Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
Το μεγάλο στοίχημα της νεολαίας η ανατροπή της σημερινής κατάστασης

Εκδήλωση στη Νομική Σχολή διοργάνωσαν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ

Από τη διαπίστωση ότι «ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της περιόδου που διανύουμε είναι η αυταρχική κατρακύλα της κυβέρνησης», ξεκίνησε η συζήτηση στην εκδήλωση με θέμα «Τα όρια της νομιμότητας των αγώνων και η καταπάτηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων», που πραγματοποίησαν χτες οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στη Νομική Σχολή.

Ως «διασαλευτές της "νομιμότητας"», προσφώνησε τους φοιτητές, μέλη και φίλους της ΚΝΕ που βρίσκονταν στο ακροατήριο, ο Δημήτρης Καλτσώνης, από το Νομικό Τμήμα του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών, που πήρε πρώτος το λόγο, εξηγώντας ότι αυτή η «νομιμότητα της πλειοψηφίας», που επικαλείται σήμερα η άρχουσα τάξη, συνοδεύεται από διάφορες συμφωνίες τύπου Σένγκεν και αντίστοιχους νόμους, την ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών που πιο εντατικά πλέον χρησιμοποιούν παράνομες τακτικές, την ενεργοποίηση αυταρχικών νόμων και την αμφισβήτηση συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων του λαού. «Κατανοούν κυβέρνηση και άρχουσα τάξη ότι θα θερίσουν θύελλες και προσπαθούν να τις αποτρέψουν. Μάταια, όμως. Ηδη, υπάρχουν σαφή δείγματα ότι η τρομοκρατία δε θα περάσει», τόνισε και υπογράμμισε ότι «έχουμε όλοι χρέος απέναντι στην ιστορία και το μέλλον αυτού του τόπου να μην σκύψουμε το κεφάλι».

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο Τάκης Παπάς, μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρόεδρος του ΔΣΑ, λέγοντας ότι η έννοια της «νομιμότητας» παραπέμπει πάντα σε ένα συσχετισμό δυνάμεων και «χρησιμοποιείται ως αυτοεπιβεβαίωση της εκάστοτε άρχουσας τάξης», προσβάλλει τον εαυτό της σαν σύστημα δικαίου και «καταλήγει στη χειρότερη μορφή βίας, τη λεγόμενη νόμιμη βία». Απέναντι σ' αυτά, όμως, υπογράμμισε ότι «υπάρχει και η νομιμότητα της εξέγερσης και της ανατροπής».

Για τη σωρεία καταπάτησης των συνδικαλιστικών ελευθεριών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, μίλησε με τη σειρά του ο Γιάννης Σταυρόπουλος, μέλος της Γραμματείας του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ), υπογραμμίζοντας ότι η ανατροπή αυτής της κατάστασης είναι το «μεγάλο στοίχημα, που, κυρίως, πρέπει να το κερδίσει η νεολαία».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ