ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΕ - ΗΠΑ
Στον «αέρα» τα προσωπικά δεδομένα

Και επισήμως ανακοινώθηκε ότι θα φακελώνονται όσοι Ευρωπαίοι ταξιδεύουν αεροπορικώς προς τις ΗΠΑ

Με τη «βούλα» και της ΕΕ, στοιχεία ταξιδιωτών που κινούνται προς τις ΗΠΑ θα παραδίδονται, πολύ πριν την άφιξή τους, στις Ομοσπονδιακές Αρχές του υπερατλαντικού «μεγάλου αδελφού». Η πρακτική της ανταλλαγής πληροφοριών και του ηλεκτρονικού φακελώματος των Ευρωπαίων ήταν γνωστή εδώ και καιρό. Απλά, αποκτά πλέον και θεσμική κάλυψη μετά τη σχετική επίσημη συμφωνία μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσιγκτον.

Συγκεκριμένα, τα δυο κέντρα συμφώνησαν στις λεπτομέρειες της «διαχείρισης πληροφοριών» για τους επιβάτες που διασχίζουν αεροπορικώς τον Ατλαντικό, στη γενικότερη προσπάθεια δήθεν πρόληψης τρομοκρατικών ενεργειών. Τα στοιχεία των επιβατών, που ταξιδεύουν από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ, θα αποστέλλονται από τις αεροπορικές εταιρίες στις αρμόδιες αμερικανικές αρχές, με την απογείωση του αεροσκάφους από το ευρωπαϊκό έδαφος.

Η ΕΕ συμφώνησε να παρέχονται στην αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας των Συνόρων και Τελωνείου (κατά περίπτωση και σε άλλες αμερικανικές υπηρεσίες ασφάλειας) 34 στοιχεία προσωπικών δεδομένων των επιβατών που ταξιδεύουν προς τις ΗΠΑ ή εισέρχονται στον αμερικανικό εναέριο χώρο από τα 39 που ζητούσαν αρχικά οι Αμερικανοί.

Ανάμεσά τους είναι: Η ημερομηνία κράτησης της πτήσης, η ημερομηνία της πτήσης, το ονοματεπώνυμο, ο αριθμός της θέσης, η διεύθυνση του επιβάτη, τα τηλέφωνα και τα e-mail του, κάθε μορφής πληροφόρηση για τον τρόπο πληρωμής (αριθμός πιστωτικής κάρτας), πληροφορίες για τα «μίλια πτήσης» που έχει συγκεντρώσει, ο ταξιδιωτικός του πράκτορας, το αν πρόκειται για απλό ή μετ' επιστροφής εισιτήριο και η ημερομηνία έκδοσής του. Τα στοιχεία θα συλλέγονται μέσα από το σύστημα κράτησης θέσεων των αεροπορικών εταιριών.

Η ΕΕ «αντιστάθηκε» και συμφωνήθηκε να εξαιρεθούν από την παράδοση στις ΗΠΑ η πληροφορία για το κατά πόσο πρόκειται για δωρεάν εισιτήριο και εάν υπήρξε αναβάθμιση του εισιτηρίου από την οικονομική στη διακεκριμένη θέση και ο αριθμός των αποσκευών.

Οι ΗΠΑ θα διατηρούν τα στοιχεία αυτά σε βάσεις δεδομένων για τρεισήμισι χρόνια. Αρχικά ζητούσαν πενήντα. Η συμφωνία θα έχει διάρκεια επίσης τριάμισι χρόνια. Δυόμισι χρόνια μετά την έναρξη ισχύος της, θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την ανανέωσή της.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της, το θέμα αναμένεται να κλείσει το Μάρτη ή Απρίλη, μετά από σχετική πρόταση που θα υποβάλει τέλη Γενάρη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εφόσον προηγηθούν κάποιες τυπικές διαβουλεύσεις με τα κράτη -μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ θα «αξιολογούν» τα παρεχόμενα στοιχεία, στη διάρκεια της πτήσης από την Ευρώπη προς τη χώρα τους, ώστε να έχουν σχηματίσει «γνώμη» για τον κάθε επιβάτη, με την προσγείωση του αεροσκάφους σε αμερικανικό έδαφος.

Τι γίνεται ήδη

Να σημειώσουμε ότι οι ορέξεις των Αμερικανών ουσιαστικά ικανοποιούνται εδώ και πολλούς μήνες. Π.χ. η «Ολυμπιακή Αεροπορία» παρέχει εδώ και καιρό τέτοια στοιχεία. Η παράδοση ξεκίνησε λίγες βδομάδες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε Μανχάταν και Πεντάγωνο, όταν στις 31/10/2001, η ΟΑ υπέγραψε συμφωνία με το αμερικανικό τελωνείο για την κατάθεση των στοιχείων των επιβατών στο πλαίσιο του «Εξελιγμένου Συστήματος Πληροφοριών Επιβατών» (ΕΣΠΕ). Εως το τέλος του 2001, η συμμετοχή των αεροπορικών εταιριών στο σύστημα ήταν προαιρετική. Εγινε υποχρεωτική μετά από τροπολογία που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης των ΗΠΑ στις 31/12/2001.

Προβλέφτηκε ότι κάθε αεροπορική εταιρία που εκτελεί δρομολόγια προς τις ΗΠΑ υποχρεούται να στέλνει το αργότερο 15 λεπτά μετά την απογείωση του αεροσκάφους κατάλογο με τα στοιχεία των επιβατών. Τα στοιχεία του πληρώματος πρέπει να έχουν αποσταλεί νωρίτερα και ενώ το αεροσκάφος είναι ακόμη στο χώρο στάθμευσης. Για κάθε επιβάτη αναφέρονται τα στοιχεία ταυτότητας (ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, φύλο κτλ.), οι αριθμοί διαβατηρίου και βίζας, τα αεροδρόμια αναχώρησης και άφιξης και «κάθε άλλη πληροφορία που μπορεί να καθοριστεί ευλόγως απαραίτητη για την ασφάλεια των αερομεταφορών». Για παράδειγμα, οι Αμερικανοί ζητούν ενημέρωση ακόμα και για τα γεύματα που έχει προπαραγγείλει ο κάθε επιβάτης. Η άρνηση χοιρινού τούς οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μουσουλμάνο...

Καλλιεργούν ψευδαισθήσεις

Το τελευταίο διάστημα εκφράστηκαν - ακόμα και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - αντιρρήσεις για την παράδοση των στοιχείων. Το γεγονός έδωσε άλλη μια ευκαιρία στους θιασώτες της ΕΕ να καλλιεργούν ψευδαισθήσεις ότι οι Βρυξέλλες δήθεν θα ορθώσουν ανάστημα. Φυσικά, οι Βρυξέλλες του Ευρωτρομονόμου, του Ευρωσυντάγματος, των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και του Ευρωστρατού κινήθηκαν και κινούνται στην ίδια ρότα με τον υπερατλαντικό ομογάλακτο «αδελφό», σε όλα τα επίπεδα, σε όλες τις πτυχές της ίδιας και απαράλλαχτης πολιτικής τους. Αυτό αποδεικνύει καθημερινά η πραγματικότητα.

Αλλωστε, με αποφάσεις της Κομισιόν και των Ευρωπαίων ηγετών στις τελευταίες Συνόδους Κορυφής το αργότερο μέχρι το 2005 καθιερώνεται (και επίσημα) το ηλεκτρονικό φακέλωμα των υπηκόων της ΕΕ και όσων άλλων ταξιδεύουν στο έδαφός της. Σε πρώτη φάση, στα ταξιδιωτικά τους έγγραφα (διαβατήρια και βίζες) θα ενσωματωθούν, σε μικροτσίπ, μία ψηφιακή φωτογραφία υψηλής ευκρίνειας και ποιότητας. Επίσης, δύο δακτυλικά αποτυπώματα του κατόχου, τα οποία θα περιέχουν ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες, τις λεγόμενες βιομετρικές. Για την ώρα, αποκλείστηκε η αποτύπωση της ίριδας του ματιού, αλλά μένει για αργότερα, μαζί την ομάδα αίματος και το DNA. Τα στοιχεία αυτά θα ανταλλάσσονται μεταξύ των αρχών της Ευρωζώνης και των ΗΠΑ, όχι πλέον από τις αεροπορικές εταιρίες, αλλά από τις ίδιες τις επίσημες αρχές της ΕΕ.

Να θυμίσουμε εδώ ότι από τα μέσα Οκτώβρη ακόμα ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας, παρεμβαίνοντας στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, απαντώντας σε όσους προσπαθούσαν να αποπροσανατολίσουν τη συζήτηση από το πραγματικό πρόβλημα, ξεκαθάρισε ότι δεν είναι ζήτημα ουσίας το αν τα στοιχεία θα κρατούνται στο αμερικανικό αρχείο τρία ή έξι χρόνια, ή αν οι επιβάτες γνωρίζουν και συναινούν στο φακέλωμά τους. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι η προστασία του απόρρητου της προσωπικής ζωής δεν είναι απλά ατομικό δικαίωμα, αλλά και κοινωνικό και πολιτικό ζήτημα.

«Πρόκειται για ακόμη μια προσπάθεια να δοθεί ένα ψευτοδημοκρατικό επικάλυμμα και να καλλιεργηθούν αυταπάτες για το ρόλο της ΕΕ στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα. Σημασία για το λαϊκό κίνημα δεν έχει αν η ΕΕ είναι το πρώτο ή το δεύτερο βιολί, αλλά ότι μαζί με τις ΗΠΑ διεξάγουν μια ενορχηστρωμένη επίθεση στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες», κατέληξε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ