας.

Ο υπουργός δήλωσε πως στις συναντήσεις με τους ξένους επενδυτές αποκόμισε «σημαντικές ενδείξεις εμπιστοσύνης» και πρόσθεσε πως «θα υπάρξουν πρωτοβουλίες από την πλευρά της κυβέρνησης μέσα στις επόμενες βδομάδες και τους επόμενους μήνες για την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και άλλων διαρθρωτικών αλλαγών». Και όπως εξήγησε, με την υποβολή του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης στις Βρυξέλλες - μέχρι τις 21 Μαρτίου - η κυβέρνηση φιλοδοξεί να ξεκαθαρίσει «πλήρως το τοπίο για όλους τους επενδυτές (...) ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα στην υλοποίηση της καινούριας οικονομικής πολιτικής»!

Στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, φαίνεται ότι η Εμπορική Τράπεζα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις, καθώς όπως δήλωσε ο υπουργός «το ενδιαφέρον της Credit Agricole είναι δεδομένο» και πως αυτό το ενδιαφέρον θα εκδηλωθεί «όταν αντιμετωπιστούν τα προβλήματα» της Εμπορικής. Και όταν ο υπουργός μιλά για αντιμετώπιση των προβλημάτων, εννοεί κυρίως την επίλυση του ασφαλιστικού των εργαζομένων, ώστε η τράπεζα να παραδοθεί «καθαρή» και χωρίς βαρίδια στους Γάλλους. Για τους άλλους, προς ιδιωτικοποίηση οργανισμούς, αναφέρθηκε μόνο στο Αεροδρόμιο των Σπάτων και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ενώ προανήγγειλε και τη μείωση του μεριδίου συμμετοχής του δημοσίου στις εταιρίες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο.

Σε σχετική Ερώτηση για την κακή πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, ο Γ. Αλογοσκούφης δικαιολόγησε τη μείωση κατά 12% των εσόδων από ΦΠΑ το Φλεβάρη στο... λαθρεμπόριο καυσίμων (όπου εμπλέκονται μεγάλες επιχειρήσεις) και τσιγάρων. Το θέμα πάντως είναι αρκετά σύνθετο δεδομένου ότι ο κρατικός προϋπολογισμός του 2005 θα επιβαρυνθεί με το επιπλέον έλλειμμα του 2004 (στην εισηγητική έκθεση για το 2004 έχει εγγραφεί έλλειμμα 5,3% του ΑΕΠ, το οποίο όμως αναμένεται να ξεπεράσει το 6% του ΑΕΠ) και η διάφορα αυτή θα επιβαρύνει τον νέο προϋπολογισμό. Αρμόδιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι η κάμψη των εσόδων δεν έχει συγκυριακό χαρακτήρα, καθώς οφείλεται στην αντίστοιχη κάμψη της αγοράς, στην εξάντληση των μικρομεσαίων από τις συνεχείς ρυθμίσεις, αλλά και στο μονόπλευρο προσανατολισμό του φορολογικού συστήματος που λειτουργεί προστατευτικά για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Πέραν αυτού, η κυβέρνηση τις επόμενες μέρες θα ανακοινώσει τα μέτρα μείωσης του ελλείμματος το 2006 σε επίπεδα κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Ολες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι έρχονται σκληρά μέτρα... Οσο για τις ανεμικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, ο υπουργός ανακοίνωσε πως θα δοθούν «με το πρώτο νομοσχέδιο που θα συζητηθεί, του υπουργείου Οικονομίας, θα ψηφιστεί και η σχετική τροπολογία για την εισοδηματική πολιτική».

Τέλος, για το θέμα που προέκυψε μετά από ερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τον περιορισμό της σπατάλης κατά 3 δισ. ευρώ, ο Γ. Αλογοσκούφης απάντησε ότι ο περιορισμός της σπατάλης επιτυγχάνεται με τη μείωση κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ των δημοσίων δαπανών, για το 2005...

Ιρλανδικό πλαίσιο για το ξένο κεφάλαιο

Την ασύδοτη, χωρίς φραγμούς και όρια, δράση του ξένου κεφαλαίου στην Ελλάδα προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, με την αλλαγή του σχετικού νομοθετικού πλαισίου. Αυτό προκύπτει από σχετική ανακοίνωση, που εξέδωσε χθες το βράδυ το υπουργείο Οικονομίας, από την οποία αναδεικνύεται σαφώς το πολιτικό στίγμα της πλήρους φιλελευθεροποίησης - ασυδοσίας, που επιχειρεί να προωθήσει η κυβέρνηση ως προς το καθεστώς δράσης του ξένου κεφαλαίου. Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι «με στόχο τη δημιουργία ενός ελκυστικού, διαφανούς, σταθερού, αντιγραφειοκρατικού και σύγχρονου πλαισίου επιχειρηματικής δράσης, συγκροτήθηκε σε σώμα επιτροπή αναμόρφωσης του ΑΝ 89/67, που αφορά στο καθεστώς εγκατάστασης στην Ελλάδα αλλοδαπών εμπορικών και βιομηχανικών εταιριών». Αναφέρεται επίσης ότι η επιτροπή, αφού πρώτα έρθει σε διαβουλεύσεις με ενδιαφερόμενους φορείς (Επιμελητήρια και επιχειρηματικούς συνδέσμους) θα καταθέσει πρόταση σχεδίου νόμου, που θα ευθυγραμμίζεται με το κοινοτικό Δίκαιο περί μη νόθευσης του ανταγωνισμού και τα κριτήρια του Κώδικα Δεοντολογίας για τη φορολογία των επιχειρήσεων.

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
Το Φλεβάρη αυξανόταν με ρυθμό 3,1%

Η πτώση των τιμών στα νωπά είδη διατροφής (φρούτα, πατάτες λαχανικά), όπου υπήρξαν αθρόες εισαγωγές σε βάρος της ντόπιας παραγωγής και οι ετεροχρονισμένες εκπτώσεις, μείωσαν στο 3,1% το δείκτη τιμών καταναλωτή το Φλεβάρη, έναντι αύξησης 4% που είχε σημειωθεί το Γενάρη του 2005. Οπως είχε επισημάνει ήδη η ΕΣΥΕ, η αύξηση που σημειώθηκε το Γενάρη, ήταν τεχνικού χαρακτήρα και οφείλεται στη διαφορετική ημερομηνία έναρξης των χειμερινών εκπτώσεων.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της ΕΣΥΕ, η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού σε επίπεδα κάτω του 3% αναμένεται να συνεχιστεί και το μήνα Μάρτη, λόγω των χαμηλών τιμών των οπωροκηπευτικών που καταγράφηκαν το α' δεκαήμερο, αλλά και του χαμηλότερου ρυθμού αύξησης των τιμών των καυσίμων που αναμένεται να σημειωθεί το Μάρτη. Σε μέσα επίπεδα ο πληθωρισμός το Φλεβάρη σημείωσε αύξηση 3%, ενώ ως προς τον προηγούμενο μήνα Γενάρη υποχώρησε κατά 1,2%, μείωση η οποία αποδίδεται στις χειμερινές εκπτώσεις.

Το ενδιαφέρον των στοιχείων της ΕΣΥΕ, εντοπίζεται στη συμπεριφορά των τιμών στην κατηγορία «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά». Η συγκεκριμένη ομάδα, μετρούμενη σε ετήσια βάση, το Φλεβάρη του 2004 εμφάνιζε αύξηση 3,7%, η οποία το Φλεβάρη του 2005 υποχώρησε στο -0,9%! Μεταξύ Φλεβάρη 2004 και Φλεβάρη 2005 οι τιμές στα νωπά φρούτα υποχώρησαν κατά 11,1%, στα νωπά λαχανικά κατά 8,6% και στις νωπές πατάτες κατά 28,6%. Πρόκειται για κατηγορίες εμπορευμάτων που το 2004 σημειώθηκαν αθρόες εισαγωγές από τρίτες χώρες, αμφίβολης πολλές φορές ποιότητας προϊόντων, με αποτέλεσμα να μείνουν αζήτητα τα αντίστοιχα ελληνικά προϊόντα. Ετσι η κυβέρνηση και οι εισαγωγείς έριξαν τις τιμές, καταστρέφοντας την ντόπια παραγωγή...

ΣΔΟΕ
Ανακάλυψαν... φοροδιαφυγή

Μεγάλη ποσότητα λαθραίου πετρελαίου θέρμανσης, αλλά και «εργαστήριο» κατασκευής πλαστών φορολογικών στοιχείων «ανακάλυψε» και ανακοίνωσε χτες το απόγευμα το ΣΔΟΕ, λίγες ώρες μετά τις υπουργικές δηλώσεις, σχετικά με τη μείωση των φορολογικών εσόδων και ειδικότερα του ΦΠΑ. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, σε εργοληπτική εταιρία στην Πελοπόννησο βρέθηκαν παράνομες δεξαμενές με 36.000 λίτρα λαθραίου πετρελαίου θέρμανσης και επίσης 44 φορτηγά και 26 μηχανήματα της εταιρίας που χρησιμοποιούσαν πετρέλαιο θέρμανσης αντί κίνησης. Το εργαστήριο κατασκευής πλαστών φορολογικών παραστατικών εντοπίστηκε στο Νομό Αττικής. Σύμφωνα με το ΣΔΟΕ ο φυσικός αυτουργός συνελήφθη και παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα με τη διαδικασία του αυτόφωρου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ