ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Οχτώβρη 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αιματηρές επιθέσεις παντού

Τουλάχιστον 60 νεκροί και περισσότεροι από 290 τραυματίες είναι ο απολογισμός των χτεσινών επιθέσεων που συγκλόνισαν την ιρακινή πρωτεύουσα και άλλες πόλεις

Ισοπεδωμένα σπίτια από τους βομβαρδισμούς των κατοχικών στη Φαλούτζα

Associated Press

Ισοπεδωμένα σπίτια από τους βομβαρδισμούς των κατοχικών στη Φαλούτζα
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Στο αίμα πνίγηκε, χτες, η ιρακινή πρωτεύουσα από μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων, που συγκλόνισαν την πόλη από άκρη σε άκρη. Παράλληλα, νέο κύμα επιθέσεων κατά των κατοχικών δυνάμεων έπληττε και άλλες ιρακινές πόλεις. Την ίδια ώρα, η εκτίμηση ότι έχει αποτύχει ο στόχος του Πενταγώνου να παραδώσει σε ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας τον έλεγχο της χώρας μέχρι το 2005, συμπίπτει με την είδηση της παραίτησης μιας ολόκληρης μονάδας της ιρακινής εθνοφρουράς, στην πόλη Ντουλουίγια, λόγω «σοβαρότατων διαφωνιών με τις αμερικανικές δυνάμεις». Παρόλα αυτά, η ιρακινή δοτή ηγεσία επιμένει ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά τον Γενάρη και διατείνεται ότι πριν τον Νοέμβρη θα έχει ανακτήσει τον έλεγχο (με στρατιωτικές επιχειρήσεις) όλων των πόλεων που, σήμερα, ελέγχουν οι αντάρτες.

Σχεδόν τίποτε δεν έμεινε όρθιο στη συνοικία αλ Αμάλ της νότιας Βαγδάτης, μετά την τριπλή επίθεση με παγιδευμένα αυτοκίνητα που πραγματοποιήθηκε, νωρίς το μεσημέρι. Στόχος της επίθεσης φαίνεται ότι ήταν μια αμερικανική αυτοκινητοπομπή, όμως, την ώρα της επίθεσης γίνονταν στην περιοχή τα εγκαίνια ενός νέου εργοστασίου άντλησης νερού με αποτέλεσμα να έχει συγκεντρωθεί πλήθος ανθρώπων, κυρίως μικρά παιδιά. Σύμφωνα, μάλιστα, με μαρτυρίες επιζώντων, οι Αμερικανοί στρατιώτες κάλεσαν πολλά από τα παιδιά κοντά τους για να τους δώσουν καραμέλες την ώρα που έγιναν οι εκρήξεις.

Ο συνολικός απολογισμός αναφέρει 42 νεκρούς, εκ των οποίων οι 35 είναι παιδιά. Οι τραυματίες, ανάμεσα στους οποίους 10 πεζοναύτες και πολλά παιδιά, ξεπερνούν τους 141. Δεν ήταν, όμως, η μοναδική επίθεση που σημειώθηκε, χτες, στη Βαγδάτη. Νωρίτερα, επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε κατά αμερικανικής βάσης με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 1 Αμερικανός στρατιώτης και 2 Ιρακινοί αστυνομικοί και συνολικά να τραυματιστούν 60 άνθρωποι.

Επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο σημειώθηκε, νωρίς το πρωί, και κατά φυλακίου κοντά στη φυλακή Αμπού Γράιμπ, όπου σκοτώθηκαν 1 Αμερικανός στρατιώτης, 2 Ιρακινοί αστυνομικοί και τραυματίστηκαν συνολικά 60 Αμερικανοί στρατιώτες και Ιρακινοί αστυνομικοί. Συγκρούσεις ανάμεσα σε κατοχικές δυνάμεις και σε αντάρτες σημειώνονταν στην περιοχή μέχρι αργά το απόγευμα. Τέλος, άλλη μια επίθεση σημειώθηκε σε κέντρο επιμελητειακής υποστήριξης των κατοχικών δυνάμεων, δυτικά της Βαγδάτης, όπου σκοτώθηκε 1 στρατιώτης και τραυματίστηκαν 7, χωρίς να γίνει γνωστή η εθνικότητά τους.

Επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο κατά αστυνομικού τμήματος συγκλόνισε και την πόλη Ταλ Αφάρ, βορείως της Βαγδάτης, όπου σκοτώθηκαν 4 Ιρακινοί και τραυματίστηκαν 19. Στη Μοσούλη, από πυρά ανταρτών σκοτώθηκαν 2 Ιρακινοί αστυνομικοί, ενώ στη Φαλούτζα από νέες αεροπορικές «επιθέσεις ακριβείας» των αμερικανικών δυνάμεων, σκοτώθηκαν 4 Ιρακινοί και τραυματίστηκαν 6.

Παραιτήσεις και σενάρια

Στην Ντουλουίγια, 70 χλμ. βορείως της Βαγδάτης, ο τοπικός διοικητής της ιρακινής εθνοφρουράς, Ζιάντ Ιμπραχίμ αλ Ζουμπούρι, ανακοίνωσε, χτες, την παραίτηση ολόκληρης της μονάδας του (200 άνδρες) εξαιτίας διαφωνιών με τις κατοχικές δυνάμεις. Οπως είπε ο Ζουμπούρι, οι αμερικανικές δυνάμεις είχαν εγκατασταθεί στο αρχηγείο της εθνοφρουράς, δεν άφηναν την εθνοφρουρά να λειτουργήσει ανεξάρτητα με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εκτονωθεί η όποια ένταση. «Εξαιτίας της παρουσίας και της συμπεριφοράς τους σκοτώθηκαν πολλοί αθώοι Ιρακινοί» κατέληξε ο Ιρακινός διοικητής.

Την ίδια ώρα, η εφημερίδα Financial Times έφερνε στο φως πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι αξιωματούχοι των 3 νοτίων επαρχιών του Ιράκ - Βασόρα, Μισάν, Ντικάρ - εξετάζουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε κατάθεση αιτήματος αυτονόμησής τους μέσα από τη σύσταση μιας ομόσπονδης τοπικής κυβέρνησης, καθώς εκτιμούν ότι η εκπροσώπησή τους στην κεντρική διοίκηση είναι μηδαμινή. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 3 αυτές επαρχίες παράγεται το 80% της ιρακινής πετρελαϊκής παραγωγής.

Αν η προοπτική αυτονόμησης του νότου είναι ανησυχητική, διόλου καθησυχαστικές δεν ήταν και οι προβλέψεις μελέτης του Κέντρου Στρατηγικής και Διεθνών Σπουδών, που συνδέεται με το Πεντάγωνο. Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο στόχος της Ουάσιγκτον να δημιουργήσει νέα σώματα ασφαλείας στο Ιράκ και να τους παραδώσει την ευθύνη της χώρας, το συντομότερο δυνατό, αποτυγχάνει παταγωδώς και δε διαφαίνεται δίοδος απεγκλωβισμού των αμερικανικών δυνάμεων από την κατοχή πριν, τουλάχιστον, από τα τέλη του 2005.

Μέσα σε όλα αυτά, άλλοι 10 άνθρωποι απήχθησαν, χτες, από τον «Ιρακινό Στρατό του Ιράκ», χωρίς, όμως, να διατυπωθούν συγκεκριμένα αιτήματα.

ΗΠΑ
Ασκροφτ κατά «θέμιδος» για το νόμο Πάτριοτ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι μάχες στις ΗΠΑ - σκληρές σε όλα τα επίπεδα της νομοθετικής, δικαστικής και εκτελεστικής εξουσίας και των συμφερόντων - κορυφώνονται συν τω χρόνω, όσο δηλαδή οι εκλογές της 2ης Νοέμβρη πλησιάζουν. Αυτή τη φορά ένας ακόμη πόλεμος ξέσπασε μεταξύ του υπουργείου Δικαιοσύνης και δικαστηρίου με αφορμή το νόμο Πάτριοτ.

Συγκεκριμένα την Τετάρτη, ο Αμερικανός περιφερειακός δικαστής Βίκτορ Μαρέρο αποφάνθηκε υπέρ της προσφυγής της «Αμερικανικής Ενωσης Πολιτικών Ελευθεριών» (ACLU) εναντίον αυτού που αποκαλεί «ανεξέλεγκτη εξουσία» του FBI να ζητεί απόρρητα αρχεία πελατών από εταιρίες επικοινωνίας, όπως αυτές που προσφέρουν πρόσβαση στο ίντερνετ και οι τηλεφωνικές.

Χτες, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Τζον Ασκροφτ, πέρασε στην αντεπίθεση υπερασπιζόμενος τη νομιμότητα και τη συνταγματικότητα του νόμου Πάτριοτ, μετά την απόφαση αμερικανικού περιφερειακού δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία τμήμα του νόμου Πάτριοτ είναι αντισυνταγματικό. Μάλιστα ο Ασκροφτ, αν και παραδέχτηκε -σύμφωνα με το βρετανικό BBC- ότι δε γνωρίζει επακριβώς την απόφαση του δικαστηρίου και τις λεπτομέρειες του νόμου, τις οποίες κρίνει ως αντισυνταγματικές, δήλωσε «σχεδόν βέβαιος» ότι θα ασκήσει έφεση εναντίον της απόφασης. «Πιστεύουμε ότι ο νόμος είναι απολύτως σύμφωνος με το σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών», πρόσθεσε ο Ασκροφτ και κατέληξε πως η κυβέρνηση Μπους θα συνεχίσει «να χρησιμοποιεί κάθε εργαλείο» που είναι διαθέσιμο από το σύνταγμα, για να καταπολεμήσει την τρομοκρατία.

ΟΑΣΕ: Προβλήματα στην εκλογική διαδικασία

Στο μεταξύ, λίγες ώρες πριν από το πρώτο ντιμπέιτ μεταξύ Μπους και Κέρι, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (OASE) προέβλεψε προβλήματα στην ψηφοφορία στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη και προειδοποίησε ότι η έκδοση οριστικού αποτελέσματος θα μπορούσε να καθυστερήσει, όπως έγινε και πριν από τέσσερα χρόνια.

Οι παρατηρητές του Οργανισμού, σε έκθεσή τους μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησαν στις ΗΠΑ προσκεκλημένοι από την κυβέρνηση Μπους εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη λειτουργία των μηχανημάτων ψηφοφορίας, τους κανονισμούς με βάση τους οποίους αποκτά κανείς δικαίωμα ψήφου και τους ισχυρισμούς για εκφοβισμό των εκλογέων, που στοχεύει στη μείωση του ποσοστού συμμετοχής των μειονοτήτων στη διαδικασία.

«Σε γενικές γραμμές, η αντικατάσταση των μηχανημάτων ψηφοφορίας μετά τη διαμάχη που ξέσπασε το 2000, κυρίως στη Φλόριντα, ενδέχεται να αποτελέσει πηγή ακόμη μεγαλύτερης αμφισβήτησης στις προσεχείς εκλογές» σημειώνεται στην έκθεση. Πολλά νέα μηχανήματα δεν εκδίδουν έντυπη απόδειξη για την ψήφο, κάτι που θα χρειαζόταν στην περίπτωση που τεθεί ζήτημα δεύτερης χειροκίνητης καταμέτρησης. Πάντως, ο ΟΑΣΕ, για πρώτη φορά στα χρονικά, θα δημοσιεύσει μια έκθεση με τις παρατηρήσεις του μετά τις εκλογές της 2ης Νοέμβρη.

«Είμαστε υπερήφανοι για το εκλογικό μας σύστημα. Χαιρόμαστε που άνθρωποι θα μπορούν να παρατηρήσουν, να σχολιάσουν, να συμβουλεύσουν και ίσως να μάθουν κάτι από τις εκλογές μας», δήλωσε στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Αιματηρές μάχες

ΑΓΚΥΡΑ.- Πολύωρη μάχη με τουλάχιστον πέντε νεκρούς σημειώθηκε χθες σε ορεινή περιοχή της ανατολικής τουρκικής επαρχίας Τοκάτ, μετέδωσαν χθες το Ανατολή και το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενα στοιχεία που δημοσιοποίησαν οι αρχές. Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, επρόκειτο για επιχείρηση της αστυνομίας και της στρατοχωροφυλακής εναντίον μελών της αριστερής εκτός νόμου οργάνωσης Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο/ Κόμμα (DHKC-P). Ο απολογισμός της μάχης, που ξεκίνησε μετά τα μεσάνυχτα και συνεχίστηκε για ώρα, κάνει λόγο για τέσσερα θύματα μεταξύ των καταζητουμένων αριστερών, περιλαμβανομένης και μιας γυναίκας, και ένα νεκρό χωροφύλακα. Λεπτομέρειες για το πώς και βάσει ποιων πληροφοριών ξεκίνησε η επιχείρηση δε δόθηκαν. Το DHKC-P διώκεται αγρίως από τις τουρκικές αρχές - στην πλειοψηφία τους οι τουλάχιστον 118 νεκροί της απεργίας πείνας για τα Λευκά Κελιά που διαρκεί από το 2000 ανήκουν σ' αυτό.

Κατά τα λοιπά, ο τουρκικός Τύπος αναμένει μετ' επιτάσεως την «ετυμηγορία» της ΕΕ για τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας, την επόμενη Τετάρτη...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ