Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της ΕΥΑΘ ΑΕ, που χτες παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, η βλάβη στο συγκεκριμένο αγωγό ήταν λίγο - πολύ «αναμενόμενη», καθώς από το 1978, οπότε και εντάχθηκε στο δίκτυο της ΕΥΑΘ, δεν έχει συντηρηθεί ούτε μία φορά! Το 1995 μάλιστα, είχε καταγραφεί ξανά πολυήμερη διακοπή της υδροδότησης στη Θεσσαλονίκη, εξαιτίας ρήγματος στον ίδιο τσιμεντένιο αγωγό (και μάλιστα στην ίδια περιοχή), χωρίς ωστόσο οι αρμόδιοι να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα για τη συντήρησή του. Σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΑΘ ΑΕ, οι εργασίες συντήρησης του αγωγού θα ξεκινούσαν μετά την ένταξη στο δίκτυο των αγωγών που μεταφέρουν νερό από τον Αλιάκμονα, έργο που θα έπρεπε να έχει παραδοθεί ήδη από το 2003.
Πρόβλημα, όμως, παρουσιάστηκε και στη διαχείριση του νερού που εξασφαλίστηκε από άλλα δίκτυα, προκειμένου να μετριαστεί το πρόβλημα της λειψυδρίας για τους Θεσσαλονικείς, με αποτέλεσμα, χτες, σε ορισμένες περιοχές της πόλης το λιγοστό νερό να φτάνει περιοδικά, ενώ σε άλλες, οι βρύσες παρέμεναν στεγνές από το πρωί της Τρίτης. Η διοίκηση της ΕΥΑΘ ΑΕ απέδωσε το φαινόμενο στην «κακή οργάνωση» των δεξαμενών, κυρίως της Τούμπας και της Καλαμαριάς.
Η προχτεσινή βλάβη στο δίκτυο της ΕΥΑΘ ΑΕ επαναφέρει, με δραματικό τρόπο, στην επιφάνεια τις συνέπειες από τη μετοχοποίηση (ιδιωτικοποίηση στην ουσία) της επιχείρησης τον Αύγουστο του 2001. Παρά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις στα τιμολόγια της εταιρίας και την παραπέρα εμπορευματοποίηση του νερού, η διοίκηση της επιχείρησης προσανατολίζεται στην αύξηση των κερδών της, αδιαφορώντας για τη συντήρηση του δικτύου και την ποιότητα του νερού που καταλήγει στους καταναλωτές. Η βλάβη που σημειώθηκε την Τρίτη ήρθε σε μια στιγμή κατά την οποία η επιχείρηση παρουσίασε τα κέρδη της για το πρώτο εξάμηνο του 2004 και τα οποία είναι αυξημένα κατά 80% σε σχέση με πέρσι.
Η αποκατάσταση της βλάβης, σύμφωνα με την ΕΥΑΘ ΑΕ, αναμενόταν να ολοκληρωθεί σήμερα το πρωί, οπότε και σταδιακά θα ξεκινούσε η υδροδότηση της Ανατολικής Θεσσαλονίκης και του κέντρου, με προτεραιότητα στα Νοσοκομεία και στους άλλους ευαίσθητους φορείς.
«Στον αέρα» βρίσκονται 141 εργαζόμενοι στην καθαριότητα και τεχνικό προσωπικό του Δήμου Χαλκιδαίων. Το ΑΣΕΠ επέστρεψε, χωρίς να εξετάσει, τους φακέλους τους, με το αιτιολογικό ότι δεν είχε υπογράψει ένα μέλος της Τριμελούς Επιτροπής, που είχε συγκροτηθεί στο Δήμο και συγκεκριμένα η Σοφία Μπασούκου - Νίτη, διευθύντρια Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου.
Ετσι, οι εργαζόμενοι, παρότι εργάζονται στο Δήμο εδώ και 6 μήνες, δεν έχουν υπογράψει καμία σύμβαση εργασίας, δε γνωρίζουν το καθεστώς εργασίας τους. Από την άλλη, η δημοτική αρχή και ο (προσκείμενος στο ΠΑΣΟΚ) δήμαρχος, Δ. Αναγνωστάκης, με τη συναίνεση της νεοδημοκρατικής αντιπολίτευσης και τον επικεφαλής της Χαρ. Μανιάτη (νυν περιφερειάρχης Αττικής), που έχουν και την κύρια ευθύνη γι' αυτήν την αρνητική εξέλιξη, κρατάνε τους εργαζόμενους σε κατάσταση ομηρίας και συνεχούς εμπαιγμού.
Κανονικά, η διαδικασία πρόσληψης των 141 εργαζομένων θα έπρεπε να είχε λήξει εδώ και μήνες. Ομως, κατά τη διαδικασία υλοποίησης των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, αριθμ. 281/03 και 282/03 της 29/9/2003, «για την πρόσληψη προσωπικού ανταποδοτικού χαρακτήρα και πρόσληψη προσωπικού σε κενές οργανικές θέσεις διαφόρων ειδικοτήτων», η Σοφία Μπασούκου - Νίτη διαπίστωσε διάφορες παραλείψεις και παρανομίες στον έλεγχο αιτήσεων, που, κατά την άποψή της, συνιστούσαν παραβίαση των διατάξεων του νόμου περί προσλήψεων και δεν υπέγραψε τα σχετικά έγγραφα προς το ΑΣΕΠ. Παράλληλα, τις συγκεκριμένες καταγγελίες της γνωστοποίησε στον δήμαρχο Χαλκίδας και στο ΑΣΕΠ.
Παρ' όλα αυτά, οι διαδικασίες προχώρησαν και χωρίς την υπογραφή του ενός μέλους της επιτροπής, οι φάκελοι στάλθηκαν στο ΑΣΕΠ, το οποίο μετά από τρεις μήνες επέστρεψε τους φακέλους.
Οι εργαζόμενοι, όμως, βρίσκονται ξεκρέμαστοι, ανασφαλείς και ανήσυχοι για τα παραπέρα, ενώ το σωματείο «αγρόν αγοράζει». Προκειμένου δε να συμβάλει και αυτό στο σιγοντάρισμα της δημοτικής αρχής και στην άμβλυνση των αντιδράσεων που προκαλεί η προκλητική στάση του, πραγματοποιεί σήμερα «ενημερωτική συνέλευση», χωρίς να προτίθεται να διεκδικήσει το ξεκαθάρισμα του προβλήματος.
Σε μόλις 15μηνη φυλάκιση με τριετή μάλιστα αναστολή, καταδίκασε χτες το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο τον τραμπούκο Αμερικάνο βολεϊμπολίστα Κλέιτον Στάνλεϊ ο οποίος χτύπησε έγκυο στην πλατεία Μητροπόλεως ύστερα από διαπληκτισμό που είχε με αυτή και το σύζυγό της. Ο 27χρονος «αθλητής» αρχικά είχε παραπεμφθεί με τις κατηγορίες της απρόκλητης επικίνδυνης σωματικής βλάβης λόγω εξύβρισης, αντίστασης κατά της αρχής και της απλής σωματικής βλάβης. Τελικά όμως το δικαστήριο τον καταδίκασε μόνο για αντίσταση κατά της αρχής και πρόκληση απλής σωματικής βλάβης.
Στην απολογία του είπε ότι ήταν μεθυσμένος και δεν καταλάβαινε τι έκανε, ενώ νωρίτερα το θύμα του είχε δηλώσει πως αν της ζητήσει συγγνώμη θα τον συγχωρέσει. Ετσι με μια συγγνώμη ο τραμπούκος είναι ελεύθερος να επαναλάβει τις πράξεις του, βέβαιος ότι η ελληνική Δικαιοσύνη θα δείξει κατανόηση...
Αυτό πια και αν είναι πρόκληση! Η «Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004 ΑΕ» αξιώνει με εξώδικο από το Ταμείο Προνοίας Κατωτέρων Πληρωμάτων Εμπορικού Ναυτικού (ΤΠΚΠΕΝ), δηλαδή από τους ναυτεργάτες, να πληρώσει το ποσό των 192.592 ευρώ, επειδή δεν παρανόμησε και δεν εκκένωσε τον ξενώνα της Εστίας Ναυτικών - κοινώς δεν πέταξε στο δρόμο τους άνεργους ναυτεργάτες - για να μετατραπεί το κτίριο σε χώρο διαμονής των... προσκεκλημένων του Οργανισμού στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων! Η Οργανωτική Επιτροπή έρχεται, πιο συγκεκριμένα, να ζητήσει από πάνω και τα ρέστα, όταν αυτή είναι που έχει παραβιάσει κατάφωρα τη σχετική σύμβαση που είχε υπογράψει με το ΤΠΚΠΕΝ στις 6.11.2001.
Η σύμβαση προέβλεπε ρητά ότι η Οργανωτική Επιτροπή θα επισκεύαζε το κτίριο του ξενώνα προκειμένου στη συνέχεια να το χρησιμοποιήσει για τους Αγώνες. Η επισκευή, σύμφωνα με τη σύμβαση, θα γινόταν τμηματικά και χωρίς ο ξενώνας να σταματήσει να λειτουργεί για την εξυπηρέτηση των ναυτεργατών. Τον περασμένο Φλεβάρη και ενώ στον ξενώνα δεν έχει γίνει η παραμικρή επισκευαστική εργασία, έρχεται η «Αθήνα 2004» και απαιτεί να σταματήσει η λειτουργία του ξενώνα, να πεταχτούν έξω όλοι οι ναυτεργάτες, προκειμένου να αρχίσει η επισκευή του κτιρίου. Η μεθόδευση, όπως είχε φανεί, ήταν να αφαιρεθεί από τον κλάδο των ναυτεργατών μία ακόμα παροχή. Τα σχέδια αυτά αποτράπηκαν από τον αγώνα των ναυτεργατών και των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, όμως τώρα όπως όλα δείχνουν, τίθενται ξανά σε εφαρμογή...