ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΤΑΤΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΕΒΡΟΥ
Σήμερα η κινητοποίηση στο Επαρχείο

Από προηγούμενη κινητοποίηση των αγροτών του Εβρου
Από προηγούμενη κινητοποίηση των αγροτών του Εβρου
Σε συμβολική κατάληψη του Επαρχείου του Βόρειου Εβρου προχωρούν σήμερα από το πρωί οι παραγωγοί πατάτας, διεκδικώντας εδώ και τώρα λύση στο πρόβλημα διάθεσης του προϊόντος, με τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής καθώς και περιορισμό των ανεξέλεγκτων εισαγωγών από τρίτες χώρες.

Οι πατατοπαραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση. Περίπου 20.000 τόνοι πατάτας παραμένουν απούλητοι, στα χωράφια, γιατί οι αγρότες αρνούνται να πουλήσουν την παραγωγή τους στις εξευτελιστικές τιμές που εκβιάζουν να την αγοράσουν οι έμποροι. Συνολικά στο Βόρειο Εβρο καλλιεργούνται 4.500 στρέμματα με πατάτες και από αυτά τα 2.000 στρέμματα καλλιεργούνται στην περιοχή του Δήμου Ν. Βύσσας. Κάποιοι από τους καλλιεργητές της Ν. Βύσσας αναγκάστηκαν να δώσουν την παραγωγή τους με 8 και 9 λεπτά το κιλό, ενώ το κόστος παραγωγής έχει διαμορφωθεί στα 14 και 15 λεπτά το κιλό. Την ίδια ώρα που οι ντόπιες πατάτες κινδυνεύουν να σαπίσουν στα χωράφια, η ελληνική αγορά έχει πλημμυρίσει από πατάτες Αιγύπτου, Τουρκίας και Ισπανίας, με πρόσχημα την κάλυψη των αναγκών με φθηνό προϊόν. «Θέλουν να μας πάρουν το προϊόν με τέτοιες τιμές και την ίδια ώρα η πατάτα φτάνει στον καταναλωτή με 45 και 50 λεπτά το κιλό», ανέφερε στο «Ρ» ο Γιάννης Μαργαριτίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νέας Βύσσας, καταγγέλλοντας πως μόνος στόχος των μεγαλέμπορων που λυμαίνονται την αγορά είναι το μεγαλύτερο κέρδος για τις τσέπες τους.

Οι αγρότες της περιοχής έχουν φτάσει στο αμήν. Δέχονται το ένα χτύπημα πίσω από το άλλο. Ακόμη δεν έχουνε πάρει τις αποζημιώσεις για την παραγωγή που καταστράφηκε το 2002 σε έκταση 2.500 στρεμμάτων. Πέρσι δεν κατάφεραν να βγάλουνε κέρδος και φέτος τους ζητάνε να μπούμε και μέσα.

«Μπροστά στην οικονομική καταστροφή που πλησιάζει, δεν έχουμε άλλο δρόμο από αυτό του αγώνα. Χτες συμμετείχαμε στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ στην Αλεξανδρούπολη. Τώρα προχωράμε σε κατάληψη του Επαρχείου και τις επόμενες μέρες θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας. Φτάνουν οι υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα» σημείωσε ο Γ. Μαργαριτίδης.

Εκδήλωση για το Μπλόκο Καλλιθέας

Γέμισε με πλήθος κόσμου, νέους και γέρους, πολλοί απ' τους οποίους αντάρτες του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ, με τις τιμημένες σημαίες της ΕΑΜικής Αντίστασης, με τα λουλούδια και τα αντάρτικα τραγούδια, η πλατεία Ελπίδας Παλαιών Σφαγείων Πετραλώνων - Θησείου, την Κυριακή 29.8.2004 στην εκδήλωση τιμής για την 60ή επέτειο από το Μπλόκο της Καλλιθέας και το Ολοκαύτωμα των Παλαιών Σφαγείων από τους χιτλεροφασίστες και τους συνεργάτες τους στην Κατοχή.

Μιλώντας ο πρόεδρος του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ Πετραλώνων -Θησείου, αναφέρθηκε στο νόημα της θυσίας των πατριωτών στιγματίζοντας μαζί με τα εγκλήματα του χιτλεροφασισμού και τα μεταβαρκιζιανά και την αγγλοαμερικανική επέμβαση και τη συνεχιζόμενη τρομοκρατία σήμερα για να υποτάξουν το αδούλωτο φρόνημα των λαών, όπως τόνισε. Παρόν στην εκδήλωση τιμής και μνήμης, εκτός από τους αντιστασιακούς και τις οργανώσεις τους(πολλά Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ, Μακρονησιώτες κλπ.), έδωσαν και οι ΚΟ Ανω και Κάτω Πετραλώνων και Θησείου.

ΦΩΤΟ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΟΝΑΚΗΣ

Συγκέντρωση συμπαράστασης για τον Ταϊλάν

Την Παρασκευή, 3 Σεπτέμβρη, στις 8.30 το πρωί έξω από τον Αρειο Πάγο, όπου θα συζητηθεί η υπόθεσή του, μετά την πρωτόδικη απόφαση για έκδοσή του στη Γερμανία

Συγκέντρωση αλληλεγγύης και συμπαράστασης έξω από τον Αρειο Πάγο (Λεωφόρο Αλεξάνδρας) διοργανώνει αύριο Παρασκευή, 3 Σεπτέμβρη, στις 8.30 το πρωί η Επιτροπή Αλληλεγγύης Φορέων και Οργανώσεων για τη μη έκδοση του Κούρδου αγωνιστή Σινάν Μποσκούρτ (Ταϊλάν) στη Γερμανία. Την ίδια μέρα στις 9.30 το πρωί εκδικάζεται στον Αρειο Πάγο η έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης του Εφετείου Θράκης για έκδοση του Ταϊλάν στη Γερμανία.

Η κινητοποίηση ανακοινώθηκε από τον κ. Αντανασιώτη, συνήγορο υπεράσπισης του Ταϊλάν, στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε η Επιτροπή Αλληλεγγύης, με τη συμμετοχή πλήθους φορέων, οργανώσεων και συνδικάτων, μεταξύ των οποίων ο Ν. Τσιούνης εκπρόσωπος της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» και ο Κ. Χατζάρας από το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.

«Πολιτική σκευωρία», χαρακτήρισε τη δίωξη του Ταϊλάν ο Δ. Χατζηπαναγιώτης, συνήγορος υπεράσπισης, ο οποίος έκανε μια εκτενή ενημέρωση για την υπόθεση. Μετέφερε τους θερμούς αγωνιστικούς χαιρετισμούς του Ταϊλάν, με τον οποίο είχε συναντηθεί λίγο νωρίτερα στις φυλακές Κορυδαλλού.

«Η αντίσταση σήμερα βαφτίζεται έγκλημα», τόνισε, μεταξύ άλλων, η Αντ. Λεγάκη εκπρόσωπος της Επιτροπής Συνταγματικών Δικαιωμάτων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, η οποία κάλεσε το λαό να επιδείξει την πραγματική ελληνοτουρκική φιλία που χτίζεται μέσα από τους αγώνες.

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη συγκέντρωση την Παρασκευή, απεύθυνε ο Φεράτ εκ μέρους της Επιτροπής Αλληλεγγύης Πολιτικών Κρατουμένων Τουρκίας - Κουρδιστάν.

Ο Ταϊλάν καταζητείται από τις γερμανικές αρχές ως τρομοκράτης, για συμμετοχή στην οργάνωση «Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο - Κόμμα». Πρόκειται για γνωστή αριστερή οργάνωση με αγωνιστική δράση στην Τουρκία, από την οποία προέρχονται πολλοί συμμετέχοντες στην απεργία πείνας ενάντια στα «λευκά κελιά». Σημειώνεται ότι ο Ταϊλάν καταδικάστηκε από τις ελληνικές αρχές, επειδή, το Μάρτη του 2004, βοήθησε τρεις πολιτικούς κρατούμενους, πρώην φυλακισμένους στα «Λευκά Κελιά» με σημαντικά προβλήματα υγείας (οι οποίοι δραπέτευσαν πεζή από την Τουρκία) να μπουν στην Ελλάδα, για να ζητήσουν πολιτικό άσυλο.

Παράλληλα, κινήθηκε η διαδικασία έκδοσής του στη Γερμανία, με βάση αδικήματα για τα οποία ο Ταϊλάν έχει ήδη δικαστεί, αθωωθεί καθώς και αποζημιωθεί από τη γερμανική Δικαιοσύνη για το διάστημα που κρατήθηκε σε γερμανικές φυλακές. Σημαντικό στοιχείο αποτελεί επίσης το γεγονός ότι παρά το ένταλμα από τις γερμανικές αρχές ο Ταϊλάν είχε ανανεώσει το διαβατήριό του στο γερμανικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη το καλοκαίρι του 2003.

ΝΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση τιμής στο Σταυράκι

Το Σάββατο 4 του Σεπτέμβρη, η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ και το Παράρτημα του Πανελλήνιου Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας συνδιοργανώνουν εκδήλωση μνήμης και τιμής για την Ευτυχία Πρίντζου, γραμματέα της ΝΕ του ΚΚΕ, και τους συντρόφους της - όλοι κομμουνιστές αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης - που εκτελέστηκαν στο Σταυράκι Ιωαννίνων τέλη Αυγούστου - αρχές Σεπτέμβρη του 1948 από το μοναρχοφασιστικό κράτος και παρακράτος του Εμφυλίου. Η εκδήλωση θα γίνει στις 11 το πρωί στο μνημείο, στον τόπο της εκτέλεσης των αγωνιστών.

Εκδρομή - προσκύνημα

Εκδρομή - προσκύνημα στα «Πετρουλιάνικα» διοργανώνει η ΠΕΑΕΑ Πειραιά το διήμερο 7-8/9 με δωρεάν μετακίνηση. Το πούλμαν αναχωρεί από την πλατεία Κάνιγγος στις 8.30 π.μ. και από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά στις 9 π.μ. Για κλείσιμο θέσεων και πληροφορίες, στα τηλέφωνα: 210.4124.696 (μόνο πρωί) και 210.4526.139 (πρωί - απόγευμα).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ