ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Γενάρη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σαν δάκρυα πάνω στη γη...

Σκηνή από το «Λιβάδι που δακρύζει» του θόδωρου Αγγελόπουλου
Σκηνή από το «Λιβάδι που δακρύζει» του θόδωρου Αγγελόπουλου
Μια ελεγεία πάνω στην ανθρώπινη μοίρα, είναι η καινούρια και πολυαναμενόμενη ταινία του κορυφαίου Ελληνα σκηνοθέτη, Θόδωρου Αγγελόπουλου, η δωδέκατη κατά σειρά ταινία του, «Το λιβάδι που δακρύζει». Η ταινία θα προβληθεί στις 12 Φλεβάρη στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ Βερολίνου και ταυτόχρονα στις ελληνικές αίθουσες.

Πρόκειται για την πρώτη ταινία μιας τριλογίας - εποποιίας, με ηρωίδα μια γυναίκα, η οποία σαν παιδί, έφηβη, σύζυγος, μητέρα και μοναχική γυναίκα θα γνωρίσει την προσφυγιά, το θάνατο, την εξορία, αλλά και τον έρωτα, το τραγικό πάθος. Το όνομά της είναι Ελένη. Είναι, όπως εξηγεί ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, «η Ελένη του μύθου, η Ελένη όλων των μύθων που διεκδικείται... αλλά και διεκδικεί το απόλυτο της αγάπης». Είναι η πρώτη φορά, μετά την «Αναπαράσταση» (1970), που ο σκηνοθέτης επιλέγει για κεντρικό πρόσωπο της ταινίας του, ένα φωτεινό, γεμάτο υγρασία (δακρυσμένο) πρόσωπο μιας γυναίκας. «Σαν ένα λιβάδι υγρό, με τις σταγόνες να κυλούν σαν δάκρυα πάνω στη γη. Σαν το λιβάδι που δακρύζει».

Η ταινία γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα, στη λίμνη της Κερκίνης, όπου στήθηκε ένα ολόκληρο χωριό και στη Θεσσαλονίκη, όπου στήθηκε ένας προσφυγικός συνοικισμός. Χρονολογικά, η ιστορία της ταινίας εξελίσσεται μεταξύ του 1919 και του 1949 και παρακολουθεί τη μοίρα των προσφύγων, όπως αυτή καταγράφεται στη ζωή των ανθρώπων, οι οποίοι «βίωσαν σαν ήρωες αρχαίας τραγωδίας τα οδυνηρά γεγονότα του Ελληνισμού και της Ιστορίας του 20ού αιώνα».

Το σενάριο είναι του Θόδωρου Αγγελόπουλου, σε συνεργασία με τους Tonino Guerra, Giorgio Silvagni και Πέτρο Μάρκαρ. Η φωτογραφία του Ανδρέα Σινάνου, η μουσική της Ελένης Καραΐνδρου, τα σκηνικά του Γιώργου Πάτσα και του Κώστα Δημητριάδη. Τα κοστούμια της Ιουλίας Σταυρίδου. Τους ρόλους ερμηνεύουν: Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Νίκος Πουρσανίδης, Γιώργος Αρμένης, Βασίλης Κολοβός, Εύα Κοταμανίδου, Τούλα Σταθοπούλου, Μιχάλης Γιαννάτος, Θάλεια Αργυρίου, Γρηγόρης Ευαγγελάτος.

«Εφυγε» ο Φ. Αλέπορος

Ο Φώτης Αλέπορος, ο μουσικός δημιουργός, ο μαέστρος και ακούραστος δάσκαλος, το όνομα του οποίου συνδέθηκε στενά με την επτανησιακή μουσική, δεν υπάρχει πια. Πέθανε την περασμένη Δευτέρα και η κηδεία του θα γίνει σήμερα στις 2.30 μ.μ., από το νεκροταφείο Καλλιθέας. Ολη του τη ζωή την αφιέρωσε στη διατήρηση και προβολή της μουσικής παράδοσης των Επτανήσων. Το 1950, κάτω από αντίξοες συνθήκες, συγκροτεί στην Αθήνα τον πυρήνα της Κεφαλλονίτικης Χορωδίας, με την οποία κάνει στις γειτονιές της Αθήνας τα πρώτα μελωδικά ξαφνιάσματα. Το 1954 πλαισιωμένος από κανταδόρους σεισμόπληκτους αρχίζει τις επίσημες εμφανίσεις του, με πρώτη στο «Κεντρικόν».

Στο χώρο της μουσικής εκπαίδευσης και προετοιμασίας χορωδών ο Φ. Αλέπορος επιτελεί σημαντικό έργο, αφού από το εργαστήριό του πέρασαν πάνω από 2.000 άτομα, ενώ η παιδική Μαντολινάτα έδωσε μουσικά εφόδια σε περισσότερα από 1.500 παιδιά, από 8-15 ετών.

Το συνθετικό έργο του συνεχίζει την παράδοση των μεγάλων μουσουργών μας. Εχει γράψει πάνω από 500 τραγούδια (μονωδίες, διωδίες, καντάδες, βαρκαρόλες), όπως και τις λαϊκές όπερες «Ο Τρύγος» και «Ο Αγρότης», ορατόρια, πολλές συνθέσεις για μαντολινάτα κ.ά.

Το 1995 ο Φ. Αλέπορος, κουρασμένος και απογοητευμένος από την παντελή απουσία εκπροσώπων της πολιτείας και των ΜΜΕ δηλώνει ότι η συναυλία του (δόθηκε στις 27/11/1995) στο «Ακροπόλ» θα είναι και η τελευταία του μουσική εκδήλωση. Το κοινό, όμως, που αναγνώρισε το σπουδαίο έργο του ήταν αυτό που του έδινε τη δύναμη να συνεχίζει.

«Μαγικός αυλός» με μαριονέτες

Ενας από τους καλύτερους θιάσους Μαριονέτας, το «Marionettentheater Schloss Schoenbrunn», που εδρεύει στη Βιέννη, αλλά περιοδεύει σε όλο τον κόσμο, θα βρεθεί στη σκηνή του «Coronet», για να παρουσιάσει τον «Μαγικό Αυλό» του Μότσαρτ, από τις 10 έως τις 26 Ιανουαρίου. Χειριστής, αλλά και κατασκευαστής μαριονετών, ο Werner Hierzer έμαθε την τέχνη της μαριονέτας στο φημισμένο Θέατρο Μαριονετών του Σάλτζμπουργκ.

Η Christine και ο Werner Hierzer, ιδρυτές του «Marionettentheater Schloss Schoenbrunn» θήτευσαν επί 15 χρόνια, ως χειριστές και κατασκευαστές μαριονετών, στο φημισμένο Θέατρο Μαριονετών του Σάλτζμπουργκ. Η αγάπη τους γι' αυτό το είδος, το ταλέντο τους και η πολύχρονη εμπειρία τους, τους ώθησαν να δημιουργήσουν το δικό τους Θέατρο Μαριονετών. Σκοπός τους ήταν η ίδρυση ενός θιάσου ισάξιου με το Θέατρο Μαριονετών του Σάλτζμπουργκ, που θα εξέλισσε συνεχώς την τέχνη της μαριονέτας. Το όνειρό τους έγινε πραγματικότητα το 1994 και στεγάστηκε στο παλάτι Schoenbrunn στη Βιέννη. Το 1999 η Christine και ο Werner κέρδισαν το πρώτο βραβείο στο φεστιβάλ μαριονετών του Ζάγκρεμπ, με την παράσταση «Eine kleine nachtmusik». Το 2000 πήραν, επίσης, το πρώτο βραβείο στην Πράγα με την παράσταση «Ο μαγικός Αυλός».

Το «Marionettentheater Schloss Schoenbrunn» δίνει ιδιαίτερη σημασία στη μουσική που χρησιμοποιεί σε κάθε παράσταση και φροντίζει να εξασφαλίζει επαγγελματικές ηχογραφήσεις εξαιρετικής ποιότητας. Για τη συγκεκριμένη παράσταση, ο θίασος εξασφάλισε μια ιστορική ηχογράφηση του «Μαγικού Αυλού»: Την ηχογράφηση του 1964 υπό τη διεύθυνση του Karl Bohn, όπου τραγουδούν οι Fritz Wunderlich, Dietrich-Fischer-Dieskau, Evelin Lear, Roberta Peters κ.ά.

Εκθεση για τον Κ. Παλαμά

Από την παλλαϊκή κηδεία του Κωστή Παλαμά
Από την παλλαϊκή κηδεία του Κωστή Παλαμά
«Της γης το μέγα καρδιοχτύπι...(εικαστικές εκδοχές πάνω στο ποίημα "Φοινικιά" του Κωστή Παλαμά)», τιτλοφορείται η έκθεση - διάλογος ποίησης και ζωγραφικής, την οποία οργανώνει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων και την Οργανωτική Επιτροπή για το γιορτασμό των 60 χρόνων από το θάνατο του Κ. Παλαμά (23/2/1943).

Η έκθεση θα στεγαστεί στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων 15-24/1, 9π.μ.-1μ.μ. και 5-9μ.μ.) και θα περιλάβει έργα 16 σπουδαστών και αποφοίτων του Ζ΄ Εργαστηρίου Ζωγραφικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών: Ν. Λούλος, Ν. Κάπαρη, Μ. Κουμπαρούλη, Σ. Κυριακού, Ι. Μπαλή, Χρ., Μπαλή, Σ. Μπέμπεζα, Π. Ντεϊμέ, Ρ. Παναγιώτου, Μ. Παραβάλου, Μ. Σαρέλα, Ν. Σεπετζόγλου, Λ. Σεπυργιώτη, Λ. Τεντόμα, Γ. Τσάτσος, Δ. Χανιώτη.

Η έκθεση θα πλαισιωθεί και με άλλες εκδηλώσεις: Παραγωγή κινητής έκθεσης και λευκώματος για τη ζωή και το έργο του ποιητή, έκδοση σειράς ανθολογιών, που αφορούν σε διαφορετικές όψεις του έργου του και κύκλο συζητήσεων στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟ.

Βραβεία της Εταιρείας Συγγραφέων

Το βραβείο «Δαίδαλος» της Εταιρείας Συγγραφέων (ΕΣ)απονέμεται, ομόφωνα, φέτος, στο συγγραφέα Γιώργο Μαργαρίτη για το δίτομο έργο του «Ιστορία του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου 1946-1949» (εκδόσεις «Βιβλιόραμα»), το οποίο «πλουτίζει με νέα στοιχεία και τολμηρές ερμηνείες τη βιβλιογραφία για τη δεκαετία του '40», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΣ, (εκδόσεις «Βιβλιόραμα»).

Το βραβείο «Διδώ Σωτηρίου» απονέμεται, ομόφωνα στο έργο της Κατερίνας Στενού «Οι Εικόνες ενός άλλου (Η ετερότητα: Από το μύθο στην προκατάληψη)» (εκδόσεις «Εξάντας»). Το βιβλίο «εκθέτει τους κυριότερους μηχανισμούς δημιουργίας των μύθων του πολιτιστικού αποκλεισμού, της μισαλλοδοξίας, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, και αποδεικνύει το ρίζωμά τους στο παρελθόν και την υποβόσκουσα τάση τους να διαιωνίζονται ακόμα και σήμερα».

Τα δύο βραβεία, που συνοδεύονται με χρηματικό έπαθλο, θα απονεμηθούν σε τελετή, στις 13/1 (8.30 μμ) στο Μουσείο Μπενάκη, κατά την οποία η Εταιρεία θα παρουσιάσει τα έντυπά της: το Ημερολόγιο του 2004 «Ολυμπιακή Εκεχειρία», «Dedalus Annual Review», Ανθολογία «Greek Writers Today».

Η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία οργανώνει

Η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία οργανώνει (14-29/1), στη «Στοά του Βιβλίου» έκθεση με τίτλο «Το όραμα των Ολυμπίων». Τα εκθέματα θα είναι σπάνιες ελληνικές εκδόσεις για την Ολυμπία και τους Ολυμπιακούς Αγώνες (1797-1906), από τη Βιβλιοθήκη του Γεωργίου Δολιανίτη. Στα εγκαίνια (14/1, 7.30 μ.μ.) θα μιλήσουν οι: Λ. Νικολάου, Ν. Αλευράς, Γ. Δολιανίτης, Π. Βαλαβάνης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ