ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /32
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΟΛΠ
Ξεχείλισε η οργή και η αγανάκτηση

Κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ευρωβουλευτή Στρατή Κόρακα, περιόδευσε τους χώρους του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς

Ενημέρωση από «πρώτο χέρι» για τα όσα εκτρωματικά επεξεργάζονται τα επιτελεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε βάρος των λιμανιών της χώρας και των εργαζόμενων σε αυτά, προκειμένου, μέσα από την παράδοσή τους στους ιδιώτες, να ενισχυθεί το μεγάλο κεφάλαιο, είχαν χτες οι λιμενεργάτες του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά στο σταθμό εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) Ικονίου, οι διοικητικοί υπάλληλοι του Οργανισμού σε αυτό το τμήμα που είναι και το μεγαλύτερο, καθώς και οι εργαζόμενοι στα τελωνεία του Κερατσινίου. Η ενημέρωση έγινε από τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Στρατή Κόρακα, στη διάρκεια της πολύωρης περιοδείας του.

Ο ευρωβουλευτής κάλεσε τους εργαζόμενους σε κλιμάκωση των αγώνων τους, προκειμένου να υπερασπίσουν τα εργασιακά, κοινωνικοασφαλιστικά και δημοκρατικά τους δικαιώματα, ακόμα και το δικαίωμά τους στη δουλιά, αλλά και να ενισχύσουν αποφασιστικά το ΚΚΕ, τιμωρώντας ταυτόχρονα με την ψήφο τους την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που συμμετέχουν ενεργά στις άκρως αντεργατικές και αντιλαϊκές αποφάσεις της ΕΕ. Τον Στρατή Κόρακα συνόδευαν ο Σταμάτης Βάσος, μέλος του γραφείου της Επιτροπής Πόλης της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ, ο Νίκος Νταουντάκης από την Εργατοϋπαλληλική Αχτίδα της ΚΟΠ, ο Ιορδάνης Ναζεντιάδης μέλος της διοίκησης της Ενωσης Λιμενεργατών, ενταγμένος στις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ και άλλοι.

Ο ευρωβουλευτής βρισκόταν στο χώρο του ΟΛΠ στο Ικόνιο από τα χαράματα. Η πρώτη του συνάντηση έγινε με τους λιμενεργάτες λίγο πριν πιάσουν δουλιά, στην αίθουσα όπου καθορίζονται οι εργατικές ομάδες (τσουρμάρισμα). Οι λιμενεργάτες υποδέχτηκαν θερμά τον ευρωβουλευτή, ενώ του εξέθεσαν την οργή και την αγανάκτησή τους, καθώς βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με την εφαρμογή του νέου Γενικού Κανονισμού Προσωπικού, που έχει συντάξει η κυβερνητική διοίκηση του ΟΛΠ με τη συγκατάθεση και της πλειοψηφίας στη διοίκηση της Ενωσης Λιμενεργατών, στο όνομα της ...ανταγωνιστικότητας, κοινώς για τα κέρδη των μετόχων του Οργανισμού και ο οποίος χτυπάει θεμελιώδη εργασιακά τους δικαιώματα, μισθούς και συντάξεις και ανοίγει την πόρτα στις ...«ελαστικές μορφές απασχόλησης».

Ο Στρ. Κόρακας, ενημερώνοντας τους λιμενεργάτες, χαρακτήρισε ως θετικό το γεγονός ότι δεν πέρασε στο Ευρωκοινοβούλιο η οδηγία που προέβλεπε την ιδιωτικοποίηση των λιμενικών υπηρεσιών, όμως τους κάλεσε σε αγωνιστική επαγρύπνηση, γιατί αυτό δε σημαίνει ότι δε θα την επαναφέρουν με νέα διατύπωση. Αποκάλυψε παράλληλα και το μέγεθος του εμπαιγμού σε βάρος των εργαζομένων στα λιμάνια από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, καθώς μπορεί μεν οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ να καταψήφισαν το σχέδιο της οδηγίας και αυτό για διαφορές που δεν είχαν σχέση με την ουσία, όμως ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Πασχαλίδης λίγο καιρό πριν στο Συμβούλιο Υπουργών την είχε εγκρίνει. Εκανε δε σαφές ότι το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή ξεκάθαρα έχει ταχθεί ενάντια σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης των λιμανιών και συνολικά της δημόσιας περιουσίας που έχει χτίσει με θυσίες ο ελληνικός λαός και δίνει μάχη για την υπεράσπισή της.

Σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης τόσο με τους λιμενεργάτες όσο και τους υπαλλήλους στις διοικητικές υπηρεσίες και στα τελωνεία, όπου επίσης η υποδοχή ήταν θερμή, ο ευρωβουλευτής τόνισε τη σημασία που έχει η ενίσχυση του ΚΚΕ στις εκλογές, τη σημασία που έχει οι εργαζόμενοι να βάλουν πλάτη για τη συγκρότηση του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου πάλης. «Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Δεν μπορεί, ενώ συμφωνεί ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο, ενώ βλέπει ότι δεν υπάρχουν διαφορές στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, πριν τις εκλογές να ξαναμπαίνει στη στρούγκα και να τους ψηφίζει, να βγάζει τα μάτια του με τα ίδια του τα χέρια. Πρέπει να ανοίξει ο δρόμος για την αλλαγή των αρνητικών συσχετισμών. Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να περάσουμε στην αντεπίθεση». Εκανε ακόμα καθαρές και τις ευθύνες του ΣΥΝ, «που ως παρατρεχάμενος των ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στηρίζει ουσιαστικά τις επιλογές του κεφαλαίου».

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Στα πλαίσια της Πολιτικής Εξόρμησης, οι ΚΟ του ΚΚΕ εντείνουν τη δραστηριότητά τους. Για τις επόμενες μέρες, μεταξύ άλλων, προγραμματίζονται:

Σήμερα, Παρασκευή
  • Στη ΔΕΗ Αμαλιάδας, στα Λουτρά Κυλλήνης και στη βιοτεχνία «Ματζοβίτη» στο Βαρθολομιό θα περιοδεύσουν κλιμάκια της ΚΟ Ηλείας του ΚΚΕ.
  • Κλιμάκια της ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ θα περιοδεύσουν σε τράπεζες, στο υπουργείο Πολιτισμού, στα εργοστάσια ΔΟΥΡΟΣ και ΡΑΝΙΑ, στη φοιτητική εστία Πάτρας, στα πολυκαταστήματα ΒΕΣΟ, ΜΑΡΕ, στο ΙΕΚ Αγ. Αλέξη και στο 2ο Νυχτερινό Γυμνάσιο.
  • Περιοδεία στους εργαζόμενους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φθιώτιδας θα πραγματοποιήσει κλιμάκιο της ΝΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ με τον Τάσο Χρονά, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας.
  • Στους εργαζόμενους της ΔΕΗ θα περιοδεύσει ο Θ. Αθανασόπουλος στέλεχος της ΚΟ Φθιώτιδας του ΚΚΕ και στα περιφερειακά σούπερ μάρκετ ο Νίκος Χαλιώτης Γραμματέας της ΝΕ.
  • Περιοδεία στις ελαιοαποθήκες της ΕΑΣ Αμφισσας θα πραγματοποιήσει ο Ν. Αγγελόπουλος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ και στους εργαζόμενους του Δήμου Ιτέας ο Γ. Γκελαούζος, μέλος του Γραφείου της ΝΕ.
  • Στην επιχείρηση λευκού κρέατος «Κελαϊδίτης» στους Καθενούς Εύβοιας θα περιοδεύσει κλιμάκιο της ΚΟ Εύβοιας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γ. Αργύρη μέλος του Γραφείου της ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ.
Αύριο, Σάββατο
  • Σε συγκέντρωση στην Κοκκινιά του Κιλκίς θα μιλήσει στις 7.30μ.μ. ο Κ. Χαλίτσιος μέλος του ΝΓ της ΝΕ Κιλκίς του ΚΚΕ.
ΜΑΣ ΡΩΤΑΤΕ... ΑΠΑΝΤΑΜΕ

Ο Κ. Καραμανλής είπε πρόσφατα ότι «όραμά μας είναι η κατάκτηση της θέσης που δικαιούμαστε στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα». Ο Κ. Σημίτης μετά τις διαφωνίες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το λεγόμενο ευρωσύνταγμα , είπε ότι η Ελλάδα διεκδικεί θέση στο σκληρό πυρήνα της ΕΕ. Τι σημαίνουν αυτές οι τοποθετήσεις;

ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ αστικά κόμματα προβάλλουν το επιχείρημα ότι με την πολιτική τους η Ελλάδα γίνεται «ισχυρή» στην ΕΕ και επομένως φροντίζουν αυτή η πορεία να επιταχυνθεί. Με ποιο τρόπο; Μα με την πολιτική ανάπτυξης που προωθούν. Και ανταγωνίζονται να πείσουν το λαό για το ποιο από τα δυο κόμματα θα το καταφέρει καλύτερα. Τι σημαίνει όμως πολιτική ανάπτυξης για τα δυο αυτά κόμματα; Σημαίνει ενίσχυση του κεφαλαίου, πολιτική συνεχούς αύξησης των κερδών, μεγέθυνση των διαστάσεών του. Αλλά η καπιταλιστική οικονομία της Ελλάδας μπορεί να παρουσιάζει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης σε σύγκριση με άλλα κράτη της ΕΕ, όμως η απόστασή της απ' αυτά απέχει και θα συνεχίσει να απέχει. Οταν δε ξεπεράσουν την κρίση ενώ αυτή θα πλήττει την ελληνική οικονομία, τότε θα μεγαλώνει κι άλλο η απόκλιση. Επομένως εδώ χρησιμοποιούν τον όρο «ισχυρός» από τη σκοπιά άλλων παραγόντων όπως π.χ. η γεωγραφική θέση της Ελλάδας, ως χώρα των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου. Με επιδίωξη να αποτελεί η χώρα μας αιχμή των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων σ' αυτές τις περιοχές (σ' αυτό αποσκοπούσε και η πρόσκληση των τεσσάρων κρατών της ΕΕ να συμμετέχει η Ελλάδα και στο ευρωπαϊκό επιτελείο του ευρωστρατού). Μέσα δε απ' αυτή τη διαδικασία να καρπώνονται οι Ελληνες μεγαλοεπιχειρηματίες μέρος από την ευρωπαϊκή ιμπεριαλιστική λεία απ' αυτές τις περιοχές.

ΤΙ ΟΦΕΛΟΣ έχει ο λαός απ' όλ' αυτά; Τη συμμετοχή του στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Την ολοένα αυξανόμενη επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, την αφαίρεση κοινωνικών κατακτήσεων όπως το δικαίωμα στη δωρεάν Παιδεία, Υγεία - Πρόνοια, τη φτώχεια και την ανεργία, την ένταση της κρατικής καταστολής και αφαίρεση των λαϊκών ελευθεριών κλπ. Δηλαδή την ολοένα και μεγαλύτερη ένταση της εκμετάλλευσης και υποταγή στα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών.

ΑΛΛΑ ΑΚΟΜΗ και στην απίθανη περίπτωση που η οικονομία της Ελλάδας γίνεται ισχυρότατη, όπως των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών της ΕΕ, μήπως θα εκλείψουν τα λαϊκά προβλήματα; Μήπως πρόκειται να εξαλειφθούν η ανεργία, η φτώχεια; Μα στην ίδια κατάσταση ζουν και οι εργαζόμενοι των ισχυρών κρατών της ΕΕ. Η ίδια πολιτική εφαρμόζεται και σ' αυτά τα κράτη. Η ανεργία αυξάνεται και στη Γερμανία και στη Γαλλία και στην Ιταλία κλπ.

ΜΗΠΩΣ ΑΠΟ την ως τώρα εφαρμοζόμενη πολιτική «ισχυροποίησης» της Ελλάδας υπήρξε κανένα όφελος για το λαό μας; Μόλις πρόσφατα στοιχεία της ΕΕ αναφέρουν ότι η φτώχεια ξεπερνά κατά πολύ το μέσο όρο της ΕΕ, ακόμη και με τα δικά τους στοιχεία. Στην ΕΕ το 15% του πληθυσμού ζει στη φτώχεια, στην Ελλάδα το 20%. Οι ρυθμοί καπιταλιστικής ανάπτυξης δε μείωσαν την ανεργία, παρά τα μέτρα μερικής απασχόλησης, επιδότησης επιχειρηματιών για νέες θέσεις εργασίας κλπ.

ΕΠΟΜΕΝΩΣ η Ελλάδα στο σκληρό πυρήνα της ΕΕ σημαίνει ενίσχυση του κεφαλαίου και ένταση της επίθεσης στο λαό, παραπέρα όξυνση των προβλημάτων του. Γι' αυτό και πρέπει να αποδυναμώσουν πολιτικά οι εργαζόμενοι και με την ψήφο τους τα δυο κόμματα, και να ενισχύσουν αποφασιστικά το ΚΚΕ.

Στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε σήμερα στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 20.00, στο πλαίσιο της εκπομπής «Ματιές στον κόσμο», η Αννα Μπαλλή συζητά με τους Ν. Κατσαρό, διευθυντή Ερευνών στον «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ», Γρ. Πετρόπουλο, οργανωτικό γραμματέα της ΕΕΔΥΕ και Αντ. Κακαρά, αρχιπλοίαρχο ε.α. με θέμα: «Οπλα μαζικής καταστροφής».
  • Στις 22.00 στο πλαίσιο της εκπομπής «Το βήμα της Βουλής» θα μεταδοθεί: Η συζήτηση του νομοσχεδίου για την Ολυμπιακή προετοιμασία. Η συζήτηση κύρωσης της συμφωνίας για τη ναυτική βάση στην Αλβανία, με τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και τον περιορισμό του Συνασπισμού στο οικονομικό κόστος της εγκατάστασης μόνο, αποκρύπτοντας το χαρακτήρα και το ρόλο της βάσης. Επιμέλεια Ζωή Κούλια.
  • Στις 23.00, «Στους δρόμους της λογοτεχνίας», ο Βαγγέλης Κούτας φιλοξενεί τον Τάσο Γουδέλη, συγγραφέα, σκηνοθέτη, βραβευμένο με το φετινό βραβείο διηγήματος. Μιλά για το νέο του βιβλίο, «Η γυναίκα που μιλά» που περιλαμβάνει 13 διηγήματα.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ