ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ - ΔΕΗ - ΟΤΕ
Κέρδη 1,4 δισ. το 2004!

Σε εποχές που οι κυβερνώντες «πατάνε» τους εργαζόμενους, επειδή δεν αντέχει η οικονομία, οι ιδιωτικοποιημένες επιχειρήσεις χαρίζουν υπερκέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο

Θεαματικά είναι τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής σε ό,τι αφορά το δείκτη κερδών του μεγάλου κεφαλαίου. Περίοπτη θέση στις επιχειρήσεις με μεγάλη κερδοφορία τράπεζες και ΔΕΚΟ που ιδιωτικοποιήθηκαν από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα εκπρόσωποι του ντόπιου και ξένου μεγάλου κεφαλαίου να αποσπούν τώρα κέρδη που σε διαφορετικές περιπτώσεις δε θα μπορούσαν καν να φανταστούν.

Ενδεικτικό είναι ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χτες μόνο στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας, της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, τα επιχειρηματικά κέρδη έφτασαν τα 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ(!), ή τα 464 δισεκατομμύρια δραχμές που θα λέγαμε σε προηγούμενες εποχές.

Ο Ομιλος της Εθνικής Τράπεζας σημείωσε το 2004 αύξηση κερδών 27,1%! Στην ημερήσια διάταξη της πρακτικής που ακολουθούν οι τραπεζίτες είναι τα προγράμματα της λεγόμενης εθελούσιας εξόδου εργαζομένων, με τα οποία προσδοκούν να μειώσουν στο κατώτερο δυνατό επίπεδο τα μισθολογικά κονδύλια. Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας ανακοίνωσε πως «ολοκληρώθηκε με επιτυχία η μεγαλύτερη εθελούσια έξοδος στην ιστορία της τράπεζας και απορροφήσαμε το κόστος στην ίδια χρονιά» (2004). Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα καθαρά κέρδη τους, παρά τα κονδύλια - ύψους 180 εκατ. ευρώ - που πληρώθηκαν εφάπαξ για τις «εθελούσιες απολύσεις», είναι αυξημένα σε ποσοστό 7,2% και έρχονται να προστεθούν στην αύξηση κατά 69% του προηγούμενου έτους 2003.

Ο ισολογισμός της Εθνικής Τράπεζας για τη χρήση του 2004 εμφανίζει κέρδη προ φόρων και «κόστους εθελούσιας εξόδου εργαζομένων» 662,4 εκατ. ευρώ (521 εκατ. για το 2003) με αύξηση 27,1%. Μετά τους φόρους και τις δαπάνες «εθελούσιας εξόδους» διαμορφώνονται στα 386,4 εκατ. ευρώ (360,3 εκατ. το 2003) με αύξηση 7,2%!

Τα καθαρά κέρδη (μετά από φόρους) που αποκόμισε η Τράπεζα Κύπρου στην ελληνική αγορά έφτασαν στα 29 εκατ. ευρώ (από 23 εκατ. το 2003) με αύξηση 18%. Τα προ φόρων κέρδη για την Τράπεζα Αττικής διαμορφώθηκαν στα 14,2 εκατ. ευρώ (27,1 εκατ. το 2003). Η εμφανιζόμενη μείωση, 52,4%, οφείλεται στις αυξημένες προβλέψεις για τυχόν επισφάλειες του χαρτοφυλακίου των δανείων.

Ζημιά ύψους 67 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε η Εμπορική Τράπεζα, η οποία το 2003 είχε ανακοινώσει κέρδη 71,8 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο οφείλεται σε λογιστικές αναπροσαρμογές που αφορούν στις αυξημένες προβλέψεις για τυχόν επισφαλή δάνεια και για δάνεια που η διοίκηση της τράπεζας έκρινε «ανεπίδεκτα είσπραξης». Επιπλέον, η εφαρμογή του προγράμματος της λεγόμενης εθελούσιας εξόδου για 400 εργαζόμενους «επιβάρυνε» τη χρήση του 2004 με 31,3 εκατ. ευρώ

Η ΔΕΗ

Ικανοποιημένοι πρέπει να είναι και οι μέτοχοι της ΔΕΗ από τα κέρδη της το 2004, τα οποία ανακοινώθηκαν χτες δείχνοντας ότι παρά τα παράπονα των στελεχών της για τη - κατά τη γνώμη τους - χαμηλή τιμολογιακή πολιτική, το ηλεκτρικό ρεύμα θα μπορούσε να είναι ακόμη φτηνότερο για τα λαϊκά νοικοκυριά. Αντί γι' αυτό όμως, το Νοέμβρη του 2004 η κυβέρνηση αποφάσισε αύξηση της τιμής των τιμολογίων οικιακής χρήσης κατά 2,74%, μαζί με το τέλος για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Επιχείρηση, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε το 2004 κατά 5% και έφτασε τα 4,1 δισ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 8,6% και διαμορφώθηκαν στα 516 εκατ. ευρώ από 475,3 εκατ. ευρώ που ήταν το 2003. Τα κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν από 1,31 ευρώ σε 1,39 ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων αυξήθηκαν το 2004 κατά 6%, από 1,14 δισ. ευρώ στα 1,21 δισ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 5,7% σε 322 εκατ. ευρώ από 304,6 εκατ. ευρώ.

Οι επενδυτικές δαπάνες της ΔΕΗ το 2004, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και το κόστος των Ολυμπιακών έργων, έφτασαν τα 754,3 εκατ. ευρώ. Ολοι οι υπολογισμοί έχουν γίνει με βάση τα λεγόμενα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιχείρησης, το προσωπικό της ΔΕΗ μειώθηκε από 28.100 σε 27.921 εργαζόμενους λόγω συνταξιοδοτήσεων και της «πολιτικής περιορισμένων προσλήψεων». Παράλληλα, η ΔΕΗ έχει αναθέσει σε ανεξάρτητο εκτιμητή την αποτίμηση των αξιών των ακινήτων της, γηπέδων, ορυχείων και κτιρίων, προφανώς για να προχωρήσει στη συνέχεια στη σταδιακή εκποίησή τους. Η αποτίμηση δεν έχει ολοκληρωθεί, όπως αναφέρει, «λόγω των χιλιάδων ακινήτων ιδιοκτησίας ΔΕΗ και της ευρύτατης διασποράς αυτών σε όλη την επικράτεια».

Ο ΟΤΕ

Σε 183,7 εκατ. ευρώ ανήλθαν το 2004 τα κέρδη προ φόρων του ομίλου εταιριών του ΟΤΕ, παρουσιάζοντας μείωση 70% σε σύγκριση με το 2003.

Σύμφωνα με τα επίσημα οικονομικά στοιχεία που ανακοίνωσε χτες η διοίκηση του Οργανισμού, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 1,914 δισ. ευρώ, έναντι 1,993 δισ. ευρώ (μείωση 4%).

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο κύκλος εργασιών του ομίλου ενισχύθηκε κατά 5,4%, λόγω ενίσχυσης των πωλήσεων στην κινητή τηλεφωνία και διαμορφώθηκε στα 5,2 δισ. ευρώ, έναντι 4,94 δισ. ευρώ το 2003. Τα έσοδα από την κινητή τηλεφωνία ανήλθαν σε 1.542,9 εκατ. ευρώ (αύξηση 26,2% έναντι του 2003), αντιπροσωπεύοντας το 29,6% του κύκλου εργασιών, έναντι 24,7% της προηγούμενης χρήσης.

Οσον αφορά τη μητρική εταιρία, στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ανήλθαν το 2004 σε 771,2 εκατ. ευρώ, έναντι 1.125,2 εκατ. ευρώ το 2003 (μείωση 31,5%). Ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 2.835,8 εκατ. ευρώ, έναντι 3.118,8 εκατ. ευρώ το 2003 (μείωση 9,1%). Τα έσοδα από την τηλεφωνία εσωτερικού, που αντιπροσωπεύουν το 57,9% του κύκλου εργασιών, ανήλθαν σε 1.642 εκατ. ευρώ, υποχωρώντας κατά 10,3% σε σύγκριση με τη χρήση του 2003. Κατά 11,4% υποχώρησαν και τα έσοδα από τη διεθνή τηλεφωνία.

«ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΕΣ»
Πέντε οι υποψήφιοι αγοραστές

Το επικείμενο ξεπούλημα των «Ολυμπιακών Αερογραμμών» (ΟΑ) απασχόλησε χτες την Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, χωρίς να υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις.

Μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, υπό τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών και τη συμμετοχή των υπουργών Μεταφορών - Επικοινωνιών και Απασχόλησης, δεν έγιναν δηλώσεις, ενώ μόνο ο Μ. Λιάπης έκανε λόγο για πέντε «σοβαρές υποψηφιότητες» για την εξαγορά της εταιρίας και των κερδοφόρων δραστηριοτήτων του Ομίλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επόμενη φάση του διαγωνισμού θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές, έως το τέλος του επόμενου μήνα, τα εξής «επενδυτικά σχήματα»: Η ελληνική ιδιωτική αεροπορική εταιρία «Aegean Airlines», η «Olympic Investors», η γερμανική DBA, η ολλανδική «Sure Estates» και η ελληνοβρετανικών συμφερόντων BAIS.

Ιδιωτικά εμπορευματικά κέντρα

Την κατασκευή ιδιωτικών εμπορευματικών κέντρων με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, παράλληλα με τη δημιουργία ιδιωτικών αεροδρομίων σε υδάτινες επιφάνειες (θάλασσες και λίμνες), προωθεί η κυβέρνηση!

Τα παραπάνω προβλέπονται σε σχέδιο νόμου που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών Μ. Λιάπης. Σύμφωνα με τον υπουργό, το νομοσχέδιο αυτό, θα συμβάλει στην «ενεργοποίηση του ιδιωτικού τομέα σε επενδυτικές δραστηριότητες, που θα ωφελήσουν πολλαπλά τις μεταφορές και την οικονομία της χώρας γενικότερα».

Οσον αφορά τα εμπορευματικά κέντρα, το σχέδιο νόμου δεν προβλέπει μόνο κρατική επιχορήγηση προς τους ιδιώτες - που φτάνει έως και το 75% της «επένδυσης» - αλλά και επιπλέον επιχορήγηση από το υπουργείο Μεταφορών - Επικοινωνιών για έργα βελτίωσης και επέκτασης των εμπορευματικών κέντρων!

Επίσης, με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση ορίζει και το θεσμικό πλαίσιο για την καθιέρωση τακτικών πτήσεων με υδροπλάνα από ιδιωτικές εταιρίες.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ