ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Γαλάζια» πακέτα και απάτες

Η κυβέρνηση εφαρμόζει «πολιτικές ήπιας προσαρμογής στις συνθήκες που αναδεικνύει η δημοσιονομική απογραφή και όχι σκληρή λιτότητα». Κάθε μέρα που περνάει η κυβέρνηση της ΝΔ αποδεικνύει ότι έχει διδαχτεί πολλά από τις ΠΑΣΟΚικές μεθόδους εξαπάτησης των λαϊκών μαζών. Πράγμα αναπόφευκτο, από τη στιγμή που συνεχίζει με «νέα ορμή» την ίδια νεοφιλελεύθερη πολιτική.

Δεν εφαρμόζει σκληρή λιτότητα, αλλά ήπια και ισορροπημένη πολιτική, που δεν πλήττει τα λαϊκά στρώματα, διατείνεται το κυβερνητικό επιτελείο, προετοιμάζοντας το έδαφος για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ το άλλο Σαββατοκύριακο.

Η αλήθεια είναι ότι η λιτότητα σε βάρος των μισθωτών και των συνταξιούχων δεν έχει χαλαρώσει καθόλου τα προηγούμενα χρόνια, ούτε προβλέπεται να συμβεί τα επόμενα. Τις ολέθριες για τα λαϊκά εισοδήματα συνέπειες τις γνώριζε πολύ καλά ο σημερινός πρωθυπουργός και πριν από ένα χρόνο τις περιέγραφε με μελανά χρώματα, στο πλαίσιο, βέβαια, της δημαγωγικής τακτικής του. Τι έλεγε ο Κ. Καραμανλή ακριβώς πριν από ένα χρόνο:

- «Η Ελλάδα είναι πρωταθλητής της ακρίβειας και οι αμοιβές των μισθωτών (είναι) στο 57% του κοινοτικού μέσου όρου».

- «Οι πολίτες τα βγάζουν πέρα με δανεικά».

- «Στην Ελλάδα, οι πολίτες, στη μεγάλη πλειοψηφία τους, αισθάνονται ανασφάλεια και αβεβαιότητα για το αύριο».

Μάλιστα ο Κ. Καραμανλής είχε, δικαιολογημένα, χαρακτηρίσει «φιλοδωρήματα» τις αυξήσεις που είχε τότε υποσχεθεί ο Κ. Σημίτης σε συνταξιούχους και ανέργους. «Είναι πραγματικά θλιβερό ο πρωθυπουργός να εμφανίζει ως κοινωνική πολιτική την αύξηση του ενός ευρώ την ημέρα στους συνταξιούχους και στους ανέργους», είχε δηλώσει, επισημαίνοντας μάλιστα - και σωστά - ότι «τα βάρη που επωμίζονται όλα αυτά τα χρόνια οι πολίτες, από την έκρηξη της ακρίβειας και τις φορολογικές επιδρομές της κυβέρνησης».

Παρ' όλα αυτά και ενώ γνωρίζει τα κατώτατα όρια πείνας και εξαθλίωσης σε μισθούς και μεροκάματα, η κυβέρνηση επιχειρεί να πείσει ότι δίνοντας (ονομαστικές) αυξήσεις στο ύψος του πληθωρισμού, ούτε λιτότητα υπάρχει ούτε πλήττονται τα λαϊκά εισοδήματα! Πέραν του γεγονότος ότι οι μισθοί και οι συντάξεις «χάνουν» κάθε χρόνο ακόμα και έναντι του αναξιόπιστου επίσημου πληθωρισμού, η κυβέρνηση «παραβλέπει» ότι η ανεξέλεγκτη ακρίβεια στις τιμές των προϊόντων των πολυεθνικών λεηλατεί τα λαϊκά εισοδήματα, ενώ καλπάζει η εμπορευματοποίηση Παιδείας και Υγείας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους «οικονομικά ασθενέστερους».

Κυρίως, όμως, η κυβέρνηση υποκρίνεται ότι ακριβώς αυτή η πολιτική που εφάρμοσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις είναι που έχει διευρύνει σημαντικά το χάσμα μεταξύ πλούτου - φτώχειας, για το οποίο, τώρα πλέον, δεν κάνει την παραμικρή αναφορά.

Επιπρόσθετες «αποχρώσες» ενδείξεις για το «ισορροπημένο» της πολιτικής της παρουσιάζονται η «σταδιακή» και όχι εφάπαξ μείωση της φορολογίας προς το μεγάλο κεφάλαιο, καθώς και ότι οι αποκρατικοποιήσεις δε θα είναι σαρωτικές και θα οδηγούν σε ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Η πραγματικότητα είναι ότι οι φορολογικοί συντελεστές για τις επιχειρήσεις θα μειωθούν -έστω και σε βάθος διετίας - από το 35% στο 25%, ενώ οι μισθωτοί και συνταξιούχοι, τα συνήθη υποζύγια, θα κληθούν να καλύψουν το «κενό», και μάλιστα με την επαχθή φορολόγηση, αυτή της αύξησης των έμμεσων φόρων (τσιγάρα, ποτά, κ.ο.κ). Παράλληλα, πρόλαβε και έβαλε ένα νέο χαράτσι στους επαγγελματοβιοτέχνες με το «κλείσιμο» παλαιότερων υποθέσεων.

Οσο για τις αποκρατικοποιήσεις, υπάρχει καταστρωμένο σχέδιο: Μετά την παράδοση των ΕΛΠΕ στον Λάτση, ακολουθεί το ξεπούλημα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σε κάποια μεγάλη τράπεζα, ενώ σειρά για «στρατηγικό επενδυτή» παίρνουν ο ΟΤΕ, η ΕΥΔΑΠ, η ΔΕΠΑ και πιθανότατα η ΔΕΗ... Καμία «ηπιότητα» δε διαθέτει η εφαρμοζόμενη πολιτική. Αντίθετα, είναι μια σταθερή και διαρκώς εντεινόμενη επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων.

Το κυβερνητικό επιτελείο έχει ήδη έτοιμο το προπαγανδιστικό οπλοστάσιο, προκειμένου να παραπλανήσει, αποπροσανατολίσει και παραμυθιάσει τους εργαζόμενους. Το δόγμα που ακολουθεί είναι «ήπια πολιτική με αντάλλαγμα κοινωνική συναίνεση και ηρεμία»!

Στη ΔΕΘ, ο Κ. Καραμανλής θα επιχειρήσει να δικαιολογήσει την «ανάγκη» για τη συνέχιση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, που θα πλασάρει όμως ως «νέα», δημιουργώντας τις απαραίτητες προσδοκίες για «καλύτερες μέρες» και επιχειρώντας να παρατείνει την περίοδο χάριτος και ανοχής από τους εργαζόμενους.

Πολύτιμος σύμμαχος για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ που διαρκώς την πιέζει... να κυβερνήσει και να εφαρμόσει το πρόγραμμά της(!), ενώ εποικοδομητικό ρόλο παίζουν και οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ που διεκδικούν ένα...«μετα-ολυμπιακό σχέδιο ανάπτυξης», καπιταλιστικής εννοείται, αποδεχόμενες για τους εργαζόμενους τη μοίρα, του σύγχρονου σκλάβου.

«Το μήνυμα του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ θα είναι αισιόδοξο», διαμηνύει ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου Γ. Αλογοσκούφης. Αναμφισβήτητα θα είναι μήνυμα αισιοδοξίας προς το μεγάλο κεφάλαιο, επιφυλάσσοντας μπόλικο παραμύθι προς τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους συνταξιούχους, τη νεολαία. Ακριβώς όπως τα «πακέτα Σημίτη»...


Π.Κ.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Εκφραστής των οραμάτων της πλουτοκρατίας

Ο στόχος της καλύτερης διαχείρισης της «παγκοσμιοποίησης» διακηρύχτηκε χτες στην εκδήλωση για την επέτειο των 30 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ

Προστάτης της ισχυρής Ελλάδας και των οραμάτων της πλουτοκρατίας για τη χώρα εμφανίστηκε και χτες ο Γ. Παπανδρέου στην εκδήλωση για τα 30 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ.

Τα αρχικά συνθήματα και το βίντεο που προβλήθηκε χτες στο Θέατρο Βράχων, πριν ξεκινήσει η ομιλία του Γ. Παπανδρέου, εμφάνιζαν τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου, να μιλά για την Ελλάδα που ανήκει στους Ελληνες...

Τα δημαγωγικά συνθήματα του 1974 χρησιμοποίησε και ο Γιώργος Παπανδρέου ξεκινώντας με τις ίδιες λέξεις την ομιλία του. Βέβαια, την ίδια στιγμή προέβαλε τα μεγάλα έργα του ΠΑΣΟΚ, προτάσσοντας την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ. Ο ίδιος εντελώς δημαγωγικά υποστήριξε ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι «ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης με επίκεντρο τον άνθρωπο»... Μόνο που αυτό το «μοντέλο», όπως είπε αμέσως μετά, πρέπει να «χτιστεί» πάνω σε «νέες παραγωγικές συμφωνίες μεταξύ ιδιωτών και κράτους»! Το «νέο αναπτυξιακό όραμα» του ΠΑΣΟΚ, όπως το ανέλυσε ο πρόεδρός του, είναι φανερό ότι πρόκειται για ένα όραμα που πρώτα και κύρια εξασφαλίζει σίγουρες ...δουλιές και κέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο.

Ο Γ. Παπανδρέου μίλησε και για νέο μοντέλο «κοινωνικής ανάπτυξης» που οραματίζονται οι «σοσιαλιστές» του ΠΑΣΟΚ. Θέλοντας να το παρουσιάσει χρησιμοποίησε μια φράση του πατέρα του από το 1991, αναφέροντας: «Το σοσιαλιστικό μοντέλο πρέπει να διορθώνει την αγορά», και ο ίδιος πρόσθεσε: «Ετσι επιβιώνουν οι σοσιαλιστές μέσα στην καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση»...

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και το μήνυμα του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Αντόνιο Γκουτιέρες, προς τους συντρόφους του του ΠΑΣΟΚ. «Στόχος μας είναι μια καλύτερη διαχείριση της παγκοσμιοποίησης».

Η συγκεκριμένη φράση περικλείει ουσιαστικά τόσο τη διαδρομή του ΠΑΣΟΚ όλα αυτά τα χρόνια όσο και τους στόχους που έχει θέσει σήμερα από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αναβλήθηκε η επίσκεψη Πούτιν

Την αναβολή της επίσκεψης του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, από το Σεντ Χέρλαχ της Ολλανδίας, όπου συμμετείχε στο άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η επίσκεψη αναβάλλεται, όπως δήλωσε ο Π. Μολυβιάτης, λόγω των τραγικών γεγονότων στη Βόρεια Οσετία.

Νέες τουρκικές παραβιάσεις

Εξι σχηματισμοί τουρκικών αεροσκαφών προέβησαν χτες σε παραβάσεις που εξελίχθηκαν σε επτά παραβιάσεις στις περιοχές της Σαμοθράκης, της Λήμνου και βορειοδυτικά της Λέσβου. Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά ενώ σε τέσσερις περιπτώσεις η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εμπλοκή.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ