Συνέντευξη του Ν. Κωνσταντόπουλου για το υπό ίδρυση «Ευρωπαϊκό Κόμμα της Αριστεράς»
Περίπου ως κοσμογονία παρουσιάστηκε χτες από τον πρόεδρο του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλο, η δημιουργία του «Ευρωπαϊκού Κόμματος της Αριστεράς», κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ενόψει του ιδρυτικού συνεδρίου που πραγματοποιείται το Σαββατοκύριακο στη Ρώμη. Βέβαια, η πραγματικότητα κάθε άλλο παρά ειδυλλιακή είναι και απέχει πολύ από τις διακηρύξεις της ηγεσίας του ΣΥΝ, που προσπάθησε να προσδώσει στο εγχείρημα έναν χαρακτήρα που αντικειμενικά δεν έχει, εμφανίζοντάς το ως ελπίδα για τους λαούς της Ευρώπης.
Ο Ν. Κωνσταντόπουλος έκανε λόγο για την Αριστερά που θα επηρεάσει την πορεία της Ευρώπης και θα επηρεαστεί απ' αυτήν. Η φιλοδοξία, βέβαια, επηρεασμού της Ευρώπης εξαντλείται στον ουτοπικό στόχο για «θεσμική εξέλιξη της ΕΕ στην κατεύθυνση μιας δημοκρατικής, κοινωνικής, ειρηνικής και οικολογικής Ευρώπης». Απεναντίας η ΕΕ επιχειρεί μια πολύ πιο σπουδαία παρέμβαση ωθώντας στη δημιουργία ευρωπαϊκών κομμάτων, τα οποία θα αναγνωρίζει στο βαθμό που αυτά θα καταθέτουν τα σέβη τους στις συνθήκες της, θα αποδέχονται τους κανονισμούς της, θα έχουν δράση σύμφωνη με τις αρχές της. Εν ολίγοις, κόμματα απολύτως ελεγχόμενα, στην υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτή η αλήθεια, που προκύπτει με απόλυτη σαφήνεια από το σχετικό κανονισμό ίδρυσής τους, σκόπιμα αποκρύπτεται όχι μόνο από τους λαούς της Ευρώπης αλλά και από τα ίδια τα μέλη κομμάτων, όπως ο ΣΥΝ, που πρωτοστατούν στη δημιουργία τέτοιων σχημάτων.
Ο Ν. Κωνσταντόπουλος μίλησε ακόμα για μια ευρωπαϊκή Αριστερά ανταγωνιστική προς το νεοφιλελευθερισμό και πιστή στο όραμα του σοσιαλισμού. Προσπέρασε, βέβαια, το γεγονός ότι αυτή η μορφή διαχείρισης ανταποκρίνεται σήμερα στα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, τα ίδια συμφέροντα που επέβαλαν την οικοδόμηση της ΕΕ, χωρίς αμφισβήτηση της οποίας ο σοσιαλισμός μόνο ως όραμα θα παραμείνει.
Γι' αυτό καθαυτό το «Ευρωπαϊκό Κόμμα της Αριστεράς» ο πρόεδρος του ΣΥΝ ανέφερε πως «αποτελεί συμβολή στη συνεργασία των δυνάμεων της Αριστεράς στην Ευρώπη, αλλά και πέραν αυτής». Η αλήθεια, βέβαια, είναι πως αυτή η απόπειρα κάθε άλλο παρά πνεύμα συνεργασίας αποπνέει, απεναντίας έχει δράσει διασπαστικά ακόμη και στο επίπεδο της Ευρωομάδας. Συμπλήρωσε πως αποτελεί μια πρωτότυπη προσπάθεια, αδικώντας ωστόσο την ΕΕ μια και δεν ανέφερε πως ήταν δική της έμπνευση, χαρακτήρισε σημαντικές καινοτομίες κάποια τεχνικά και αυτονόητα δεδομένα όπως τη συναίνεση, τη δυνατότητα διαφοροποίησης, την ισοτιμία ανδρών-γυναικών κ.ά.
Ο Ν. Κωνσταντόπουλος επιχείρησε να επιτεθεί στο ΚΚΕ κατηγορώντας το, μεταξύ άλλων, για «περιχαράκωση και απομονωτισμό» και «πολιτικό παραλογισμό», αφού «καταγγέλλει μια διαδικασία στην οποία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μετέχει το σύνολο της ευρωπαϊκής Αριστεράς» και που στόχο της έχει το συντονισμό δράσης. «Στην ουσία - ισχυρίστηκε - αυτές οι αντιλήψεις απομακρύνουν από μια θεμελιώδη αξία της Αριστεράς. Τη διεθνή αλληλεγγύη, το διεθνισμό. Ωστε, λοιπόν, το σύνολο της ευρωπαϊκής Αριστεράς, που σήμερα διεκδικεί εναλλακτικό δρόμο, μαζί με το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ και τα νέα κοινωνικά κινήματα, είναι όργανα του ευρωπαϊκού καπιταλισμού και χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ενωση;».
Επ' αυτών δεν έχουμε παρά να σημειώσουμε: Στην ίδρυση του «Ευρωπαϊκού Κόμματος της Αριστεράς» δε συμμετέχει το σύνολο της ευρωπαϊκής Αριστεράς. Ακόμα και στον κατάλογο που ο ΣΥΝ μοίρασε πολύ λίγα είναι τα κόμματα που αναφέρονται ως ιδρυτικά μέλη. Δε συμμετέχει ούτε το 25% των κομμάτων της σημερινής Ευρωομάδας. Στην Ευρώπη υπάρχουν 45 Κομμουνιστικά Κόμματα, στο «Ευρωπαϊκό Κόμμα» συμμετέχουν τρία. Ακόμα και το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα με πρόσφατη ανακοίνωσή του διευκρίνισε πως την τελική του απόφαση θα την πάρει μετά το ιδρυτικό συνέδριο του επόμενου Σαββατοκύριακου. Σημειώνεται ακόμη ότι τα αριστερά κόμματα των χωρών της Σκανδιναβίας προχώρησαν στη συγκρότηση της Βόρειας Αριστερής Πράσινης Συμμαχίας, αρνούμενα να αποδεχτούν τους όρους συγκρότησης «Ευρωπαϊκών Κομμάτων» όπως τίθενται από την ΕΕ.
Το «Ευρωπαϊκό Κόμμα της Αριστεράς» αποτελεί ένα σχηματισμό κομμάτων από χώρες-μέλη της ΕΕ. Θα χρηματοδοτείται από την ΕΕ. Ο συντονισμός δράσης και η διεθνιστική αλληλεγγύη - αν αυτό είναι το ζητούμενο - μπορούν να επιτευχθούν με χίλιους άλλους τρόπους και σίγουρα όχι υπό το άγρυπνο βλέμμα και τους όρους της ΕΕ, που κάθε άλλο παρά ο πόνος της διεθνιστικής αλληλεγγύης την κατέλαβε. Αν παρ' όλα αυτά παραμένουν αμφιβολίες για το ρόλο των υπό συγκρότηση «Ευρωπαϊκών Κομμάτων» δεν έχει παρά να ανατρέξει κανείς στον κανονισμό της ΕΕ.
Κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε για το Ευρωπαϊκό Κόμμα της Αριστεράς, ο πρόεδρος του ΣΥΝ ρωτήθηκε και για τις διεργασίες στα πλαίσια του ΣΥΡΙΖΑ, αφού χτες έγινε γνωστή η δυσαρέσκεια των συνεργαζόμενων με τον ΣΥΝ δυνάμεων για την πρόταση να τεθεί επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου ο Γ. Βότσης. Μάλιστα, έγινε λόγος για «ανεπίτρεπτες μεθοδεύσεις από την πλευρά του Συνασπισμού». Ο Ν. Κωνσταντόπουλος ανέφερε πως έκανε αυτή την πρόταση με κριτήριο την ενίσχυση των ενωτικών διεργασιών, το άνοιγμα του χώρου της ριζοσπαστικής αριστεράς και την εκλογική επιτυχία. Με ύφος που άφηνε να εννοηθούν πολλά, τόνισε ότι «με ενδιαφέρει να ακουστούν πολιτικά επιχειρήματα, που να αμφισβητούν αυτό το σκεπτικό. Που να το αρνούνται αυτό το σκεπτικό, ότι δεν είναι έτσι. Η ευκολία των χαρακτηρισμών, δεν αφορά εμένα, αν ειπώθηκαν χαρακτηρισμοί, λυπάμαι. Εκτιμώ ότι η πρόταση, την οποία εισηγήθηκα στο Συνασπισμό και εν συνεχεία στο ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορούσε να δημιουργήσει μια τεράστια δυναμική. Ο κόσμος δεν περιμένει από εμάς ασκήσεις εσωστρεφών ισορροπιών και διευθετήσεων».
Συμπλήρωσε ωστόσο πως στο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει κοινή διακήρυξη ενόψει των εκλογών, αλλά οι διαδικασίες συνεχίζονται κι εκεί ο καθένας καταθέτει τις απόψεις του. «Από την πλευρά του Συνασπισμού - κατέληξε - καταθέσαμε με υπευθυνότητα και πολιτικό σκεπτικό μια πρόταση. Η πρόταση αυτή δεν έγινε αποδεκτή, δεν υπάρχει αντίθετο πολιτικό σκεπτικό, απ' ότι βλέπω, δεν έχουν ακουστεί άλλες προτάσεις».
Τα λεγόμενά του ωστόσο διαψεύδονται από στελέχη του ΣΥΝ που επιμένουν ότι φυσικά και υπήρξαν άλλες προτάσεις για τον επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου. Σε κάθε περίπτωση, η τελική απόφαση αναμένεται σήμερα οπότε και συνεδριάζει εκ νέου η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι η πρόταση για τον Γ. Μπανιά δε βρίσκει σύμφωνη μεγάλη μερίδα της ηγεσίας του ΣΥΝ, αλλά και κάποιους από τους συνεργαζόμενους. Στον ίδιο τον Συνασπισμό η πρόταση να τεθεί επικεφαλής κάποιος από τους συνεργαζόμενους υποστηρίζεται από το «αριστερό ρεύμα» που όμως δεν έχει τη δυνατότητα να την επιβάλει και δεν επιθυμεί να έρθει σε ανοιχτή σύγκρουση με τον πρόεδρο του κόμματος, πάντως γεγονός είναι ότι έχουν προκληθεί εσωκομματικές τριβές που ενδεχομένως να εκδηλωθούν στη συνεδρίαση της ΚΠΕ την ερχόμενη Τρίτη.
Με ενυπόγραφη δήλωσή του ο Μανώλης Γλέζος τάσσεται υπέρ της υποψηφιότητας του Γ.Βότση στο ευρωψηφοδέλτιο του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς και κάνει οξύτατη κριτική στην ηγεσία του ΣΥΝ.
Ο Μανώλης Γλέζος αναφέρει στη δήλωσή του: «Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να διαλύσει τον Συνασπισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, ούτε και να καρπωθεί προς ίδιον όφελος το αποτέλεσμά του. Οι έξι βουλευτές ανήκουν κομματικά μεν στον ΣΥΝ της Κουμουνδούρου, αλλά αναδείχτηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ.
»Μπροστά στις ευρωεκλογές, για λόγους πολιτικής, δημοκρατικής και ηθικής δεοντολογίας, ο ΣΥΝ όφειλε να παραιτηθεί ακόμα και από τους δικούς του υποψήφιους. Αντιθέτως, επιχειρεί με ηγεμονικό τρόπο να επιβάλει την κυριαρχία του. Η πρόταση, την οποία εδώ και δύο μήνες έχουν προτείνει οι Ενεργοί Πολίτες είναι δυνατόν να δώσει λύση στο αδιέξοδο: Επικεφαλής ένα πρόσωπο της Αριστεράς έξω από τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια οι δυνάμεις που το αποτελούν κατ' αλφαβητική σειρά.
»Ο Γ. Βότσης καλύπτει με το ήθος, την εντιμότητα και τους αγώνες του το ευρύτερο πρόσωπο. Μένει ο ΣΥΝ της Κουμουνδούρου να ξεφύγει από την αλαζονεία του και να συμφωνήσει στον κανόνα που προτείνουμε για την Ευρωλίστα. Διαφορετικά θα είναι αυτός και μόνον υπεύθυνος για τη διάψευση των ελπίδων του κόσμου της Αριστεράς και θα υποστεί τις συνέπειες».
Αύριο Σάββατο θα συνεδριάσει η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή (ΚΠΕ) του ΔΗΚΚΙ προκειμένου να καταλήξει στην κατάρτιση του ευρωψηφοδελτίου.
Η συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΔΗΚΚΙ θα είναι κλειστή και βάσει της ανακοίνωσης της Πολιτικής Γραμματείας (ΠΓ) του κόμματος: «Η ΚΠΕ πρόκειται με βάση τη στρατηγική του ΔΗΚΚΙ, για την προώθηση του προοδευτικού πατριωτικού μετώπου, να καταλήξει σε πρόταση για το ευρωψηφοδέλτιο». Εξάλλου, την ίδια μέρα και στις 7 μ.μ στα γραφεία του περιοδικού «Στίγμα» τα μέλη της ΠΓ θα ανακοινώσουν τις αποφάσεις της συνεδρίασης και ονόματα υποψηφίων ευρωβουλευτών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη του ΔΗΚΚΙ έχουν πραγματοποιήσει αρκετές επαφές με προσωπικότητες και κινήσεις που, όπως οι ίδιες πηγές αναφέρουν, κινούνται στο χώρο της «πατριωτικής και προοδευτικής αριστεράς».