Σκληρή κριτική στη «μεταρρύθμιση» από τη Σύγκλητο του ΕΜΠ, που καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις και ζητά διάλογο από μηδενική βάση για την παιδεία
Την αντίθεσή της στην εκπαιδευτική «μεταρρύθμιση» εκφράζει με απόφασή της η Σύγκλητος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που την απορρίπτει στα πιο κύρια σημεία της. Το πόρισμα του ΕΜΠ για τη «μεταρρύθμιση», το οποίο περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις δε συμπίπτει στο σύνολό του με τα αιτήματα των αγωνιζόμενων μαθητών, εκπαιδευτικών και όσων πλήττονται από το επιλεκτικό αυτό σύστημα. Ωστόσο, συνιστά ένα σημαντικό πλήγμα στην κυβερνητική επιχειρηματολογία, που εμφανίζει «ρόδινη» την κατάσταση στην παιδεία και αποδίδει την ογκούμενη αντίδραση των μαθητών, εκπαιδευτικών και των εργαζομένων σε «υποκινητές».
Η Σύγκλητος του ΕΜΠ διαπιστώνει ότι μετά από ένα χρόνο εφαρμογής της μεταρρύθμισης «τα μεγάλα ποσοστά αποτυχίας είναι αρκετά αυξημένα και δείχνουν ήδη σαφώς ότι το ποσοστό των μαθητών που τελειώνουν το Λύκειο θα μειωθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Εκπαιδευτικής Ερευνας (ΚΕΕ), το ποσοστό αποτυχίας στην Α` Λυκείου έφτασε το 13,4%, με μέσο όρο για την προηγούμενη 15ετία 11,3%, ενώ ο μέσος όρος για τα τελευταία χρόνια ήταν μικρότερος. Στη Β` Λυκείου απέτυχε τον Ιούνιο το 29,5%, το οποίο παραπέμφθηκε για εξετάσεις το Σεπτέμβρη (με ευνοϊκά αποτελέσματα λόγω της έκτακτης συγκυρίας των σεισμών), ενώ το μέσο αντίστοιχο ποσοστό των τελευταίων χρόνων ήταν 22-25%, από τους οποίους ελάχιστοι αποτύγχαναν στις εξετάσεις του Σεπτέμβρη. Δεν υπάρχει ένδειξη ότι τα ποσοστά αποτυχίας θα μειωθούν τα επόμενα χρόνια », τονίζει η Σύγκλητος του ΕΜΠ.
Αναλύοντας την επιχειρηματολογία του υπουργείου Παιδείας για τη «μεταρρύθμιση», το πόρισμα αναφέρει ανάμεσα σε άλλα ότι:
- «Η μεταρρύθμιση έχει ως αποτέλεσμα την αναμφισβήτητη μείωση του αριθμού των αποφοίτων Λυκείου, παρόλο που αυτή δεν εμφανίζεται ως στόχος». Η Σύγκλητος επισημαίνει πως αν και ένας χρόνος εφαρμογής της μεταρρύθμισης δεν είναι αρκετός για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, «μπορεί κανείς να διαβλέψει μια τακτική μείωσης των μαθητών που θα αποφοιτούν από το Λύκειο».
- «Ο αποκλεισμός από το απολυτήριο Λυκείου θα θίξει κατ' εξοχήν παιδιά από κοινωνικά στρώματα που υστερούν ως προς το εισοδηματικό ή το μορφωτικό επίπεδο ή παιδιά πολυπολιτισμικών σχολείων που μειονεκτούν λόγω γλώσσας, κουλτούρας, θρησκείας, δυσκολίας προσαρμογής και ρατσιστικού κλίματος». Τα μέτρα «πρόσθετης διδακτικής στήριξης», «σχολεία δεύτερης ευκαιρίας και διά βίου εκπαίδευση» κρίνονται ως «τελείως ανεπαρκή προς το παρόν και το πρόβλημα κινδυνεύει να πάρει μεγάλες διαστάσεις».
- Η εξίσωση του αριθμού των αποφοίτων Λυκείων με τις θέσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν μπορεί να καταργήσει τον υψηλό ανταγωνισμό για μια θέση στα τμήματα υψηλής ζήτησης που έχουν ευρείες προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης.
- Η χρησιμοποίηση των ΠΣΕ και του Ανοιχτού Πανεπιστημίου για την υποδοχή νέων αποφοίτων Λυκείου χωρίς εξετάσεις παράγει κοινωνική αδικία και είναι πιθανώς αντισυνταγματική.
- Τα ΤΕΕ δεν πρέπει να παίζουν το ρόλο του καταφυγίου των αποτυχημένων μαθητών, αλλά να αποτελούν ελκυστική λύση με επαγγελματική προοπτική. Δεν είναι σκόπιμο παιδιά ηλικίας μόλις 15 ετών να οδηγούνται οριστικά σε κοινωνική περιθωριοποίηση.
- Ο αριθμός των εξεταζόμενων μαθημάτων θεωρείται πολύ μεγάλος. Οι μαθητές καταπονούνται υπερβολικά και φορτώνονται με άγχος.
- Η ύλη είναι υπερβολική σε όγκο για την ηλικία και πολλά γνωστικά αντικείμενα αντιστοιχούν σε πανεπιστημιακό επίπεδο.
- Η μέθοδος των ερωτήσεων πολλαπλής επιλογής και αντιστοίχισης ίσως αποτελεί «έξυπνη βόμβα» στη μάθηση. Ευνοεί την αντιγραφή και απαιτεί, περισσότερο από άλλες μεθόδους, μια φροντιστηριακή προετοιμασία.
- Η επιδίωξη να ελέγχονται όχι οι γνώσεις των μαθητών, αλλά κυρίως η κριτική ικανότητα, οι βασικές δεξιότητες λογικής, η αναλυτική και συνθετική ικανότητα τους, δεν επιτυγχάνεται με τη δοκιμασία δεξιοτήτων.
Το ΕΜΠ καταθέτει προτάσεις, οι οποίες βασίζονται στην ανάγκη να παραμείνει υψηλός ο αριθμός αποφοίτων του Λυκείου και όσοι από αυτούς δεν επιθυμούν ή δεν μπορέσουν να συνεχίσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, θα πρέπει να έχουν ευκαιρίες επαγγελματικής εξειδίκευσης για μια θέση στην αγορά εργασίας.
Συγκεκριμένα, προτείνει κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων της Β` Λυκείου, κατάργηση της δοκιμασίας δεξιοτήτων, ενιαιοποίηση της θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης, περιορισμό των μαθημάτων γενικής παιδείας της Γ` Λυκείου σε 4 και των μαθημάτων κατεύθυνσης σε 4. Επίσης, ο βαθμός απολυτηρίου λυκείου να υπολογίζεται από το μέσο όρο όλων των μαθημάτων της Γ` Λυκείου, δυνατότητα επανεξέτασης των μαθητών που θέλουν να αυξήσουν τον αριθμό μορίων για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σε ό,τι αφορά τους εκπαιδευτικούς, το ΕΜΠ προτείνει αξιολόγηση και καθιέρωση πιστοποιητικού επάρκειας των καθηγητών, μισθολογική αναβάθμιση των καθηγητών και περιοδική επιμόρφωση.
Οι μαθητές δεν κάνουν πίσω. Δεν τους τρομάζουν η κυβερνητική τρομοκρατία και ο εισαγγελέας με την αστυνομία που μπαίνουν στα σχολεία. Θα επιμείνουν μέχρι την κατάργηση της αντιδραστικής μεταρρύθμισης και της ποινικοποίησης των αγώνων τους. Οπως οι μαθητές των δύο λυκείων και του ΤΕΕ Θήβας. Οταν, χτες, ο εισαγγελέας και η αστυνομία παρέμβηκαν για να σταματήσουν την κατάληψη, αυτοί απάντησαν με αποχή και πορεία στους δρόμους της πόλης.
Εξάλλου, η παιδεία δεν είναι υπόθεση μόνο των μαθητών. Μαζί τους έχουν τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα τους.
«Φίλοι μαθητές, ξέρουμε - χθες σαν μαθητές, σήμερα σαν πατεράδες - πως η θέση σας για το ενιαίο 12χρονο, δημόσιο, δωρεάν, υποχρεωτικό σχολείο είναι σωστή, γιατί πρέπει επιτέλους να σταματήσει να μπαίνει εμπόδιο στη μόρφωση η καταγωγή και η οικονομική κατάσταση του μαθητή, αλλά να παρέχεται μόρφωση σε όλους...», αναφέρει, σε ανοιχτή επιστολή προς τους μαθητές, το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εργαζομένων στη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης - Αποχέτευσης Λαμίας, τονίζοντας, παράλληλα, τη στήριξη και αλληλεγγύη στον αγώνα των μαθητών και καταδικάζοντας την κυβερνητική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
«Σας ευχόμαστε, καταλήγει η επιστολή, φίλοι, μαθητές, με τη συμπαράσταση όλων μας, όχι μόνο να ανατρέψετε τους αντιεκπαιδευτικούς νόμους, αλλά στο μέλλον να προχωρήσετε πολύ παραπέρα, ανατρέποντας αυτή την κοινωνία της σήψης, της διαφθοράς και της αρπαχτής και να οικοδομήσετε μια άλλη κοινωνία, με πραγματική μόρφωση και χωρίς εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο».
Στο μεταξύ, συμμετοχή στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Πέμπτης έχουν αποφασίσει τα Συντονιστικά Αγώνα Μαθητών στη Χαλκίδα και στη Λαμία, στα οποία προβλέπεται μεγάλη η συμμετοχή των μαθητών.
Τέλος, οι σπουδαστές του ΤΕΙ Αμφισσας, διεκδικώντας σίτιση, στέγαση, μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό, νέο κτίριο και κατάργηση της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, πραγματοποιούν σήμερα πορεία στην Αμφισσα και συλλαλητήριο έξω από τη Νομαρχία Φωκίδας.
Εκδήλωση στη Νομική Σχολή διοργάνωσαν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ
Από τη διαπίστωση ότι «ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της περιόδου που διανύουμε είναι η αυταρχική κατρακύλα της κυβέρνησης», ξεκίνησε η συζήτηση στην εκδήλωση με θέμα «Τα όρια της νομιμότητας των αγώνων και η καταπάτηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων», που πραγματοποίησαν χτες οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στη Νομική Σχολή.
Ως «διασαλευτές της "νομιμότητας"», προσφώνησε τους φοιτητές, μέλη και φίλους της ΚΝΕ που βρίσκονταν στο ακροατήριο, ο Δημήτρης Καλτσώνης, από το Νομικό Τμήμα του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών, που πήρε πρώτος το λόγο, εξηγώντας ότι αυτή η «νομιμότητα της πλειοψηφίας», που επικαλείται σήμερα η άρχουσα τάξη, συνοδεύεται από διάφορες συμφωνίες τύπου Σένγκεν και αντίστοιχους νόμους, την ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών που πιο εντατικά πλέον χρησιμοποιούν παράνομες τακτικές, την ενεργοποίηση αυταρχικών νόμων και την αμφισβήτηση συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων του λαού. «Κατανοούν κυβέρνηση και άρχουσα τάξη ότι θα θερίσουν θύελλες και προσπαθούν να τις αποτρέψουν. Μάταια, όμως. Ηδη, υπάρχουν σαφή δείγματα ότι η τρομοκρατία δε θα περάσει», τόνισε και υπογράμμισε ότι «έχουμε όλοι χρέος απέναντι στην ιστορία και το μέλλον αυτού του τόπου να μην σκύψουμε το κεφάλι».
Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο Τάκης Παπάς, μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρόεδρος του ΔΣΑ, λέγοντας ότι η έννοια της «νομιμότητας» παραπέμπει πάντα σε ένα συσχετισμό δυνάμεων και «χρησιμοποιείται ως αυτοεπιβεβαίωση της εκάστοτε άρχουσας τάξης», προσβάλλει τον εαυτό της σαν σύστημα δικαίου και «καταλήγει στη χειρότερη μορφή βίας, τη λεγόμενη νόμιμη βία». Απέναντι σ' αυτά, όμως, υπογράμμισε ότι «υπάρχει και η νομιμότητα της εξέγερσης και της ανατροπής».
Για τη σωρεία καταπάτησης των συνδικαλιστικών ελευθεριών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, μίλησε με τη σειρά του ο Γιάννης Σταυρόπουλος, μέλος της Γραμματείας του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ), υπογραμμίζοντας ότι η ανατροπή αυτής της κατάστασης είναι το «μεγάλο στοίχημα, που, κυρίως, πρέπει να το κερδίσει η νεολαία».
Ερωτήσεις βουλευτών του ΚΚΕ
Πέντε νηπιαγωγεία στο Νομό Θεσσαλονίκης δε λειτουργούν, λόγω έλλειψης νηπιαγωγών. Προβλήματα λειτουργίας αντιμετωπίζει και ένα ΤΕΕ στη Λέσβο, γιατί ο ένας από τους δύο τομείς του δε λειτουργεί και ο άλλος αντιμετωπίζει πρόβλημα στέγασης.
Οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου και Μαρία Μπόσκου επισήμαναν στον υπουργό της Παιδείας ότι μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς τα πέντε νηπιαγωγεία στα χωριά Ξηροποτάμου, Στεφανινών, Μαυρούδας, Λαχανά και Δορκάδας της περιφέρειας Λαγκαδά, Ν. θεσσαλονίκης δε λειτουργούν ακόμη λόγω έλλειψης νηπιαγωγών. Οπως αναφέρει ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών της περιοχής, πολλά νηπιαγωγεία έπρεπε να λειτουργούν ως διθέσια, αλλά λειτουργούν μόνο με ένα νηπιαγωγό. Γι' αυτό το λόγο, ρωτούν τον υπουργό Παιδείας τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για την τοποθέτηση νηπιαγωγών στα παραπάνω νηπιαγωγεία, ώστε να λειτουργήσουν κανονικά και να μη στερούνται τα παιδιά αυτής της περιοχής την προσχολική αγωγή.
Ερώτηση προς τον υπουργό της Παιδείας έκαναν και οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης και Μπάμπης Αγγουράκης. Οι βουλευτές υπογράμμισαν ότι στην Αγιάσο της Λέσβου ιδρύθηκε εδώ και δύο μήνες ΤΕΕ, με δύο τομείς λειτουργίας Καλλιτεχνικών Εφαρμογών και Κλωστοϋφαντουργίας. Γράφτηκαν στην Α` τάξη 25 μαθητές και φιλοξενείται στο Δημοτικό Σχολείο της Αγιάσου. Ομως, απαιτείται η στέγασή του σε άλλο χώρο κατάλληλο για ενήλικες. Επίσης, δε λειτουργεί ακόμα ο τομέας Κλωστοϋφαντουργίας, λόγω έλλειψης αναλυτικού προγράμματος, βιβλίων και καθηγητή Κλωστοϋφαντουργίας. Το αποτέλεσμα ήταν η διακοπή φοίτησης πολλών μαθητών και η συρρίκνωση του σχολείου, πριν ακόμα καλά - καλά λειτουργήσει. Γι' αυτή την κατάσταση, ερωτάται ο κ. υπουργός τι προτίθεται να κάνει για την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων.
Χωρίς δάσκαλο για την Α` και Β` Δημοτικού έχει μείνει επί τρεις εβδομάδες το Δημοτικό Σχολείο Καλογριανών του Νομού Καρδίτσας, επειδή αρρώστησε ο δάσκαλος. Οπως έγινε γνωστό, ο δάσκαλος της Α` και Β` τάξης πήρε αναρρωτική άδεια και ακόμα δε στάλθηκε αντικαταστάτης του. Αποτέλεσμα είναι οι τέσσερις τάξεις να κάνουν μάθημα με ένα δάσκαλο. Οι γονείς, ο πρόεδρος της κοινότητας και ο διευθυντής του σχολείου ζητούν πιεστικά αντικαταστάτη, αλλά ακόμα η κατάσταση παραμένει η ίδια.
Για το θέμα κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Β. Μπούτας και Αχ. Κανταρτζής, ρωτώντας τον υπουργό Παιδείας πότε θα σταλεί αντικαταστάτης.
Με συλλαλητήρια και πορείες που θα γίνουν αύριο σε Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα και Καρδίτσα συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους για την ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής, αυταρχικής πολιτικής της κυβέρνησης και οι μαθητές της Θεσσαλίας.
Στη Λάρισα οι μαθητές θα συγκεντρωθούν στις 10 π.μ., στο Παλαιό Κτηνιατρείο και θα πραγματοποιήσουν πορεία στους δρόμους της πόλης, η οποία θα καταλήξει στο Δικαστικό Μέγαρο. Τα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη στη Λάρισα, είναι το 1ο και το 11ο Ενιαίο Λύκειο.
Σε ανακοίνωσή της, η ΕΛΜΕ Λάρισας καταγγέλλοντας τον κυβερνητικό αυταρχισμό σε βάρος των αγωνιζόμενων μαθητών επισημαίνει: «Με τις αστυνομικές δυνάμεις και τις εισαγγελικές αρχές δε λύνονται τα προβλήματα της Παιδείας. Δεν μπορεί και δε θα επιτρέψουμε το σχολείο να λειτουργήσει υπό εισαγγελική και αστυνομική επιτήρηση». «Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που έθεσε η κυβέρνηση», υπογραμμίζει, «αποτελεί ιστορικά πρωτοφανή επίδειξη πυγμής απέναντι στη νεολαία και τους μαθητές. Η κυβέρνηση αντί να αντιμετωπίζει τα οξυμένα προβλήματα, προσπαθεί πανικόβλητη με αυταρχικά νομοθετικά διατάγματα να καταστείλει τις κινητοποιήσεις».
«Μας προκαλεί έκπληξη, καταλήγει, ο υπερβολικός ζήλος των εισαγγελέων και των αστυνομικών του νομού μας, στο να εφαρμόζουν την πράξη νομοθετικού περιεχομένου καλλιεργώντας κλίμα φόβου στους μαθητές».
Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των μαθητών εκφράζουν οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων Λυκείων και Γυμνασίων Φαρσάλων. Σε υπόμνημά τους προς τους υπουργούς Παιδείας και Δικαιοσύνης, καθώς και προς το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, επισημαίνουν: «Η εκτόνωση της κρίσης που υπάρχει στον ευαίσθητο χώρο της Παιδείας, δεν επιτυγχάνεται με την επέμβαση της αστυνομίας και του εισαγγελέα».
Οσον αφορά την αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης τη χαρακτηρίζουν ως «ένα εξοντωτικό, απαράδεκτο εξεταστικό σύστημα, που διώχνει τα παιδιά των 15 χρόνων από το δημόσιο σχολείο, το οποίο παρ' όλες τις αδυναμίες του είναι το μόνο που μπορεί να δώσει σε αυτά τα εφόδια για να γίνουν πρώτα απ' όλα σωστοί πολίτες».
«Για αυτό, τονίζουν, συμπαραστεκόμαστε στις διεκδικήσεις των παιδιών μας και παρακαλούμε, παραμερίζοντας την αδιαλλαξία, να ακούσετε το "δεν αντέχουμε άλλο" που ακούμε εμείς καθημερινά».
Καταλήγοντας, οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων Φαρσάλων ζητούν, μεταξύ άλλων, την κατάργηση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου και τη λήψη μέτρων στην κατεύθυνση της αναβάθμισης της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης.
- Οι μαθητές της Μαγνησίας θα πραγματοποιήσουν στις 10 π.μ., συλλαλητήριο, στην πλατεία Ελευθερίας, στο Βόλο και στη συνέχεια με πορεία θα κατευθυνθούν στη Νομαρχία.
Στη Μαγνησία υπό κατάληψη τελούν το 1ο και 5ο Ενιαίο Λύκειο Βόλου, το 1ο και 2ο Ενιαίο Λύκειο Νέας Ιωνίας και το 1ο και 2ο ΤΕΕ Νέας Ιωνίας.
- Στα Τρίκαλα οι μαθητές θα συγκεντρωθούν στις 10 π.μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης και θα πραγματοποιήσουν πορεία προς τα δικαστήρια.
Στο Νομό Τρικάλων απέχουν από τα μαθήματά τους, οι μαθητές του 1ου ΤΕΕ, του 6ου Γυμνασίου και των ΤΕΕ Καλαμπάκας και Φαρκαδώνας.
- Οι μαθητές της Καρδίτσας θα πραγματοποιήσουν πορεία στους δρόμους της πόλης, στα πλαίσια της πανελλαδικής μαθητικής κινητοποίησης. Στην Καρδίτσα τελούν υπό κατάληψη το 1ο, 2ο, και 4ο Ενιαίο Λύκειο. Χτες οι μαθητές του 1ου Λυκείου πραγματοποίησαν πορεία καταγγέλλοντας την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης και τις αυταρχικές μεθόδους που χρησιμοποιεί, για να κάμψει το αγωνιστικό τους φρόνημα.
Επιστολή προς τα ΜΜΕ απέστειλαν τα 5μελή Α΄ και Β΄ Λυκείου του 19ου Ενιαίου Λυκείου Αθήνας
«Είμαστε μαθητές και όχι εγκληματίες, κι όμως η κυβέρνηση μάς αντιμετωπίζει σαν τέτοιους». Αυτό δηλώνουν μεταξύ άλλων, σε επιστολή που απέστειλαν προς τα ΜΜΕ, οι μαθητές των πενταμελών της Α` και Β` τάξης του 19ου Ενιαίου Λυκείου Αθήνας, σημειώνοντας ότι «εγκληματίας είναι η κυβέρνηση, που σκοτώνει τα όνειρά μας, μας καταδικάζει στην ισόβια εκμετάλλευση, στερεί το γέλιο μας, τη δυνατότητα να ζήσουμε σαν παιδιά και μας αναγκάζει να μεγαλώσουμε πρόωρα».
Παραθέτουμε όλη την επιστολή:
«Είμαστε μαθητές και όχι εγκληματίες, κι όμως η κυβέρνηση μάς αντιμετωπίζει σαν τέτοιους. Οι εισαγγελείς και η αστυνομία μπορεί να σπάνε τα λουκέτα των σχολείων μας, δε θα σπάσουν ποτέ, όμως, τη θέλησή μας και την απόφασή μας να συνεχίσουμε τον αγώνα μας.
Είμαστε παιδιά με γνώση, κριτήριο και άποψη και όχι υποκινούμενα πρόβατα. Υποκινητές των αγώνων μας είναι τα τεράστια προβλήματά μας και τα δικαιώματά μας, που η κυβέρνηση αυταρχικά μάς στερεί.
Θα θέλαμε να μορφωνόμαστε, να ερωτευόμαστε, να διασκεδάζουμε. Αν βγαίνουμε στους δρόμους, είναι γιατί τίποτε απ' όλα αυτά δεν μπορούμε να κάνουμε.
Δηλώνουμε ότι το μέλλον μας δεν το χαρίζουμε σε κανένα. Αρνούμαστε να γίνουμε πιόνια, εξαρτήματα μιας μηχανής, που θα παράγει κέρδος για τους λίγους.
Είμαστε αποφασισμένοι, να συνεχίσουμε τον αγώνα και καλούμε όλους, όσοι βλέπουν στη νέα γενιά το μέλλον του κόσμου, να σταθούν δίπλα μας, να μην καταδικάσουν το "μέλλον" στο θάνατο της αμορφωσιάς, της υποταγής, της μαστούρας.
Το μέλλον μας, δεν μπορεί να είναι η άγνοια, τα υπόγεια της Ομόνοιας και ο συμβιβασμός. Εγκληματίας είναι η κυβέρνηση, που σκοτώνει τα όνειρά μας, μας καταδικάζει στην ισόβια εκμετάλλευση, στερεί το γέλιο μας, τη δυνατότητα να ζήσουμε σαν παιδιά και μας αναγκάζει να μεγαλώσουμε πρόωρα. Να 'ναι σίγουρη ότι σαν εγκληματίας έχει περάσει στη συνείδησή μας. Να είναι σίγουρη ότι τα εγκλήματά της θα τιμωρηθούν στα δικαστήρια που θα στήνονται από δω και πέρα, καθημερινά, μέσα στα σχολεία μας και στους δρόμους του αγώνα».
Σε Γενική Συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ στις 15 του Γενάρη με εισήγηση στον κλάδο που θα περιέχει απεργιακή κινητοποίηση προχωρούν οι καθηγητές, με απόφαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ, ενώ η εισήγηση θα διαμορφωθεί πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων. Παράλληλα, το ΔΣ της ΟΛΜΕ χτες επαναβεβαίωσε την απόφαση που είχε πάρει στις 9 του Δεκέμβρη, με την οποία καλύπτονται οι εκπαιδευτικοί με στάσεις εργασίας όπου παρεμβαίνει εισαγγελέας και αστυνομία και υπάρχει γενικά κλίμα τρομοκρατίας και ανωμαλίας. Παράλληλα, καλεί τους καθηγητές να μην παίρνουν απουσίες όσο συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των μαθητών.
Η « Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών» στην ΟΛΜΕ, πρότεινε να γίνει Γενική Συνέλευση προέδρων την Τρίτη 21 του Δεκέμβρη, στην οποία θα αποφασιζόταν το πρόγραμμα δράσης για μετά τις γιορτές. Συγκεκριμένα, πρότεινε 48ωρη απεργία την πρώτη βδομάδα έναρξης των μαθημάτων με τη μία μέρα της απεργίας να συμπίπτει με τη νέα μαθητική κινητοποίηση. Στη συνέχεια νέα Γενική Συνέλευση προέδρων των ΕΛΜΕ για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Η πρόταση της ΔΕΕ τελικά δεν εγκρίθηκε.
Η ΔΕΕ για μια ακόμα φορά επισημαίνει τις ευθύνες εκείνων των δυνάμεων στο ΔΣ της ΟΛΜΕ που ανέβαλαν τη Γενική Συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ που θα γινόταν στις 22 του Νοέμβρη, με αποτέλεσμα να μην έχει γίνει ποτέ μέχρι σήμερα.
Σήμερα που οι μαθητές βρίσκονται στους δρόμους έχοντας να αντιμετωπίσουν την κυβέρνηση, τους εισαγγελείς, την αστυνομία και τους «αγανακτισμένους» γονείς είναι αυτονόητο πως χρειάζεται η μέγιστη δυνατή κινητοποίηση όλων των φορέων της εκπαίδευσης σε ένα πανεκπαιδευτικό μέτωπο υπεράσπισης του δημόσιου σχολείου και της δημοκρατίας σε αυτό.
Φαίνεται πως αυτό το αυτονόητο για όλους, δεν ισχύει για τα στελέχη της Παρέμβασης, τα οποία περιδιαβαίνοντας τα σχολεία καλλιεργούν την άποψη πως οι εκπαιδευτικοί το Δεκέμβρη δεν πρέπει να κάνουν τίποτα, αφήνοντας τους μαθητές στην τύχη τους, παρά να κρατήσουν δυνάμεις για το Γενάρη, να κινητοποιηθούν τότε για κλαδικά αιτήματα. Και αυτό γιατί θα είμαστε κοντά στις εκλογές και θα μπορέσουν να πιέσουν την κυβέρνηση περισσότερο.
Κατά τα άλλα, στις ανακοινώσεις τους, κόπτονται για το μέτωπο Παιδείας. Ετσι εξηγείται και η αθέτησή τους, μαζί με τη ΔΑΚΕ και την Αγωνιστική Συνεργασία (παράταξη του ΣΥΝ), της απόφασης των προέδρων στην Οργανωτική, για νέα Γενική Συνέλευση στις 22 Νοέμβρη.