ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΣΘΟΝΙΑ
Επιχείρηση δικαίωσης του ναζισμού

Στα σχολεία θα διδάσκουν τον πατριωτισμό με το παράδειγμα των στρατιωτών των S-S

Οπως μεταδίδει το πρακτορείο «ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ», στα σχολεία της Εσθονίας οι αρχές του πατριωτισμού θα εμφυτεύονται με βάση την ταινία «Οι στρατιώτες της νεκροκεφαλής».

Η ταινία αυτή, γυρισμένη στο κρατικό κανάλι ΕΤΒ, αφιερώνεται στους Εσθονούς, που πολέμησαν στα χρόνια του Β` Παγκόσμιου Πολέμου με το μέρος της χιτλερικής Γερμανίας στις γραμμές της 20ής Μεραρχίας των S-S.

Τα αντίγραφα της ταινίας, στις παραμονές της «Μέρας της Ανεξαρτησίας», που γιορτάζεται στις 24 Φλεβάρη, παραδόθηκαν σε 73 σχολεία από τον υπουργό Αμυνας, Γιακ Γιεριουίτ. Στην επιστολή του προς τα σχολεία, ο Εσθονός υπουργός Αμυνας αναφέρει, μεταξύ των άλλων, πως η ταινία «αποτελεί χρήσιμο, συμπληρωματικό υλικό τόσο για τα μαθήματα των "βάσεων της κρατικής άμυνας", της ιστορίας, όσο και για τα άλλα μαθήματα».

Αξίζει να σημειωθεί πως στις 8 Μάη, όπως μεταδίδει το «ΡΟΣΜΠΑΛΤ», στις παραμονές των 60χρονων της Αντιφασιστικής Νίκης, στο Τάλιν, πρωτεύουσα της Εσθονίας, προγραμματίζονται τα αποκαλυπτήρια μνημείου προς τιμήν των χιτλερικών στρατευμάτων, που βρίσκονταν στην Εσθονία έως το 1944. Η ανέγερση του μνημείου χρηματοδοτείται από τις δημοτικές αρχές της πόλης του Τάλιν, το εσθονικό κράτος, καθώς και από βετεράνους του «Τρίτου Ράιχ», που διαμένουν στο εξωτερικό. Ο «πρωτεργάτης» της ανέγερσης του μνημείου είναι ο «Σύνδεσμος των αγωνιστών για την ελευθερία», όπως ονομάζεται ο σύλλογος όσων Εσθονών υπηρέτησαν στα S-S. Στη φασιστοσύναξη για τα αποκαλυπτήρια του μνημείου, ήδη, έχουν εκδηλώσει την επιθυμία τους να παραβρεθούν εκπρόσωποι γερμανικών, δανικών, νορβηγικών και βελγικών οργανώσεων των βετεράνων του χιτλερικού στρατού.


Ι.Π.

ΣΥΡΙΑ - ΛΙΒΑΝΟΣ
Κινήσεις αναδίπλωσης υπό το βάρος των πιέσεων...

Σύροι στρατιώτες στη Βηρυτό

Associated Press

Σύροι στρατιώτες στη Βηρυτό
ΒΗΡΥΤΟΣ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-

Οι κυβερνήσεις της Συρίας και του Λιβάνου συμφώνησαν χτες από κοινού σε αναδίπλωση των συριακών δυνάμεων στο Λίβανο και στη συγκέντρωση και των περίπου 14.000 Σύρων στρατιωτών στην ανατολική κοιλάδα Μπεκάα. Ωστόσο, δεν επισημοποίησαν το χρονοδιάγραμμα έναρξης της αναδίπλωσης των δυνάμεων μολονότι επισήμαναν πως μία ταχεία και ολοκληρωτική αποχώρηση των συριακών στρατευμάτων απ' το Λίβανο ελλοχεύει κινδύνους ευρύτερης αποσταθεροποίησης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Ουαλίντ αλ Μουαλέμ γνωστοποίησε τις προθέσεις της Δαμασκού χτες το πρωί σε συνέντευξη Τύπου, σημειώνοντας πως «αποφασίστηκε η έναρξη της αναδίπλωσης των συριακών δυνάμεων στο Λίβανο εντός των επόμενων ωρών μετά από απόφαση των αρχών Συρίας και Λιβάνου», ώστε όλες οι δυνάμεις «να βρίσκονται αποκλειστικώς στην κοιλάδα Μπεκάα».

Ανακοίνωσε πως η αποχώρηση των συριακών δυνάμεων απ' το Λίβανο θα πρέπει να γίνει υπό την προϋπόθεση πως ο στρατός του Λιβάνου θα μπορεί να καλύψει το κενό ώστε να μη διακυβευτεί η ασφάλεια αμφοτέρων χωρών. Προειδοποίησε, τέλος, για τις «αρνητικές εξελίξεις» που θα μπορούσαν να προκαλέσουν οι ξένες πιέσεις και προκλήσεις έναντι Συρίας και Λιβάνου, λέγοντας πως ίσως βλάψουν την ασφάλεια και τα συμφέροντα αμφοτέρων λαών.

Πρόσθεσε πως η χώρα του είναι «έτοιμη και πρόθυμη να συνεργαστεί» με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ Τέρτζε Ρόεντ Λάρσεν «για να εκπληρώσει την αποστολή του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» (αναφορικά με την εφαρμογή της απόφασης 1559 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ περί απόσυρσης των συριακών στρατευμάτων απ' το Λίβανο).

Το ίδιο 24ωρο, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Ομάρ Καράμι επισήμανε πως μια γρήγορη μαζική αποχώρηση των συριακών δυνάμεων απ' τη χώρα του θα μπορούσε να προκαλέσει αποσταθεροποίηση και πως η όποια σχετική απόφαση θα πρέπει να ληφθεί «με τη συναίνεση και των δύο χωρών». Επίσης, ο Καράμι είπε ότι η χώρα του «θέλει να συνεργαστεί» πάνω στην απόφαση 1559 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που εκτός από την αποχώρηση των συριακών στρατευμάτων, προβλέπει τον αφοπλισμό όλων των ενόπλων οργανώσεων στο Λίβανο συμπεριλαμβανομένης και της Χεζμπολάχ.

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Εγκρίθηκε η νέα κυβέρνηση Κορέι...

ΡΑΜΑΛΑ.- Μετά από αναβολές τεσσάρων ημερών, η νέα 24μελής κυβέρνηση του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού Αχμέτ Κορέι πήρε την ψήφο εμπιστοσύνης (54 ψήφους υπέρ, 12 κατά, τέσσερις αποχές) απ' την πλειοψηφία των μελών της 84μελούς Βουλής.

Απ' τους 24 υπουργούς, οι 17 είναι νέα πρόσωπα, ενώ σχεδόν το 50% της νέας κυβέρνησης διαθέτει ντοκτορά καθώς επιλέχτηκε με κριτήριο την ιδιότητα του εμπειρογνώμονα. Και σ' αυτή την κυβέρνηση Κορέι, οι γυναίκες υπουργοί παραμένουν δύο, εκ των οποίων η μία υπουργός Γυναικείων Υποθέσεων και η άλλη υπουργός Ανευ Χαρτοφυλακίου.

Μεταξύ των ηχηρών ονομάτων που καταλαμβάνουν νευραλγικά πόστα στη νέα κυβέρνηση είναι ο ε.α. στρατηγός Μοχάμαντ Νταχλάν ως υπουργός Πολιτικών Υποθέσεων, ο ανιψιός του πρώην ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, Νάσερ αλ Κίντουα ως υπουργός Εξωτερικών, ο Νάσερ Γιουσέφ υπουργός Ασφάλειας, ο Σαλάμ Φιαγιάντ ως υπουργός Οικονομικών (αξίωμα που κατέχει εδώ και τρία χρόνια). Παρά τις αρχικές αντιδράσεις πολλών βουλευτών της Φατάχ, ο επικεφαλής των Παλαιστίνιων διαπραγματευτών Σαέμπ Ερεκάτ υπουργοποιήθηκε.

Η νέα κυβέρνηση προκάλεσε και τα ευμενή σχόλια του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Σιλβάν Σαλόμ, που έκανε λόγο για «βήμα προς θετική κατεύθυνση».

«Ακραίες» οι αντιδράσεις των εποίκων;

Το ίδιο διάστημα, η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν παρά τις δημόσιες καθησυχαστικές δηλώσεις της βλέπει να οξύνονται οι αντιδράσεις των Εβραίων εποίκων, όταν αυτοί θα κληθούν να εκκενώσουν το καλοκαίρι τα εδάφη της Λωρίδας της Γάζας και της βόρειας Δυτικής Οχθης...

Σύμφωνα με απόρρητη έκθεση της ισραηλινής αστυνομίας στον υπουργό Αμυνας Σαούλ Μοφάζ, που επικαλείται χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Γεντιότ Αχρονότ», εκτιμάται πως η πλειοψηφία των Εβραίων εποίκων θα εναντιωθεί «με ακραία μέσα» στη διαδικασία εκκένωσης των εδαφών, μεταξύ των οποίων μαζικές αυτοκτονίες Εβραίων εποίκων, έως και εξαπόλυση δολοφονικής απόπειρας κατά δημόσιων προσώπων Παλαιστίνης και Ισραήλ...

Στενότερη συνεργασία Ισραήλ - ΝΑΤΟ

Ολα αυτά ενώ χτες ο γγ του ΝΑΤΟ Ζάαπ ντε Χουπ Σέφερ ολοκλήρωνε τις επαφές του με την κυβέρνηση Σαρόν στο Τελ Αβίβ, αναγγέλλοντας πως θα πρέπει να ενταθεί η συνεργασία ΝΑΤΟ -Ισραήλ «ιδιαίτερα στους τομείς της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών, κατά της τρομοκρατίας και της μη διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής».

ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Παραδόθηκε στη Χάγη και ο στρατηγός Γκβέρο...

ΧΑΓΗ.--

Στα κρατητήρια του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου του ΟΗΕ για την πρώην Γιουγκοσλαβία επρόκειτο χτες να εγκλειστεί ο Σερβοβόσνιος ε.α. στρατηγός Μίλαν Γκβέρο. Το (σύνηθες) κατηγορητήριο περί «εγκλημάτων πολέμου και κατά της ανθρωπότητας» ανακοινώθηκε μόλις χτες...

Ο 68χρονος στρατηγός (που ήταν δεύτερος στην ιεραρχία του στρατού των Σέρβων της Βοσνίας μετά τον στρατηγό Ράτκο Μλάντιτς κατά την περίοδο του πολέμου στη Βοσνία), παραδόθηκε στις σερβικές αρχές τη Δευτέρα και χτες αναχώρησε από το Βελιγράδι για τη Χάγη.

Το ίδιο 24ωρο στο Σεράγεβο οι πρόεδροι Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και Σερβίας - Μαυροβουνίου ανακοίνωσαν την από κοινού συνεργασία τους για την παράδοση στο δικαστήριο της Χάγης όσων κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου (ανάμεσά τους οι πρώην ηγέτες των Σερβοβόσνιων Ράτκο Μλάντιτς και Ράντοβαν Κάρατζιτς) και εξακολουθούν να παραμένουν ασύλληπτοι...

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Πρώτο «πράσινο φως» για τον αντιτρομοκρατικό νόμο

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Ναι» από τη Βουλή των Κοινοτήτων απέσπασε ο νέος αντιτρομοκρατικός νόμος, που δίνει υπερεξουσίες στην εκτελεστική εξουσία, παρά το γεγονός ότι βουλευτές ακόμα και του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος δεν τον ψήφισαν.

Υπέρ του νόμου ψήφισαν 316 βουλευτές, έναντι 216 που τον καταψήφισαν και δεδομένου ότι το Εργατικό Κόμμα κατέχει 413 έδρες, σημαίνει ότι τουλάχιστον 32 βουλευτές του ψήφισαν «όχι», ενώ πολλοί άλλοι προτίμησαν να απουσιάσουν.

Βάσει του νέου νόμου, ο υπουργός Εσωτερικών αποκτά το δικαίωμα να ζητά τη σύλληψη ή τον κατ' οίκον περιορισμό υπόπτων για τέλεση τρομοκρατικών πράξεων, χωρίς να είναι απαραίτητη η παρέμβαση της Δικαιοσύνης. Ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών, Τσαρλς Κλαρκ, συμπλήρωσε ότι πρόκειται να εισαχθούν νέα αδικήματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία, ώστε να οδηγούνται ενώπιον της Δικαιοσύνης περισσότερες υποθέσεις.

Πάντως, η έγκριση του νόμου από τη Βουλή των Λόρδων - την οποία ελέγχουν οι Συντηρητικοί - δεν είναι βέβαιη. Πρόσφατα, το Σώμα έθεσε ζήτημα παραβίασης των υποχρεώσεων της Βρετανίας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μέσω της επ' αόριστον κράτησης υπόπτων για τρομοκρατία χωρίς δίκη. Ηδη, έντεκα άτομα μουσουλμανικής καταγωγής κρατούνται σε φυλακή του ανατολικού Λονδίνου, χωρίς να έχει προσδιοριστεί δικάσιμος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ