Παρασκευή 11 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
Το Φλεβάρη αυξανόταν με ρυθμό 3,1%

Η πτώση των τιμών στα νωπά είδη διατροφής (φρούτα, πατάτες λαχανικά), όπου υπήρξαν αθρόες εισαγωγές σε βάρος της ντόπιας παραγωγής και οι ετεροχρονισμένες εκπτώσεις, μείωσαν στο 3,1% το δείκτη τιμών καταναλωτή το Φλεβάρη, έναντι αύξησης 4% που είχε σημειωθεί το Γενάρη του 2005. Οπως είχε επισημάνει ήδη η ΕΣΥΕ, η αύξηση που σημειώθηκε το Γενάρη, ήταν τεχνικού χαρακτήρα και οφείλεται στη διαφορετική ημερομηνία έναρξης των χειμερινών εκπτώσεων.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της ΕΣΥΕ, η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού σε επίπεδα κάτω του 3% αναμένεται να συνεχιστεί και το μήνα Μάρτη, λόγω των χαμηλών τιμών των οπωροκηπευτικών που καταγράφηκαν το α' δεκαήμερο, αλλά και του χαμηλότερου ρυθμού αύξησης των τιμών των καυσίμων που αναμένεται να σημειωθεί το Μάρτη. Σε μέσα επίπεδα ο πληθωρισμός το Φλεβάρη σημείωσε αύξηση 3%, ενώ ως προς τον προηγούμενο μήνα Γενάρη υποχώρησε κατά 1,2%, μείωση η οποία αποδίδεται στις χειμερινές εκπτώσεις.

Το ενδιαφέρον των στοιχείων της ΕΣΥΕ, εντοπίζεται στη συμπεριφορά των τιμών στην κατηγορία «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά». Η συγκεκριμένη ομάδα, μετρούμενη σε ετήσια βάση, το Φλεβάρη του 2004 εμφάνιζε αύξηση 3,7%, η οποία το Φλεβάρη του 2005 υποχώρησε στο -0,9%! Μεταξύ Φλεβάρη 2004 και Φλεβάρη 2005 οι τιμές στα νωπά φρούτα υποχώρησαν κατά 11,1%, στα νωπά λαχανικά κατά 8,6% και στις νωπές πατάτες κατά 28,6%. Πρόκειται για κατηγορίες εμπορευμάτων που το 2004 σημειώθηκαν αθρόες εισαγωγές από τρίτες χώρες, αμφίβολης πολλές φορές ποιότητας προϊόντων, με αποτέλεσμα να μείνουν αζήτητα τα αντίστοιχα ελληνικά προϊόντα. Ετσι η κυβέρνηση και οι εισαγωγείς έριξαν τις τιμές, καταστρέφοντας την ντόπια παραγωγή...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ