ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Ιούλη 2004
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΥΒΟΙΑ
Νεκρός εργάτης, πατέρας πέντε παιδιών

Ενας ακόμα εργάτης νεκρός - ο πέμπτος μέσα σε ένα 48ωρο - ήρθε να προστεθεί χτες στους 40 σκοτωμένους σ' όλη τη χώρα. Νεκρός είναι ο Ιωάννης Σούμας, 49 χρονών, από τους Καλημεριανούς της Κύμης, πατέρας πέντε παιδιών, ηλικίας από οχτώ μέχρι 23 ετών, που εργαζόταν ως τεχνίτης οικοδόμος στην εργολαβική εταιρία «ΕΜΠΕΔΟΣ ΑΕ» που έχει αναλάβει εργολαβία στο έργο «Φράγμα Μανικίων» στο ομώνυμο χωριό των Κονιστρών της Εύβοιας. Ο άτυχος εργάτης ακολουθούσε βαρέως τύπου σκαπτικό μηχάνημα που άνοιγε δρόμο για τσιμεντόστρωση. Οταν ο οδηγός του σκαπτικού μηχανήματος (τύπου γκρέιντερ) θέλησε να κάνει όπισθεν, δεν αντιλήφθηκε τον εργάτη που ακολουθούσε και τον συνέθλιψε κάτω από το βάρος των τροχών.

Ο 49χρονος εργάτης είναι ο πέμπτος νεκρός στο νομό απ' τις αρχές του 2004 που έπεσαν θύματα της πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, της ΕΕ. Πολιτική που υιοθετεί και εκτρέφει την ασυδοσία του κεφαλαίου και το κυνήγι του κέρδους, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Εύβοιας του ΚΚΕ. Και καλεί την εργατική τάξη σε συσπείρωση και ταξικό αγώνα ενάντια στις εγκληματικές αντεργατικές πολιτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που δίνουν βορά τους εργαζόμενους στην αύξηση των ασύδοτων κερδών των εργοδοτών, ενάντια στις πολιτικές που σπέρνουν τη φτώχεια, την αναπηρία και το θάνατο σε χιλιάδες εργάτες και εργατικές οικογένειες.

  • Τρεις αλλοδαποί ναυτικοί τραυματίστηκαν ελαφρά, το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης, κατά τη διάρκεια εργασιών με αυτοκινούμενο γερανοφόρο όχημα, στα Ναυπηγεία ΛΑΜΔΑ Ελευσίνας.

Την ίδια πάλι ημέρα τραυματίστηκε ελαφρά χειριστής ανυψωτικού γερανού, όταν αυτός ανετράπη κατά τη διάρκεια εργασιών εκφόρτωσης ξυλείας από το πλοίο «KAPITAN BELODVORTSEV» σημαίας Ρωσίας στο λιμάνι της Κορίνθου.

ΚΡΗΤΗ - ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Απεργία εν μέσω αστυνομοκρατίας

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις ακολουθούσαν κατά πόδας τους απεργούς οικοδόμους κατά τη διάρκεια της 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης

Με απεργία και παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο Χερσονήσου, απάντησαν χτες το πρωί οι οικοδόμοι του Νομού Ηρακλείου στην προκλητική και απαράδεκτη - όπως τη χαρακτήρισαν - απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χερσονήσου, να σταματήσουν οι οικοδομικές εργασίες στην περιοχή από 1 Μάη ως και 30 Σεπτέμβρη, γιατί ενοχλούν τα ξενοδοχεία. Απέναντί τους όμως βρήκαν το «κράτος του αστυνόμου», λες και η κινητοποίηση ήταν κάποια τρομοκρατική ενέργεια και οι απεργοί τρομοκράτες.

Ετσι κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης όσο και της μετακίνησης των οικοδόμων στη Χερσόνησο, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις με αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες τους ακολουθούσαν συνεχώς. Μάλιστα έξω από το Δημαρχείο υπήρχαν και ειδικοί φρουροί με τζιπ που φύλαγαν το κτίριο.

Οι οικοδόμοι συγκεντρώθηκαν στις 9 το πρωί έξω από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και στη συνέχεια μετέβησαν στο Δημαρχείο Χερσονήσου πραγματοποιώντας παράσταση διαμαρτυρίας.

Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον αντιδήμαρχο Ν. Βασιλάκη ο οποίος με ειρωνικό τρόπο και ύφος εξακολούθησε να επιμένει και να παραμένει στην απόφαση που έχουν πάρει, χαρακτηρίζοντας μάλιστα υπερβολικές και λαϊκίστικες τις διαμαρτυρίες των οικοδόμων.

Ενδεικτικό του τρόπου που αντιμετωπίζονται οι εργατικές κινητοποιήσεις και το δικαίωμα στη συνδικαλιστική δράση, είναι και το γεγονός ότι όταν συνδικαλιστές πέρασαν το πρωί από το εργοτάξιο που βρίσκεται στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, για να ελέγξουν και ενημερώσουν τους εργαζόμενους εκεί για την απεργία, άνδρες της ασφάλειας με πολιτικά και αστυνομικές δυνάμεις τους απαγόρευσαν την είσοδο στο χώρο απαιτώντας να τους προσάψουν τα στοιχεία τους και ειδική άδεια από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Επίσης τους ενημέρωσαν ότι αν τελικά περάσουν στο χώρο θα πρέπει να συνοδεύονται από αστυνομικούς.

Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ αρνήθηκαν να δώσουν τα στοιχεία τους, καταγγέλλοντας την αστυνομία και την πολιτική της κυβέρνησης. Τελικά συνεργείο οικοδόμων πέρασε στο χώρο χωρίς συνοδεία πραγματοποιώντας την περιοδεία στο εργοτάξιο.

«Εάν νομίζουν ότι θα μας σταματήσουν με τέτοια μέτρα και τρόπους είναι βαθιά νυχτωμένοι» - δηλώνει στο «Ρ» ο Γιάννης Γωνιανάκης, μέλος της διοίκησης του συνδικάτου και της Ομοσπονδίας Οικοδόμων.

«Το δικαίωμα στη δουλιά - προσθέτει - δεν είναι ζήτημα καμιάς απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου ή άλλου οργάνου. Είναι δικαίωμα του κάθε εργαζόμενου και αυτό θα το υπερασπιστούμε μέχρι τέλους. Δεν μπορεί να μένουν στο δρόμο οικοδόμοι με τις οικογένειές τους γιατί θα ενοχληθούν οι μεγαλοξενοδόχοι.

Οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που μας περιέβαλαν δεν είναι τυχαίο. Οι προσπάθειες να τρομοκρατηθούν οι εργαζόμενοι και να σταματήσουν να διεκδικούν θα πέσουν στο κενό. Αποδεικνύουν περίτρανα για ποιους προορίζονται τα περιβόητα μέτρα ασφαλείας και πως οι εργαζόμενοι τελικά είναι αυτοί που χαρακτηρίζονται ως τρομοκράτες».

ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
«Ανθυγιεινή» η Ολυμπιακή αφαίμαξη του Θριάσιου

Την ακύρωση της απαράδεκτης απόφασης για τις υποχρεωτικές αποσπάσεις 12 γιατρών και έξι νοσηλευτών από το Θριάσιο Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας (ΚΥ) Ελευσίνας και Μεγάρων, για να στελεχώσουν τους Ολυμπιακούς Σταθμούς Α' Βοηθειών (ΣΑΒ) στον Πειραιά, αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας - πρόνοιας, αναβάθμιση του νοσοκομείου και των παρεχομένων δημοσίων υπηρεσιών υγείας, απαίτησαν κάτοικοι του Θριάσιου πεδίου, με πικετοφορία που πραγματοποίησαν χτες στους κεντρικούς δρόμους της Ελευσίνας.

Δεκάδες κάτοικοι της περιοχής ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Τοπικής Γραμματείας Θριασίου του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου και με πικέτες πορεύτηκαν στους δρόμους της Ελευσίνας διεκδικώντας: «Δημόσια δωρεάν υγεία για όλους», «Ουσιαστική αναβάθμιση του Θριασίου νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας», αλλά και τονίζοντας ότι «Η Υγεία δεν είναι εμπόρευμα»!

Οι κάτοικοι εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους, που ήδη εργάζονται με εξουθενωτικούς ρυθμούς λόγω των τρομακτικών ελλείψεων. Υπογράμμισαν, ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες γίνονται άλλοθι για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, την υποβάθμιση του συστήματος Υγείας, την τοποθέτηση καμερών παρακολούθησης - ηλεκτρονικών χαφιέδων που θα καταγράφουν κάθε κίνηση των εργαζομένων και λαϊκών στρωμάτων.

«Τα νοσοκομεία ανήκουν στο λαό, όχι στο κεφάλαιο το ιδιωτικό», «Δώστε λεφτά για την Υγεία, μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία», ήταν μερικά απ' τα συνθήματα που ακούστηκαν, ενώ οι διαδηλωτές μοίραζαν ενημερωτικά φυλλάδια στους περαστικούς και στα καταστήματα της περιοχής.

ΠΑΜΕ
Αλληλεγγύη στους ναυτεργάτες

Συνεχίζουν τον αγώνα τους οι ναυτεργάτες στα πλοία «ΔΙΑΓΟΡΑΣ», «ΠΑΤΜΟΣ» και «ΡΟΔΟΣ». Οι ναυτεργάτες των τριών πλοίων από τις 25 Ιούνη 2004 έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας, καθώς το εταιρικό σχήμα ΔΑΝΕ - ΑΝΕΚ τους οφείλει μισθούς τεσσάρων μηνών, δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και την άδεια του 2003.

Με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ επισημαίνει τις συνέπειες από την πολιτική απελευθέρωσης των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, των όρων δηλαδή που βάζει η πολιτική της ΕΕ για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στην ακτοπλοΐα, η οποία, όπως τονίζει, είναι η βαθύτερη αιτία για τη συνέχιση της σκληρής πολύμηνης δοκιμασίας των 300 ναυτεργατών και των οικογενειών τους στα παραπάνω πλοία με την κάλυψη του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας.

«Αποθρασυμένοι οι εφοπλιστές, αναφέρει η ανακοίνωση, επιβάλλουν αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, εκτινάσσουν την ακρίβεια στα ύψη, προχωρούν σε απολύσεις, ανατρέπουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας με 16ωρα και 18ωρα συνεχούς απασχόλησης, κόβουν και ράβουν με βάση τα συμφέροντά τους τις ακτοπλοϊκές γραμμές, με στόχο τη μέγιστη κερδοφορία τους.

Αυτό το τοπίο που στηρίζουν και εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ τώρα για τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους, το επόμενο διάστημα θα γίνει πιο επώδυνο για τους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα».

Απέναντι σ' αυτή την κατάσταση, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, οι τοπικοί φορείς, τα συνδικάτα, οι εργαζόμενοι πρέπει να δράσουν, να αντισταθούν, να οργανώσουν την πάλη τους και τους αγώνες τους. Τώρα είναι πλέον καθαρό ότι η μόνη λύση είναι να χτίσουν τη δική τους συμμαχία, για να διεκδικήσουν δημόσια ακτοπλοϊκή συγκοινωνία, για την προστασία των δικών τους συμφερόντων.

ΕΚΑΒ
Προς κινητοποιήσεις

Σε 24ωρη πανελλαδική προειδοποιητική απεργία θα προχωρήσουν στις 5 Αυγούστου οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ που διεκδικούν από την κυβέρνηση να καταβληθεί και σ' αυτούς το Ολυμπιακό επίδομα. Σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθεί το αίτημά τους, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού ΕΚΑΒ, αποφάσισε την πραγματοποίηση 24ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων από τις 13 έως τις 27 Αυγούστου, δηλαδή την περίοδο διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ