Σήμερα, έρχεται ο Γ. Παπανδρέου και κηρύσσει τον «πόλεμο στο κομματικό κατεστημένο» του ΠΑΣΟΚ, όπως διαλαλούν με τον πρωτοσέλιδο τίτλο τους τα χτεσινά «Νέα». Ποια είναι η πολιτική διαφορά μεταξύ του Γ. Παπανδρέου, με τη σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και την πολιτική της κυβέρνησης; Καμιά. Ο ίδιος, άλλωστε, δηλώνει συνυπεύθυνος της μέχρι σήμερα πορείας και συνεχιστής της. Τότε, προς τι ο «πόλεμος στο κομματικό κατεστημένο»; Είναι ένα ακόμη πυροτέχνημα; Είναι στάχτη στα μάτια των εργαζομένων, για να κρύψουν τη συνέχιση της ίδιας και χειρότερης πορείας; Επιδιώκει ο υποψήφιος αρχηγός τη διαμόρφωση της δικής του «αυλής»; Ισως, όλ' αυτά μαζί; Πάντως, κι αυτός ο «πόλεμος» του Γ. Παπανδρέου δε σημαίνει το παραμικρό όφελος για τους εργαζόμενους.
«Κατεστημένο: Η ισχύουσα τάξη, το πολιτειακό ή κοινωνικό σύστημα / ομάδα ισχυρών προσώπων που επηρεάζουν ή ελέγχουν την πολιτική, την οικονομία και, συν., υποστηρίζουν το παραδοσιακά αποδεκτό».
Αυτά γράφει το μείζον ελληνικό λεξικό Τεγόπουλου - Φυτράκη στο λήμμα «κατεστημένο». Κι όσο κι αν παιδέψαμε το μυαλό μας δεν μπορέσαμε να καταλάβουμε με ποιο κατεστημένο τα 'βαλε προχτές ο Γ. Παπανδρέου. Πάντως, όχι με την ισχύουσα καπιταλιστική τάξη πραγμάτων και το κατεστημένο της πλουτοκρατίας. Ούτε με την «ομάδα ισχυρών προσώπων που επηρεάζουν ή ελέγχουν την πολιτική ή την οικονομία», γιατί, τότε θα 'πρεπε πρωτίστως να τα βάλει με τον εαυτό του, αφού τόσα χρόνια τώρα μετέχει στην κατ' εξοχήν τέτοια ομάδα, δηλαδή την κυβέρνηση της χώρας. Ισως, βέβαια, πείτε, ότι τα 'βαλε με το κομματικό κατεστημένο. Αυτό, όμως, για το ΠΑΣΟΚ ταυτίζεται με την κυβέρνηση. Χώρια, που τόσα χρόνια τώρα, ο Γ. Παπανδρέου δε μετέχει μόνο στην κυβέρνηση, αλλά ήταν και είναι μέλος της κομματικής ηγεσίας (Κεντρική Επιτροπή και Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ).
Μήπως, όμως, τα 'βαλε με όσους «υποστηρίζουν το παραδοσιακά αποδεκτό»; Μα κι αυτός, τα ίδια ακριβώς υποστηρίζει. Εκτός κι αν πιστεύει κανείς, ότι η πολιτική πρόσδεσης και υποταγής της χώρας στα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα, της ΟΝΕ και του ευρώ, της λιτότητας, της ανεργίας και της φτώχειας για τους πολλούς και των κάθε λογής προνομίων για τους λίγους κεφαλαιοκράτες είναι κάτι... καινούριο και όχι το «παραδοσιακά αποδεκτό»...
Μπορεί, σε πρώτο επίπεδο, η ηγεσία της ΝΔ να κατηγορεί την κυβέρνηση, για αδιαφάνεια, διαπλοκή και χαριστικές ενέργειες προς «εθνικούς εργολάβους» κλπ., κλπ., αλλά, όταν έρχεται η κρίσιμη ώρα, δεν ξεχνά ποιους εκπροσωπεί πολιτικά και πράττει ανάλογα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η στάση της ΝΔ στη συζήτηση της σκανδαλώδους και χαριστικής τροπολογίας της κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία γίνονται φοροελαφρύνσεις στους μεγαλοκαναλάρχες και τους διαφημιστές, ύψους 48 εκατ. ευρώ ετησίως. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γ. Σαλαγκούδης, δήλωσε τη συμφωνία του κόμματός του σχετικά με τη μείωση του φόρου, αλλά καταψήφισε την τροπολογία, γιατί παραμένει η ενσωμάτωση του φόρου στο κόστος των προϊόντων...
Με δυο λόγια, δηλαδή, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν ουσιαστικά την ίδια πολιτική, στοχεύουν και επιδιώκουν την εξυπηρέτηση των ίδιων μεγάλων συμφερόντων, αλλά έχουν διαφορές στον τρόπο διαχείρισης και εφαρμογής, όπως θα 'λεγε και ο Κ. Καραμανλής.