ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Τρεις νεκροί εργάτες σε τρεις μέρες

Σε 21 έφτασαν τα θύματα της εργοδοσίας απ' την αρχή του 2004

Οι οικοδόμοι είναι αυτοί που έχουν πληρώσει με τον πιο βαρύ φόρο αίματος την ασυδοσία των εργοδοτών

Eurokinissi

Οι οικοδόμοι είναι αυτοί που έχουν πληρώσει με τον πιο βαρύ φόρο αίματος την ασυδοσία των εργοδοτών
Τρεις νεκρούς εργάτες μέσα σε τρεις ημέρες στην Κομοτηνή, την Ξάνθη και το Αγρίνιο θρηνεί η εργατική τάξη. Δυο απ' αυτούς σκοτώθηκαν χτες και ο τρίτος τη Δευτέρα, αλλά ο θάνατός του έγινε γνωστός χτες.

Οι νεκροί εργάτες πλήρωσαν και αυτοί με τη ζωή τους τα ματοβαμμένα κέρδη των εργοδοτών. Προστέθηκαν στο μακάβριο κατάλογο των θυμάτων, με αποτέλεσμα οι νεκροί εργάτες να έχουν φτάσει τους 21 από τις αρχές του χρόνου, σύμφωνα μόνο με τα στοιχεία του «Ρ» και να ξεπερνούν συνολικά τους 630 από το 2000 μέχρι σήμερα. Μόλις πέρσι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, είχαμε 145 νεκρούς, 153 το 2002, 188 το 2001 και 127 το 2000. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα καθαρά Ολυμπιακά έργα οι νεκροί έχουν φτάσει τους 11, ενώ μόνο στις κατασκευές στην περιοχή της Αττικής οι νεκροί εργάτες έχουν ξεπεράσει τους 80 από το 2002, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας.

Στην Κομοτηνή

Συγκεκριμένα, χτες το πρωί, στο εργοστάσιο παρασκευής ρητίνης «Χατζηλουκάς ΑΒΕΤ» στη βιομηχανική περιοχή της Κομοτηνής, ο 42χρονος Ρασήμ Ισμαήλ πολτοποιήθηκε από μηχάνημα στη γραμμή παραγωγής στην προσπάθειά του να το καθαρίσει. Ο εργάτης εγκλωβίστηκε από τον κοχλία του μηχανήματος που βρισκόταν σε λειτουργία, με αποτέλεσμα να βρει ακαριαίο θάνατο και να χρειαστεί η επέμβαση της Πυροσβεστικής, προκειμένου να απεγκλωβίσει το πτώμα του. Το εργοστάσιο παρασκευής ρητίνης αποτελεί θυγατρική της γνωστής επιχείρησης «Σέλμαν», στην οποία πριν από λίγους μήνες είχε σημειωθεί ένα ακόμη σοβαρό εργατικό ατύχημα.

Σε ανακοίνωσή του η τοπική Γραμματεία Κομοτηνής του ΠΑΜΕ καταγγέλλει την εργοδοτική ασυδοσία και τη συνένοχη στάση των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που με την πολιτική τους «κάνουν πλάτες» στα υπερκέρδη της εργοδοσίας. Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους της Κομοτηνής να απαντήσουν στο βαρύ φόρο αίματος που πληρώνει η εργατική τάξη του νομού «με τη μαζική συμμετοχή τους στον ταξικό - ενωτικό εορτασμό της Πρωτομαγιάς και στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 9.30 το πρωί, στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής».

Στο Αγρίνιο

Κυριολεκτικά λιωμένο κάτω από την μπούμα (το σωλήνα που ρίχνει το μπετόν) της πρέσας ανέσυραν χτες στις 8 το πρωί τον 51χρονο οικοδόμο - μπετατζή Γιάννη Μασούρα στο Δήμο Στράτου στο Αγρίνιο. Το δυστύχημα έγινε την ώρα που ο οικοδόμος έριχνε μπετόν σε πλάκα νεοαναγειρόμενης οικοδομής. Ο 51χρονος στεκόταν δίπλα στην μπούμα όταν έσπασε ένας πίρος, προφανώς από κακή συντήρηση, από τη βάση που είναι συνδεδεμένη με το φορτηγό. Αποτέλεσμα ολόκληρος ο σωλήνας αρκετών μέτρων και τόνων της πρέσας να καταπλακώσει τον οικοδόμο και να βρει φρικτό θάνατο. Να σημειώσουμε ότι η πρέσα ανήκε στην εταιρία «ΕΡΓΟΜΠΕΤΟΝ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ».

Στην Ξάνθη

Την περασμένη Δευτέρα, εξάλλου, έχασε τη ζωή του στην Ξάνθη ο 33χρονος Δημήτρης Γιαννακίδης, όταν ανατράπηκε το μηχάνημα έργων το οποίο χειριζόταν, την ώρα που έκανε εργασίες καθαρισμού σε στραγγιστικό χαντάκι στην περιοχή του Αγίου Αθανασίου. Το όχημα καταπλάκωσε τον 33χρονο εργάτη, με αποτέλεσμα να βρει ακαριαίο θάνατο.

ΒΟΛΟΣ
Στη Βουλή το μπαράζ των απολύσεων

Ερωτήσεις των βουλευτών του ΚΚΕ Ν. Γκατζή και Τ. Τσιόγκα για τις απολύσεις σε ΚΙΟΛΕΪΔΗ και ΚΟΝΤΙ ΑΒΕΕ

Το συνεχιζόμενο μπαράζ απολύσεων εργαζομένων στο Βόλο και την καταπάτηση της εργατικής νομοθεσίας και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, καταγγέλλουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής και Τ. Τσιόγκας με Ερωτήσεις που κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Π. Παναγιωτόπουλο.

Στις Ερωτήσεις, που αφορούν τις απολύσεις στην επιχείρηση ΝΙΚ. ΚΙΟΛΕΪΔΗΣ ΑΒΕΕ και το εργοστάσιο ΚΟΝΤΙ ΑΒΕΕ, οι βουλευτές τονίζουν ότι οι εργαζόμενοι του Βόλου είναι ανάστατοι από το γεγονός ότι η τρομοκρατία στους χώρους δουλιάς παίρνει τεράστιες διαστάσεις και μάλιστα με νέες μορφές. Εργαζόμενοι μετά 3 - 4 χρόνια συνεχούς εργασίας και χωρίς έως τώρα κάποια παρατήρηση πετιούνται στο δρόμο με το αιτιολογικό: «ως μη συνεργάσιμοι».

Ειδικότερα η επιχείρηση ΝΙΚ. ΚΙΟΛΕΪΔΗΣ ΑΒΕΕ, παραμονή της πανελλήνιας εργατικής κινητοποίησης (30-3-2004) απέλυσε τρεις εργαζόμενους χωρίς κανένα αιτιολογικό. Τα αρμόδια συνδικαλιστικά όργανα έκριναν τις απολύσεις παράνομες και καταχρηστικές.

Παράλληλα, η επιχείρηση είναι βιομηχανία αμαξωμάτων και ρυμουλκών οχημάτων και οι εργαζόμενοι σ' αυτήν ανήκουν σε μια από τις τέσσερις κατηγορίες ειδικοτήτων μετάλλου και έχουν συγκεκριμένη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ). Παρ' όλα αυτά, τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, η επιχείρηση μην τηρώντας τη συγκεκριμένη ΣΣΕ αμείβει τους εργαζόμενους με τη ΣΣΕ των εργαζομένων στις σιδηροβιομηχανίες, των οποίων το ημερομίσθιο είναι κατώτερο της ΣΣΕ των εργαζομένων στα αμαξώματα.

Ετσι, ρωτούν τον υπουργό Απασχόλησης τι μέτρα σκοπεύει να πάρει ώστε να γίνει άμεσα η επαναπρόσληψη των τριών απολυμένων και να εφαρμοστεί η εργατική νομοθεσία και η ΣΣΕ από τη συγκεκριμένη επιχείρηση.

Απολύσεις και στην ΚΟΝΤΙ ΑΒΕΕ

Δυο απολύσεις, υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, έγιναν το τελευταίο διάστημα και στο εργοστάσιο ΚΟΝΤΙ ΑΒΕΕ. Η μια του εργαζόμενου Χαρμάνη Κώστα στις αρχές του Μάρτη και η άλλη στις 2/4/2004 του εργαζόμενου Πέρπα Σοφοκλή. Το Σωματείο, το Εργατικό Κέντρο Βόλου και η Ομοσπονδία χαρακτήρισαν τις απολύσεις αυτές ως παράνομες και καταχρηστικές για τις οποίες μάλιστα ισχυρίζονται πως δεν τηρήθηκε ούτε ο εσωτερικός κανονισμός της εταιρίας.

Ετσι, απαίτηση των εργαζομένων, που πραγματοποίησαν 4ωρη στάση και 24ωρη απεργία, είναι η άμεση επαναπρόσληψη των εργαζομένων και τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.

«Επειδή όπως φαίνεται οι απολύσεις και μάλιστα με το αιτιολογικό "ως μη συνεργάσιμοι", σκοπό έχουν την αύξηση της τρομοκρατίας στους εργαζόμενους της παραπάνω εταιρίας», οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό τι μέτρα σκοπεύει να πάρει άμεσα η κυβέρνηση ώστε να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στη δουλιά τους, να αποκατασταθεί η εργατική νομοθεσία και η δημοκρατία στους χώρους δουλιάς και να μπει φραγμός στα νέα εκβιαστικά διλήμματα της εργοδοσίας «είσαι συνεργάσιμος ή απολύεσαι».

ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑΣ
Στο πόδι για το Κέντρο Υγείας

Ετοιμοι για κινητοποιήσεις είναι οι κάτοικοι της Βεγορίτιδας, αν δε λυθεί το πρόβλημα με το Κέντρο Υγείας της Αρνισσας Πέλλης.

Οπως αναφέρουν, σε ανακοίνωσή τους, 17 φορείς της περιοχής, μετά από προσπάθειες είκοσι και πλέον χρόνων των τοπικών αρχών, συλλόγων, αλλά και των απλών πολιτών, έγινε δυνατό να λειτουργήσει το Κέντρο Υγείας με πάρα πολλές ελλείψεις σε προσωπικό, εργαστήρια, υποδομές. Αντί, όμως, να τεθεί αυτό σε πλήρη λειτουργία, τις τελευταίες βδομάδες αποδυναμώνεται.

Με απόφαση του προσωρινού διευθυντή του Νοσοκομείου Εδεσσας, στις ήδη ελλιπείς εφημερίες όπου εφημέρευαν ένας γιατρός ειδικότητας και ένας αγροτικός γιατρός χωρίς την παρουσία νοσηλεύτριας, αποφασίστηκε η κατάργηση του αγροτικού γιατρού από τις εφημερίες. Ετσι, από το μεσημέρι μέχρι και το επόμενο πρωί, υπάρχει μόνον ένας γιατρός, ο οποίος μόνος του είναι αδύνατο να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε σοβαρό περιστατικό και έχει μόνο διακοσμητικό ρόλο. Ο διοικητικός υπάλληλος και η παρασκευάστρια του μικροβιολογικού εργαστηρίου απασχολούνται και στο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα ορισμένες μέρες κάθε μήνα να μη βρίσκονται στο Κέντρο Υγείας, ενώ μια νοσηλεύτρια που είχε αποσπαστεί στο ΚΥ για τις ανάγκες λειτουργίας του να επιστρέψει στο νοσοκομείο. Επίσης δε λειτουργεί ακτινολογικό τμήμα, παρόλο που τα μηχανήματα είχαν έρθει και ήταν έτοιμα για εγκατάσταση, φορτώθηκαν και επιστράφηκαν πίσω.

Οπως τονίζουν στην ανακοίνωσή τους οι φορείς, το Κέντρο Υγείας Δήμου Βεγορίτιδας προεκλογικά έγινε μια προσπάθεια για να εξοπλιστεί και να επανδρωθεί, αλλά μάλλον ήταν μόνο λόγω εκλογών. Ακόμη, ζητούν αυτό να εξοπλιστεί με ανθρώπινο δυναμικό και μηχανολογικό εξοπλισμό, ώστε να παρέχει πραγματικές υπηρεσίες υγείας στους πολίτες αυτής της ακριτικής περιοχής. Τέλος, εκφράζουν την αγανάκτησή τους για τη συμπεριφορά της πολιτείας και δηλώνουν ότι είναι έτοιμοι για δυναμικές κινητοποιήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ