Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της ΕΥΑΘ ΑΕ, που χτες παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, η βλάβη στο συγκεκριμένο αγωγό ήταν λίγο - πολύ «αναμενόμενη», καθώς από το 1978, οπότε και εντάχθηκε στο δίκτυο της ΕΥΑΘ, δεν έχει συντηρηθεί ούτε μία φορά! Το 1995 μάλιστα, είχε καταγραφεί ξανά πολυήμερη διακοπή της υδροδότησης στη Θεσσαλονίκη, εξαιτίας ρήγματος στον ίδιο τσιμεντένιο αγωγό (και μάλιστα στην ίδια περιοχή), χωρίς ωστόσο οι αρμόδιοι να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα για τη συντήρησή του. Σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΑΘ ΑΕ, οι εργασίες συντήρησης του αγωγού θα ξεκινούσαν μετά την ένταξη στο δίκτυο των αγωγών που μεταφέρουν νερό από τον Αλιάκμονα, έργο που θα έπρεπε να έχει παραδοθεί ήδη από το 2003.
Πρόβλημα, όμως, παρουσιάστηκε και στη διαχείριση του νερού που εξασφαλίστηκε από άλλα δίκτυα, προκειμένου να μετριαστεί το πρόβλημα της λειψυδρίας για τους Θεσσαλονικείς, με αποτέλεσμα, χτες, σε ορισμένες περιοχές της πόλης το λιγοστό νερό να φτάνει περιοδικά, ενώ σε άλλες, οι βρύσες παρέμεναν στεγνές από το πρωί της Τρίτης. Η διοίκηση της ΕΥΑΘ ΑΕ απέδωσε το φαινόμενο στην «κακή οργάνωση» των δεξαμενών, κυρίως της Τούμπας και της Καλαμαριάς.
Η προχτεσινή βλάβη στο δίκτυο της ΕΥΑΘ ΑΕ επαναφέρει, με δραματικό τρόπο, στην επιφάνεια τις συνέπειες από τη μετοχοποίηση (ιδιωτικοποίηση στην ουσία) της επιχείρησης τον Αύγουστο του 2001. Παρά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις στα τιμολόγια της εταιρίας και την παραπέρα εμπορευματοποίηση του νερού, η διοίκηση της επιχείρησης προσανατολίζεται στην αύξηση των κερδών της, αδιαφορώντας για τη συντήρηση του δικτύου και την ποιότητα του νερού που καταλήγει στους καταναλωτές. Η βλάβη που σημειώθηκε την Τρίτη ήρθε σε μια στιγμή κατά την οποία η επιχείρηση παρουσίασε τα κέρδη της για το πρώτο εξάμηνο του 2004 και τα οποία είναι αυξημένα κατά 80% σε σχέση με πέρσι.
Η αποκατάσταση της βλάβης, σύμφωνα με την ΕΥΑΘ ΑΕ, αναμενόταν να ολοκληρωθεί σήμερα το πρωί, οπότε και σταδιακά θα ξεκινούσε η υδροδότηση της Ανατολικής Θεσσαλονίκης και του κέντρου, με προτεραιότητα στα Νοσοκομεία και στους άλλους ευαίσθητους φορείς.