ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Οχτώβρη 2004
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ
Διογκώνεται μαζί με τη λιτότητα

Ξεπέρασαν τα 46 δισ. ευρώ τα χρέη των νοικοκυριών στις τράπεζες

Καλύτερος κράχτης της τραπεζικής πραμάτειας αποδείχνεται η μονόπλευρη λιτότητα σε βάρος των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, καθώς η εφαρμοζόμενη πολιτική των κυβερνήσεων - είτε του ΠΑΣΟΚ είτε της ΝΔ - στέλνει τα λαϊκά νοικοκυριά στα γκισέ των τραπεζών. Είναι ενδεικτικό ότι ο όγκος του δανεισμού των νοικοκυριών συνεχίζει να διογκώνεται με εκρηκτικούς ρυθμούς, απειλώντας έτσι τα μελλοντικά εισοδήματα σε όφελος της κερδοφορίας των τραπεζικών ομίλων. Οπως προκύπτει και από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας (Ιούλιος 2004) το κάθε νοικοκυριό, σε μέσους όρους, είναι φεσωμένο στις τράπεζες με περίπου 13.000 ευρώ ή με 4,4 εκατ. δρχ.

Είναι φανερό πως η λεγόμενη δανειακή ευημερία, η οποία στηρίχτηκε ποικιλοτρόπως από τις διάφορες κυβερνήσεις, τείνει να εξαντλήσει τα περιθώριά της. Δεν είναι τυχαίο πως όλο και περισσότεροι μισθωτοί, μικροεπαγγελματίες, αγρότες και άλλοι αναγκάζονται να προσφύγουν στις «υπηρεσίες» των τραπεζών για νέα δάνεια, προκειμένου να πληρώσουν παλαιότερα δάνεια!

Αναλυτικότερα, τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για τον μήνα Ιούλιο του 2004 καταγράφουν τα παρακάτω:

  • Το συνολικό υπόλοιπο των τραπεζικών δανείων προς τα νοικοκυριά έφτασε σε 46,2 δισ. ευρώ από 36 δισ. ευρώ τον Ιούλιο πέρσι (2003). Μέσα σε ένα χρόνο τα δανεικά στις τράπεζες αυξήθηκαν πάνω από 10 δισ. ευρώ ή σε ποσοστό 28,2%. Το μέγεθος της λεηλασίας προκύπτει και από το γεγονός ότι τα χρωστούμενα φτάνουν στο 28% του ΑΕΠ που θα παραχτεί μέσα στο 2004.
  • Αποκαλυπτικά είναι και τα επιμέρους στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία τα καταναλωτικά δάνεια εκτοξεύτηκαν στα 14,98 δισ. ευρώ (από 10,8 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2003). Μέσα στο τελευταίο δωδεκάμηνο η ποσοστιαία αύξηση των καταναλωτικών δανείων έπιασε ρυθμό 37,8%. Το ξεζούμισμα παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις στα λεγόμενα προσωπικά δάνεια. Πρόκειται για την κατηγορία καταναλωτικών δανείων που χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των αναγκών της καθημερινότητας και η οποία έχει τα πλέον τοκογλυφικά επιτόκια. Σε αρκετές περιπτώσεις στα λεγόμενα προσωπικά δάνεια προσφεύγουν και οι ΕΒΕ προκειμένου να πληρώσουν τα διάφορα χαράτσια της Εφορίας, το ΤΕΒΕ ή για το «μπάλωμα» άλλων υποχρεώσεων. Τα χρωστούμενα από τη συγκεκριμένη κατηγορία έφτασαν σε 5,53 δισ. ευρώ (3,3 δισ. τον Ιούλιο του 2003). Στο τελευταίο δωδεκάμηνο το ποσοστό αύξησης στα προσωπικά δάνεια εκτινάχτηκε κατά 67,8% (!). Τα δανεικά μέσω πιστωτικών καρτών έφτασαν σε 7 δισ. ευρώ (5,7 δισ. τον Ιούλιο του 2003) παίρνοντας αύξηση 22,8%.
  • Τα στεγαστικά δάνεια έφτασαν σε 29,8 δισ. ευρώ από 24,5 δισ. τον Ιούλιο του 2003 με το ποσοστό αύξησης να φτάνει σε 22,9%.
  • Ο όγκος δανεισμού για τις επιχειρήσεις διαμορφώνεται σε 65,4 δισ. ευρώ (αύξηση 8,7%) σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2003. Ο συνολικός δανεισμός (νοικοκυριών και επιχειρήσεων) ανέρχεται σε 111,6 δισ. ευρώ.
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ «ΔΩΔΩΝΗΣ»
Εγκλημα με τη «βούλα» ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Συνέντευξη Τύπου του ΚΚΕ για την προωθούμενη ιδιωτικοποίηση της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας

«Εγκλημα» σε βάρος και της οικονομίας της Ηπείρου, ιδιαίτερα του νομού των Ιωαννίνων, αλλά και σε βάρος της υγιεινής του λαού ολόκληρης της περιοχής και της χώρας, αποτελούν οι μεθοδεύσεις ξεπουλήματος της «ΔΩΔΩΝΗΣ» από ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, όπως τόνισε ο Θοδωρής Γουλής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας του ΓΠ Βορειοδυτικής Ελλάδας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες στα Γιάννενα, μαζί με το Σπύρο Μαρίνη, μέλος του ΓΠ Β/Δ Ελλάδας της ΚΝΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΑΣ Αρτας - Φιλιππιάδας (ΕΑΣΑΦ) που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, αποφάσισε - παράνομα και αντικαταστατικά - να πουλήσει το 5,02% των μετοχών της οργάνωσης στην ΑΤΕ. Ετσι, η αύξηση των μετοχών της ΑΤΕ στο 67% οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση όπως επιδιώκουν με την πολιτική τους ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, με στόχο να απαλλαγεί η ΑΤΕ από τις όποιες παραγωγικές της δραστηριότητες.

Ο Θ. Γουλής κάλεσε τους μικροεπαγγελματίες, τους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους των 4 νομών της Ηπείρου, να συγκροτήσουν αγωνιστικό μέτωπο ενάντια στο ξεπούλημα της γαλακτοβιομηχανίας. Για να έχει επιτυχία ο αγώνας, τόνισε, πρέπει να απομονωθεί η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και η πολιτική του γενικότερα, γιατί το κόμμα αυτό επανέφερε μετά το 1992 (το 2001 και το 2002) τη γραμμή της ιδιωτικοποίησης, με τη δήλωση Χριστοδουλάκη ότι θα ιδιωτικοποιηθεί η «ΔΩΔΩΝΗ». Και, απ' εκεί και πέρα με τη μεθόδευση μέσω της γνωστής εταιρίας συμμετόχων που θα έπαιρνε το 11% για να εισαχθεί η «ΔΩΔΩΝΗ» στο Χρηματιστήριο, και να ιδιωτικοποιηθεί.

Οσο για τις προχτεσινές φραστικές καταγγελίες των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, Γ. Αργύρη και Λύτη (πρόεδρος «ΔΩΔΩΝΗΣ» επί ΠΑΣΟΚ) για μεθόδευση ξεπουλήματος από τη ΝΔ, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, επισήμανε πως είναι υποκριτικές και ανέπτυξε στη συνέχεια την εναλλακτική πρόταση του ΚΚΕ για τη γαλακτοβιομηχανία.

Από τη μεριά της νεολαίας ο Σπύρος Μαρίνης τόνισε ότι η ιδιωτικοποίηση της γαλακτοβιομηχανίας, αποτελεί για τη νεολαία των Γιαννίνων και της Ηπείρου συνολικότερα πραγματική πρόκληση και εμπαιγμό, τη στιγμή που η ανεργία ειδικά στους νέους καλπάζει. Τους ενδιαφέρει μόνο η τόνωση του ανταγωνισμού και της επιχειρηματικότητας αδιαφορώντας και για την υγεία της νέας γενιάς, πρόσθεσε και κάλεσε τη νέα γενιά στην πρώτη γραμμή του αγώνα στο πλευρό του ΚΚΕ.

ΑΡΤΑ
Ξεσηκωμός για τα προβλήματα

Συλλαλητήριο στις 7 Οκτώβρη

Ανοιχτή πρόσκληση στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, τους εργατοϋπαλλήλους και τα μικρομεσαία λαϊκά στρώματα του Νομού Αρτας να δώσουν ένα μαζικό, ενωτικό και δυναμικό «παρών» συλλαλητήριο, που θα γίνει στις 7 του Οκτώβρη, 11 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο της Αρτας, απευθύνουν η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων (ΟΑΣΝΑ) και άλλοι μαζικοί φορείς του Νομού Αρτας. Συγκεκριμένα, καλούν τους ανθρώπους του μόχθου και της δουλιάς να διεκδικήσουν την άμεση λήψη μέτρων για τη σύγχρονη ανάπτυξη της εσπεριδοκαλλιέργειας και της ελαιοκαλλιέργειας στο Νομό της Αρτας, καθώς και να σταματήσουν οι μεθοδεύσεις ξεπουλήματος της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ» (που θα είχε σοβαρές επιπτώσεις για τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, τους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους ΕΒΕ του νομού).

Ειδικότερα, η ΟΑΣΝΑ και οι φορείς για το θέμα της «ΔΩΔΩΝΗΣ» καλούν σε δυναμική αντίδραση στην παράνομη και πραξικοπηματική απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αρτας - Φιλιππιάδας (για την πώληση στην ΑΤΕ των μετοχών της στη γαλακτοβιομηχανία) και να:

  • Απαιτήσουν από την κυβέρνηση τη λήψη άμεσων μέτρων ειδικής και προνομιακής μεταχείρισης των συνεταιριστικών οργανώσεων.
  • Να αγωνιστούν για να μεταβιβαστεί η «ΔΩΔΩΝΗ» στις συνεταιριστικές οργανώσεις της Ηπείρου στην ονομαστική της αξία.
  • Να ζητηθεί η άμεση σύγκληση Γενικής Συνέλευσης των Αντιπροσώπων της Ενωσης για να αποφασίσει για το θέμα αυτό (της πώλησης), όπως ορίζει το Καταστατικό.

Από την άλλη, οι φορείς σημειώνουν πως «οι καταστροφές στα εσπεριδοειδή και στα ελαιόδεντρα από τους χειμωνιάτικους παγετούς οδηγούν τους αγρότες του νομού στην οικονομική εξαθλίωση και καταστροφή. Η έλλειψη αντιπαγετικής προστασίας και σύγχρονων αρδευτικών έργων καθιστά αδύνατη την αντικατάσταση των πληγέντων φυτών και την παραπέρα καλλιέργεια και παραγωγή εσπεριδοειδών στο νομό», επισημαίνεται.

Πάντως, και για να μπορέσουν να επιβιώσουν οι αγρότες του Νομού Αρτας, απαιτείται: «Αμεση καταβολή των δικαιούμενων αποζημιώσεων για την ακαρπία και το φυτικό κεφάλαιο. Να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις των φορέων του νομού για την αναδιάρθρωση των εσπεριδοειδών. Να υλοποιηθούν άμεσα τα αναγκαία εγγειοβελτιωτικά έργα και να εφαρμοστεί άμεσα προνομιακά επιδοτούμενο αντιπαγετικό σύστημα των εσπεριδοειδών. Τέλος, να επισπευσθούν οι διαδικασίες αποτίμησης των ζημιών στις επιτραπέζιες ελιές και άμεσα να αποζημιωθούν οι δικαιούχοι ελαιοπαραγωγοί».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ