ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ» ΛΑΡΙΣΑΣ
Οργιάζει η εργοδοτική τρομοκρατία

Σε παραίτηση από το σωματείο τους αναγκάζει η εργοδοσία τους εργαζόμενους του πολυκαταστήματος «Πράκτικερ», απειλώντας τους με απόλυση. Δυναμική παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας

Σε όργιο εργοδοτικής τρομοκρατίας και αυθαιρεσίας έχει επιδοθεί η διεύθυνση του πολυκαταστήματος «Πράκτικερ» στη Λάρισα, για να κλείσει το στόμα των εργαζομένων, επειδή άρχισαν να σηκώνουν κεφάλι, ενάντια στην καταστρατήγηση των δικαιωμάτων τους. Υστερα από την απόλυση τριών εργαζομένων, οι οποίοι είχαν πρωτοστατήσει στη συγκρότηση του σωματείου στο πολυκατάστημα, η εργοδοσία, επιχειρώντας να επιβάλει «άκρα του τάφου σιωπή» στους χώρους δουλιάς, για να συνεχίσει ανεμπόδιστα την ασύδοτη δράση, παραβιάζει ακόμα και το δικαίωμα των εργαζομένων να συνδικαλίζονται. Συγκεκριμένα, ο διευθυντής του πολυκαταστήματος Αντ. Φανακίδης, επιδιώκοντας να σταματήσει τη λειτουργία του νεοσυσταθέντος σωματείου την Πέμπτη το μεσημέρι καλούσε στο γραφείο του έναν έναν τους εργαζόμενους, προκειμένου να τους αναγκάζει, υπό την απειλή της απόλυσης, να υπογράψουν έγγραφο παραίτησής τους από το Σωματείο και να το επιδώσουν στον πρόεδρό του!!!

Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα αυθαίρετη και απαράδεκτη ενέργεια της εργοδοσίας, έρχεται σαν συνέχεια μιας σειράς αντιδημοκρατικών ενεργειών της σε βάρος των εργαζομένων, όπως της παρακολούθησής τους στο χώρο δουλιάς, για να μη μπορούν να βγάλουν τσιμουδιά. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η πίεση που ασκούσε η εργοδοσία, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, ανάγκασε έξι εργαζόμενους να παραιτηθούν από τη δουλιά τους.

Η ταξική διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Νομού Λάρισας, αντιδρώντας άμεσα στο όργιο εργοδοτικής τρομοκρατίας στο «Πράκτικερ», αντέδρασε άμεσα και δυναμικά, ζητώντας κατ' αρχήν την παρέμβαση του εισαγγελέα για την παράνομη πρακτική του διευθυντή του πολυκαταστήματος ν' αναγκάσει σε παραίτηση τους εργαζόμενους από το σωματείο τους. Στη συνέχεια, αντιπροσωπεία του ΕΚΛ, με επικεφαλής τον Τ. Τσιόγκα, πρόεδρο και τον Π. Λιόλιο, αντιπρόεδρο, πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στη διεύθυνση του Πράκτικερ, διαμηνύοντας ότι το Εργατικό Κέντρο θα συνεχίσει τον αγώνα του, μαζί με τους εργαζόμενους, με διάφορες μορφές και θα στέκεται εμπόδιο σε κάθε είδους αντιδημοκρατική - αντεργατική ενέργεια της εργοδοσίας.

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
Χειροτερεύει η θέση των συνταξιούχων

Υπόμνημα στον πρωθυπουργό, ενόψει εξαγγελιών στη ΔΕΘ

Πραγματικές αυξήσεις στις συντάξεις πάνω από 10%, που να καλύπτουν την καλπάζουσα ακρίβεια, απαιτούν, μεταξύ άλλων, με υπόμνημά τους προς τον πρωθυπουργό οι Συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - ΕΛΤΑ - ΤΑΕ - ΟΤΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ενόψει των εξαγγελιών που θα κάνει στη ΔΕΘ.

Ειδικότερα, στο υπόμνημα οι Ομοσπονδίες αναφέρουν ότι η θέση των συνταξιούχων διαρκώς χειροτερεύει, λόγω της πολύχρονης πολιτικής λιτότητας, της ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ και την εφαρμογή του ευρώ, που είχε συνέπεια να οργιάσει η ακρίβεια. Αποτέλεσμα, σημειώνουν, η χώρας μας να είναι από τις πιο ακριβές της Ευρώπης και οι συντάξεις και οι μισθοί να είναι Ασίας, αφού το 70% των συνταξιούχων παίρνει σύνταξη μέχρι ...500 ευρώ.

Η θέση των συνταξιούχων, σημειώνει στη συνέχεια, επιδεινώθηκε από την εφαρμογή των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ, καθώς και των μετέπειτα του ΠΑΣΟΚ και αναφέρουν σαν παραδείγματα: Την αποσύνδεση των κατώτερων ορίων συντάξεων του ΙΚΑ από τα 20 Ημερομίσθια Ανειδίκευτου Εργάτη, με αποτέλεσμα κάθε συνταξιούχος της κατηγορίας αυτής από το 1991 να έχει χάσει πάνω από 3,5 εκατομμύρια δραχμές, ενώ οι συντάξεις ΔΕΚΟ - Δημοσίου μειώθηκαν από 80% κάτω από το 60%.

Την κατάστασή τους, επισημαίνουν ακόμα, έχει επιδεινώσει η υποβαθμισμένη περίθαλψη των ασφαλιστικών ταμείων και του δημοσίου και η εμπορευματοποίηση της Υγείας, η οποία στοιχίζει πλέον πολύ ακριβά. Αναφέρουν, μάλιστα, σαν παράδειγμα τις πρόσφατες αυξήσεις σε 400 φάρμακα πάνω από 20% ευρείας χρήσης, το οποίο ήταν άλλο ένα σοβαρό οικονομικό πλήγμα στο πενιχρό εισόδημα. Οσον αφορά στο ΕΚΑΣ τονίζουν, ότι αν και το θεοποίησε η προηγούμενη κυβέρνηση και υιοθετεί η σημερινή της ΝΔ, το απορρίπτουν, γιατί πρόκειται για επιδοματική πολιτική, το παίρνει ένα μικρό ποσοστό συνταξιούχων και το κυριότερο δημιουργεί αδικίες και ανατρέπει την ασφαλιστική νομοθεσία και πρακτική.

Σχετικά με τα ασφαλιστικά τους προβλήματα σημειώνουν ότι τα ταμεία φυτοζωούν με συνεχώς μειωμένη κρατική επιχορήγηση και μειωμένη συμμετοχή της εργοδοσίας για λόγους ανταγωνιστικότητας. Υπενθυμίζουν ακόμα την καταλήστευση των αποθεματικών με την ΑΕΔΑΚ, καθώς και την εφαρμογή των αποφάσεων της Λισαβόνας, που οδηγούν στην ανατροπή του δημόσιου - κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος.

Τέλος, καλούν τον πρωθυπουργό να μην ξεχάσει τις υποσχέσεις που έδωσε στις εκλογές και δηλώνουν ότι, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, είναι αποφασισμένοι να βρεθούν στους δρόμους του αγώνα, για να υπερασπιστούν το δικαίωμα στη ζωή και τις κατακτήσεις τους και ζητούν συγκεκριμένα:

  • Πάγωμα τιμών, πάταξη της κερδοσκοπίας προστασία του εισοδήματος, κατάργηση της φορολογίας στα βασικά είδη πρώτης ανάγκης.
  • Κατώτερη σύνταξη για όλα τα ταμεία 20 ΗΑΕ, όχι μικρότερη από 880 ευρώ και 80% του εν ενεργεία κάθε φορά μισθού για τις ΔΕΚΟ - Ειδικά Ταμεία και ΟΤΑ.
  • Να δοθούν αμέσως χωρίς προσφυγή στα δικαστήρια τα οικογενειακά επιδόματα, του ΙΚΑ αλλά και των άλλων Ταμείων.
  • Να δοθούν χωρίς προσφυγή στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου τα αναδρομικά του ΛΑΦΚΑ.
  • Βελτίωση της ιατρικής - φαρμακευτικής περίθαλψης.
  • Μειωμένη συμμετοχή στην αγορά των φαρμάκων από 25% σε 10%.
  • Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι από το 1990 και μέχρι σήμερα.
«Αξιοπρεπείς συντάξεις»

Με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης «Η ΕΝΟΤΗΤΑ» παραθέτει τις διεκδικήσεις των απόμαχων της δουλιάς, σημειώνοντας πως «δε θα σταυρώσουμε τα χέρια μας περιμένοντας...».

«Διεκδικούμε ανθρώπινες συντάξεις στρογγυλοποιημένες 900 ευρώ για να μπορέσουμε ν' αντιμετωπίσουμε τις στοιχειώδεις βιοτικές και φαρμακευτικές ανάγκες μας» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο υπόμνημα. Επίσης, ανάμεσα στα άλλα, ζητείται η κατάργηση των παρακρατήσεων από την επιστροφή του ΛΑΦΚΑ. Να δοθεί το οικογενειακό επίδομα όπως υποχρεώθηκε η «εκσυγχρονιστική» κυβέρνηση Σημίτη να το κάνει, κλπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ