ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΑΣ - ΕΚΑ
Να αποσυρθεί το έκτρωμα για τους ανέργους

«Ο αντιλαϊκός κατήφορος, η υποκρισία και ο κυνισμός της κυβέρνησης δεν έχουν όρια. Η κυβέρνηση αξιοποιεί βεβαίως την ουσιαστική στήριξη που της παρέχει η ΝΔ και ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός». Αυτό σημειώνει ανάμεσα σ' άλλα η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΔΑΣ - ΕΚΑ) μ' αφορμή το νέο εργασιακό νομοσχέδιο με το οποίο η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι θα τονώσει την απασχόληση. Αυτό που κάνει η κυβέρνηση, σημειώνει η ΔΑΣ, είναι να δηλώνει στους εργάτες: «Ενισχύω τους εκμεταλλευτές σας, για να κάνω τη ζωή σας καλύτερη». Η ικανοποίηση, σημειώνει η παράταξη, των πιο ακραίων απαιτήσεων του διεθνούς και ντόπιου κεφαλαίου για τζάμπα χρησιμοποίηση της εργατικής δύναμης, για πλήρη απαλλαγή από τις εργοδοτικές εισφορές, για αξιοποίηση από τους κεφαλαιοκράτες των κεφαλαίων και των υποδομών του ΟΑΕΔ, βαφτίζεται πολιτική ενίσχυσης και τόνωσης της απασχόλησης. Η ΔΑΣ καλεί όλους τους εργαζόμενους να οργανώσουν την αντίσταση μέσα από τα σωματεία και να απαιτήσουν την απόσυρση αυτού του εκτρώματος. Να συσπειρωθούν στο ΠΑΜΕ και να συντονίσουν τις δυνάμεις και τον προσανατολισμό τους. Να καταδικάσουν και να αποδυναμώσουν με την ψήφο τους, αυτούς που κυνικά παίρνουν τέτοια μέτρα και αυτούς που τα ανέχονται και τα στηρίζουν.

Γ. ΠΑΤΑΚΗΣ
Ευρωκάρτα μεγαλύτερης ανασφάλειας

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Οι ασφαλισμένοι δεν έχουν τίποτε να περιμένουν από την πολυδιαφημιζόμενη κάρτα ασφάλισης και το μόνο σίγουρο είναι ότι τα ράντζα στα νοσοκομεία θα «αυγαταίνουν», κατάγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ
Οι ασφαλισμένοι δεν έχουν τίποτε να περιμένουν από την πολυδιαφημιζόμενη κάρτα ασφάλισης και το μόνο σίγουρο είναι ότι τα ράντζα στα νοσοκομεία θα «αυγαταίνουν», κατάγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ
Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πατάκης παρεμβαίνοντας στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της έκθεσης για εφαρμογή από τον Ιούνη του 2004 μιας ευρωπαϊκής κάρτας ασφάλισης έναντι ασθένειας, κατήγγειλε ότι τα προτεινόμενα μέτρα καταντούν δώρον - άδωρον, με την εμπορευματοποίηση της Υγείας.

Συγκεκριμένα ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε: «Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις για την κάρτα ασφάλισης μπορεί να καταργούν κάποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες, αλλά στην πράξη τα όποια θετικά τους ακυρώνονται από την πολιτική μείωσης των κοινωνικών δαπανών και παροχών, σύμφωνα με τα κριτήρια του Μάαστριχτ, με πρόσχημα τα υπερβολικά δημοσιονομικά ελλείμματα, καθώς και από την πολιτική εμπορευματοποίησης των συστημάτων Υγείας. Αυτές οι προσαρμογές θα συμβάλλουν στην επιτάχυνση της υλοποίησης της πολιτικής της ΕΕ, των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στα κράτη - μέλη, με πρόσχημα την εναρμόνιση των συστημάτων Υγείας. Δηλαδή την εξίσωση προς τα κάτω των κοινωνικών παροχών, την κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα και την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των συστημάτων Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης, τη μείωση των συντάξεων, την αύξηση των εισφορών των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία. Ολα αυτά σηματοδοτούν επιδρομή σε βάρος των εργαζόμενων. Σε τι θα ωφελήσει η κάρτα όταν η πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα Υγείας καθίσταται ολοένα και πιο προβληματική και το προνόμιο του δικαιώματος στην περίθαλψη μένει σε όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν, αφού ακόμα και τα δημόσια νοσοκομεία λειτουργούν με επιχειρηματικά κριτήρια. Τα ασφαλιστικά ταμεία είναι ελλειμματικά διότι το κράτος αντλεί πόρους από τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης για χρηματοδότηση των χρηματαγορών και κάνει δώρα στην εργοδοσία μέσω των μειώσεων των εργοδοτικών εισφορών. Τα προτεινόμενα μέτρα θα δυσχεράνουν την οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων».

Και ο Γ. Πατάκης κατέληξε: «Οταν η κοινωνική ασφάλιση ιδιωτικοποιείται, τι είδους ασφάλιση θα έχει το 20% του πληθυσμού της ΕΕ, που βρίσκεται κάτω από το όριο φτώχειας, και το 8,8% των ανέργων, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Eurostat; Αρα οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτε να περιμένουν από την πολυδιαφημιζόμενη κάρτα ασφάλισης. Αντίθετα, τους περιμένει μεγαλύτερη ανασφάλεια, φτώχεια και αύξηση των πληρωμών για να έχουν πρόληψη, προστασία της υγείας τους και περίθαλψη. Είμαστε βέβαιοι ότι με την πάλη τους, θα ανατρέψουν αυτές τις πολιτικές».

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Η εντατικοποίηση σακατεύει

Αρχισαν τα «όργανα» για τους εργαζόμενους από την ιδιωτικοποίηση, μέσω του Χρηματιστηρίου, του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά ΑΕ. Προχτές το βράδυ ο λιμενεργάτης Ιωάννης Κοκλώνης, κατά τη διάρκεια των εργασιών εκφόρτωσης εμπορευματοκιβωτίων (κοντέινερς) από το φορτηγό πλοίο «DARDANELLIA» με σημαία Ολλανδίας, έπεσε από διώροφο εμπορευματοκιβώτιο (κοντέινερ) και βρέθηκε στον πάτο του αμπαριού του πλοίου. Μεταφέρθηκε στο Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιά σε κρίσιμη κατάσταση, όπου του αφαιρέθηκαν η σπλήνα και το ένα νεφρό! Ο Κοκλώνης σακατεύτηκε στο βωμό της βάρβαρης υπερεντατικοποίησης που έχει επιβάλει στους εργαζόμενους του Οργανισμού η κυβερνητική του διοίκηση και οι «μέτοχοι» στο όνομα της... ανταγωνιστικότητας. Το αποτέλεσμα είναι το σταδιακό ξεχαρβάλωμα των εργασιακών σχέσεων και η ραγδαία υποβάθμιση των μέτρων ασφαλείας. Και όπως αποκαλύπτεται από το νέο Γενικό Κανονισμό Προσωπικού, που ήδη έχει δει το φως της δημοσιότητας, είναι θέμα χρόνου η εφαρμογή του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ οι... πελάτες του Οργανισμού αυξάνονται ραγδαία, που σημαίνει ανάλογη αύξηση της εμπορευματικής κίνησης, ο αριθμός των λιμενεργατών μειώνεται και μάλιστα δραστικά. Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού, το 1998 οι λιμενεργάτες ήταν 635, το 1999 ήταν 552 και τώρα έχουν μείνει περίπου 400! Σημειώνεται ότι στις αρχές του 1990 αριθμούσαν περίπου 2.500! Τα κέρδη του ΟΛΠ προ φόρων το 2000 ήταν 15.124 ευρώ, το 2001 ήταν 28.771 ευρώ και το 2002 ανήλθαν στα 30.071 ευρώ!

Αυτή τη στιγμή, για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του Οργανισμού, οι λιμενεργάτες δουλεύουν διπλές και τριπλές βάρδιες. Οπως μας είπε ο Ιορδάνης Ναζεντιάδης, μέλος της διοίκησης της Ενωσης Λιμενεργατών, εκπρόσωπος των ταξικών δυνάμεων του ΠΑΜΕ, «με την εφαρμογή του νέου Κανονισμού η κατάσταση θα επιδεινωθεί, αφού προβλέπει ακόμα μεγαλύτερη εντατικοποίηση με τη μέθοδο της μείωσης του αριθμού των μελών των εργατικών ομάδων (δηλαδή του αριθμού των λιμενεργατών που αναλαμβάνουν τη φορτοεκφόρτωση ενός συγκεκριμένου καραβιού) από 9 που είναι σήμερα σε 7.

Από την πλευρά της διοίκησης της Ενωσης Λιμενεργατών, όπου η πλειοψηφία ανήκει στις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ- ΑΠ, δεν ειπώθηκε ούτε λέξη για το ατύχημα, προκειμένου να αποκρυφτούν οι ευθύνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για την επικίνδυνη για τους εργαζόμενους κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον ΟΛΠ. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι στελέχη της ΠΑΣΚΕ, που είναι και στη διοίκηση του ΕΚ Πειραιά, λίγο - πολύ έριξαν ευθύνες και στον ίδιο τον Κοκλώνη! Στο μεταξύ με εντολή του εισαγγελέα από το Λιμεναρχείο Κερατσινίου συνελήφθησαν ο διευθυντής εγκατάστασης, ο επόπτης και ο αρχιεργάτης, οι οποίοι το απόγευμα αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι να ολοκληρωθεί ο φάκελος της δικογραφίας.

ΚΕΡΚΥΡΑ
Απεργία για το «Club Med»

Στην απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει την Παρασκευή 12/12, στις 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας, καλεί το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας με απόφασή του, ενάντια στις απολύσεις των εργαζομένων της τουριστικής επιχείρησης «Club Med». Για την ίδια μέρα έχει αποφασιστεί και 24ωρη απεργία ύστερα από πρόταση των ταξικών δυνάμεων, για συμπαράσταση και αλληλεγγύη στους απολυμένους.

ΠΡΕΒΕΖΑ
Συλλαλητήριο την ερχόμενη Πέμπτη

Σε παμπρεβεζιάνικο συλλαλητήριο καλεί το Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας την Πέμπτη 11 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ., στο ΕΚ Πρέβεζας. Η απόφαση πάρθηκε ομόφωνα από τη Γενική Συνέλευση των Αντιπροσώπων και των Διοικήσεων των Σωματείων του νομού, ύστερα από πρόταση των ταξικών δυνάμεων.

Το συλλαλητήριο γίνεται ενάντια στο κλείσιμο των «Κλωστηρίων Πρεβέζης», ενάντια στην αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική της ακρίβειας και της ανεργίας, για τα εργασιακά δικαιώματα των σχολικών φυλάκων και των εκτάκτων υπαλλήλων των Δημοτικών Επιχειρήσεων του Δήμου της Πρέβεζας, ενάντια στο νέο προϋπολογισμό της λιτότητας και στην υπέρογκη αύξηση των δημοτικών τελών (πάνω 7,5%). Επίσης, οι εργαζόμενοι του νομού διεκδικούν μέτρα ασφαλείας στους χώρους εργασίας και διαμαρτύρονται για την ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων στα μεγάλα σούπερ μάρκετ της περιοχής.

Τις μορφές πάλης ενάντια στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης θα επανεξετάσουν στην αρχή της επόμενης βδομάδας οι εργαζόμενοι στην Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Με χτεσινή απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, που επιτεύχτηκε με οριακή πλειοψηφία, και μετά από απεργία 9 βδομάδων, αποφάσισαν να αναστείλουν την απεργία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ