ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ
Θύελλα αντιδράσεων από τα συνδικάτα

Να αναλάβει το πρόσθετο υπέρογκο κόστος η κυβέρνηση και να αποδοθούν τα σπίτια χωρίς καμιά επιβάρυνση στους δικαιούχους, απαιτεί το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, καταγγέλλοντας την πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Εργάτες το 'χτισαν με αίμα και ιδρώτα. Σ' αυτούς και μόνο σ' αυτούς ανήκει. Τα περί «κόστους» η κυβέρνηση να πάει να τα πει στ' αφεντικά της
Εργάτες το 'χτισαν με αίμα και ιδρώτα. Σ' αυτούς και μόνο σ' αυτούς ανήκει. Τα περί «κόστους» η κυβέρνηση να πάει να τα πει στ' αφεντικά της
Θύελλα αντιδράσεων από τα συνδικάτα έχει προκαλέσει το σκάνδαλο γύρω από την κατασκευή και το υπέρογκο κόστος του Ολυμπιακού Χωριού, το οποίο επιχειρείται να φορτωθεί στους δικαιούχους του ΟΕΚ, αλλά και σε όλους τους εργαζόμενους που χρηματοδοτούν τον Οργανισμό Κατοικίας από το υστέρημά τους. Η προχτεσινή ανακοίνωση ότι το κόστος του Ολυμπιακού Χωριού ξεπερνά τα 1.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και ενδέχεται να φτάσει και τα 2.000 ευρώ το τετραγωνικό, τη στιγμή που στις άλλες κατασκευές του ΟΕΚ το κόστος δεν ξεπερνά τα 450 ευρώ το μέτρο, προκάλεσε ήδη τις έντονες αντιδράσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, το οποίο απαιτεί να αποδοθούν τα σπίτια στους δικαιούχους χωρίς καμιά επιβάρυνση.

Η υπόθεση του Ολυμπιακού Χωριού επιβεβαιώνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τη λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος, με πρόσχημα την κατασκευή των Ολυμπιακών έργων και την ανάγκη το εργατικό κίνημα να παλέψει για να μη φορτωθούν οι εργαζόμενοι με πρόσθετα βάρη προς όφελος των πολυεθνικών.

Σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ τονίζει: «Οχι στο χαράτσι της Ολυμπιακής Κατοικίας και καταγγέλλει τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για το υπέρογκο κόστος που μεθοδεύουν να φορτώσουν για τα 2.290 σπίτια του Ολυμπιακού Χωριού στις πλάτες των δικαιούχων της Εργατικής Κατοικίας».

«Είναι απαράδεκτο και προκλητικό - σημειώνει το ΠΑΜΕ - το κόστος των 1.510 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο των κατοικιών αυτών για τους εργαζόμενους, τη στιγμή που το κόστος των εργατικών κατοικιών του ΟΕΚ δεν ξεπερνά τα 450 ευρώ ανά τ.μ.

Αυτό πέραν των άλλων δείχνει τα βάρη των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων που πρόκειται να πληρώσει ο λαός με τους Ολυμπιακούς, υπογραμμίζει τη διασπάθιση χρήματος για να πλουτίσουν οι μεγαλοκατασκευαστές.

Δε συντρέχει κανένας λόγος να πληρώσουν οι εργαζόμενοι ούτε δραχμή επιβάρυνσης για τα σπίτια που θα διατεθούν με κλήρωση στο Ολυμπιακό Χωριό.

Τα συγκεκριμένα σπίτια είναι χρυσοπληρωμένα από τους εργάτες και πρέπει να αποδοθούν σε αυτούς χωρίς καμιά επιβάρυνση», καταλήγει η ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας.

Τεράστιο σκάνδαλο σε βάρος όλων των δικαιούχων του ΟΕΚ και όχι μόνο όσων σκοπεύουν να πάνε στο Ολυμπιακό Χωριό χαρακτηρίζει την υπόθεση η Ομοσπονδία Οικοδόμων και καταλογίζει ευθύνες στην προηγούμενη, αλλά και στη σημερινή κυβέρνηση, γιατί και οι δύο υπέταξαν τα πάντα στο βωμό του κέρδους των πολυεθνικών. Καλεί δε την κυβέρνηση να αναλάβει το επιπλέον κόστος κατασκευής του Ολυμπιακού Χωριού.

«Κεραμίδα» αντί για κεραμίδι!

Στην καταγγελία της η Ομοσπονδία Οικοδόμων σημειώνει: «Οσοι έκαναν όνειρα ότι "θα βάλουν κεραμίδι στο κεφάλι τους" στο Ολυμπιακό Χωριό μάλλον κεραμίδα έπεσε στο κεφάλι τους, αφού με βάση τα στοιχεία που έδωσε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΕΚ κ. Αγγελος Οικονομόπουλος, σε συνεδρίαση ανέφερε ότι το κόστος κατασκευής θα φθάσει τα 1.500 ευρώ, χωρίς σ' αυτό να υπολογίζεται η αξία του οικοπέδου στα χιλιοστά που αντιστοιχούν στην κατοικία, το 18% του ΦΠΑ, οι πρόσθετες αξιώσεις των κατασκευαστικών εταιριών κ.λ.π. Φαίνεται λοιπόν ότι το κόστος ανά τετραγωνικό μέτρο θα περάσει τα 2.000 ευρώ!

Αν στο γραμμάτιο - συνεχίζεται στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας - που καλείται να πληρώνει ο δικαιούχος ανά μήνα, προστεθούν και τα κοινόχρηστα, τα οποία είναι δυσβάσταχτα - αφού οι ένοικοι του Ολυμπιακού Χωριού καλούνται να πληρώνουν τη συντήρηση πισινών, γυμναστηρίων, τεράστιων υπαίθριων χώρων και άλλων διευκολύνσεων που η κυβέρνηση έκανε για να στεγάσει τους αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων - γίνεται φανερό ότι ο ΟΕΚ δεν απευθύνεται πλέον σ' αυτούς που έχουν ανάγκη να αποκτήσουν στέγη, αλλά σε ιδιαίτερα υψηλά αμειβόμενα στρώματα.

Γίνεται φανερό ότι η πλειοψηφία του ΔΣ του ΟΕΚ, εκτελώντας τις εντολές της τότε κυβέρνησης και σήμερα αντιπολίτευσης, οδήγησε τον Οργανισμό σε κατεύθυνση άσχετη με την αποστολή του και προκειμένου να λύσει ζητήματα διαμονής των αθλητών της Ολυμπιάδας των πολυεθνικών, μια και ο ιδιωτικός τομέας δεν αναλάμβανε αυτή την υποχρέωση, αφού τα κέρδη δεν ήταν άμεσα, έβαλε τον ΟΕΚ σε περιπέτειες».

Γι' αυτό, υπογραμμίζει η Ομοσπονδία Οικοδόμων, «υπεύθυνη να πληρώσει το επιπλέον κόστος κατασκευής του Ολυμπιακού Χωριού είναι η κυβέρνηση. Είναι αδιανόητο η κατασκευή κατοικιών του ΟΕΚ πανελλαδικά ανά τετραγωνικό μέτρο να είναι κατά μέσο όρο 450 ευρώ και στο Ολυμπιακό Χωριό 2.000 ευρώ! Αυτό είναι σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων. Η Ομοσπονδία μας καταγγέλλει την προηγούμενη και τη σημερινή κυβέρνηση σαν τους κύριους υπεύθυνους γι' αυτή την εξέλιξη και δηλώνει ότι θα κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αποτραπεί αυτό το σκάνδαλο». Τέλος καλεί «όλους τους δικαιούχους του ΟΕΚ, αποφασιστικά να βάλουν φρένο σ' αυτή την ασυδοσία, συμμετέχοντας ενεργά στη δράση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος».

«Κάποιοι απόκτησαν κακές συνήθειες και "κάνουν μνημόσυνα πολυτελείας με ξένα κόλλυβα". Διαχειρίζονται χρήματα των εργατών, ούτε καν σαν να επρόκειτο για δικά τους», σχολιάζει στην ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και κάνει καθαρό ότι «οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να αποδεχτούν αυτό το σκάνδαλο».

Το Ολυμπιακό κόστος να το πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο. Αυτή την απαίτηση προβάλλει η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργών (ΟΕΚΙΔΕ) και καλεί την κυβέρνηση να επιχορηγήσει τον ΟΕΚ για το επιπλέον κόστος πέραν των 450 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.


ΟΕΚ
Προσπάθεια να αμβλυνθούν οι αρνητικές εντυπώσεις

Ανακοίνωση από τον πρόεδρο του Οργανισμού Αγγελο Οικονομόπουλο, με αφορμή το χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας μας

Το μέγα σκάνδαλο του υπέρογκου κόστους του Ολυμπιακού Χωριού επιβεβαιώνει με χτεσινή του ανακοίνωση και ο πρόεδρος του ΟΕΚ Αγγελος Οικονομόπουλος. Ταυτόχρονα, η ανακοίνωση του προέδρου του Οργανισμού, με αφορμή το χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας μας, μεγαλώνει ακόμα περισσότερο τις ανησυχίες των δικαιούχων του ΟΕΚ και όλων των εργαζομένων, αφού:

Παρά τις όποιες προθέσεις του, το πρόβλημα παραμένει. Η κατασκευή του χωριού στοίχισε τουλάχιστον τέσσερις φορές περισσότερο από τις συνηθισμένες κατασκευές του ΟΕΚ.

Μέχρι τώρα καμιά απόφαση δεν υπάρχει για την κάλυψη αυτού του υπέρογκου κόστους. Ετσι ο κίνδυνος να επιβαρυνθούν αυτό το κόστος - σύμφωνα με την πάγια τακτική του ΟΕΚ - οι δικαιούχοι του παραμένει.

Οπως παραμένει γεγονός ότι με αυτά τα τεράστια κεφάλαια που διατέθηκαν για το Ολυμπιακό Χωριό, ο ΟΕΚ θα μπορούσε να είχε κατασκευάσει και στεγάσει μερικές χιλιάδες εργατικές οικογένειες. Γι' αυτό και η απαίτηση των ταξικών συνδικάτων να καλυφθεί το πρόσθετο αδικαιολόγητο κόστος από την κυβέρνηση παραμένει ακέραιο.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του προέδρου του ΟΕΚ, Αγγελου Οικονομόπουλου, έχει ως εξής: «Με αφορμή δημοσίευμα της έγκριτης εφημερίδας ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ στο φύλλο της 3-9-2004, σύμφωνα με το οποίο η τιμή του τ.μ. των κατοικιών του Ολυμπιακού Χωριού που θα πληρώσουν οι δικαιούχοι θ' ανέλθει σε 1.500 έως και 2.000 ευρώ, θα πρέπει να διευκρινιστούν τα εξής:

Σε εισήγηση στο ΔΣ του ΟΕΚ, ο πρόεδρος κ. Αγγελος Οικονομόπουλος αναφέρθηκε στο αναμενόμενο, βάσει των σημερινών δεδομένων, κόστος κατασκευής του Ολυμπιακού Χωριού και όχι στο ποσό που θα χρεωθεί στους οικιστές - δικαιούχους του ΟΕΚ.

Η Διοίκηση του ΟΕΚ όχι μόνο δεν έχει την επιδίωξη να επιβαρύνει ή να αποκλείσει τους χαμηλόμισθους δικαιούχους, αλλά αντίθετα επιθυμεί να θέσει υπόψη όλων των κοινωνικών εταίρων τα δεδομένα και να συζητηθούν λύσεις που θα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα του πράγματι υψηλότερου σε σχέση με τις άλλες κατοικίες του ΟΕΚ κόστους κατασκευής και τη δικαιότερη κατανομή του.

Βάσει της απόφασης 33680/3-8-1998 του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (κ. Μ. Παπαϊωάννου) που διέπει την κατανομή του κόστους των εργατικών κατοικιών και τον τρόπο υπολογισμού της χρεούμενης αξίας στους οικιστές αθροίζεται το κόστος όλων των κατοικιών που έχουν κατασκευασθεί ανά την Ελλάδα το προηγούμενο έτος και εξάγεται ο μέσος όρος, που χρεούται σε όλους τους οικιστές.

Ετσι, το πρώτο ερώτημα που εκ των πραγμάτων έχει τεθεί, είναι αν το κόστος του Ολυμπιακού Χωριού, μπορεί και πρέπει να κατανεμηθεί σε όλους τους δικαιούχους του ΟΕΚ ανά την Ελλάδα.

Ο υπολογισμός όμως της χρεούμενης ανά οικιστή αξίας δε γίνεται τόσο απλά και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί από τώρα να προσδιορισθεί. Εκεί, πρέπει να ληφθεί υπόψη (προσθετικά), η αξία του οικοπέδου, μετά την αφαίρεση των εκτάσεων που εκποιήθηκαν στο Ελληνικό Δημόσιο (ΚΕΔ) για την ανέγερση του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και του ΙΓΜΕ και ακόμη τυχόν αύξηση του κόστους από πρόσθετες εργασίες ή λόγω αγωγών των αναδόχων, πρέπει όμως από την άλλη ν' αφαιρεθούν και τα ποσά που κατέβαλε το Ελληνικό Δημόσιο ως επιχορήγηση στον ΟΕΚ για την κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού και για διαμόρφωση ελεύθερων χώρων και συμπληρωματικά έργα καθώς και τα ποσά που τυχόν θα εγκριθούν ως επιχορήγηση στο μέλλον για τον ίδιο σκοπό.

Στο ΠΔΕ έχουν πράγματι ενταχθεί για τον παραπάνω σκοπό ποσά 94.694.000 Ευρώ, εκ των οποίων απομένει να πληρωθούν στον ΟΕΚ 6.761.000 ευρώ. Αυτά τα ποσά θ' αφαιρεθούν από το συνολικό και τελικό κόστος κατασκευής, όταν θα υπολογισθεί η χρεούμενη αξία στους οικιστές.

Το ΔΣ του ΟΕΚ, λαμβάνοντας υπόψη του το δεδομένο, ότι το Ολυμπιακό Χωριό, ένα έργο που επαινέθηκε παγκοσμίως κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, αναμένεται να κοστίσει ακριβότερα από ό,τι οι άλλοι οικισμοί του ΟΕΚ, αποφάσισε, μετά από εισήγηση του προέδρου του, αφ' ενός να θέσει δημόσια το θέμα της δικαιότερης δυνατής κατανομής του υπερβάλλοντος κόστους (πάντα μετά την αφαίρεση του ποσού της επιχορήγησης του ΟΕΚ μέσω των ΠΔΕ) και αφ' ετέρου να συστήσει Επιτροπή για την πρόβλεψη και την παρακολούθηση του κόστους κατασκευής.

Παράλληλα, στην ίδια συνεδρίαση, το ΔΣ του ΟΕΚ αποφάσισε να επισπεύσει τη διαδικασία αξιοποίησης της λεγόμενης Διεθνούς Ζώνης, των αθλητικών εγκαταστάσεων και των λοιπών συμπληρωματικών χώρων, από την οποία μπορεί και πρέπει να προκύψει όφελος που ανήκει δικαιωματικά στον ΟΕΚ. Ως γνωστόν ο Διαγωνισμός που είχε προκηρυχθεί το 2002, είχε αποβεί άγονος.

Ετσι, ο ΟΕΚ μεριμνά και πιστεύουμε ότι, με τη συμπαράσταση της Πολιτείας και των εργαζομένων, θα επιλύσει το θέμα του υπερβάλλοντος κόστους του Ολυμπιακού Χωριού κατά τρόπο κοινωνικά δίκαιο.

Μέριμνα άλλωστε του ΟΕΚ αποτελεί και η μη επιβάρυνση των οικιστών με δυσβάσταχτα έξοδα κοινόχρηστων κλπ. Ετσι η σύνταξη κανονισμού και μάλιστα κανονισμού που θ' αποτελέσει πρότυπο για τον ΟΕΚ, θα διέπει κάθε οικοδομικό τετράγωνο χωριστά, βάσει του πρόσφατου Ν. 3227/2004 άρθρο 20 παρ. 6 και θα δίνει αποτελεσματική διαχείριση του Οικισμού, αποτελεί αναγκαιότητα, την οποία αναγνώρισε το ΔΣ - ΟΕΚ και αποφάσισε τη σύσταση Επιτροπής. Σε όλα αυτά τα θέματα υπάρχει ήδη σημαντική προεργασία από την εταιρία Ολυμπιακό Χωριό 2004 ΑΕ ιδιαίτερα τους τελευταίους 2 μήνες.

Επιδίωξη της Διοίκησης του ΟΕΚ αποτελεί ο οικισμός του Ολυμπιακού Χωριού, όπως αποτελεσματικά και υποδειγματικά φιλοξένησε τους αθλητές, να εξελιχθεί σε πρότυπο οικισμό του ΟΕΚ, λειτουργικό και ζωντανό και με εύλογο κόστος.

Ηδη δε εργαζόμαστε με εντατικούς ρυθμούς για την επίτευξη αυτού του στόχου».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ