ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΔΗΜΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ
«Να μονιμοποιηθούν όλοι και η κυβέρνηση να δώσει τα κονδύλια»

Αυτή ήταν η πρόταση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου της Νίκαιας, την οποία αποδέχτηκε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης στην προχτεσινή του συνεδρίαση

«Η μόνη πολιτική θέση που απαντά στο σημερινό πρόβλημα είναι η μονιμοποίηση, χωρίς καμιά εξαίρεση, όλων των συμβασιούχων με ταυτόχρονη κατάργηση του θεσμού των εκτάκτων, με την προϋπόθεση να αναλάβει η κυβέρνηση το βάρος της μισθοδοσίας τους».

Αυτό επισήμανε στην πρότασή του ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της Νίκαιας Σταύρος Κορομπίλης, την οποία αποδέχτηκε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης στην προχτεσινή του συνεδρίαση.

Αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν η λήψη απόφασης για τους συμβασιούχους εργαζόμενους του δήμου, των ΝΠΔΔ και της ΔΕΤΕΟΠΑΝ που έχουν δικαιωθεί με ασφαλιστικά μέτρα από τα δικαστήρια ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Σύμφωνα με την πρόταση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου που έγινε αποδεκτή, το πρόβλημα τού αν οι συμβασιούχοι καλύπτουν «πάγιες και διαρκείς» ανάγκες θεωρείται ως μη υπαρκτό και πλασματικό. Η μόνη «πάγια και διαρκής» ανάγκη, τόνισε, είναι αυτή των ανέργων και των συμβασιούχων για μόνιμη και σταθερή δουλιά με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. «Πάγια και διαρκής» είναι επίσης η ανάγκη των δημοτών για έργα και συνεχή βελτίωση των υπηρεσιών που τους παρέχει ο δήμος.

Παράλληλα, επισήμανε, ότι το Προεδρικό Διάταγμα ρυθμίζει με νομικό τρόπο το πρόβλημα των συγκεκριμένων συμβασιούχων και καθορίζει με σαφήνεια τις προϋποθέσεις μονιμοποίησης. Η κυβέρνηση που προχώρησε στην έκδοσή του οφείλει να αναλάβει και τις ευθύνες της χρηματοδότησης.

Το Προεδρικό Διάταγμα, πρόσθεσε, δεν εξασφαλίζει πρακτικά τα δικαιώματα των συμβασιούχων της χώρας οι οποίοι στο πρόσωπο της σημερινής κυβέρνησης αναγνωρίζουν την πολιτική της προηγούμενης. Παράλληλα αναθέτει την αρμοδιότητα εξέτασης των αιτήσεων σε συγκεκριμένα όργανα και φορείς.

Τέλος, όπως επισήμανε ο Σταύρος Κορομπίλης, η μόνη πολιτική θέση που απαντά στο σημερινό πρόβλημα είναι η μονιμοποίηση χωρίς καμιά εξαίρεση όλων των συμβασιούχων με ταυτόχρονη κατάργηση του θεσμού των εκτάκτων, με την προϋπόθεση να αναλάβει η κυβέρνηση το βάρος της μισθοδοσίας τους.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ
Αρχίζει το «μεγάλο φαγοπότι» με το νέο νόμο

Eurokinissi

Την ενεργοποίηση - με την έκδοση δύο υπουργικών αποφάσεων και δύο εγκυκλίων - του νέου νόμου, που καταργεί το «μαθηματικό τύπο» και καθιερώνει το σύστημα της μειοδοσίας στα δημόσια έργα, ανακοίνωσε χτες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς. Οπως είναι γνωστό, ο νόμος αυτός αποτελεί την πρώτη φάση ενός πλέγματος μέτρων που εγκαινιάζει ένα νέο γύρο συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου στον κατασκευαστικό κλάδο, προς όφελος ελάχιστων μεγάλων τεχνικών εταιριών.

Σε επόμενη φάση, θα ακολουθήσουν ρυθμίσεις, που θα καθιερώνουν τη ληστρική μέθοδο της λεγόμενης αυτοχρηματοδότησης, ακόμη και στα μικρομεσαία έργα, ενώ σε τρίτη φάση θα επιχειρηθεί η παροχή νέων φορολογικών κινήτρων στα μεγαθήρια του κατασκευαστικού κλάδου, αλλά και το ξεπούλημα σ' αυτά της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.

Ο νόμος αυτός, όπως είναι φυσικό, διευκολύνει και το μοίρασμα της πίτας των μεγάλων έργων, τα οποία έχουν μπλοκαριστεί, λόγω «μαθηματικού τύπου» και δικαστικής διαμάχης μεταξύ των εργολάβων - μνηστήρων της τεράστιας αυτής προίκας. Ηδη ο Γ. Σουφλιάς δήλωσε χτες ότι μέχρι το τέλος Δεκέμβρη θα προκηρυχτούν με το νέο σύστημα διαγωνισμοί συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ (το 1 δισ. για έργα της Εγνατίας), ενώ επισήμανε ότι θα γίνει χρήση της διάταξης που προβλέπει ότι μπορούν να επαναδημοπρατούνται έργα που έχουν μπλοκαριστεί επί 12 μήνες μετά την προκήρυξη του διαγωνισμού.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δήλωσε ότι εγκρίθηκαν τα νέα επικαιροποιημένα τιμολόγια για τα έργα οδοποιίας, πρασίνου, υδραυλικά και λιμενικά, με τα οποία, όπως ισχυρίστηκε, θα κοστολογούνται ο εργασίες με ενιαίο τρόπο από όλους τους φορείς παραγωγής των δημοσίων έργων και έτσι θα αποφεύγονται οι υπερκοστολογήσεις τους.

Επίσης, ο υπουργός δήλωσε ότι:

  • Με υπουργική απόφαση ορίστηκε ως όριο έκπτωσης στα παραπάνω έργα 12%, πέραν του οποίου θα πρέπει να προσκομίζουν οι εργολάβοι πρόσθετες εγγυήσεις καλής εκτέλεσης, δηλαδή πάνω από 5% επί του προϋπολογισμού του έργου. Οι πρόσθετες αυτές εγγυήσεις θα μπορούν να φτάσουν μέχρι και το 35% του προϋπολογισμού ενός έργου, γεγονός που ερμηνεύεται από πολλούς ότι πλέον στους διαγωνισμούς θα παίρνουν μέρος μόνο οι εταιρίες που έχουν προσβάσεις στο τραπεζικό σύστημα ή έχουν αποκομίσει υπερκέρδη το προηγούμενο διάστημα, ενώ οι υπόλοιπες - και κυρίως οι μικρομεσαίες - θα αναγκαστούν να κλείσουν.
  • Με άλλη υπουργική απόφαση καθιερώνεται ενιαίος τύπος διακηρύξεων και εντύπων προσφορών που θα πρέπει να εφαρμόζονται υποχρεωτικά από όλους τους φορείς ανάθεσης δημοσίων έργων, ώστε να αποφεύγονται οι «φωτογραφικές» διατάξεις.

Ο υπουργός δήλωσε ότι μέχρι το Δεκέμβρη θα έχει ψηφιστεί και ο νέος νόμος για τις μελέτες δημοσίων έργων.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, όσον αφορά το «βασικό μέτοχο», δηλαδή τις εταιρίες που κατέχουν και μέσα μαζικής ενημέρωσης δήλωσε ότι πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος, ενώ για την εταιρία «Μπαλάφας» που εγκατέλειψε το έργο της περιφερειακής του Βόλου δήλωσε ότι επί ενάμιση μήνα οι ιδιοκτήτες της είναι εξαφανισμένοι, έχοντας μάλιστα πληρωθεί - σε αντίθεση με τους εργαζομένους - και ότι επιδίωξη του υπουργείου είναι να κηρυχτούν έκπτωτοι.

ΒΥΡΩΝΑΣ
Θέλουν να υπονομεύσουν το ΚΚΕ

Ανακοίνωση της Αχτίδας Ανατολικών Συνοικιών της ΚΟΑ του ΚΚΕ, με αφορμή τις κατασκευασμένες και αναληθείς φήμες για κοινή κάθοδο ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ στο Δήμο Βύρωνα στις δημοτικές εκλογές του 2006

Οι κατασκευασμένες και αναληθείς «φήμες» και «πληροφορίες» για κοινή κάθοδο στο Δήμο Βύρωνα του ΚΚΕ, με το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ, στις δημοτικές εκλογές του 2006, μόνο στόχο έχουν «να υπονομεύσουν το κύρος του ΚΚΕ στην περιοχή, κύρος που ξεπερνά τα εκλογικά του ποσοστά».

Τα παραπάνω σημειώνει, με ανακοίνωσή της, η Αχτίδα Ανατολικών Συνοικιών της ΚΟΑ του ΚΚΕ και επισημαίνεται: «Το ΚΚΕ, όλες οι Οργανώσεις, όλα τα μέλη και οι οπαδοί του παλεύουν σε όλα τα Μέτωπα (εργατικό κίνημα, αντιπολεμικό κίνημα, Αυτοδιοίκησης, γυναικών κλπ.) ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ». Αλλωστε, «έχουν κριθεί και τα δύο κόμματα και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση».

Ειδικά για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με βάση την πολιτική που χάρασσε η ΕΕ, το ΠΑΣΟΚ μετέτρεψε τους δήμους σε μέσο για την προώθηση και υλοποίηση των αντιλαϊκών επιλογών: Ενίσχυσε το συγκεντρωτικό κράτος - μέσω της Περιφέρειας. Διατήρησε αντιδημοκρατικές διατάξεις. Δεν εφάρμοσε την απλή αναλογική. Μείωσε τα χρήματα στους δήμους από τον προϋπολογισμό και τα αντικατέστησε με τοπική φορολογία. Δηλαδή, όπως σημειώνεται σχετικά: «Μετέτρεψε την ΤΑ σε μοχλό προώθησης της αντιλαϊκής πολιτικής».

Η ΝΔ, από την άλλη, συνεχίζει η ανακοίνωση, συμφώνησε με αυτή τη γραμμή και συνεχίζει την υλοποίησή της σαν κυβέρνηση, αλλά και μέσα από τις δημοτικές αρχές που στηρίζει.

Ο ΣΥΝ, τονίζει η Αχτίδα του ΚΚΕ, «όχι απλώς συναινεί σε αυτά, αλλά υπερασπίζεται τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ και συνεργάστηκε μαζί του σε κορυφαία όργανα της Αυτοδιοίκησης και σε Δήμους», σημειώνεται και συνεχίζει: «Η όποια κριτική του είναι άσφαιρη, αφού δεν αντιπαρατέθηκε με τη γενική γραμμή των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων».

Απέναντι σε αυτή την πολιτική, «το ΚΚΕ επιδιώκει συσπειρώσεις και συνεργασίες που ενώνουν και ριζοσπαστικοποιούν το λαό στην πάλη ενάντια στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, ενάντια στην πολιτική που αυξάνει τα κέρδη και ταυτόχρονα ρίχνει όλο και πιο κάτω το βιοτικό επίπεδο της λαϊκής οικογένειας».

Και καταλήγει: «Το ΚΚΕ, με το μεγαλειώδες Πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 9 Οκτώβρη έδωσε το στίγμα για το περιεχόμενο των διεκδικήσεων του λαού και για τις πολιτικές που πρέπει να αποκρουστούν σε όλα τα μέτωπα. Παρερμηνείες δε χωρούν!».

Νέα ηγεσία στο τραμ

Τον Αλεξ. Βραχνό διόρισε η κυβέρνηση πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο στην εταιρία «Τραμ ΑΕ». Ο Αλέξ. Βραχνός, που προέρχεται από το ΕΜΠ και υπήρξε μέλος της ομάδας σχεδιασμού του τραμ, διορίστηκε στη θέση του παραιτηθέντα Αγγ. Λάσκαρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ