ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Επιμένει στις αξιώσεις του ο Ταβουλάρης

Ούτε βήμα πίσω από τις αντεργατικές του αξιώσεις δεν κάνει ο Ταβουλάρης και επιμένει να προχωρήσει στο πλήρες ξεχαρβάλωμα των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων των Ναυπηγείων Ελευσίνας, για να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του. Στη συνάντηση που είχαν προχτές οι εκπρόσωποί του με το σωματείο εργαζομένων επέμεινε σε αυξήσεις - ψίχουλα και στα μέτρα που έχει παρουσιάσει και συγκεκριμένα: 7ήμερη από 5ήμερη εργασία, εφαρμογή της πολυειδικότητας και μείωση των αποδοχών μέσω περιορισμού ημιαργιών και μείωσης των «νεκρών» χρόνων, όπως ονομάζουν το διάλειμμα.

Ομόφωνα και πάλι το σωματείο απάντησε ότι δεν αποδέχεται καμία από τις προτάσεις της εργοδοσίας και προχωράει σήμερα σε δίωρη στάση εργασίας 12 με 2 μ.μ. και ταυτόχρονα σε Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, ώστε να ενημερωθούν. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, οι οποίες εδώ και καιρό έχουν ζητήσει Γενική Συνέλευση έχουν καλέσει τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην απεργία στις 17 του Μάρτη και να συντονίσουν τον αγώνα τους με την υπόλοιπη εργατική τάξη ενάντια στο σύνολο της αντεργατική πολιτικής, που επιτρέπει στον Ταβουλάρη να έχει τις σημερινές αξιώσεις.


ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Ολες οι δυνάμεις για την απεργία

Πέντε μέρες απομένουν μέχρι την πανναυτεργατική πανελλαδική 48ωρη απεργία, που αρχίζει στις 6 τα ξημερώματα της Τρίτης 1η Μάρτη και οι ταξικές δυνάμεις του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος που εκπροσωπούνται από τη Ναυτεργατική Συνδικαλιστική Κίνηση και τις Ενώσεις των Μηχανικών και των Θερμαστολαδάδων, με αμείωτη ένταση δουλεύουν για την προετοιμασία της. Δίνουν τη μάχη για να γίνει υπόθεση των ίδιων των ναυτεργατών ώστε μέσα από τα καράβια να επιβληθεί η κλιμάκωση του απεργιακού αγώνα και ο συντονισμός εργατών στεριάς και θάλασσας στις 17 Μάρτη. Την Τρίτη, πρώτη μέρα της απεργίας, η Ναυτεργατική Συνδικαλιστική Κίνηση, η ΠΕΜΕΝ και ο «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» καλούν τους ναυτεργάτες του Πειραιά σε συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Καραϊσκάκη που βρίσκεται στη μέση του λιμανιού του Πειραιά.

Οι συνδικαλιστές που εκφράζονται μέσα από τα ταξικά σωματεία και τη ΝΣΚ με την καθημερινή τους παρουσία σε όλα τα λιμάνια της χώρας καλούν τους ναυτεργάτες να συγκροτήσουν απεργιακές επιτροπές σε κάθε βαπόρι και να προβάλουν το διεκδικητικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει από κοινού, με βάση τα οξυμένα προβλήματα του κλάδου και τις σύγχρονες ανάγκες τους και το οποίο έρχεται σε σύγκρουση με την αντιλαϊκή φιλοεφοπλιστική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ. Στους καταπέλτες μαζί με τους απεργούς, για την περιφρούρηση της απεργίας, θα βρεθούν και οι συνταξιούχοι ναυτεργάτες, με απόφαση της Πανελλήνιας Ενωσης Συνταξιούχων ΝΑΤ (ΠΕΣ - ΝΑΤ). Ενώ ως ένδειξη συμπαράστασης στον αγώνα των ναυτεργατών και κάτω από την πίεση των εργαζομένων, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά αποφάσισε για την πρώτη μέρα της απεργίας παμπειραϊκή 2ωρη στάση εργασίας από τις 12 έως τις 2 το μεσημέρι.


«Εφυγε» ένας σταθερός αγωνιστής

Πέθανε ξαφνικά χτες ο Γάλλος συνδικαλιστής Ροζέ Ναντό, επικεφαλής της κίνησης «Για τη συνέχεια της Σε-Ζε-Τε»

Ο Ροζέ Ναντό μιλάει στη 2η Συνδικαλιστική Συνδιάσκεψη στο Ανεσί της Γαλλίας τον Οκτώβρη του 2000
Ο Ροζέ Ναντό μιλάει στη 2η Συνδικαλιστική Συνδιάσκεψη στο Ανεσί της Γαλλίας τον Οκτώβρη του 2000
Εφυγε ξαφνικά χτες από τη ζωή ο Γάλλος αγωνιστής συνδικαλιστής Ροζέ Ναντό. Ο Ροζέ Ναντό τα τελευταία χρόνια ηγείτο της συνδικαλιστικής κίνησης «Για τη συνέχεια της Σε-Ζε-Τε», που μαζί με το ΠΑΜΕ και άλλες συνδικαλιστικές δυνάμεις στην Ευρώπη δίνουν τη μάχη για τον αγωνιστικό και ταξικό προσανατολισμό των ευρωπαϊκών συνδικάτων.

Μετά τις ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες και την υποχώρηση του κινήματος στην Ευρώπη, ήταν παρών σε όλες τις προσπάθειες ανασυγκρότησης και ταξικού προσανατολισμού των συνδικάτων. Εκπροσωπώντας την κίνηση «Για τη συνέχεια της Σε-Ζε-Τε», πήρε μέρος και στις τρεις Πανευρωπαϊκές Συνδιασκέψεις στο Ορέν της Τουρκίας, στο Ανεσί της Γαλλίας και στην Αθήνα.

Ο σύντροφος Ναντό για πάνω από 15 χρόνια ήταν Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Νοσηλευτικών στη Γαλλία και για μια πενταετία εκπροσωπούσε την CGT στην Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ), όταν αυτή ήταν μέλος της ΠΣΟ.

Σε μήνυμά της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τους συντρόφους του και υπογραμμίζει ότι το ταξικό κίνημα της Γαλλίας χάνει μια μεγάλη μορφή και οι ταξικές δυνάμεις της Ευρώπης έναν στέρεο φίλο και συνεπή αγωνιστή.

Στην ανακοίνωσή του για τον Γάλλο αγωνιστή το ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Το ΠΑΜΕ με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκε σήμερα τον ξαφνικό θάνατο του αγωνιστή συντρόφου Ροζέ Ναντό, υπεύθυνου της κίνησης "Continuer la CGT" ("Για τη συνέχεια της ΣΕ-ΖΕ-ΤΕ") Γαλλίας.

Ο Ροζέ Ναντό ήταν ένας αγωνιστής συνδικαλιστής που προερχόταν από τον κλάδο των εργαζόμενων στα Νοσοκομεία. Αγωνίστηκε ακούραστα για πολλές δεκαετίες μέσα από στελεχικές θέσεις της CGT Γαλλίας για τον ταξικό προσανατολισμό της κι όταν οι εκτιμήσεις των Γάλλων συντρόφων κατέληξαν ότι η πορεία της στη γραμμή της συναίνεσης ήταν παγιωμένη, αποχώρησε μαζί με πολλούς αγωνιστές και συγκρότησαν την κίνηση "Continuer la CGT" ("Για τη συνέχιση της ΣΕ-ΖΕ-ΤΕ"), της οποίας ήταν ο ηγέτης.

Μέχρι τις τελευταίες μέρες της ζωής του πάλεψε για τη συνέχιση του ταξικού αγώνα και για να αποκτήσουν τα συνδικάτα της Γαλλίας αγωνιστικό προσανατολισμό.

Το ταξικό κίνημα της Γαλλίας χάνει μια μεγάλη μορφή, αλλά και οι ταξικές δυνάμεις της Ευρώπης χάνουν έναν στέρεο φίλο και συνεπή αγωνιστή.

Εκφράζουμε στην οικογένειά του και τους συντρόφους του τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια».


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΕΛΒΟ
«Εθελούσιες» απολύσεις

Επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις πως η τεχνητή κρίση που εκδηλώθηκε στην Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) είχε στόχο τη μείωση του προσωπικού και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Προχθές και επίσημα η ΕΛΒΟ ΑΒΕ ανακοίνωσε την έναρξη προγράμματος εθελούσιας εξόδου για τους εργαζόμενους, το οποίο θα διαρκέσει από 22 Φλεβάρη μέχρι και 15 Μάρτη. Μάλιστα, απειλεί και με απολύσεις, προσπαθώντας να εκβιάσει τους εργαζόμενους να δηλώσουν εθελούσια αποχώρηση. Και χθες έγινε γνωστό πως σχεδιάζει να βάλει σε εφαρμογή 3ήμερη εκ περιτροπής εβδομαδιαία εργασία.

Με βάση τις προθέσεις της εταιρίας, που είχαν γίνει γνωστές το προηγούμενο διάστημα, επιδιώκεται η μείωση του προσωπικού κατά 300 με 350 άτομα. Το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου απευθύνεται σε όλους τους εργαζόμενους από 20 έως 65 χρόνων.

«Ο ιδιώτης "επενδυτής", που φύτεψε το ΠΑΣΟΚ στην ΕΛΒΟ, συνεχίζει απρόσκοπτα το παιχνίδι του σε βάρος των εργαζομένων και επί ΝΔ», σημειώνει στην ανακοίνωση που μοιράζει πλατιά στους 900 εργαζόμενους η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) ΕΛΒΟ. Παράλληλα, παλεύει για τη συγκρότηση επιτροπής αγώνα και καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά σ' αυτήν την προσπάθεια. Να δράσουν ενωτικά - ταξικά - αγωνιστικά, ενάντια στις «εθελούσιες» απολύσεις και τα άλλα αντεργατικά σχέδια της εταιρίας, κόντρα στο κεφάλαιο, στους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς εκφραστές του. Επίσης καταγγέλλει τις ευθύνες ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, που στήριξαν την ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης. Ζητά την άμεση κήρυξη στάσεων εργασίας και πραγματοποίηση ανοιχτής συνεδρίασης του ΔΣ του Σωματείου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ