ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Οχτώβρη 2004
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Δυσχεραίνει τις μετεγγραφές

Με τον περιορισμό του δικαιώματος των φοιτητών και σπουδαστών για μετεγγραφές απαντά το υπουργείο Παιδείας στο σάλο που δημιουργήθηκε το τελευταίο διάστημα, με τις παράτυπες μετεγγραφές παιδιών πολιτικών. Χτες η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας παρουσίασε το σχετικό σχέδιο νόμου, το οποίο παρά τους ισχυρισμούς του υπουργείου ότι έχει έντονο «κοινωνικό και ακαδημαϊκό χαρακτήρα», στερεί το δικαίωμα μετεγγραφής από αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη, στο όνομα της διαφάνειας των κριτηρίων. Μάλιστα, απαλείφει εντελώς τα προβλήματα υγείας από τις προϋποθέσεις μετεγγραφής.

Ουσιαστικά το δικαίωμα για μετεγγραφή διατηρείται για τις οικογένειες με τρία τουλάχιστον παιδιά και για τα παιδιά θυμάτων τρομοκρατίας. Σε ποσοστό που δε θα ξεπερνά το 8%, μπορούν να μετεγγράφονται τα παιδιά οικογενειών των οποίων ο μέσος όρος του οικογενειακού εισοδήματος των τριών τελευταίων οικονομικών ετών δεν υπερβαίνει το ποσό των 35.000 ευρώ. Αυτή η διάταξη θα ισχύει μόνο για όσους βρίσκονται ήδη στο τρίτο εξάμηνο των σπουδών τους και εφόσον έχουν πετύχει σε όλα τα υποχρεωτικά μαθήματα των δύο πρώτων εξαμήνων του ενδεικτικού προγράμματος σπουδών ή σε ίσο τουλάχιστον αριθμό μαθημάτων του ατομικού προγράμματος σπουδών του υποψηφίου για μετεγγραφή φοιτητή ή σπουδαστή.

Για τη συγκεκριμένη κατηγορία ορίζεται ποσοστό 8% του αριθμού των εισακτέων στο τμήμα υποδοχής, ειδικά όμως για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ του Λεκανοπεδίου και του Νομού Θεσσαλονίκης το ποσοστό των μετεγγραφών αυτών δεν επιτρέπεται να ξεπερνά το 5%. Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης ότι ο φοιτητής ή σπουδαστής που υποβάλει ανακριβή δικαιολογητικά ή αναληθή δήλωση, πέρα από τις προβλεπόμενες κυρώσεις, διαγράφεται από τα μητρώα του τμήματος προέλευσης και υποδοχής και δεν έχει δικαίωμα επανεγγραφής σε κανένα πανεπιστήμιο και ΤΕΙ.

Παράλληλα, η ευθύνη για τις μετεγγραφές μεταφέρεται από τις πρυτανικές αρχές στη γενική συνέλευση των τμημάτων υποδοχής, η οποία είναι και αρμόδια να αποφασίσει σε ποια μαθήματα, τα οποία κρίνεται ότι δε διδάχτηκαν πλήρως οι φοιτητές στο τμήμα προέλευσης, θα εξεταστούν. Η υποβολή των δικαιολογητικών για μετεγγραφή θα γίνεται από 1 μέχρι και 15 Νοέμβρη, ενώ ειδικά φέτος η υποβολή των αιτήσεων παρατείνεται μέχρι 30 Νοέμβρη 2004.

«Πρέπει να γίνουμε Ευρώπη»

Η υπουργός Παιδείας, Μ. Γιαννάκου, παρουσίασε τις παραπάνω ρυθμίσεις που ουσιαστικά στερούν το δικαίωμα για μετεγγραφή, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τα κοινωνικά κριτήρια που ισχύουν σήμερα αντί για κοινωνική αλληλεγγύη οδηγούσαν «σε δυσμενή διάκριση», αφού χρησιμοποιήθηκαν για μετεγγραφές ατόμων που δεν τις είχαν πραγματικά ανάγκη. Δηλαδή το υπουργείο ούτε λίγο ούτε πολύ, στο όνομα της «διαφάνειας», «τσουβαλιάζει» όλες τις περιπτώσεις παιδιών που δεν μπορούν να σπουδάσουν μακριά από τον τόπο διαμονής τους για τα οποία η δυνατότητα μετεγγραφής αποτελούσε διέξοδο. Ενώ κατηγορηματική ήταν σε ό,τι αφορά την κατάργηση των μετεγγραφών για λόγους υγείας, λέγοντας ότι δε θα υπάρξουν εξαιρέσεις.

Ειδικότερα σε μία περίοδο όξυνσης της λιτότητας και των ταξικών φραγμών, με την ανυπαρξία ουσιαστικά δημόσιας και δωρεάν φοιτητικής στέγης που ήδη στερούν το δικαίωμα στη μόρφωση από χιλιάδες παιδιά, η κυβέρνηση καταργεί και αυτό το δικαίωμα με το... αδιάσειστο μάλιστα επιχείρημα ότι οι μετεγγραφές είναι ελληνικό φαινόμενο και ότι «πρέπει να γίνουμε Ευρώπη», όπως δήλωνε χαρακτηριστικά η υπουργός.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Στο δρόμο για τη σχολική στέγη

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία στο κέντρο της πόλης πραγματοποίησαν χτες δάσκαλοι, καθηγητές, γονείς και μαθητές της Αλεξανδρούπολης, αντιδρώντας στην υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης από τον κρατικό προϋπολογισμό, η οποία ευθύνεται μεταξύ άλλων και για το οξυμένο πρόβλημα της σχολικής στέγης που αντιμετωπίζει ο νομός. Κεντρικό αίτημα της χτεσινής διαδήλωσης ήταν να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι 60 μαθητές Δημοτικού στην Παλαγίας, το σχολείο των οποίων κατέχει παράνομα από το 2002 το ΚΕΚ Θράκης «ΑΘΗΝΑ».

Οι κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης συγκεντρώθηκαν έξω από το Ειρηνοδικείο απαιτώντας να εκδοθεί άμεσα η απόφαση που θα επιστρέφει το σχολείο στους μαθητές, ενώ στη συνέχεια κατευθύνθηκαν με πορεία μέχρι το δημαρχείο της πόλης. Παρά το γεγονός ότι πρωτόδικα οι γονείς και οι δάσκαλοι δικαιώθηκαν στη διαμάχη τους με το ΚΕΚ, η απόφαση του Ειρηνοδικείου στο οποίο προσέφυγε ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης καθυστερεί, με αποτέλεσμα οι μαθητές να φιλοξενούνται σε αίθουσες άλλων σχολείων της πόλης, τα οποία όμως είναι υπερπλήρη. Χτες, οι γονείς ενημερώθηκαν ότι η απόφαση θα καθυστερήσει έναν ακόμα μήνα, δίνοντας παράταση στο Γολγοθά των μικρών μαθητών.

Την Τετάρτη, η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων Αλεξανδρούπολης, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών «Γεώργιος Βιζυηνός» και η Α' ΕΛΜΕ Ν. Εβρου έδωσαν συνέντευξη Τύπου. «Η υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης, με δαπάνες που βρίσκονται πολύ χαμηλότερα από το 5% του ΑΕΠ αποτελεί τη μήτρα των πολλών εκπαιδευτικών προβλημάτων» σημείωσαν οι εκπαιδευτικοί φορείς του Εβρου και παρουσίασαν τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα σχολεία όλων των βαθμίδων στο νομό.

ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΤΕΙ
Δωρεάν στέγαση σε Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση

Παράσταση διαμαρτυρίας χτες στο υπουργείο Παιδείας

Δωρεάν σίτιση και στέγαση κι άμεση κάλυψη των αναγκών που υπάρχουν, στο πλαίσιο όμως μιας ολοκληρωμένης κι ενιαίας ανώτατης εκπαίδευσης, απαίτησαν οι σπουδαστές ΤΕΙ που συγκεντρώθηκαν σε παράσταση διαμαρτυρίας χτες το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας, με αποφάσεις των συλλόγων ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΣΕΛΕΤΕ) και Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών (ΣΓΤΚΣ) του ΤΕΙ Αθήνας. Αντίστοιχη απόφαση πήρε και συμμετείχε ο Σύλλογος Οικοτρόφων της Φοιτητικής Εστίας Αθηνών (ΦΕΑ).

«Οχι στις δαπάνες τις ΝΑΤΟικές, σίτιση και στέγαση για όλους τους σπουδαστές», βροντοφώναξαν οι σπουδαστές έξω από τις πύλες του υπουργείου Παιδείας, όπου συμβολικά έστησαν αντίσκηνα.

Εκπρόσωποί τους είχαν συνάντηση με τον ειδικό γραμματέα του υπουργείου για θέματα Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, κ. Σούτσα, ο οποίος σχετικά με τη στέγαση επανέλαβε τις δηλώσεις της υπουργού περί ενοικίου χωρίς να πει κουβέντα για τις τεράστιες ανάγκες σε στέγαση για χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές. Η συζήτηση επεκτάθηκε γενικότερα στο ρόλο των ΤΕΙ κι ο ειδικός γραμματέας υποστήριξε ότι το μοναδικό πρόβλημα των Ιδρυμάτων είναι το οικονομικό που το υπουργείο προσπαθεί να λύσει με αύξηση του προϋπολογισμού. Τάχθηκε δηλαδή υπέρ της διαιώνισης της αντιεπιστημονικής διάκρισης «επιστήμης - τεχνολογίας», που βαίνει σε βάρος της τεχνολογικής εκπαίδευσης καθιστώντας την υποδεέστερη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ