ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Ιούλη 2004
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΚΑΒ
Αρνούνται να γίνουν «λάστιχο»

Eurokinissi

Μ' άδεια χέρια έφυγαν και χτες από το υπουργείο Υγείας οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ, όπου αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου τους είχε συνάντηση με το γενικό γραμματέα του υπουργείου, Π. Μπουχώρη.

Στους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ έχει απαγορευτεί - λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων - η κανονική άδεια, ενώ τους επιβάλλεται η εργασία χωρίς ρεπό και αργίες. Μ' άλλα λόγια, οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ στην περίοδο των Ολυμπιακών και των Παραολυμπιακών Αγώνων πρέπει να «γίνουν λάστιχο».

Το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ με ομόφωνη απόφασή του, κήρυξε για σήμερα τετράωρη στάση εργασίας (9 π.μ. - 1 μ.μ.) στη διάρκεια της οποίας θα γίνει έκτακτη Γενική Συνέλευση, με σκοπό την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ διεκδικούν να μην εργάζονται χωρίς ρεπό, αργίες και χωρίς να παίρνουν κανονική άδεια.

Χτες το απόγευμα αντιπροσωπεία του ΔΣ του σωματείου συναντήθηκε με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας, Π. Μπουχώρη. Ωστόσο, οι απαντήσεις του ΓΓ του υπουργείου, κατ' εξουσιοδότηση του υπουργού Υγείας, Ν. Κακλαμάνη, ήταν ότι στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων θα υπάρξουν «εξτρά πληρωμές». Αυτό, σύμφωνα με τους εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ, μεταφράζεται σε 22 ευρώ τη βάρδια, ενώ, σύμφωνα πάντα με τους εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ, ο ΓΓ τους υποσχέθηκε και επίδομα ετοιμότητας από το Σεπτέμβρη του 2004, που θα φτάνει τα 30 ευρώ το μήνα.

Οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ αρνούνται τους εξοντωτικούς ρυθμούς και την εντατικοποίηση στην εργασία. «Την ευθύνη, υπογραμμίζουν, την έχουν οι πολιτικές οι οποίες έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα για την προνοσοκομειακή φροντίδα και την υποβάθμιση των υπηρεσιών, καθώς επίσης και των εργασιακών δικαιωμάτων μας. Οι κυβερνώντες να πάρουν τις ευθύνες τους προσλαμβάνοντας επειγόντως μόνιμο προσωπικό (όχι προνοσοκομειακή φροντίδα στη λογική των διμηνιτών συμβασιούχων), γιατί έτσι υποβαθμίζεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες».

Τέλος, οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ ζητούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει στο σχεδιασμό και στην εξασφάλιση του μόνιμου προσωπικού και της υλικοτεχνικής υποδομής για πανελλαδική ανάπτυξη του ΕΚΑΒ, έτσι ώστε να προσφέρει υψηλής ποιότητας δημόσια και δωρεάν προνοσοκομειακή φροντίδα Υγείας.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Πυροσβεστικές αποφάσεις για χρόνιες καταστάσεις

Αύριο η εξάωρη στάση εργασίας της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά και έκτακτη Γενική Συνέλευση στο νοσοκομείο «Σωτηρία», ώρα 11 π.μ.

Υποσχέσεις πυροσβεστικού χαρακτήρα που επιχειρούν να δώσουν λύσεις σε προβλήματα που προκαλεί η χρόνια περιοριστική πολιτική, έδωσε ο υπουργός Υγείας Ν. Κακλαμάνης σε αντιπροσωπεία της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) στη συνάντησή τους που έγινε το περασμένο Σάββατο.

Ο Ν. Κακλαμάνης υποσχέθηκε νομοθετική ρύθμιση για τη διευθέτηση της απόδοσης - χωρίς χρονικές δεσμεύσεις - των κονδυλίων για τις εφημερίες. Ηδη υπογράφτηκε κοινή απόφαση του Νικ. Κακλαμάνη και του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Π. Δούκα για αύξηση των κονδυλίων των εφημεριών για το 2004 κατά 11,65 εκατ. ευρώ καθώς το κονδύλι που ενέκρινε η προηγούμενη κυβέρνηση - ύψους 375 εκατ. ευρώ - ήταν υποτιμημένο κατά 20% σε σχέση με τις προβλεπόμενες αυξήσεις. Ο υπουργός Υγείας στη συνάντηση ανέφερε ότι θα επακολουθήσει και ένα ακόμα κονδύλι γύρω στον Οκτώβρη. Ωστόσο όμως στην κοινή απόφαση αναφέρεται ρητά ότι «η αύξηση αυτή αποτελεί την τελική οριστικοποίηση των δαπανών για εφημερίες έτους 2004 και οποιαδήποτε νέα μεταβολή θα μπορεί να γίνει μόνο με ισόποση ανακατανομή του ίδιου κωδικού». Δηλαδή με αναδιανομή της λιτότητας.

Συνολικά το υπουργείο Υγείας ζήτησε πρόσθετο κονδύλι 50 εκατ. ευρώ για την πληρωμή για τις υπερωρίες και τις εφημερίες και μέχρι στιγμής το υπουργείο Οικονομικών ενέκρινε κονδύλι 25 εκατ. ευρώ, όπως δήλωσε ο Νικ. Κακλαμάνης σε διάφορα ΜΜΕ. Αυτά τα περιορισμένα κονδύλια θα χρησιμοποιήσει ο Νικ. Κακλαμάνης για τις πληρωμές υπερεργασίας ή εφημεριών όσων θα απασχοληθούν σε πρόσθετη εργασία λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων.

Οσον αφορά τους Σταθμούς Α΄ Βοηθειών ο υπουργός Υγείας είπε ότι τους «φορτώθηκε» απ' την προηγούμενη κυβέρνηση και ότι επίκειται μια συνάντηση μεταξύ των νέων προέδρων των τριών Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας-Πρόνοιας και της ΕΙΝΑΠ για να συμφωνήσουν τους όρους λειτουργίας, όσων τελικά λειτουργήσουν απ' τους ΣΑΒ.

Για αύριο το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΙΝΑΠ έχει προκηρύξει εξάωρη στάση εργασίας (8 π.μ. - 2 μ.μ.) και έκτακτη Γενική Συνέλευση στο Αμφιθέατρο του νοσοκομείου «Σωτηρία», ώρα 11 π.μ.. Σήμερα, εξάλλου το βράδυ, συνεδριάζει και το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, το οποίο θα ασχοληθεί με αυτά τα θέματα.

«ΑΓΛΑΪΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ» - «ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ» ΒΟΥΛΑΣ
Επίσχεση εργασίας των ειδικευομένων

Διεκδικούν την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών Μάη και Ιούνη

Σε επίσχεση εργασίας βρίσκονται οι ειδικευόμενοι γιατροί του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού» ενώ από χτες άρχισαν επίσχεση εργασίας και καθημερινή στάση εργασίας (8-11 πμ) οι ειδικευόμενοι γιατροί στο «Ασκληπιείο» της Βούλας διεκδικώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών Μάη και Ιούνη.

Στο «Αγλαΐα Κυριακού», εργάζονται 70 ειδικευόμενοι γιατροί, έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας και όπως εξήγησαν στο «Ρ» η κατάσταση αυτή έχει ξεκινήσει από την περσινή χρονιά όποτε άρχισαν καθυστερήσεις καταβολής των χρημάτων από τις εφημερίες των ειδικευόμενων γιατρών και περικοπές. Η εφημερία των ειδικευόμενων καλύπτεται με 4 ευρώ την ώρα.

Οπως σημείωσε στο «Ρ» ο ειδικευόμενος γιατρός στην Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική του νοσοκομείου, Νίκος Σπυρίδης, η κατάσταση αυτή προκαλεί αγανάκτηση. «Δημιουργούνται, σημειώνει, δύσκολες καταστάσεις όταν πολλοί ειδικευόμενοι γιατροί με οικογένεια αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα με τα 880 ευρώ που παίρνουν ως μισθό και ενώ φτάνουν να κάνουν 10 - 12 εφημερίες το μήνα χωρίς να ξέρουν πότε και αν θα πληρωθούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλά τμήματα, όπως το χειρουργικό που οι ειδικευόμενοι γιατροί του κάνουν και τις περισσότερες εφημερίες, δουλεύουν ξέροντας ότι δεν πρόκειται να πληρωθούν όταν ξεπεράσουν το λεγόμενο πλαφόν, δηλαδή το ύψος τους βασικού μισθού».

Οπως τονίζει ο ειδικευόμενος γιατρός, στην κυριολεξία τα τμήματα του νοσοκομείου σε ό,τι αφορά τις εφημερίες λειτουργούν μόνο χάρη στην ευσυνειδησία των γιατρών, που σημειωτέον επιτελούν το έργο τους σε αντίξοες συνθήκες ακόμα και σε ό,τι αφορά τους κοιτώνες διαμονής τους στο νοσοκομείο.

Το συγκεκριμένο παράδειγμα δείχνει ότι πέρα από ζητήματα διαχείρισης των οικονομικών της Υγείας, το κύριο που πρέπει να καταλάβουν και οι εργαζόμενοι στο χώρο και όχι μόνο, είναι ότι απαιτείται ανατροπή της σημερινής πολιτικής για να γίνει η Υγεία λαϊκό δικαίωμα, κοινωνικό αγαθό που θα παρέχεται σε όλους δημόσια και δωρεάν, με τους λειτουργούς της να αμείβονται με αξιοπρεπείς μισθούς και να επιτελούν σωστά και σε ανθρώπινες συνθήκες το έργο τους.

Στάσεις εργασίας

Με τετράωρες στάσεις εργασίας σε κάθε βάρδια συνεχίζουν για τρίτη εβδομάδα τις κινητοποιήσεις τους οι εργάτες στο εργοστάσιο κατασκευής ψυγείων ΦΡΙΓΚΟΚΛΑΣ στην Κάτω Αχαγιά και διεκδικούν ικανοποιητική Διμερή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Στον αντίποδα, η εργοδοσία εκμεταλλευόμενη για μια ακόμη φορά την επαίσχυντη ΣΣΕ που υπέγραψε η ΓΣΕΕ με το ΣΕΒ, αρνείται να ικανοποιήσει ακόμα και στοιχειώδη αιτήματα των εργατών.

Στο πλευρό των αγωνιζόμενων εργατών βρίσκεται η Τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ στην Πάτρα, η οποία με ανακοίνωση συμπαράστασης που εξέδωσε στέκεται αλληλεγγύη στον αγώνα τους και τονίζει πως ο συντονισμένος αγώνας των εργαζομένων μπορεί να ανατρέψει τους αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ