ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Ιούλη 2004
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ
Καταψήφισε τον Ντ. Μπαρόζο, νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
  • Δήλωση κατέθεσαν οι Ελληνες κομμουνιστές ευρωβουλευτές
  • Σε ποιες Επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου συμμετέχουν

Η Διαμάντω Μανωλάκου
Η Διαμάντω Μανωλάκου
Την εκλογή του Πορτογάλου πρωθυπουργού, Ντουράο Μπαρόζο (Jose Manuel Durao Barroso), στη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επικύρωσε χτες η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο D. Barroso εκλέχτηκε με 413 ψήφους υπέρ, έναντι 251 ψήφων κατά, σε σύνολο 664 έγκυρων ψηφοδελτίων. Το σύνολο των ψηφισάντων ήταν 711.

Δήλωση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

«Το ΚΚΕ θα συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις για την ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών που η εκλογή του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σηματοδοτεί», τόνισε η Διαμάντω Μανωλάκου, εκ μέρους της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, σε δήλωση που κατέθεσε κατά τη διαδικασία εκλογής του προταθέντος για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jose Manuel Durao Barroso. To πλήρες κείμενο της δήλωσης είναι το εξής:

Η ομόφωνη επιλογή του συντηρητικού Πορτογάλου πρωθυπουργού D. Barroso τόσο από τους συντηρητικούς όσο και από τους «σοσιαλιστές» αρχηγούς των κρατών - μελών της ΕΕ, για το αξίωμα του pροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν ήρθε από το πουθενά, ούτε εξέπληξε το ΚΚΕ.

Σηματοδοτεί:

1) Tη συνδιαλλαγή της ΕΕ με τις ΗΠΑ, το κλείσιμο των όποιων διαφορών είχαν για τη λεία από την επέμβαση στο Ιράκ, την αποκατάσταση στα μάτια των λαών του βρόμικου ιμπεριαλιστικού πολέμου, την εντονότερη συμμετοχή της ΕΕ στους σχεδιασμούς και τις επεμβάσεις που απαιτεί η "νέα τάξη πραγμάτων".

2) Tην επίσπευση εφαρμογής των αντεργατικών μέτρων που επιτάσσουν τα ενωσιακά μονοπώλια (σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις, ξεθεμελίωοη όσων κατακτήσεων απέμειναν σε μισθούς, συντάξεις, υγεία, παιδεία, πρόνοια, δικαίωμα στην εργασία κλπ.).

3) Tην επιβολή στους λαούς της ΕΕ του ψευδεπίγραφου "ευρωσυντάγματος" που θα κατοχυρώσει και θεσμικά το μιλιταριστικό, αυταρχικό και αντεργατικό χαρακτήρα της ΕΕ.

Το ΚΚΕ θα συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις στην ανάπτυξη των αγώνων τόσο του ελληνικού όσο και των άλλων λαών της ΕΕ για την ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών που η εκλογή του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σηματοδοτεί.

Χιλιάδες εργαζόμενοι στην Ελλάδα απολύονται, και το πράσινο φως έχει δοθεί από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις που τη στηρίζουν.

Για τους παραπάνω λόγους το ΚΚΕ θα καταψηφίσει τον Jose Manuel Barroso».

Στις Επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ συμμετέχουν στις εξής Επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:

Διαμάντω Μανωλάκου:

1. Επιτροπή Γεωργίας (τακτικό μέλος).

2. Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Ανάπτυξης (αναπληρωματικό μέλος).

Θανάσης Παφίλης:

1. Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων (αναπληρωματικό μέλος).

2. Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (τακτικό μέλος).

3. Υποεπιτροπή Ασφαλείας και Αμυνας (τακτικό μέλος).

Γιώργος Τούσσας:

1. Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων (αναπληρωματικό μέλος).

2. Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού (τακτικό μέλος).

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ 17-18 ΙΟΥΝΗ
Σε αντίθεση με τα συμφέροντα των λαών οι αποφάσεις της

Παρέμβαση του Θανάση Παφίλη στο Ευρωκοινοβούλιο στη σχετική συζήτηση

Ο Θανάσης Παφίλης
Ο Θανάσης Παφίλης

Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για τα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής στις 17-18 Ιούνη 2004 και τις δηλώσεις της Ιρλανδικής Προεδρίας ο Θανάσης Παφίλης, εκ μέρους της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του KKE, έκανε την εξής τοποθέτηση:

«Οι αποφάσεις, οι εκτιμήσεις και τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 17/18 Ιουνίου βρίσκονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των εργαζομένων και των λαών της Ευρώπης, οι οποίοι με την ψήφο ή και την αποχή τους στις Ευρωεκλογές στις 13 Ιούνη εξέφρασαν την καταδίκη στην ΕΕ και την πολιτική της.

Το "Ευρωσύνταγμα", που ενέκρινε η Σύνοδος Κορυφής, ενσωματώνει όλες τις προηγούμενες Συνθήκες που κατοχυρώνουν την ελευθερία του κεφαλαίου και την ανατροπή των κατακτήσεων και των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Αποτελεί ανώτερη θεσμική θωράκιση της δικτατορίας των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.

Υιοθετείται το αμερικανικό στρατιωτικό δόγμα του "προληπτικού πολέμου" εναντίον μιας χώρας ή χωρών, με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ανατρέποντας έτσι βασικές αρχές Διεθνούς Δικαίου που αποτυπώνονται στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ. Στρατιωτικοποιεί την ΕΕ, που στηρίζει το NATO και συνεργάζεται μαζί του.

Αποφασίστηκε μεγαλύτερη συνεργασία ΕΕ - ΗΠΑ για την επέμβαση και καταδυνάστευση των λαών, η επαίσχυντη συνεργασία με την κατοχική κυβέρνηση του Ιράκ, η αποστολή του Ευρωστρατού στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, η επέκταση δράσης του μέχρι την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν και τη Γεωργία, η εφαρμογή του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδίου για τη Μέση Ανατολή.

Προωθήθηκαν νέα μέτρα περιστολής λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών, ώστε να χτυπηθούν οι εργατικοί, λαϊκοί αγώνες και να επιβληθεί η τρομοκρατία στους λαούς.

Η εργατική τάξη της Ευρώπης, οι λαοί να δυναμώσουν την αντίσταση, την ανυπακοή και την απειθαρχία στην ΕΕ. Να αγωνιστούν για να μην υπάρξει "Ευρωσύνταγμα" και η ΕΕ να διαλυθεί».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΟΥΣΣΑΣ
Η ολλανδική Προεδρία θα βρει αντιμέτωπους τους μαζικούς αγώνες των λαών

Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με τις δηλώσεις του Συμβουλίου και το πρόγραμμα δραστηριοτήτων της Ολλανδικής Προεδρίας, ο Γιώργος Τούσσας, εκ μέρους της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, έκανε την εξής τοποθέτηση:

«Οι προγραμματικές δηλώσεις της Ολλανδικής Προεδρίας αποτελούν πρόκληση για τους εργαζόμενους και τους λαούς των κρατών - μελών της ΕΕ και η εφαρμογή τους θα βρει αντιμέτωπους τους μαζικούς αγώνες των εργαζομένων.

Η ταχύτερη και αποτελεσματικότερη προώθηση των αναδιαρθρώσεων και των ιδιωτικοποιήσεων, οι αλλαγές στην αγορά εργασίας και το ωράριο, προκειμένου να αυξηθεί η «ανταγωνιστικότητα», οι πιέσεις για μείωση των συντάξεων και συρρίκνωση των δημόσιων συστημάτων ασφάλισης και γενικότερα η εμμονή στην αντιλαϊκή στρατηγική της Λισαβόνας αποδεικνύουν για άλλη μια φορά το βαθύ αντιλαϊκό χαρακτήρα της ΕΕ που βρίσκεται στην αποκλειστική υπηρεσία του μεγάλου κεφαλαίου.

Η προώθηση νέων αυταρχικών αποφάσεων που στρέφονται ενάντια στο λαϊκό κίνημα και παραβιάζουν βάναυσα τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και τις ατομικές και κοινωνικές ελευθερίες, όπως το μαζικό φακέλωμα των πολιτών, η παρακολούθηση όλων των τηλεπικοινωνιών και η παράδοση των στοιχείων στις ΗΠΑ και άλλες χώρες, η ενίσχυση των αρχών δίωξης και πληροφοριών με πρόσχημα την τρομοκρατία, καθώς και η νέα στρατηγική της 2ης φάσης μετά το Τάμπερε βρίσκουν σθεναρή αντίδραση από τους λαούς των κρατών - μελών της Ευρώπης και από τον ίδιο τον νομικό κόσμο».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ