ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΣΥ
Να μη λείψει κανείς!

Motion Team

Την ακλόνητη θέλησή της και την αποφασιστικότητά της να εντείνει την πάλη διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων της, στοχεύοντας, εν τέλει, στην ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις διαμηνύει και σήμερα από το μετερίζι του αγώνα η μικρομεσαία αγροτιά, συμμετέχοντας στη νέα πανελλαδική κινητοποίηση της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ). Δίνοντας το «παρών» της στα συλλαλητήρια που πραγματοποιούνται σε πολλές περιοχές της χώρας, με το ενωτικό διεκδικητικό πλαίσιο του συνεπούς αγροτικού κινήματος, που εκφράζεται από την ΠΑΣΥ, θα προβάλλει τα αιτήματά της για το σύνολο των αγροτικών προϊόντων που αντιμετωπίζουν εξίσου πολλά και οξυμένα προβλήματα, οδηγώντας πολλά μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά στο ξεκλήρισμα.

Η ΠΑΣΥ έχει κάνει καθαρό και σαφές ότι ο αγώνας για να έχει αποτελέσματα πρέπει να δείχνει τη διέξοδο, που βρίσκεται όχι μόνο στην ανατροπή της εφαρμοζόμενης πολιτικής, αλλά και στην προοπτική μιας άλλης, φιλοαγροτικής υπέρ του μικρομεσαίου αγρότη και προς όφελος του λαού και του τόπου. Γι' αυτό και επισημαίνει την επιτακτική ανάγκη συντονισμού δράσης και ανάπτυξης κοινών αγώνων με τους εργαζόμενους και τ' άλλα λαϊκά στρώματα του χωριού και την πόλης.

Στη Θεσσαλία, οι ξωμάχοι των νομών της περιοχής είναι πανέτοιμοι για τη συμμετοχή τους στα σημερινά συλλαλητήρια. Στο νομό Λάρισας συλλαλητήρια θα γίνουν σε Αγιά και Τύρναβο, στις 11 π.μ. στις κεντρικές πλατείες και αγωνιστικά μπλόκα που θα στηθούν την ίδια ώρα στην επαρχία Φαρσάλων, στους Χαλκιάδες από τους σιτοπαραγωγούς, στα Βρυσιά από τους βαμβακοπαραγωγούς και στη διασταύρωση της εθνικής οδού Λάρισας - Φαρσάλων και Φαρσάλων - Καρδίτσας από τους αγρότες των Δήμων Ενιππέα και Πολυδάμαντα.

Στην Καρδίτσα, το συλλαλητήριο θα γίνει στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία, στο οποίο θα συμμετέχουν εργαζόμενοι, άνεργοι - ανάμεσά τους οι απολυμένοι της ντοματοβιομηχανίας «ΠΡΟΝΤΑΚΤΑ» και του εργοταξίου της Δρακότρυπας - καθώς και πολλοί φορείς του νομού που πήραν σχετικές αποφάσεις.

Και στα Τρίκαλα το αγροτικό συλλαλητήριο θα γίνει, στις 10.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Υπενθυμίζουμε ότι ένα ακόμη μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού της μικρομεσαίας αγροτιάς είναι αυτό που έχει οριστεί για τις 20 Μάρτη, στον πανελλαδικό γιορτασμό της επετείου του Κιλελέρ, που διοργανώνει η ΠΑΣΥ στο χώρο της εξέγερσης των θεσσαλών κολίγων.

ΕΛΓΑ
Υποχρεωτικές εισφορές στους κτηνοτρόφους

Εισπρακτική πολιτική σε βάρος των κτηνοτρόφων ακολουθεί η «γαλάζια» διοίκηση του ΕΛΓΑ. Χτες ανακοινώθηκε ότι οι κτηνοτρόφοι και οι μελισσοκόμοι είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν δηλώσεις εκτροφής και να καταβάλουν τα ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ, μέχρι 15/5/2005.

Ως γνωστόν, επί της κυβέρνησης της ΝΔ στα χρέη του ΕΛΓΑ προστέθηκαν άλλα 500 εκατ. ευρώ και το σύνολό τους έφτασε τα 1,3 δισ. ευρώ. Ετσι στο πλαίσιο της ακολουθούμενης εισπρακτικής πολιτικής υποχρεώνονται οι κτηνοτρόφοι να κάνουν υποχρεωτικές δηλώσεις και να πληρώσουν με βάση τον σχετικό τιμοκατάλογο ανά κεφάλι ζώου και για τους μελισσοκόμους ανά κυψέλη. Ομως η ασφαλιστική κάλυψη που παρέχει ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει επαρκώς τις πραγματικές ζημιές και απέχει πολύ από το να θεωρείται ικανοποιητική για τους κτηνοτρόφους.

Παράλληλα, στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται πως οι κτηνοτρόφοι και οι μελισσοκόμοι για την προμήθεια των εντύπων δηλώσεων εκτροφής και την υποβολή τους θα πρέπει να απευθύνονται στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ και για τυχόν πρόσθετες διευκρινίσεις στα υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ. Εδώ εκτός των άλλων ακούγεται ότι οι κτηνοτρόφοι θα πληρώνουν και για τη συμπλήρωση της κάθε δήλωσης κάπου 4 ευρώ στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ και 3 ευρώ στους δήμους...

Καθυστερούν οι επιδοτήσεις

Τις έντονες αντιδράσεις των κτηνοτρόφων της Λάρισας προκαλεί η μεγάλη καθυστέρηση της καταβολής των επιδοτήσεων για τα επιλέξιμα αιγοπρόβατα στις ορεινές περιοχές, οδηγώντας τους σε οικονομικά αδιέξοδα. Καταγγέλλουν δε ότι την ευθύνη για την καθυστέρηση φέρει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία ενώ είχε υποσχεθεί ότι οι επιδοτήσεις θα δοθούν εντός του μήνα Γενάρη, τώρα ισχυρίζεται ότι το όλο θέμα «μπλοκάρει» στο «φόρτο εργασίας» του ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς αυτό το διάστημα ασχολείται με τις εκκρεμότητες στο βαμβάκι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ύψος της επιδότησης που οφείλεται στους κτηνοτρόφους του Νομού Λάρισας ανέρχεται στα 6,9 εκατομμύρια ευρώ.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΝΤΟΜΑΤΑ
Εκβιασμοί συρρίκνωσης παραγωγής και τιμής

Από το κακό στο χειρότερο πάει η κατάσταση των παραγωγών βιομηχανικής ντομάτας της χώρας, εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, που ενισχύει ακόμα περισσότερο την ασύδοτη δράση των εμποροβιομηχάνων. Και τα χειρότερα φέτος θα φέρει, εκτός των άλλων, η εμμονή των μεταποιητών βιομηχανικής ντομάτας ν' αγοράσουν, φέτος, κατά 35% λιγότερες ποσότητες του προϊόντος και σε ακόμα πιο εξευτελιστικές τιμές σε σχέση με πέρυσι, με το πρόσχημα των αποθεμάτων στην παγκόσμια αγορά, κάτι που θα συρρικνώσει ακόμα περισσότερο την ντοματοκαλλιέργεια. Αυτό σημαίνει, δηλαδή, ότι σ' όλη τη χώρα θα παραχθούν 700.000 τόνοι ντομάτας περίπου, έναντι 1.188.000 τόνων που παρήχθησαν το 2004.

Οι μεταποιητές βιομηχανικής ντομάτας, πολλοί από τους οποίους δεν έχουν ξοφλήσει τους παραγωγούς για την παραγωγή της περσινής περιόδου, προχωρούν σ' αυτό τον ωμό εκβιασμό λίγες μέρες πριν την έναρξη της χρονιάς για πάρα πολλά προϊόντα, γεγονός που σημαίνει ότι ο προγραμματισμός των καλλιεργειών έχει ήδη γίνει και πολλοί ντοματοπαραγωγοί μένουν «ξεκρέμαστοι». Για παράδειγμα, στο νομό Λάρισας αν περάσουν οι αξιώσεις των μεταποιητών από τα 40.000 στρέμματα βιομηχανικής ντομάτας που καλλιεργούνται, θ' απορροφηθεί η παραγωγή μόνο για τα 25.000 στρέμματα.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ενώ μια ακόμα καλλιέργεια, όπως όλες οι άλλες, δέχεται καίριο χτύπημα και οι μικρομεσαίοι αγρότες δε βλέπουν καμιά διέξοδο και προοπτική στα πλαίσια της εφαρμοζόμενης αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής της ΝΔ και πρόεδρος της Ενωσης Συνεταιρισμών Λάρισας Θ. Κοκκινούλης καλεί τους ντοματοπαραγωγούς να καλλιεργήσουν τεύτλα στα 15.000 στρέμματα που μένουν μετέωρα στο νομό, θυμίζοντας τον πρώην υπουργό Γεωργίας Στ. Τζουμάκα που πριν χρόνια προέτρεπε τους αγρότες να καλλιεργούν σπαράγγια και καρπούζια... Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί οι αιτήσεις αγροτών προς την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, για να καλλιεργήσουν τεύτλα έφτασαν τις 550.000 στρέμματα συνολικά, αλλά εγκρίθηκαν μόνο 450.000 στρέμματα...

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΚΕ
Να δοθεί η πρόσθετη σύνταξη στους αγρότες

Ερώτηση του Κόμματος στη Βουλή

Παρέμβαση για τους αγρότες που για λόγους ανώτερης βίας δεν πλήρωσαν έγκαιρα τις εισφορές του κλάδου πρόσθετης ασφάλισης έκαναν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκας και Ν. Γκατζής. Με Ερώτηση προς τους υπουργούς Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισημαίνουν πως «ένας μικρός αριθμός από αυτούς για λόγους ανώτερης βίας δεν πρόλαβαν να πληρώσουν έως τις 31-12-2004 και πλήρωσαν με μικρή καθυστέρηση ημερών του πρώτου μήνα 2004 εφάπαξ το ποσό που όφειλαν».

Οι βουλευτές του Κόμματος ζητούν να ικανοποιηθεί το αίτημα αυτών των αγροτών σημειώνοντας πως «πρέπει το ΔΣ του ΟΓΑ να δείξει την ανάλογη ανθρώπινη ευαισθησία και εφόσον έχουν πληρώσει τις εισφορές τους να τους δοθεί η πρόσθετη σύνταξη».

Οι συγκεντρώσεις

Αγωνιστικές συγκεντρώσεις της ΠΑΣΥ πραγματοποιούνται και σε άλλες πόλεις της χώρας. Συγκεκριμένα:

  • Μυτιλήνη, στις 11 π.μ. στην πλατεία Σαπφούς.
  • Φθιώτιδα, στις 6 μ.μ. στην πλ. Πάρκου της Λαμίας.
  • Λιβαδειά, στις 6.30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου.
  • Σπάρτη, στις 11 π.μ., στο Δημοτικό Στάδιο της πόλης.
  • Χανιά, συγκέντρωση - σύσκεψη στην αίθουσα του Δημαρχείου της πόλης στις 7.30 μ.μ.
  • Κέρκυρα, το Σάββατο 26 Φλεβάρη, στις 6 το απόγευμα στη Λευκίμη.
  • Θήβα, το Σάββατο 26 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ. στο Πυρί.
  • Αίγιο, τη Δευτέρα 28 Φλεβάρη, στις 10.30 π.μ., οι αγρότες της περιοχής θα συγκεντρωθούν στον κόμβο του Μεγανίτη.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ