ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
Ζωή στο δρόμο

Του Δημήτρη Χαντζόπουλου από τα «ΝΕΑ»
Του Δημήτρη Χαντζόπουλου από τα «ΝΕΑ»
Ο δρόμος...

Πάντα ήταν φόβος για την εξουσία ο δρόμος

Πέρα από χώρος ελευθερίαςείναι και τόπος ανυπόκριτης συνάντησης. Θες δε θες στο δρόμο κυκλοφορούνε όλα. Προπάντων οι ιδέες. Εκεί «ζυμώνονται» με το βίωμα του καθενός. Κι αν είναι και διαδήλωση ο δρόμος, εκεί να δεις διαφορά ανάμεσα στο έμπα και το έβγα του.

Οχι πως δεν καταφθάνουν στο δρόμο και οι δημαγωγοί. Αναγνωρίζεται εξάλλου εύκολα αυτός, που ενώ δεν ξέρει ούτε ποδήλατο να κάνει, παριστάνει τον «αυτοκινούμενο». Κάτι σαν τον... Βουλγαράκη που μετα-κινείται με μοτοσικλέτα δίπλα σε τροχονόμους που σ' αυτόν βαράνε προσοχές και αμέσως μετά ξεσκίζουν κάθε αυτοκινούμενο, ειδικά τον μηχανόβιο. Γιατί η μηχανή όπως και η αυτοκίνηση είναι και τρόπος να ζεις - βιώνεις. Ψιλά γράμματα γι' αυτούς που επειδή τους πήγαν για φαΐ σε μια «elegant» ταβέρνα στο Θησείο, διακηρύσσουν «on camera» πως γνώρισαν τι συμβαίνει στη διπλανή γειτονιά των ανέργων.

Ετσι και στην Πόλη.Οι «ενσωματωμένοι» θεωρούν μονόδρομο την ένταξη. Αλλά αυτή η πλέμπα των δρόμων όχι μόνο δεν καταλαβαίνει από «μονόδρομο» αλλά διακρίνεται από «διάθεση καταγγελίας του ιμπεριαλισμού που έχει φθάσει σε ιστορικά ύψη, που ξεπερνούν κατά πολύ τα ακροατήρια των κομμουνιστών».

Λίγο διαφορετικά τα πράγματα εδώ: «Εφτά νομά σ' ένα δωμά» να σχεδιάζουν «εγκλήματα» στον καιρό του «ΣΙ-ΦΟΡ-ΑΪ»". Δουλεύοντας σαν τα σκυλιά ολημερίς και το βράδυ να καταλήγουν πως ένα σάλτο θα τους σώσει. Θα πείτε: «Ε! δεν είναι δα και επαναστατική πράξη αυτό». Σωστά. Αυτοκαταστροφή είναι. Βούτυρο στο ψωμί του Βουλγαράκη είναι. Δεν είναι όμως κι έγκλημα. Οταν σαλτάρει ο νους αυτουνού που του αλλάζεις τα φώτα από το βράδυ ως το πρωί, χρειάζεται απύθμενη υποκρισία για να τον πεις εγκληματία. Μια μέρα πριν σου έχτισε το σπίτι. Αλλο πράγμα το τι θα κάνουμε με όρους εργατικού κινήματος γι' αυτό το κομμάτι του προλεταριάτου. Εγκληματίες πάντως δεν είναι.

Ενώ, είναι εγκληματίεςκατά της εργατικής τάξης αυτοί που απειλούν τους λαούς, που λένε όχι, όπως κι αυτοί που «συμπαρατάσσονται» με το ΣΕΒ, τάχα μου για το καλό των εργατών.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


«... ΚΑΙ ΔΥΟ ΜΟΝΑΧΑ ΛΕΞΕΙΣ ΕΠΙΖΟΥΝ... »*

ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΠΟΙΑΝΟΥ ΑΠΕΙΛΟΥΝ; «Θέλουμε την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση γιατί η πορεία προς τον στόχο της ένταξης θα επιβάλει ουσιαστικές διαφοροποιήσεις της κυρίαρχης πολιτικής στη γειτονική χώρα υπέρ της ειρηνικής συμβίωσης, υπέρ των δικαιωμάτων, υπέρ της συνεργασίας. Θα γίνει ό,τι έχει γίνει με όλες τις άλλες χώρες (...) δεν έχουν κανένα συμφέρον να επενδύσουν η Ελλάδα και η Κύπρος στην ένταση με την Τουρκία. Θα είναι αρχή δεινών. Ας μην ξεχνάμε ότι το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα Ανάν είχε περιορισμένες αρνητικές συνέπειες έως τώρα λόγω της σημερινής μέρας, της διαπραγμάτευσης για την ένταξη» (το κύριο άρθρο στην «ΑΥΓΗ»).

ΟΙ «ΑΠΛΟΙ» ΚΑΙ ΟΙ «ΕΝΣΩΜΑΤΩΜΕΝΟΙ»: «Αν πιστέψουμε τους αριθμούς η συναίνεση γύρω από την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρώπη ξεπέρασε το 80%. Πλην του ανύπαρκτου εκλογικά Κομμουνιστικού Κόμματος και του Κόμματος της Ευτυχίας καμία άλλη πολιτική δύναμη δεν αντιτίθεται στον στόχο της ένταξης στην Ευρώπη (...) Η απλή αυτή εικόνα δεν μας λέει όμως την αλήθεια (...) Η διάθεση καταγγελίας του ιμπεριαλισμού έχει φθάσει σε ιστορικά ύψη, που ξεπερνούν κατά πολύ τα ακροατήρια των κομμουνιστών. Ποτέ μετά τον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο η καταγγελία των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων δεν εύρισκε τόσο μεγάλη απήχηση στον απλό κόσμο, λένε στην Κωνσταντινούπολη κοινωνιολόγοι και πολιτικοί επιστήμονες που παρακολουθούν την πορεία της κοινής γνώμης (...) Οι ενσωματωμένοι ομαλά στον σύγχρονο δυτικό κόσμο, οι μορφωμένοι, οι κάτοικοι των μεγαλουπόλεων και κυρίως της Πόλης αντιμετωπίζουν την Ευρώπη σαν μια παλαιά υπόθεση, ως μονόδρομο» (ο Αλκης Κούρκουλας στο «ΒΗΜΑ»).

* «..."ψωμί" θαρρώ και "τσογλάνι"» (ο Β. Μαγιακόφσκι στο «Σύννεφο με παντελόνια»)

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΕΘΝΟΣ: ΑΝΟΙΞΑΝ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ για ιστορικό συμβιβασμό

Η ΑΥΓΗ: «Ναι» στην Τουρκία με αναγνώριση της Κύπρου

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΠΑΖΑΡΙ αλά... τούρκα!

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αρραβώνας χωρίς ημερομηνία γάμου

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ολονύκτιο παζάρι του Ερντογάν στις Βρυξέλλες

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΜΕΣΩ ΚΥΠΡΟΥ το ΟΚ στην Τουρκία

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Ναι» με όρους στην Τουρκία

Ο ΛΟΓΟΣ: ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ χρειάζεται η Τουρκία

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΤΗΛΕΠΕΙΡΑΤΕΙΑ

Η ΧΩΡΑ: 5.000 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ανέργων μέσω ΟΑΕΔ

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΕΣΠΑΣΕ ΤΑ ΣΤΕΓΑΝΑ ο Χριστόδουλος

ΑΠΟΦΑΣΗ: Εφάπαξ χωρίς όριο

ΤΑ ΝΕΑ: Σκληρά μέτρα... κι όποιος αντέξει το 2005

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Η Fitch μας υποβάθμισε, η Moody's προειδοποιεί

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ με τα συμφέροντα των λαών

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Η δημαγωγία

«Η δημαγωγία είναι τόσο αρχαία όσο και η δημοκρατία. Δεν είναι εύκολη υπόθεση. Θέλει ταλέντο. Θέλει δεινότητα λόγου. Θέλει οπορτουνισμό. Θέλει να ξέρει κανείς πώς να εξάπτει πάθη» (ο Δ. Μητρόπουλος στα ΝΕΑ).

Στην πράξη (1)

«Ξάφνιασε ο Αλέκος Αλαβάνος από την πρώτη κιόλας μέρα των δραστηριοτήτων του. Πήγε στο προεδρικό μέγαρο επιβαίνοντας σε παπάκι. Οταν ρωτήθηκε έδωσε μια μεταφορική απάντηση: "ο Συνασπισμός έτσι γίνεται πιο γρήγορος και πιο ευέλικτος» (το ρεπορτάζ στον ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ).

Στην πράξη (2)

«"Είναι αδιανόητο να επιβαρυνθεί το ΙΚΑ και ο Ελληνας φορολογούμενος με τα ελλείμματα 4-5 μεγάλων επιχειρήσεων, οι οποίες επιπλέον έχουν μεγάλη κερδοφορία" ήταν τα λόγια που χρησιμοποίησε χτες ο πρόεδρος του ΣΕΒ (...) όπως είπε, ο ΣΕΒ θα συμπαραταχτεί με τη ΓΣΕΕ στο συγκεκριμένο θέμα προκειμένου να μην περάσουν ρυθμίσεις που θα προσθέσουν και άλλα προβλήματα στο ΙΚΑ» (το ρεπορτάζ για το ασφαλιστικό των τραπεζών στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Η πραγματικότητα

«Αθλιες συνθήκες. Σε ένα βρώμικο σπίτι με σπασμένα τζάμια έμεναν οι δύο Αλβανοί δράστες της λεωφορειο-πειρατείας μαζί με ομοεθνείς τους. Μετά τις εξελίξεις οι άλλοι ένοικοι έφυγαν άρον - άρον (...) Μες στη βρωμιά, με σπασμένα τζάμια, ζούσαν οι Αλβανοί στην παλιά μονοκατοικία, στους τρεις χώρους του σπιτιού υπήρχαν τουλάχιστον επτά κρεβάτια» (το ρεπορτάζ στα ΝΕΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ