ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Μάη 2004
Σελ. /40
ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
Γεμάτη κακόγουστα φιλολαϊκά φτιασιδώματα

Κάνοντας σημαία τις... υποδείξεις του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων και δηλώνοντας την πίστη του στους νόμους της αγοράς και της ανταγωνιστικότητας, ο Γ. Παπανδρέου παρουσίασε χτες τη Διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ για τις ευρωεκλογές και ισχυρίστηκε ότι το κόμμα του επιδιώκει «να διαμορφώσει μια Ευρώπη με κοινωνική δικαιοσύνη»...

Την ίδια στιγμή που ο Γ. Παπανδρέου υπερασπίστηκε ουσιαστικά όλες τις αντιλαϊκές επιλογές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και έκανε λόγο για «ισχυρή οικονομία», θυμήθηκε και την «κοινωνική» Ευρώπη... Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ «μοίρασαν» απλόχερα στα λαϊκά στρώματα φτώχεια, ανεργία και ακρίβεια, όμως χτες ο Γ. Παπανδρέου ανακάλυψε ότι το κόμμα του δεν το εκφράζει «η ανισότητα και ο αποκλεισμός στην Ευρώπη», δεν το «εκφράζει η ανεργία και η χαμηλή ανάπτυξη».

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν το... εκφράζει «η ανεξέλεγκτη παγκοσμιοποίηση», αλλά παράλληλα πρότεινε σαν... αντίδοτο την «περισσότερη Ευρώπη». Μια Ευρώπη, βέβαια, που θα λειτουργεί και θα κινείται με μοναδικό σκοπό τη μεγιστοποίηση των καπιταλιστικών κερδών και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος επικαλέστηκε ακόμα και πρόσφατη δήλωση του ΣΕΒ για να... αποδείξει την επιτυχία της πολιτικής των κυβερνήσεων με την οποία οι Ελληνες βιομήχανοι απαιτούσαν «την ενασχόληση με την οικονομία και όχι με τους αριθμούς»... Μια ενασχόληση, βέβαια, που θα εξυπηρετεί αποκλειστικά τα δικά του συμφέροντα.

Βέβαια, για τις ανάγκες της προεκλογικής περιόδου ο Γ. Παπανδρέου εντελώς δημαγωγικά υποστήριξε ότι το κόμμα του δεν το εκφράζει «η Ευρώπη της αχαλίνωτης αγοράς, που υπονομεύει κατακτήσεις και το κοινωνικό μοντέλο». Ο ίδιος, πάντως, υπεραμύνθηκε της ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ και της διεύρυνσης της ΕΕ, που ανοίγουν το δρόμο για την... ενότητα του κεφαλαίου κατά των λαών.

Ο Γ. Παπανδρέου παρουσιάζοντας τη διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ για τις ευρωεκλογές άσκησε και κριτική στην κυβέρνηση, η οποία περιορίστηκε στις διαχειριστικές ικανότητες και στην απουσία «πρωτοβουλιών». Πάνω σ' αυτό το πνεύμα και εξυπηρετώντας στην ουσία τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, όπως ακριβώς και η ΝΔ, κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει «σε ουσιαστικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις» και να μην αφήσει «τις παραγωγικές τάξεις σε αβεβαιότητα».

Ενώ αναφερόμενος στους χειρισμούς της κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική και το Κυπριακό ανέφερε: «Η ΝΔ έχει δώσει πολλά παραπάνω από ό,τι θα έδινε μια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ»...

Παράλληλα ο ίδιος δε δίστασε να ισχυριστεί ότι οι κυβερνήσεις του κόμματός του πέτυχαν «τη μεγαλύτερη ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης» και συγχρόνως είχαν καταφέρει να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια. «Εμείς είχαμε καταφέρει να ελέγξουμε τις τιμές»... ισχυρίστηκε ο Γ. Παπανδρέου.

Συγχρόνως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, παρουσιάζοντας της προκλήσεις, όπως τις χαρακτήρισε, που το ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει να αντιμετωπίσει στην Ευρώπη, υποστήριξε ότι αυτές είναι «η ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής δημοκρατίας», η οποία, όπως ανέφερε... περνάει μέσα από το Ευρωσύνταγμα. Μεγάλη πρόκληση, για το ΠΑΣΟΚ... «είναι η δέσμευσή μας για μια ανταγωνιστική, δυναμικότερη οικονομία»...

Στόχος των «σοσιαλιστών», όπως τόνισε, είναι «η Ευρώπη της ειρήνης και της ασφάλειας, σε έναν αβέβαιο κόσμο, που έχει φωνή, αλλά που διασφαλίζει και τα σύνορά της». Ουσιαστικά ο Γ. Παπανδρέου στήριξε τη θέση του κόμματος για τη δημιουργία του ευρωστρατού, ο οποίος θα κληθεί δήθεν να υπερασπίσει τα σύνορα της ΕΕ... Ουσιαστικά ο ίδιος στηρίζει και υποστηρίζει τη δημιουργία ενός νέου ιμπεριαλιστικού πόλου, μια «Ευρώπη με δική της στρατηγική», όπως είπε, ώστε «να είμαστε ισχυροί μέσα σε ένα διεθνές επίπεδο»...

Τώρα μιλάει για κατοχή!

Ο υπουργός της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που παρέδωσε γην και ύδωρ στους ιμπεριαλιστές για να δολοφονήσουν το λαό του Ιράκ, χτες ισχυρίστηκε: «Θέλουμε την Ευρώπη που θα στηρίξει τον ΟΗΕ και ο ΟΗΕ δυναμικά να μπορέσει να αναλάβει τη μεταβατική περίοδο στο Ιράκ, όπου θα πρέπει να σταματήσει η κατοχή»!! Μάλιστα ο ίδιος εξέφρασε και τον αποτροπιασμό του για τις πρόσφατες φωτογραφίες των βασανισμένων Ιρακινών, δηλώνοντας ότι «είναι προϊόν αυτής της κατοχής που πρέπει να τελειώσει»...

Με... αμφίπλευρη διεύρυνση και στις ευρωεκλογές

Ενόψει των ευρωεκλογών ο Γ. Παπανδρέου φαίνεται ότι θα υποστηρίξει την επιλογή της αμφίπλευρης διεύρυνσης, αφού όπως είπε: «Είναι σημαντικό να μπολιαστούμε από νέα ρεύματα, κρατάμε όμως τις αξίες μας».

Για την επιλογή των ευρωβουλευτών ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι το κόμμα του θα ζητήσει και τη γνώμη των πολιτών μέσω του διαδικτύου, στην ιστοσελίδα που διαμόρφωσε το ΠΑΣΟΚ, με την ονομασία «www.democracy.gr». Μάλιστα ανέφερε ότι μπορούν να υπάρξουν και αυτοπροτάσεις και από τα ονόματα που θα τεθούν θα γίνει επιλογή των 50 πρώτων, θα ακολουθήσει αξιολόγηση από την πλευρά του Εκτελεστικού Γραφείου, ενώ την τελική απόφαση θα τη λάβει ο ίδιος.

Επίσης ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε και τη συγκρότηση της Κεντρικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών, στην οποία εκτός από τον ίδιο, τον γραμματέα της ΚΕ Μιχ. Χρυσοχοΐδη και τον επικεφαλής της εκστρατείας Ευαγγ. Βενιζέλο, μετέχουν τα μέλη του ΕΓ, οι πρώην γραμματείς της ΚΕ, ο γραμματέας της ΚΟ και τα μέλη του προεδρείου της ΚΟ, πρώην επίτροποι, υπουργοί Εξωτερικών, ευρωβουλευτές, γραμματείς των σχετικών τομέων της ΚΕ, ο γραμματέας των Διεθνών Σχέσεων κ.ά.

Εξάλλου την επόμενη Δευτέρα ο Γ. Παπανδρέου θα ανακοινώσει τη σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου Ανασυγκρότησης, το οποίο θα συνέλθει σε συνεδρίαση το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο.

Τέλος χτες ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι νέος εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ θα είναι ο Σπ. Βούγιας, ο οποίος, όπως είναι γνωστό, είχε αποπεμφθεί από βουλευτής εξαιτίας της ντροπολογίας Πάχτα για το «Πόρτο Καρράς».

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ - ΣΥΡΙΖΑ
Ες αύριο τα... νεότερα

Σε μαραθώνιες διαβουλεύσεις έχουν επιδοθεί οι δυνάμεις που μετέχουν στο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να αποφασίσουν αν θα επαναλάβουν το εγχείρημα και στις ευρωεκλογές, αν δηλαδή θα στηρίξουν το ευρωψηφοδέλτιο του Συνασπισμού. Χτες, συνεδρίασε η Γραμματεία, αλλά δεν κατέληξε σε απόφαση, η οποία αναμένεται, σύμφωνα τουλάχιστον με την πλευρά του ΣΥΝ, την ερχόμενη Τετάρτη. Εκεί όπου παρατηρείται δυσκολία στο να ληφθεί κοινή απόφαση είναι η πολιτική πλατφόρμα με την οποία το σχήμα θα κατέλθει στις εκλογές.

«Αγκάθι» παραμένει το Κυπριακό, για το οποίο οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ εκφράστηκαν με διαμετρικά αντίθετες θέσεις, αλλά και η εκπροσώπηση των συνεργαζόμενων στο Ευρωκοινοβούλιο. Θυμίζουμε ότι μετά τις βουλευτικές εκλογές, όπου ο Γ. Μπανιάς δεν εκλέχτηκε, παρά τη ρητή δέσμευση του ΣΥΝ για κάτι τέτοιο, η ηγεσία του ΣΥΝ δεσμεύτηκε για μια θέση στην Ευρωβουλή. Ωστόσο, ένα τέτοιο ενδεχόμενο προκαλεί τριβές στον ίδιο το Συνασπισμό, αφού αρκετοί διαβλέπουν τον κίνδυνο να εκπροσωπηθεί το κόμμα στην Ευρωβουλή μόνο από συνεργαζόμενο. Η σκέψη για εναλλαγή στη θητεία από την άλλη δε φαίνεται να βρίσκει σύμφωνο τον Γ. Μπανιά.

Χτες στη συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν όλοι πλην του Μ. Γλέζου, που έχει δηλώσει πως δε θα συμμετάσχει στις ευρωεκλογές. Πληροφορίες ανέφεραν πως αργά το βράδυ τα διάφορα σχήματα που συμμετείχαν στο ΣΥΡΙΖΑ συνεδρίαζαν για να καθορίσουν την τελική στάση τους.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συνέδριο τον Ιούλη

Στις 23, 24 και 25 Ιούλη θα διεξαχτεί το συνέδριο της ΝΔ, στο Ελληνικό, όπως καταλήχτηκε στη συνάντηση που είχαν χτες το βράδυ ο Κ. Καραμανλής με το γραμματέα του κόμματος, Β. Μεϊμαράκη.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν και μια σειρά οργανωτικού χαρακτήρα ζητήματα, σχετικά με την προετοιμασία για τις ευρωεκλογές, ενώ τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί η εκλογική επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν ο γραμματέας της ΚΕ και ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου, Ι. Βαρβιτσιώτης. Στο ευρωψηφοδέλτιο θα περιλαμβάνεται και το όνομα του Αντ. Σαμαρά, για τον οποίο η Ρηγίλλης εκτιμά ότι δε θα υπάρξει πρόβλημα «αντίδρασης» από την πλευρά του Κ. Μητσοτάκη. Την υποψηφιότητα του Αντ. Σαμαρά υποστήριξε στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό και ο Β. Μεϊμεράκης.

Στο μεταξύ, μέσα στο Μάη αναμένεται να γίνει και η στελέχωση του κομματικού μηχανισμού, ενώ ο Γιάννης Βαρθολομαίος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα παραμείνει γενικός διευθυντής του κόμματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ